Φωτογραφίες από panasonic FX01

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,417
Bratislava
Η φωτογράφιση έγινε μέσα σε κατάστημα, απογευματινή ώρα, με μια σειρά φωτιστικά σποτάκια μόνο που βγάζουν κίτρινο φως.
Το WB το κράτησα στο auto και άλλαξα μόνο τα iso 80, 200, 400, 800.
To διάφραγμα ήταν συνεχώς στο 2.8 ενώ η ταχύτητα 1/8 1/15 1/30 1/60.

Παραθέτω δυο συμπιεσμένες φωτογραφίες από τα 80 και 200 iso αλλά πρέπει να πω ότι τουλάχιστον στο δικό μου μονιτορ χάνουν πολύ σε ευκρίνεια...δεν ξέρω γιατί. Η συμπίεση έγινε με corel photo paint, και export for web, με συμπιεση στο 10% αλλά....

Τα crop τα έκανα με το corel12 και μετά export σε jpeg αφού τους άλλαξα και την ανάλυση.

Tα crops Graphic1 και 2 έχουν μια μικρή συμπίεση μια και μου έβγαιναν μεγαλύτερα από 150KB.

PS... η σειρά των crops από αριστερά προς τα δεξιά είναι στα 80, 800, 200, 400 iso

Attachments

• Graphic.jpg
    Graphic.jpg
    150 KB · Views: 21
  • Graphic3.jpg
    Graphic3.jpg
    124.9 KB · Views: 14
  • Graphic1.jpg
    Graphic1.jpg
    50.2 KB · Views: 11
  • Graphic2.jpg
    Graphic2.jpg
    82 KB · Views: 18
Last edited:
Κι εδώ είναι ολόκληρες οι φώτος στα 80 και 200 iso

Attachments

• testM.jpg
    testM.jpg
    114.3 KB · Views: 16
  • test1M.jpg
    test1M.jpg
    113.7 KB · Views: 14
Δεν ξέρω τι και πώς κάνει το Corel, οπότε δεν μπορώ να κρίνω...
Η 2η φώτο crop στα 800 είναι μάλλον ανεστίαστη, οπότε βγαίνει απ' το παιχνίδι.
Οι άλλες τρείς ανεβάζουν θόρυβο ανάλογα με τα ISO, πράγμα αναμενόμενο.
Το διάφραγμα ήταν πολύ ανοιχτό και το βάθος πεδίου είναι περιορισμένο ακόμα και στο σχετικά "ρηχό" θέμα.

Δοκίμασε κάτι κινούμενο με λιγότερο φώς να φανεί πιο καθαρά τι μπορεί να βγεί με 800 iso που δεν θα έβγαινε με λιγότερα...

Όντως λείπει η εύκρίνεια από τις φωτο. Για το 800 το βλέπω δικαιολογημένο. Και η d200 έχει πρόβλημα εκεί. Αλλά για τις 2 πρώτες όχι. Τράβα άλλες δυο σε εσωτερικό χώρο με μεάλη αντίθεση, δηλ. στο μισό καρέ έντονο φως και στο άλλο μισό σκιά.

Re: Απάντηση: Φωτογραφίες από panasonic FX01

εγω παιδια θα τις δω το βραδυ γιατι το παραθυρο ειναι πισω απο την οθονη και μπαινει φως .....

Εσύ βγάλε καμιά με το τρίποδο μέσα στο αμάξι!
Αφού δεν έρχεται το τρίποδο στο σπίτι, πήγαινε την μηχανή στο τρίποδο!! ;)

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι σε 16:9 με το πρόγραμμα starry sky της μηχανής που κρατά ανοικτό το διάφραγμα για 15, 30 και 60 δευτερόλεπτα, ώρα 11.30 το βράδυ.

Attachments

• 60.jpg
    60.jpg
    67.2 KB · Views: 23
  • 30.jpg
    30.jpg
    61.7 KB · Views: 22
  • 15.jpg
    15.jpg
    54.2 KB · Views: 23
Αυτές είναι κατά τις 8.15 μόλις έπεσε ο ήλιος. Η πρώτη είναι με iso 400 και ταχύτητα στο 1, ενώ η δεύτερη στο scene night scenery.

Attachments

• night.jpg
    night.jpg
    57.6 KB · Views: 14
  • night15.jpg
    night15.jpg
    61 KB · Views: 16
Και μια απόγευμα με συννεφιά και λίγο ζουμ. Μάλλον έχει θόρυβο γενικά η μηχανή... είναι σε iso 80.

Attachments

• zoom.jpg
    zoom.jpg
    75.2 KB · Views: 20
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι σε 16:9 με το πρόγραμμα starry sky της μηχανής που κρατά ανοικτό το διάφραγμα για 15, 30 και 60 δευτερόλεπτα, ώρα 11.30 το βράδυ.

Βολικό το κολπάκι, αν και νομίζω κάπως θα έπρεπε να υπολογίζει τον βέλτιστο χρόνο και να ρυθμίζεται ανάλογα, αντί για 3 preset τιμές.
Η δεύτερη πρέπει να είναι πιο κοντά σε ότι ήθελες να βγάλεις προφανώς.

Αυτές είναι κατά τις 8.15 μόλις έπεσε ο ήλιος. Η πρώτη είναι με iso 400 και ταχύτητα στο 1, ενώ η δεύτερη στο scene night scenery.

Η δεύτερη δείχνει πιο ισορροπημένη. Σου λέει τι ISO ταχύτητα και διάφραγμα δούλεψε στο exif προφανώς. Αναρωτιέμαι αν απλά άλλαξε ΙSO ή αν ενεργοποίησε αυτόματα και διαφορετική ρύθμιση αποθορυβοποίησης...

Και μια απόγευμα με συννεφιά και λίγο ζουμ. Μάλλον έχει θόρυβο γενικά η μηχανή... είναι σε iso 80.

Ταχύτητα, διάφραγμα?
Ίσως σε άλλες ρυθμίσεις να λιγόστευε ο θόρυβος.

Οι panasonic έχουν γενικά περισσότερο θόρυβο προσπαθώντας να διατηρήσουν και περισσότερη λεπτομέρεια. Άλλες εταιρείες προτιμούν το αντίθετο.

Καλά που έχουμε και προγράμματα να αφαιρούμε περισσότερο απ' τον θόρυβο, όποτε χρειάζεται!

Βλέπω και μια παραμόρφωση στον κολόνα αριστερά, οπότε θέλεις κι άλλη διόρθωση! ;)

δεν ξέρω εάν είναι θέμα επιλογών στους αλγόριθμους αποθορυβοποίησης. Χρησιμοποιούν πολύ μικρούς αισθητήρες, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν εγγενώς περισσότερο θόρυβο από τους καλούς ανταγωνιστές τους.

δεν ξέρω εάν είναι θέμα επιλογών στους αλγόριθμους αποθορυβοποίησης. Χρησιμοποιούν πολύ μικρούς αισθητήρες, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν εγγενώς περισσότερο θόρυβο από τους καλούς ανταγωνιστές τους.

Κάπου είχα διαβάσει ότι στις panasonic ο θόρυβος είναι στο χρώμα και όχι στην φωτεινότητα, πράγμα που το βλέπω και σε προγράμματα αφαίρεσής του, χωρίς όμως να μπορώ να πω σίγουρα κατά πόσο αυτό αποτελεί σαφές πλεονέκτημα.

Όσο για το μέγεθος του ccd, με αυτά τα αμερικάνικα κλάσματα σε ίντσες σχεδόν ποτέ δεν κατάφερα να βγάλω άκρη χωρίς να βάλω κάτω χαρτί και μολύβι... Αν και σε αυτή την κατηγορία όλοι ίδια ccd πρέπει λογικά να χρησιμοποιούν, μάλλον γι αυτό και τους βγαίνουν ενοχλητικά ίδια και τα mm των φακών... Για να μην πούμε και πόσοι προφανώς θα έχουν και ίδιους φακούς, ιδίως απ' τους μικρούς κατασκευαστές...

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλες οι μικρές σουπερζουμ χρησιμοποιούν ccd 1/2.5''. Για να καταλάβεις τη διαφορά πχ με τον αισθητήρα 1/1.6'' που χρησιμοποιεί η fuji 9500 του Μπέλλου, η διαφορά τους είναι ακριβώς η διαφορά που έχει μία τηλεόραση 32'' από μία τηλεόραση 50''. Σε αυτή τη σύγκριση ένας αισθητήρας APS-C (400D) θα ήταν μία τηλεόραση περίπου 85 ιντσών...

Πράγματι, από τα specs, σε όλες τις compact το ccd είναι 1/2,5". Σε όσα review όμως διάβασα για τις πανασονικ (compact και όχι μόνο) για όλες αναφέρουν παράπονα σχετικά με τον θόρυβο λόγω κακής ποιότητας ccd. Μπορεί σε μέγεθος όλα να είναι ίδια αλλά η ποιότητα από τί εξαρτάται?

Μήπως φταίει το ότι χρησιμοποίησα ζουμ στη συγκεκριμένη φωτογραφία?

Τέτοια παραμόρφωση παρατηρείται συνήθως κοντά στο ευρυγώνιο του φακού. Τώρα πια δεν είναι και τόσο κρίσιμο. Διορθώνεται με το lens correction στο photoshop.
Περίμενα καλύτερα απ' την FX01 αλλά μάλλον έντονοι οι περιορισμοί κόστους...

Φωτογράφησε κάθετα μια ντουλάπα υπνοδωματίου ή πλακάκια τοίχου ή πατώματος να δείς αν οι γραμμές καμπυλώνουν στα άκρα. Μετά προχωράς σε διορθώσεις και ούτε γάτα ούτε ζημια! ;)

Απάντηση: Re: Φωτογραφίες από panasonic FX01

δεν μπορω να πω οτι βλεπω θορυβο
(η ειναι η συμπιεση της φωτος για το σαιτ ) αυτο που βλεπω .......

......;

μου φαινεται ;? ........οτι εχει λιγο βινιετα ο φακος ; η ειναι λογω συνεφων δεξια αριστερα στον ουρανο ;;
ενοω οτι στις γωνιες πανω σκοτεινιαζει λιγο ;
αν κλεισει το διαφραγμα διοερθωνεται αυτο !

δεν εχω πολυ πειρα με τις μηχανες τσεπης και δεν μπορω να πω οτι εχω δει και αλλες μαρκες σε τετοια φωτογραφια .......

αλλα πιστευω την δουλεια της την κανει .... οι νυχτερινες μου αρεσαν !

Δύσκολο πράγμα η φωτογραφία... μου κάηκαν όλες, σχεδόν.....

Όλες με αυτόματατο iso βγηκαν στο 80, απογευματακι με ηλιφανεια, δοκιμαζα αλλαγες μονο στο compensation κατα + - 1/3, 2/3

1η f5,6 1/250
2η f5,6 1/125
3η f5,6 1/320
4η f2,8 1/500

Attachments

• ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 030a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 030a.jpg
    70.5 KB · Views: 12
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 031a.jpg
    ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 031a.jpg
    78 KB · Views: 9
  • ΓŽβ€’ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 042a.jpg