Φωτογραφική στα 300

Δεν είμαι σίγουρος αλλά ίσως να επηρεάζει και στην εγγραφή βίντεο.Σε μια αργή κάρτα μπορεί να χάσεις frames και να μην είναι ομαλό το βίντεο.Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Καλή η ΝΙΚΟΝ p4?

Το καλό είναι σχετικό. Δηλαδή ρωτάς αν είναι καλή σε σχέση με την τιμή της; Σε σχέση με άλλες μηχανές; Αν καλύπτει τις προτιμήσεις αυτού που θα την αγοράσει; (και ποιές είναι αυτές;) Αν έχει καλά χαρακτηριστικά; Τί από όλα;

Πείτε μου και μια γνώμη για καλώδιο φόρτισης απο το DC in της μηχανής... εξυπηρετεί κάτι ώστε να μην πρέπει να βάζω-βγάζω τη μπαταρία ή είναι το ίδιο ?

Ηρθε σήμερα η μηχανή... υπάρχει κανενας ευκολος/πρακτικος τροπος (καθ' ότι αρχαριος) να διαπιστωσω αν υπαρχουν κολλημενα ή καμμενα πιξελς?

και αν υπαρχει κατι αλλο που θα πρεπει να ελεγξω στη μηχανη?

Ηρθε σήμερα η μηχανή... υπάρχει κανενας ευκολος/πρακτικος τροπος (καθ' ότι αρχαριος) να διαπιστωσω αν υπαρχουν κολλημενα ή καμμενα πιξελς?

Θεωρητικά φωτογραφίζεις κάτι μαύρο και κοιτάς αν φαίνεται κάτι. Π.χ. χειροκίνητη ρύθμιση και τραβάς με το καπάκι πάνω στο φακό.

Αμφιβάλω όμως αν θα φανεί κάτι. Φημολογείται ότι το ενσωματωμένο software των φρέσκων φωτογραφικών μπορεί να βρίσκει τα χαλασμένα pixels και να τα αντικαθιστά στην φωτογραφία με τον μέσο όρο των γειτονικών τους. Λέγεται μάλιστα ότι αυτό γίνεται διαρκώς καλύπτοντας και τυχόν νέα pixels που χαλάνε.

και αν υπαρχει κατι αλλο που θα πρεπει να ελεγξω στη μηχανη?

Πάρε τα προγράμματα με την σειρά και βγάλε λίγο απ' όλα. Συνήθως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα είναι εμφανές απ' την αρχή.

Ένας κακορυθμισμένος φακός όμως δεν φαίνεται εύκολα, κι ακόμα κι αν δείς κάποια ατέλεια δεν ξέρεις εύκολα αν είναι εντός η εκτός προδιαγραφών.
Απ' την άλλη σε αυτή την κατηγορία τιμής ξέρουμε περίπου τι περιμένουμε...

Καλορίζικη και εύχομαι να απολαύσεις τις φωτογραφίες πολύ περισσότερο απ' την φωτογραφική!

Last edited:
δεν νομίζω ότι γίνεται αυτομάτως το πρώτο. Και πού καταλαβαίνει το hot pixel από τον απλό ψηφιακό θόρυβο. Νομίζω πως αναφέρεσαι στο pixel mapping το οποίο προσφέρουν οι καλύτερες μηχανές και γίνεται κατ' επιλογήν ασφαλώς.

Οι αισθητήρες είναι δεδομένο πως με τον καιρό και τη χρήση γερνούν και εμφανίζουν καμένα πίξελς. Αυτό φαντάζομαι επηρεάζει περισσότερο τις κόμπακτ, οι οποίες χρησιμοποιούν διαρκώς τον αισθητήρα, ακόμη και για τη σκόπευση, και λιγότερο τις slr οι οποίες τον ενεργοποιούν κατά τη λήψη μόνο.

δεν νομίζω ότι γίνεται αυτομάτως το πρώτο. Και πού καταλαβαίνει το hot pixel από τον απλό ψηφιακό θόρυβο. Νομίζω πως αναφέρεσαι στο pixel mapping το οποίο προσφέρουν οι καλύτερες μηχανές και γίνεται κατ' επιλογήν ασφαλώς.

Δεν ξέρω το τεχνικό μέρος. Ίσως ένα χαλασμένο pixel μπορεί να μετρηθεί και ηλεκτρικά...

Οι αισθητήρες είναι δεδομένο πως με τον καιρό και τη χρήση γερνούν και εμφανίζουν καμένα πίξελς. Αυτό φαντάζομαι επηρεάζει περισσότερο τις κόμπακτ, οι οποίες χρησιμοποιούν διαρκώς τον αισθητήρα, ακόμη και για τη σκόπευση, και λιγότερο τις slr οι οποίες τον ενεργοποιούν κατά τη λήψη μόνο.

Το φώς τους γερνάει περισσότερο ή η ηλεκτρική χρήση τους?
Στις SLR η σκόνη είναι το άλλο πρόβλημα...
Οπότε μάλλον πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα dead pixels!

Μερικές τιμές από το Mediamarkt για Olympus. H SP510 UZ με 38-380 έχει μόλις 230 ευρώ. Η SP550UZ με το φακό 28-504 με σταθεροποιητή έχει 380 και 400 σε όλα τα άλλα καταστήματα της πόλης.

Απάντηση: Re: Φωτογραφική στα 300

Μερικές τιμές από το Mediamarkt για Olympus. H SP510 UZ με 38-380 έχει μόλις 230 ευρώ. Η SP550UZ με το φακό 28-504 με σταθεροποιητή έχει 380 και 400 σε όλα τα άλλα καταστήματα της πόλης.

28-504;;;;; Κάπου θα χάνει όμως για να δίνει τέτοιο εύρος φακού, με σταθεροποιητή και σε τέτοια τιμή, έτσι;

380 τη βρήκα κι εγώ σε κατάστημα στη Στουρνάρη, στα MediaMarkt όμως την είχε 399.

Τελικά εκτός από τα εντυπωσιακά της χαρακτηριστικά βγάζει καλές φωτογραφίες? γιατί έχω μπλέξει διαβάζοντας τόσο διαφορετικές απόψεις...

Εγώ άρχισα να καλοβλέπω την FUJI F20 στα 210 ευρώ. Έχει ό,τι και η F30 εκτός από ISO 3200 και προτεραιότητα ταχύτητας/διαφράγματος.

Σε αυτά τα χρήματα είναι πειρασμός! Τέτοιες ρυθμίσεις σε αυτή την κατηγορία σπανίζουν. Το μέγεθός της είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση παντού! Ο φακός της δεν ξέρω τι λέει, αλλά φαντάζομαι θα είναι τουλάχιστον στον μέσο όρο της κατηγορίας. Αν και το CCD που φοράει είναι τόσο καλό όσο λένε, τότε θα πρέπει να μονοπωλήσει την κατηγορία της...!

Ο λόγος της καλής συμπεριφοράς των Fuji στα υψηλά ISO, από τα λίγα που έχω διαβάσει είναι ότι φοράνε αισθητήρα superCCD σε αντίθεση με όλες? τις άλλες compact που έχουν απλό CCD αισθητήρα.

Ξέρουμε τα συν και τα πλην τους?

Για τα λεφτα τους ειναι κελεπουρι.
Εχω χρησιμοποιησει την f10 kai συναγωνιζεται σε θορυβο την δικια μου dslr canon 300d!
Oμως δεν ειναι dslr... ειναι σχετικα αργη στην εστιαση (σε συγκριση με dslr bebaia) και δεν εχει πολλες manual ρυθμισεις.
Αν σε ενδιαφερει απλα να τραβας, χωρις πολλα πολλα, τοτε χτυπα τη !

Οι αισθητήρες superccd είναι πατέντα της ίδιας της Fuji, και έχουν την ιδιαιτερότητα ότι οι φωτοαισθητήρες του ccd δεν είναι τοποθετημένοι στο τελευταίο με την κλασική τετράγωνη παράταξη, αλλά σε παράταξη "διαμαντιού".
Λόγω αυτής της παράταξης, χρησιμοποιούνται φωτοαισθητήρες με μεγαλύτερη επιφάνεια και συνεπώς ευαισθησία. Επίσης, στα βελτιωμένα superccd, σαν αυτά της 5ης (ή μήπως 6ης?) γενιάς που χρησιμοποιεί η Fuji σήμερα, κάθε φωτοαισθητήρας είναι στην παραγματικότητα διπλός, περιλαμβάνει έναν μεγάλο φωτοαισθητήρα με υψηλή ευαισθησία και έναν μικρό με χαμηλή ευαισθησία. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, καθώς ο μεγάλος συλλαμβάνει μεγαλύτερη πληροφορία στις σκιερές περιοχές και ο μικρός στα highlights.

Δεν το χρειαζεσαι σε τοσο μικρα ζοομ... εξαλου γι αυτο εχουν και τοσο ψηλα iso.
Aν τη θες για ληψεις νυχτερινες και εσωτερικους χωρους, δεν υπαρχουν καλυτερες compact.