Μανώλης Ανδρόνικος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη και ανασκαφέας των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα. Η προτομή βρίσκεται στο πάρκο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Α μάλιστα! Ο γνωστός και διάσημος!
ΤΝΧ!
Μανώλης Ανδρόνικος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη και ανασκαφέας των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα. Η προτομή βρίσκεται στο πάρκο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Βλέπω ότι ο φακός είτε δεν εστίασε σωστά, είτε εγώ κούνησα τη φωτο. Wide open δεν ήταν, καθώς το διάφραγμα ήταν 5.6. Ο φακός ήταν ο CANON EF 70-210 3.5-4.5. Επίσης βλέπω ότι σε συννεφιά πάσχει από έλλειψη κορεσμού στα χρώματα.
Το άγαλμα πάντως έχει πολύ φωτογενή θέση, καθώς είναι μόνο του μέσα στα χόρτα.
Ας κάνουμε μια έρευνα. Εδώ βλέπετε το γνωστό και κλασικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο και στις 4 λήψεις, απλώς αλλάζει η οπτική γωνία. Ξεκινούμε από την πιο κλασική 2/3 ή μπροστά αριστερά με το φως στο πλάι και προχωρούμε σε πιο ασυνήθιστες λήψεις. Ποιά σας αρέσει περισσότερο; Ποιά είναι και η πιο αποδεκτή;
Ένα άλλο πολύ γνωστό άγαλμα (ο δισκοβόλος που βρίσκεται απέναντι από το Παναθηναϊκό στάδιο στην Αθήνα.
Κοιτάξτε πόσο διαφορετική εικόνα παίρνουμε όταν πάμε κοντά στο άγαλμα....
Βρήκα εξαιρετική την ιδέα του Βλάσση να φωτογραφίζει τα αγάλματα από άλλη γωνία από τη "συνηθισμένη". Πράγματι νομίζω ότι το αποτέλεσμα βγαίνει πιο ζωντανό. Αποκτά κίνηση κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων είναι στατικό.
Το επιχείρησα στον Κεραμεικό, πρώτα στην επιτύμβια στήλη του Δεξίλεω (394 π.Χ.) και έπειτα στον ταύρο από τον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον Κολλυτό (345-338 π.Χ.).
Στην στήλη του Δεξίλεω φωτογράφησα τον πεσμένο οπλίτη αρχικά με matrix και κατόπιν με σημειακή φωτομέτρηση. Με τη σημειακή βγήκε πιο σκοτεινή (τη διόρθωσα πειράζοντας λίγο τα levels) αλλά νομίζω πιο οξεία και καθαρή. Παραθέτω και τις δύο.
Στον ταύρο στάθηκα τυχερός, καθώς... τον είχε πιάσει από τα κέρατα μια σουσουράδα (ή ό,τι είναι τέλος πάντων το πουλί)
Μια άλλη μορφή πανοραμικής φωτογράφησης χρησιμοποιεί λήψεις περιμετρικά του αντικειμένου και στην συνέχειας δημιουργεί αρχείο στο οποίο μπορούμε να περιστρέφουμε το αντικείμενο. Πολύ πιο δύσκολη φυσικά και ειδικά για τέτοια θέματα...
Ο ταύρος μ' αρέσει πολύ στην τέταρτη λήψη, αλλά κάτι με χαλάει με τον φωτισμό... Πολύ έντονο το άσπρο του ουρανού ίσως. Δεν ξέρω, έχει καλή λεπτομέρεια στο άγαλμα αλλά μοιάζει να λείπει αντίθεση. Η συγκεκριμένη γωνία λήψης πάντως δουλεύει πολύ αποτελεσματικά!
Ωραίο θα είναι αυτό αλλά προφανώς θα θέλει ψάξιμο και ενασχόληση! Ένα-ένα ρε Ηλία! Άλλο μάθημα αυτό! Τώρα έχουμε πιάσει την πανοραμική![]()
Ίσως εδώ να έκανε δουλειά ένα πολωτικό. Αλλά δεν θέλω αυτή τη στιγμή να δώσω τα 80 που χρειάζονται για κάτι που δεν θα πολυχρησιμοποιήσω
Με 50άρη τράβαγα χρόνια σε φιλμ με pentax ΚΜ (ιστορικοί χρόνοι!) και με ΜΖ-7 πολύ αργότερα,
καλά το θυμόμουν πως κάπου είχες γράψει για 50άρη Pentax K!
Εδώ το πολύπαθο άγαλμα με τον Pentax-M 50/1.7 SMC
Και μία δεύτερη, πάλι με Pentax (Super Takumar 135/2.5)
Και ένα 100%crop της πρώτης (φοβερή οξύτητα και μηδέν χρωματικές εκτροπές στο f/4 -και ανοικτός άριστα παίζει βέβαια)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.