Φωτογραφίζοντας ποδήλατα...

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,819
ATHENS
Παίδες τα φώτα σας…

Τελευταία ο κολλητός μου ζήτησε να βγάλουμε φωτογραφίες κάποια ποδήλατα που δοκιμάζει και γράφει reviews. Έχουμε κάνει ήδη τρία sessions και δε μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα με εξέπληξαν (ευχάριστα)… συμπαθητικά απλά, ίσως δυο/ τρία κλίκ καλύτερα από point & shoot.

Προσωπικά μ’ αρέσει το πορτραίτο με τα παιδιά μου όπου αξιοποιώ κυρίως τον 85 f1.8 της Canon με την 20D μου. Κινούμενα θέματα δε με έχουν απασχολήσει και πολύ (μέχρι τώρα)…

Στα παραπάνω sessions χρησιμοποίησα τον 28-105 f3.5 USM II με την 20D, στο χέρι – χωρίς φλάς και ISO 100-200 ή και 400 αναλόγως σκιάς. Av ή πρόγραμμα sports σαν επιλογή και το drive σε συνεχείς ρίψεις.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι αρκετές:

- Βάθος πεδίου: όταν ο ποδηλάτης κινείται, θα ήθελα περισσότερο background blur (να ξεχωρίζει κάπως το θέμα) αλλά δεν τολμώ ανοιχτά διαφράγματα για να διασφαλίσω την εστίαση σε όλο το θέμα μου – παίζω συνήθως με f8-f11 ως f16.
- Φωτομέτρηση / φωτισμός: ή αλλιώς κλάψτα Χαράλαμπε… στηρίζομαι απόλυτα στο φωτόμετρο της μηχανής στο evaluative… δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω. Το αποτέλεσμα σαλάτα… άλλες έτσι άλλες αλλιώς. Μεγάλο πρόβλημα το πρόσωπο του ποδηλάτη που φοράει συνήθως κράνος με γείσο – κοινώς σκιάζεται. Εδώ θέλω βοήθεια!!!!!!!!!!!!
- Αποτύπωση κίνησης: Δε πα να τρέχει με 100 ο έρμος, εγώ με τα καμώματά μου τον βγάζω άγαλμα! Αυτοί οι ξένοι πως τα πετυχαίνουν αυτά τα ωραία motion blur;;; (οέο…)
- Γέρνει ή δε γέρνει; Κοινώς το πρόβλημα του ορίζοντα που «χύνεται»: αυτό δε με προβλημάτισε στο βουνό, αλλά σε άσφαλτο είχα θέμα. Δε μπορούσα σε πραγματικό χρόνο να υπολογίσω την προοπτική. Να έρχεται για παράδειγμα το ποδήλατο προς το φακό και οι όποιες γραμμές (διαγράμμιση δρόμου – άκρες δρόμου) χόρευαν ανεξέλεγκτα… το τελικό αποτέλεσμα μπέρδευε το μάτι.

Αυτά για αρχή. Έχοντας λύσει τα παραπάνω θεματάκια νομίζω πως οι φωτογραφίες θα κινούνται ήδη σε άλλο επίπεδο και θα με απασχολήσει και η σύνθεση (επίσης πάσχει)…

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την όποια άποψη/ βοήθεια! -bye-

Καλά όλα αυτά, αλλά αν δεν ανεβάσεις φωτογραφίες πως θα σχολιασουμε/βοηθήσουμε? :huh2:

θα προσπαθήσω το απόγευμα απ' το σπίτι...

(τι να δειτε - για κλάματα είναι...)

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι αρκετές:

- Βάθος πεδίου: όταν ο ποδηλάτης κινείται, θα ήθελα περισσότερο background blur (να ξεχωρίζει κάπως το θέμα) αλλά δεν τολμώ ανοιχτά διαφράγματα για να διασφαλίσω την εστίαση σε όλο το θέμα μου – παίζω συνήθως με f8-f11 ως f16.

αυτο εχει να κανει με την τεχνικη του πανινγκ. Με μια χαμηλη ταχυτητα περιπου 1/30 ακολουθεις με σταθερη ταχυτητα το ποδηλατο και απελευθερωνεις κλειστρο εκει που θες.

Θα εντυπωσιαστεις απο το αποτελεσμα....

- Φωτομέτρηση / φωτισμός: ή αλλιώς κλάψτα Χαράλαμπε… στηρίζομαι απόλυτα στο φωτόμετρο της μηχανής στο evaluative… δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω. Το αποτέλεσμα σαλάτα… άλλες έτσι άλλες αλλιώς. Μεγάλο πρόβλημα το πρόσωπο του ποδηλάτη που φοράει συνήθως κράνος με γείσο

Οταν τραβας ενα ποδηλατο σε γενικο καδρο δεν μπορεις να φωτομετρησεις στο προσωπο.

Παρε μια γενικη μετρηση στο πεδιο φωτισμου και το φτιαχνεις μετα στην επεξεργασια του RAW.

Δεν μπορεις να εχεις τελεια εκθεση παντου εκτος αν φωτισεις.

- Αποτύπωση κίνησης: Δε πα να τρέχει με 100 ο έρμος, εγώ με τα καμώματά μου τον βγάζω άγαλμα! Αυτοί οι ξένοι πως τα πετυχαίνουν αυτά τα ωραία motion blur;;; (οέο…)

Ειπαμε.....πανινγκ....

old time classic.

- Γέρνει ή δε γέρνει; Κοινώς το πρόβλημα του ορίζοντα που «χύνεται»: αυτό δε με προβλημάτισε στο βουνό, αλλά σε άσφαλτο είχα θέμα. Δε μπορούσα σε πραγματικό χρόνο να υπολογίσω την προοπτική. Να έρχεται για παράδειγμα το ποδήλατο προς το φακό και οι όποιες γραμμές (διαγράμμιση δρόμου – άκρες δρόμου) χόρευαν ανεξέλεγκτα… το τελικό αποτέλεσμα μπέρδευε το μάτι.

Aυτο σε φωτογραφια κινησης ειναι προβλημα. Δεν μπορεις να το προυπολογισεις ουτε να προλαβεις να το ελεγξεις οταν φτιαχνεις το καδρο σου.

Διορθωνεται ομως στο φωτομαγαζο και σε αλλα προγραμματα μια χαρα.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα panning για ξεφοντάρισμα, χρήση τηλεφακού με ανοικτό διάφραγμα κάνει σίγουρα τη δουλειά. Θέμα με βάθος πεδίου δεν υπάρχει, εάν φωτογραφίζουμε τον ποδηλάτη από πλάγια.

Εδώ ένα αντίστοιχο θέμα:

Η πρώτη είναι με 150ρη f/2.8, και η δεύτερη με 300ρη f/4.5. Αμφότεροι δίνουν ικανοποιητικότατο ξεφοντάρισμα σε τέτοια θέματα (σε FF σώμα είναι αυτές). Εννοείται πως πρέπει να προσέξεις και το φόντο, καθώς το ξεφοντάρισμα είναι σχέση διαφράγματος-εστιακού μήκους-απόστασης θέματος και φόντου.

Υπάρχει το θέμα βέβαια να καρφώσεις την εστίαση σε ποδήλατο εν κινήσει, αλλά ακόμη και με χειροκίνητο φακό (η δεύτερη με τέτοιον είναι βέβαια με στατικό θέμα) δεν θα έχεις πρόβλημα, εάν μάλιστα προεστιάσεις σε δεδομένο σημείο.

Ως προς την έκθεση, προτίμησε απόγευμα (όπως στις παραπάνω), θα γράψουν όλα καλά και ο ποδηλάτης δίχως κάθετη σκιά από το κράνος.

Last edited:

Σε αυτό το θέμα μπορείς να πειραματιστείς και με φωτογράφιση όταν πέφτει κάπως το φως, ταχύτητα γύρω στο 1/3-1/2, και φλας δεύτερης κουρτίνας. Θα γράψει καλά το φόντο, θα γράψει σαν αύρα η κίνηση που αφήνει ο ποδηλάτης πίσω του, και ο ποδηλάτης θα παγώσει από το φλας (με κάπως ασαφή περιγράμματα)

Re: Απάντηση: Φωτογραφίζοντας ποδήλατα...

Δεν χρειάζεται απαραίτητα panning για ξεφοντάρισμα, χρήση τηλεφακού με ανοικτό διάφραγμα κάνει σίγουρα τη δουλειά.

Αφου θελει και κινηση......αν καταλαβα καλα οχι στατικη φωτογραφια.

Πιο ευκολο ειναι το πανινγκ και πολυ πιο εντυπωσιακο οταν του παρεις τον αερα.

Αν θελει κινηση εγω δεν θα τον εμπλεκα με τηλεφακο ασε που ισως να μην μπορει παντα να θετει τα ποδηλατα και τους αναβατες λιγο πιο μακρυα απο το φοντο.

Συνήθως δεν έχω τη δυνατότητα να πάω μακρυά απ το θέμα... λίγα μέτρα μόνο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτογραφίζοντας ποδήλατα...

Αφου θελει και κινηση......αν καταλαβα καλα οχι στατικη φωτογραφια.

Πιο ευκολο ειναι το πανινγκ και πολυ πιο εντυπωσιακο οταν του παρεις τον αερα.

Αν θελει κινηση εγω δεν θα τον εμπλεκα με τηλεφακο ασε που ισως να μην μπορει παντα να θετει τα ποδηλατα και τους αναβατες λιγο πιο μακρυα απο το φοντο.

Εξαρτάται και τι θέλεις. Άλλο πράγμα το bokeh και άλλο το motion blur. Εξάλλου η κίνηση μπορεί να υπονοηθεί και με άλλους τρόπους σε μια στατική εικόνα. Με διαγώνιο κάδρο, με αναβάτη σε μη ισορροπημένη θέση (πχ ορθοπεταλιά και κλίση προς τα εμπρός) κλπ.

Εγω παλι θα ελεγα οτι πρεπει να δουμε δειγματα. Υποψιαζομαι οτι το πρωτο πραγμα που κανει το φιλο να μην τρελαινεται, ειναι η τοποθεσια και το φως. Οι ρυθμισεις επονται.

Sorry δεν πρόλαβα χτες - ούτε να ανοίξω τον υπολογιστή - θα ανεβάσω κάποια δείγματα το ΣΚ...

Τίς είχα βάλει παλαιότερα σε ενα άλλο νήμα νομίζω.
Κίνηση μπορείς να δείξεις με πολλούς τρόπους. Ο πιό εύκολος είναι σίγουρα το panning.
4635151519_b690b663e5_z.jpg

Πολύ σημαντικό να θυμάσαι είναι οτι δεν είναι ανάγκη να τρέχει ο άλλος για να τον βγάλεις. Καλύτερα να πάει σχετικά αργά για να μπορείτε να συγχρονιστείτε. Σε αυτήν εδώ π.χ. το είχα βάλει να κατεβαίνει με τα φρένα πολύ αργά.

Αλλά μπορεις να δώσεις δυναμισμό και κίνηση όντως όλα ακίνητα, πχ στις παρακάτω.
4635754716_8a2bb285e6_z.jpg

4635757176_a05e5a28cb_z.jpg

4635756706_a9702bf97f_z.jpg

Σε όλες αυτές είναι τελείως ακίνητα τα πάντα και στημένα έτσι για την φωτογραφία. Αλλά λόγω της σύνθεσης δίνει εναν δυναμισμό.

ή με ελάχιστη κίνηση όπως σε αυτή.

4511313375_e4252cb8c4_z.jpg

Πρέπει να βάλεις και τα ποδήλατα στο περιβάλλον που τους ταιριάζει βέβαια. Ένα στρητ ποδήλατο θα το φωτογραφίσεις στον δρόμο. Ένα off-road του πάει το χώμα.

Αυτό που βλέπω στις δικές μου είναι πως το "παγωμένο" θέμα δείχνει αφύσικο αφού το αντικείμενο είναι συνυφασμένο με την κίνηση...

Μάλλον το panning είναι η λύση που αναζητώ. Απλά θέλει κι αυτό εξοικείωση!

Ορίστε και κάποια δείγματα...

Πως θα μπορούσαμε να βελτιωθούμε; - απλά να υπενθυμίσω πως ο στόχος εδώ δεν είναι "καλλιτεχνικός" αλλά τεχνικός... το ποδήλατο καλό είναι να ξεχωρίζει (σαν μοντέλο) μιας και πρόκειται για φωτος που υποστηρίζουν ένα review...

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, παρακαλώ για τα σχόλιά σας!

Attachments

• IMG_5011.jpg
    IMG_5011.jpg
    156.5 KB · Views: 50
  • IMG_5020.jpg
    IMG_5020.jpg
    168.5 KB · Views: 41
  • IMG_5239.jpg
    IMG_5239.jpg
    144.5 KB · Views: 45
  • IMG_5266.jpg
    IMG_5266.jpg
    132.3 KB · Views: 40
Ok, μερικά σχόλια :)

Καταρχήν πρέπει να διαλέξετε καλύτερη ώρα της ημέρας ώστε να μην είναι τόσο σκληρό το φώς και να μη χτυπάει το θέμα σας (τον ποδηλάτη και το ποδήλατο) από πάνω. Προτιμήστε μια ώρα αργά το απόγευμα και όχι νωρίς το απόγευμα.

Εγώ θα έβαλα τον ποδηλάτη να κοιτάζει προς τον ήλιο έτσι ώστε να μη βγαίνει σκοτεινό το κυρίως θέμα μου. Βέβαια όχι με κάθετο ήλιο γιατί και πάλι θα έχει σκιές στο πρόσωπο και στο υπόλοιπο σώμα.

Επίσης αν δοκιμάσετε με τον ήλιο να φωτίζει το θεμα με πλάγιο φως ( είπαμε αργότερα το απόγευμα) θα δείτε ότι ο ουρανός θα έχει πιο 'γεμάτο' μπλε.

Φυσικά για να γεμίσεις τις σκιές θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το φλας της μηχανής σου για fill in. Δηλαδή όχι με μεγάλη ένταση, απλά για να φωτιστούν οι σκιές.

Σίγουρα θα πρέπει να κάνεις κάποια επεξεργασία εκ των υστέρων για να έχεις καλό αποτέλεσμα, άλλωστε μια dSlr αυτό που βασικά σου προσφέρει είναι καλή "πρώτη ύλη" για να επεξεργαστείς :)

Δοκίμασα να πειράξω μια φωτογραφία σου στο photoshop. Έκανα
- Levels : auto
- Curves : την καμπύλη λίγο κάτω δεξιά για να μειώσω την έκθεση της σκηνής
- Saturation : +10, γιατί σίγουρα θες πιο έντονα χρώματα σε αυτού του είδους την φωτογράφιση.

Στη γάμπα του ποδηλάτη έχεις "κάψει" τα λευκά, και με τη δική μου ματιά η κάμερα πρέπει να έχει υπερεκθέσει περίπου +1/3.

attachment.php

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις έναν wide φακό μικρότερο από 24mm (σε Full Frame) ή μικρότερο από 15μμ σε cropped και να πλησιάσεις πολύ το θέμα σου. Προσθέτει μια υπερβολή αλλά νομίζω ότι είναι θεμιτή σε αυτή την περίπτωση. Ανάλογα θα μπορούσες να δοκιμάσεις με έναν τελέ στα 150μμ ++ με κλειστό κάδρο στον ποδηλάτη + ποδήλατο, που επίσης θα έδινε μια διαφορετική διάσταση στη φωτογραφία :)

Φιλικά -bye-

Attachments

• IMG_5011 copy.jpg
    IMG_5011 copy.jpg
    130.6 KB · Views: 75
Nα προσθεσω οτι ειναι και το φοντο πολυ μπερδεμενο και πολυ κοντα στο θεμα.

Επισης, κανε μια αναζητηση στο flickr, θα βρεις πολλες ιδεες.