Οι φουρνοι μικροκυμάτων, όντως, παράγουν μη ιονίζουσα ακρινοβολία με την μορφή ραδιοκυμάτων, f=2450MHz. Η ισχύς ειναι κοντά στο KW και θεωρητικά, ανακλάται επ άπειρον εντός του χωρου του φουρνου, εως οτου απορροφηθει απο τα μόρια του νερου που βρισκονται στις τροφες, και μονο απο τα μόρια του νερου, καθως η συχνότητα ειναι τέτοια που προκαλεί συντονισμό σε αυτά.
Τα προβλήματα του φουρνου μικροκυμάτων ειναι τα εξής:
1) πιθανές διαρροές απο την θωράκιση. Ενας κινέζικος φουρνος μικροκυμάτων μπορεί να ακτινοβολεί εως και 3 βατ απο την πόρτα και την μετρια θωράκιση (και μην μου αρχισετε για τους κλωβους faraday γιατι σας πηρε και σας σηκωσε

θα σας βάλω μπροστά με πολώσεις!) Για να το αντιμετωπίσουμε, αγοράζουμε συσκευες που αποπλέουν ποιότητα (ειδικά στην πόρτα) και όχι απαραίτητα Design, τσεκάρουμε αν η πόρτα κλείνει αλληλοκαλυπτόμενα με τον φουρνο (και όχι εφαπτόμενα) και επίσης, δεν πλησιαζουμε ουτε εμείς ουτε τα παιδιά μας τον φουρνο οταν λειτουργει σε απόσταση μικρότερη των 60 εκ, κατα προτίμηση το μέτρο, εκτος αν ειναι να το σβήσουμε.
2) ΤΟ ψήσιμο, αλλοιωνει τα συστατικά με εναν τρόπο που ελάχιστοι φαντάζονται. Οταν εξαναγκάζεις το νερό σε ενα μόριο υδατάνθρακα σε συντονισμό, αυτό με απλά λόγια πάλλεται επάνω στους δεσμους του με τον άνθρακά και ενίοτε αποκόπτεται, αφηνοντας πίσω ενα μόριο...υδρογονάνθρακα(!) (ή αλλοιώς πλαστικό, πετρελαιο, οπως θέλετε πείτε το) το αυτό και με τις πρωτείνες, τις βιταμίνες αλλά και κάθε ειδους ουσια βρίσκεται στις τροφές. ακόμα και η κυτταρίνη αλλοιώνεται σε θερμοκρασίες ψησίματος. Οι ζύμες φουσκώνουν επειδή δημιουργουν φυσαλίδες διοξειδιου του ανθρακα μεσα σε αυτές, και η ατμοποιηση του νερου που εχουν παγιδευμενα χωρις ταυτόχρονη αυξηση της θερμοκρασίας των τοιχωμάτων προκαλεί την κατάρρευση (κοινώς λάσπωμα) της ζύμης. Η λύση ειναι να τον έχουμε για να ζεσταίνουμε τα φαγητά και να ζεματάμε τα υγρά. Μέχρι εκεί - απαξ κι εβρασε, ειναι πολύ δυνατά ρυθμισμένος.
Καλή θεση τοποθέτησης του φουρνου ειναι η εργονομική, που αναφέρθηκε, δηλαδή στο υψος του αγκώνα του ορθίου ατόμου που θα τον χρησιμοποιεί. Σιγουρα οχι στο υψος της κεφαλής. Θα πρέπει να ληφθει μέριμνα για να μην υπάρχει πρόσβαση απο μικρά παιδιά. Απαγορευονται τα μέταλλα λόγω της αναπτυξης τοπικά υψηλών θερμοκρασιών αλλά και στασίμων κυμάτων. Αυτά μπορουν να καταστρέψουν τοσο τον φουρνο οσο και τα σκευη με τα οποία επαφίενται. Επίσης όχι στο αλουμινόχαρτο (εκτός αν θέλετε τρύπες και μικροεκρήξεις ανα 1 εκατοστό του και την μυρωδια του καμένου μετάλλου στο φαί σας.)