Το Κ340 ξεκίνησε κλέβοντας από το σχεδιασμό του Κ240.
Το Κ240 ή sextett, όπως λεγόταν, τότε, ήταν το πρώτο νεωτεριστικό μοντέλο που προηγήθηκε με σημαντικές καινοτομίες.
Βασικά το σύστημα στήριξης cardan που επέτρεπε τις μονάδες να κινούνται ελεύθερα στις τρεις διευθύνσεις δανειζόμενη την ορολογία και τις αρχές από τις πυξίδες ναυσιπλοίας.
Επίσης το μονόπαντο καλώδιο και η στέκα που παίζει ρόλο των καλωδίων προς τον δεξιό οδηγό και φυσικά
τα παθητικά διαφράγματα.
Αυτά ήταν 6 και από εκεί βγαίνει και το όνομα sextett.
Τα διαφράγματα ενεργοποιούνταν από το ηχητικό πεδίο της δυναμικής μονάδας αλλά σε συχνότητες μόνο άνω των 200Hz.
Ανώ των 200 τα διαφράγματα είναι ηχοπερατά και το ακουστικό είναι ανοικτού τύπου.
Κάτω των 200 τα παθητικά διαφράγματα μπλοκάρουν τον ήχο και συνεπώς εκεί συμπεριφέρεται το ακουστικό ως κλειστού τύπου.
Σαν ιδέα και υλοποίηση πραγματικά εξαιρετική.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Ερχεται λοιπόν το Κ340 να βασιστεί πάνω στο Κ240, παίρνοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, αλλά προσθέτοντας το απαραίτητο στοιχείο ώστε να γίνει άμεσα επιθυμητό από τους εκλεκτικούς χαιφιντελίστες.
Το ηλεκτροστατικό στοιχείο.
Μπροστά λοιπόν από το δυναμικό στοιχείο τοποθετείται ένα ηλεκτροστατικό στοιχείο, που λειτουργεί πάνω από τους 4000 κύκλους χωρίς crossover έτσι ώστε να μην υπάρχει θέμα διαφοράς φάσης.
Ο θάλαμος μεγαλώνει όσο χρειάζεται, και για το θέμα της πόλωσης των ηλεκτροστατικών μονάδων χρησιμοποιούνται μετασχηματιστές πολύ μικρών διαστάσεων που τροφοδοτούνται από το μουσικό σήμα. Ετσι δεν χρειάζονται εξωτερικά τροφοδοτικά (πχ stax).
Η όλη κατασκευή εμπλουτίζεται με τα απαραίτητα διακοσμητικά ποιοτικά στοιχεία ώστε να αποτελεί ένα ελκυστικό πακέτο.
Όπως πάνω κάτω και τα Κ240 που εχουν αντίσταση (επαγγελματικές καταβολές βλέπετε) 600Ω, αυτά είναι πιά στα 400Ω και η ευαισθησία λιγοστή.
Βλέπετε ζούμε ακόμα στα 1980 και δεν έχει αρχίσει το canjam craziness. Τα ακουστικά προσφέρονται για οδήγηση από κανονικές εξόδους ακουστικών, αλλά οι τολμηροί γρήγορα θα τα βάλουν και στην πίσω έξοδο...των ηχείων.
Η ευαισθησία είπαμε χαμηλή, αν και τότε δύσκολα εύρισκες ακουστικό που να αποδίδει 100db.
To βάρος ελάχιστο με τα σημερινά δεδομένα, αν και τότε νόμιζες ότι κρατάς κάτι εξαιρετικά βαρύ και στιβαρό.
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Τα ακουστικά προσφέρονται τότε για 300 δολάρια. Στην Ελλάδα το 1980 κόστιζαν το υπερβολικό ποσό των 4000 δραχμών, έναντι των κάτω από 2500 για τα Κ240 που ήδη θεωρούνταν πολύ ακριβά.
Δεν ήταν και απλησίαστα, αλλά προσφέρονταν σε ευπόρους.
Εχοντας ακούσει τα Κ340 στο κατάστημα που σύχναζα ως φοιτητής, αλλά και ελάχιστα χρόνια αργότερα δανειζόμενός τα από τον μελλοντικό μου πεθερό, τα ερωτεύτηκα αμέσως αν και δεν ήταν δυνατόν να δικαιολογηθεί η αγορά τους έχοντας ήδη ακριβά ακουστικά.
Πολύ αργότερα μετά το 2000 αφού τα ξαναδανείστηκα, αποφάσισα ότι επρεπε να τα αποκτήσω, και μετά από το σχετικό ψάξιμο στο ebay τα απέκτησα σε εξευτελιστική τιμή.
Το χαρακτηριστικό τους ήταν πάντα η εξαιρετική υψηλή περιοχή και μεγάλη στερεοφωνική εικόνα που τα έκανε ιδανικά για μεγάλα συμφωνικά έργα.
Μειονεκτήματα εκείνη την εποχή δύσκολα εύρισκες.
Τότε θεωρούσα ότι οι χαμηλές υστερούσαν λίγο, σε σχέση με τα Κ240 (αλλά το αποδίδω ακόμα στον μεγαλύτερο θάλαμο που δημιουργεί ένα είδος αίσθησης boxiness - χαρακτηριστικό που πάντα βρίσκω σε μεγάλους θαλάμους - αισθάνομαι αντανακλάσεις) ή ότι μπερδεύονταν τα φάσματα των δυό μονάδων.
Βέβαια αυτά ήταν ούτε καν πταίσματα τότε, που τα θεωρούσε ο κόσμος το top.
Σήμερα με την πληθώρα των υπερβολών και των βατοφάγων μπασοφονιάδων τα Κ340 έχουν απήχηση μόνο σε....ρομαντικούς ή ...έστω ρεαλιστές.
Εγώ εξακολουθώ να τα απολάμβάνω (αν και εδώ και κανα δυό χρόνια τα έχει κατάσχει η κόρη μου και τα βάζει στο πιάνο της) και τα θεωρώ, με βάση τα Κ1000, πολύ εύκολα σε οδήγηση. Πηγές με αξιόλογες μονάδες εξόδου ακουστικών πχ sony 50ES σχεδόν τα ξεσκίζουν.
Υπάρχει και σήμερα μια ατεκμηρίωτη θεωρία περί bass heavy Κ340. Ίσως να οφείλεται σε θέματα παραγωγής ή ηλικίας.
Πάντως, όπως όλα τα AKG της αυστριακής εποχής, κρατάνε χρόνια την ποιότητά τους χωρίς να διαλύονται, να τρίζουν, να κόβονται τα καλώδιά τους ή να χαλάνε τα μαξιλάρια τους.
Στα headfi κλπ θα βρείτε δεκάδες προτάσεις για μοντίφες (λες και πιά ή τότε οι κατασκευαστές δεν ξέρανε τη δουλειά τους ή δεν το είχαν ψάξει). Φυσικά θέλει λίγη παραπάνω προσοχή καθώς εμπλέκονται κάτι υψηλές τάσεις λόγω ηλεκτροστατικού στοιχείου, αλλά ευτυχώς χαμηλού αμπεράζ.
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ebay θα βρούνε Κ340 γύρω στα 100 ευρώ, με ανώτερες τιμές, μεταχειρισμένων εννοείται, γύρω στα 250. Φυσικά δεν λείπουν και οι υπερβολές όπως κλειστά nos (πιθανότατα δεν το αποκλείω) πάνω από 1000 ευρώ.
Καλη τύχη !

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Αυτά τα ολίγα για την ώρα, μέχρι να βρώ άλλο υλικό και να θυμηθώ κι άλλα πράγματα.
Για τους εκλεκτούς θαμώνες της κατηγορίας, τον Ζαγγ που του αρέσει η κλασική, τον sonus που τα είχε άχτι από μικρός όπως και εγώ και τον Chris που πιθανόν να διαβάζει μόνο (πλεον).