From the vaults: AKG K340

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,608
Κυριολεκτικά από το μπαούλο ξέθαψα τα παλιά προσπέκτους που έχω φυλαγμένα καθώς βλέπω δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.

k340.jpg

Γύρω στο 1980 η AKG αποφασίζει να μπεί δυναμικά στον χώρο του hifi εκμεταλλευόμενη την αίγλη του ονόματός στης στον επαγγελματικό χώρο.
Ετσι ξεκινάει αρχικά με ακουστικά και συνεχίζει με μια σειρά κεφαλών ΜΜ (περισσότερα για αυτές άλλη φορά).

Εχοντας ήδη παρουσιάσει δυό εξαιρετικά μοντέλα τα Κ140 και Κ240 (όχι ότι δεν είχε και πιό πριν ακουστικά, απλώς ήταν πιό επαγγελματικού τύπου) που στοχεύουν στο χώρο του hifi ξεκινάει το πιό ακριβό και σχεδόν hiend (πριν βγεί ο όρος) Κ340.

k3402.jpg

Το Κ340 ξεκίνησε κλέβοντας από το σχεδιασμό του Κ240.
Το Κ240 ή sextett, όπως λεγόταν, τότε, ήταν το πρώτο νεωτεριστικό μοντέλο που προηγήθηκε με σημαντικές καινοτομίες.
Βασικά το σύστημα στήριξης cardan που επέτρεπε τις μονάδες να κινούνται ελεύθερα στις τρεις διευθύνσεις δανειζόμενη την ορολογία και τις αρχές από τις πυξίδες ναυσιπλοίας.
Επίσης το μονόπαντο καλώδιο και η στέκα που παίζει ρόλο των καλωδίων προς τον δεξιό οδηγό και φυσικά
τα παθητικά διαφράγματα.
Αυτά ήταν 6 και από εκεί βγαίνει και το όνομα sextett.
images

AKG_K340K240_photo_ad.jpg

Τα διαφράγματα ενεργοποιούνταν από το ηχητικό πεδίο της δυναμικής μονάδας αλλά σε συχνότητες μόνο άνω των 200Hz.
Ανώ των 200 τα διαφράγματα είναι ηχοπερατά και το ακουστικό είναι ανοικτού τύπου.
Κάτω των 200 τα παθητικά διαφράγματα μπλοκάρουν τον ήχο και συνεπώς εκεί συμπεριφέρεται το ακουστικό ως κλειστού τύπου.
Σαν ιδέα και υλοποίηση πραγματικά εξαιρετική.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ερχεται λοιπόν το Κ340 να βασιστεί πάνω στο Κ240, παίρνοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, αλλά προσθέτοντας το απαραίτητο στοιχείο ώστε να γίνει άμεσα επιθυμητό από τους εκλεκτικούς χαιφιντελίστες.
Το ηλεκτροστατικό στοιχείο.
Μπροστά λοιπόν από το δυναμικό στοιχείο τοποθετείται ένα ηλεκτροστατικό στοιχείο, που λειτουργεί πάνω από τους 4000 κύκλους χωρίς crossover έτσι ώστε να μην υπάρχει θέμα διαφοράς φάσης.
Ο θάλαμος μεγαλώνει όσο χρειάζεται, και για το θέμα της πόλωσης των ηλεκτροστατικών μονάδων χρησιμοποιούνται μετασχηματιστές πολύ μικρών διαστάσεων που τροφοδοτούνται από το μουσικό σήμα. Ετσι δεν χρειάζονται εξωτερικά τροφοδοτικά (πχ stax).

k3403.jpg

Η όλη κατασκευή εμπλουτίζεται με τα απαραίτητα διακοσμητικά ποιοτικά στοιχεία ώστε να αποτελεί ένα ελκυστικό πακέτο.

Όπως πάνω κάτω και τα Κ240 που εχουν αντίσταση (επαγγελματικές καταβολές βλέπετε) 600Ω, αυτά είναι πιά στα 400Ω και η ευαισθησία λιγοστή.

Βλέπετε ζούμε ακόμα στα 1980 και δεν έχει αρχίσει το canjam craziness. Τα ακουστικά προσφέρονται για οδήγηση από κανονικές εξόδους ακουστικών, αλλά οι τολμηροί γρήγορα θα τα βάλουν και στην πίσω έξοδο...των ηχείων.

Η ευαισθησία είπαμε χαμηλή, αν και τότε δύσκολα εύρισκες ακουστικό που να αποδίδει 100db.
To βάρος ελάχιστο με τα σημερινά δεδομένα, αν και τότε νόμιζες ότι κρατάς κάτι εξαιρετικά βαρύ και στιβαρό.

k34041.jpg

Τα ακουστικά προσφέρονται τότε για 300 δολάρια. Στην Ελλάδα το 1980 κόστιζαν το υπερβολικό ποσό των 4000 δραχμών, έναντι των κάτω από 2500 για τα Κ240 που ήδη θεωρούνταν πολύ ακριβά.
Δεν ήταν και απλησίαστα, αλλά προσφέρονταν σε ευπόρους.
Εχοντας ακούσει τα Κ340 στο κατάστημα που σύχναζα ως φοιτητής, αλλά και ελάχιστα χρόνια αργότερα δανειζόμενός τα από τον μελλοντικό μου πεθερό, τα ερωτεύτηκα αμέσως αν και δεν ήταν δυνατόν να δικαιολογηθεί η αγορά τους έχοντας ήδη ακριβά ακουστικά.
Πολύ αργότερα μετά το 2000 αφού τα ξαναδανείστηκα, αποφάσισα ότι επρεπε να τα αποκτήσω, και μετά από το σχετικό ψάξιμο στο ebay τα απέκτησα σε εξευτελιστική τιμή.

Το χαρακτηριστικό τους ήταν πάντα η εξαιρετική υψηλή περιοχή και μεγάλη στερεοφωνική εικόνα που τα έκανε ιδανικά για μεγάλα συμφωνικά έργα.
Μειονεκτήματα εκείνη την εποχή δύσκολα εύρισκες.
Τότε θεωρούσα ότι οι χαμηλές υστερούσαν λίγο, σε σχέση με τα Κ240 (αλλά το αποδίδω ακόμα στον μεγαλύτερο θάλαμο που δημιουργεί ένα είδος αίσθησης boxiness - χαρακτηριστικό που πάντα βρίσκω σε μεγάλους θαλάμους - αισθάνομαι αντανακλάσεις) ή ότι μπερδεύονταν τα φάσματα των δυό μονάδων.
Βέβαια αυτά ήταν ούτε καν πταίσματα τότε, που τα θεωρούσε ο κόσμος το top.
Σήμερα με την πληθώρα των υπερβολών και των βατοφάγων μπασοφονιάδων τα Κ340 έχουν απήχηση μόνο σε....ρομαντικούς ή ...έστω ρεαλιστές.
Εγώ εξακολουθώ να τα απολάμβάνω (αν και εδώ και κανα δυό χρόνια τα έχει κατάσχει η κόρη μου και τα βάζει στο πιάνο της) και τα θεωρώ, με βάση τα Κ1000, πολύ εύκολα σε οδήγηση. Πηγές με αξιόλογες μονάδες εξόδου ακουστικών πχ sony 50ES σχεδόν τα ξεσκίζουν.

Υπάρχει και σήμερα μια ατεκμηρίωτη θεωρία περί bass heavy Κ340. Ίσως να οφείλεται σε θέματα παραγωγής ή ηλικίας.
Πάντως, όπως όλα τα AKG της αυστριακής εποχής, κρατάνε χρόνια την ποιότητά τους χωρίς να διαλύονται, να τρίζουν, να κόβονται τα καλώδιά τους ή να χαλάνε τα μαξιλάρια τους.
Στα headfi κλπ θα βρείτε δεκάδες προτάσεις για μοντίφες (λες και πιά ή τότε οι κατασκευαστές δεν ξέρανε τη δουλειά τους ή δεν το είχαν ψάξει). Φυσικά θέλει λίγη παραπάνω προσοχή καθώς εμπλέκονται κάτι υψηλές τάσεις λόγω ηλεκτροστατικού στοιχείου, αλλά ευτυχώς χαμηλού αμπεράζ.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ebay θα βρούνε Κ340 γύρω στα 100 ευρώ, με ανώτερες τιμές, μεταχειρισμένων εννοείται, γύρω στα 250. Φυσικά δεν λείπουν και οι υπερβολές όπως κλειστά nos (πιθανότατα δεν το αποκλείω) πάνω από 1000 ευρώ.
Καλη τύχη !

-bye-

Αυτά τα ολίγα για την ώρα, μέχρι να βρώ άλλο υλικό και να θυμηθώ κι άλλα πράγματα.

Για τους εκλεκτούς θαμώνες της κατηγορίας, τον Ζαγγ που του αρέσει η κλασική, τον sonus που τα είχε άχτι από μικρός όπως και εγώ και τον Chris που πιθανόν να διαβάζει μόνο (πλεον).

.............
Για τους εκλεκτούς θαμώνες της κατηγορίας, τον Ζαγγ που του αρέσει η κλασική, τον sonus που τα είχε άχτι από μικρός όπως και εγώ και τον Chris που πιθανόν να διαβάζει μόνο (πλεον).
Για μία ακόμα φορά συγχαρη
τήρια κι' ευχαριστίες Chief! :smile:

Είναι αλήθεια ότι τα είχα άχτι! Τα παζάρεψα κάποτε για αγορά, αλλά δεν έκατσε. Από τον "Θείο" -τον θυμάται κανείς; :D
Κι' από τότε μου έμεινε ο "καημός"! :laugh:

Για σήμερα, δεν το βλέπω. Αν δεν ήταν η κρίση, ίσως...

Και αφού το'φερε η κουβέντα:
Όντας κάτοχος σχεδόν όλων των μεγάλων ακουστικών της AKG πως τα αξιολογείς, ποιά είναι τα συμπεράσματα από τη μεταξύ τους σύγκριση;
Κυρίως, πως και με ποιά κριτήρια χρησιμοποιείς πότε το ένα και πότε το άλλο; :lehrer:

Μιχάλη, πως δεν το θυμάμαι, ο "Θείος" στη Φερών, πλατεία Βικτωρίας...

Κειμενο που μονο ενας πραγματικος devotee μπορουσε να γραψει.
Thanx chief.

Υ.Γ.Cult μαγαζι ο Θειος.Και Cult φιγουρα...

Supersonic ευχαριστούμε για την θαυμάσια παρουσίαση, που για μένα έχει και προσωπική χροιά από σήμερα. Στην επικοινωνία που είχαμε μου κέντρισες το ενδιαφέρον, άρχισα να ψάχνω στο νετ και σκόνταψα σε μιά αγγελία στο headfi, σε λογική τιμή. (110 δολλάρια). Το παράγγειλα λοιπόν. Το πρώτο μου σοβαρό ακουστικό είναι σχεδόν συνομήλικό μου! Μόλις έρθει θα σας πω κι εντυπώσεις :award:

Δεν νομίζω πως υπάρχει τίποτα λιγότερο ή παραπάνω να πει κανείς σε μια παρουσίαση.
Απλώς άψογη.

Δημήτρη,ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά.

Supersonic ευχαριστούμε για την θαυμάσια παρουσίαση, που για μένα έχει και προσωπική χροιά από σήμερα. Στην επικοινωνία που είχαμε μου κέντρισες το ενδιαφέρον, άρχισα να ψάχνω στο νετ και σκόνταψα σε μιά αγγελία στο headfi, σε λογική τιμή. (110 δολλάρια). Το παράγγειλα λοιπόν. Το πρώτο μου σοβαρό ακουστικό είναι σχεδόν συνομήλικό μου! Μόλις έρθει θα σας πω κι εντυπώσεις :award:
Εύχομαι να είναι καλό το κομμάτι που διάλεξες και να σε βολέψει.
Πού ξέρεις. ...Μπορεί να αρχίσεις και τις μοντιφες!

Το καλώδιο ειναι καλο και αισθητικά ισως ταιριάζει περισσότερο από αλλα. Για μοντιφες υπάρχουν πολλες σχετικα με υλικά απόσβεσης στις μοναδες που σαφώς αποδίδουν ηχητικά περισσότερο απο ενα καλώδιο.

Και αφού το'φερε η κουβέντα:
Όντας κάτοχος σχεδόν όλων των μεγάλων ακουστικών της AKG πως τα αξιολογείς, ποιά είναι τα συμπεράσματα από τη μεταξύ τους σύγκριση;
Κυρίως, πως και με ποιά κριτήρια χρησιμοποιείς πότε το ένα και πότε το άλλο; :lehrer:

θα έλεγα ότι έχουν κάποια κοινά στοιχεία που ήταν ικανά να τα φέρουν στην κορυφή αλλά ως συνολική ομοιογένεια ίσως κάπου όλα υστερούν.
Το ξαναείπα ότι είμαι φαν της εταιρείας και πιθανότατα προκατειλημμένος.
Τα Κ1000 δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Ή τα λατρεύεις ή τα μισείς.
Και δεν ακούς με αυτά κάθε μέρα.
Τα 340 πίσω στο 80 κυριολεκτικά μου τρέχανε τα σάλια.
Τότε δεν υπήρχε τίποτε άλλο σαν αυτά. Ιδίως για κλασική. Εξακολουθούν το ίδιο αν και με 300 ευρώ παίρνεις σήμερα κινέζους.
Για μένα το ακουστικό πρεπει να είναι ευκολοφόρετο και ευκολόχρηστο.
Εκεί κερδίζει το Κ240. Ιδίως για καθημερινή γρήγορη ακρόαση και monitoring στην ηχογράφηση. Η πιό κοντινή λύση στο να παρεις στο μιξ στα ηχεία κάτι σωστό. Αν το κάνεις με άλλα, παίρνεις...
Με λίγες υποχωρήσεις σε διαστάσεις βάρος + οτι πας σε κλειστό το Κ270studio είναι αυτό που ευχαριστήθηκα περισσότερο.
Κλασική πάω στο Κ340.
Για ιδιαίτερες στιγμές και γούστα Κ1000.

Για όλα τα άλλα...κινέζους...

Ήρθε και το δικό μου. Το πρώτο σοβαρό μου ακουστικό, τολμώ να πω. Πρόλαβα μόνο να το συνδέσω στην έξοδο ακουστικών του Geek Pulse για να βεβαιωθώ ότι δουλεύει και φαίνεται να είναι σε άψογη κατάσταση (made in Austria βλέπεις). το Geek πάντως μάλλον δυσκολεύεται να το οδηγήσει, μόνο σε ρύθμιση High Gain και στο -17.5 ακούγεται αρκετά δυνατά. Θα δούμε...

Με'γειά, με'γειά, με'γεια! :guitarist: :operator:

Και τώρα αρχίζει η αγωνιώδης αναζήτηση κατάλληλου κινητήρα που θα σπρώχνει στους δρόμους και στις πίστες το καινούργιο μας αγωνιστικό! :vroam:

Από Porsche, Lamborghini και πάνω, έτσι :cool:

Καλές ακροάσεις! -bye-

Πίσω μου σε έχω σατανά. Για την ώρα το μπάτζετ έχει εξαντληθεί, για ενισχυτικά δε μας παίρνει. Παράγγειλα και ένα ζευγαράκι καλά ΙΕΜ (Final Heaven II) και έδεσε το γλυκό. Ενισχυτικά του χρόνου τώρα...

Με γειες και καλοάκουστα Ζαγγ!
Έχει δίκιο ο Μιχάλης και δεν σε βλέπω να περιμένεις για του χρόνου.
Μάλλον θα σε αναγκάσουν να εκταμιεύσεις νωρίτερα :furious3:

Πάλι μπέρδεψες το μοντέλο Ζαγγ.

Piano Forte X σου είπα να πάρεις... :)

Όχι αγαπητέ, εσύ μπέρδεψες τους τραπεζικούς λογαριασμούς και έστειλες το έμβασμα αλλού. Τώρα δεν παίζει Piano Forte X, ούτε καν Heaven IV, Heaven II και πολύ είναι.