Φθινόπωρο...

Φθινοπωρινά μάκρο, στη φύση:

Κοπροκάνθαροι συλλέγουν, τι άλλο, την κοπριά τους

attachment.php

Canon 40D, 800iso, Carl Zeiss Jena Flektogon 20/4

Και ένα είδος κάμπιας, η μεγαλύτερη που έχω δει από κοντά (κάπου 5 πόντους)

attachment.php

Canon 40D, 1600iso, Carl Zeiss Jena Flektogon 20/4 (δυστυχώς η ταχύτητα 1/100, οριακή για την ευκρίνεια από τόσο κοντά).
O Flektogon 20/4 (εδώ η έκδοση για μοντούρα Exakta) εστιάζει από τα 16 εκατοστά, και πέρα από ευρυγώνιος με ίσως τις ελαχιστότατες παραμορφώσεις που έχω δει σε 20ρη, μπορεί να δώσει άριστα close-ups. Η τελευταία είναι λήψη από τα 8 περίπου εκατοστά από το πρόσθιο στοιχείο του φακού.

Attachments

• Macro-Fall-08-_02.jpg
    Macro-Fall-08-_02.jpg
    241.8 KB · Views: 102
  • Macro-Fall-08.jpg
    Macro-Fall-08.jpg
    256.3 KB · Views: 103
Last edited:
Και ένα φθινοπωρινό οικογενειακό πορτραίτο:

attachment.php

Ομοίως, Canon 40D, Carl Zeiss Jena Flektogon 20/4

Attachments

• Family-Portrait-Fall-08.jpg
    Family-Portrait-Fall-08.jpg
    219 KB · Views: 256
Ευχαριστώ! Οι απόχρωση είναι από το ACR. Πολύ απλό και εύχρηστο το σχετικό εργαλείο του, δίνεις ξεχωριστά τίντα και κορεσμό για τα ψηλά, τίντα και κορεσμό για τα χαμηλά, και ισορροπία ανάμεσα στα δύο.

πολύ ωραια η οικογενειακή. σκεφτόμουν, οτι αν δεν ήταν α/μ δεν θα είχε και πολλά να πει, ενω α/μ αποκτά οχι μόνο λόγο ύπαρξης αλλά και πολλά παραπάνω.
γιατί χρησημοποιείς τόσο υψηλά iso στα close ups? μόνο για να μπορείς να ανεβάσεις ταχύτητα?

πολύ ωραια η οικογενειακή. σκεφτόμουν, οτι αν δεν ήταν α/μ δεν θα είχε και πολλά να πει, ενω α/μ αποκτά οχι μόνο λόγο ύπαρξης αλλά και πολλά παραπάνω.
γιατί χρησημοποιείς τόσο υψηλά iso στα close ups? μόνο για να μπορείς να ανεβάσεις ταχύτητα?

Και στο χρώμα ίδιο ήταν το καδράρισμα κλπ, αλλά διάλεξα α/μ πρώτον γιατί το φθινοπωρινό της σκηνής μάλλον το ζητούσε, δεύτερον γιατί το φως δεν ήταν ό,τι καλύτερο, λόγω μουνταμάρας, οπότε για να φέρω τις καμπύλες, τους τόνους και τον ουρανό στα ίσια κατά την μετατροπή του raw όπως ήθελα, θα έβγαινα με αφύσικα χρώματα.

Στα κοντινά, χρειαζόμαστε ψηλές ταχύτητες λόγω της μεγέθυνσης του αντικειμένου, δεν έχει εφαρμογή η εξίσωση ταχύτητα = 1/εστιακό μήκος.
Τα παραπάνω είναι με 20ρη φακό πολύ κοντινής εστίασης και από πολύ κοντά. Και στο χέρι. Κανονικά ήθελε μεγαλύτερο κλείσιμο το διάφραγμα από το f/8 που πιστεύω πως είχα, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν.

Last edited:
attachment.php

Αυτή είναι οριακά φθινοπωρινή.
Τέλος Αυγούστου δυτικά της Κόνιτσας Ιωαννίνων στο Μπουραζάνι.

Attachments

• IMG_1184.jpg
    IMG_1184.jpg
    65 KB · Views: 88
Απάντηση: Re: Φθινόπωρο...

attachment.php

πολυ καλη φωτο η οικογενειακη !

η αλλη με την καμπια ενω εχεις φοβερο θεμα δεν εχει χρωμα..

ειναι τραβηγμενη σε σκιερο μερος και χανει σε ζωντανια χρωματος!-bye-

Μπα... απλώς η κάμπια δεν είναι από τις πολύχρωμες. Πχ στο ξύλο του στύλου του ρεύματος μια χαρά κορεσμένα μου φαίνονται τα καφέ. Η κάμπια ήταν ένα περίεργο σκουροπράσινο πράμα με ασπριδερή κοιλιά. Σίγουρα και το φως βέβαια ήταν οριακό.

Μπα... απλώς η κάμπια δεν είναι από τις πολύχρωμες. Πχ στο ξύλο του στύλου του ρεύματος μια χαρά κορεσμένα μου φαίνονται τα καφέ. Η κάμπια ήταν ένα περίεργο σκουροπράσινο πράμα με ασπριδερή κοιλιά. Σίγουρα και το φως βέβαια ήταν οριακό.

Και δεν ειναι και το πιο ομορφο απο τα "θεματα" που κυκλοφορουν.

Ετρωγα κατι κρακερακια στο γραφειο και μου κοπηκε προς στιγμην η ορεξη.

Αλλα μετα συνεχισα κανονικα...:operator:

attachment.php

Πολύ ωραία φωτογραφία! Δεν θα σταθώ στο έτσι κιαλλίως πολύ καλό ασπρόμαυρο και τον τονισμό αλλά στο κάδρο το ίδιο.
Πολύ όμορφα στημένο και οι πόζες την οικογένειας με τον μικρούλη (αυτός με το ashasi καπάκι? ) με την "αδιαφορία" του για την κάμερα να προσθέτει πολύ στο φυσικό την φωτογραφίας.

και μου αρέσει πολύ η προοπτική του φακού. Βγαίνει και σε μοντούρα M42 αυτός?

Πολύ σουξέ η οικογένεια send...

Πολύ ωραία, γλυκειά φωτογραφία...από αυτές που φτιάχνουν αναμνήσεις...-bye-

Άντε να ανεβάσω και καμία απο το Νυμφάιο. Ειμασταν τυχεροί και είχε πολύ καλό καιρο με λιακάδα και φώτιζε το φθινοπωρινό δασικό τοπίο.
Εδώ το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο του Αρκτούρου...

2978228890_ebc809ba0b_b.jpg

Και εδώ στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού που τα φύλλα έχουν σχεδόν καλύψει το πράσινο χορταράκι που έτρωγε τουτο το κατσικάκι!
2978367882_3675df37b4_b.jpg

μύρισε φθινόπωρο! με τι εξοπλισμό φωτογραφίζεις συνήθως?

Πολύ ωραία χρώματα η πρώτη!

Ο Flektogon 20/4 είναι ο πρόγονος του Flektogon MC 20/2.8, και αντίθετα με τον δεύτερο, είναι μονής επίστρωσης, και ασφαλώς 1 στοπ πιο αργός. Δυστυχώς αμφότεροι φεύγουν τσιμπημένοι τελευταία, ο 2ος "χαλαρά" πάνω από 200 ευρώ, ο 1ος σε Μ42 από 100-120 περίπου. Έχει ελάχιστη παραμόρφωση και εστιάζει από πάρα πολύ κοντά, κάνει πολύ καλά κοντινά. Από οξύτητα είναι ομοιόμορφος σε όλο το πλάνο, αλλά είναι και πού θα πέσεις, είναι και παλιά τα κομμάτια. Πάντως εκτροπές θαμβώσεις κλπ δεν έχει.

Πολύ καλός 20ρης είναι και ο Mir 20/3.5, ρωσικός. Αυτός μπορεί να βρεθεί γύρω στα 100 ευρώ, αλλά υπάρχει και καινούργιος από Ρωσία γύρω στα 180 νομίζω. Αυτός βγαίνει και σε μοντούρα Nikon.

(αυτός στο άβαταρ είναι ο μεγάλος)