Φθηνός τηλεφακός

Re: Φτηνός τηλεφακός

Παύλο τον Zuiko 70-300 αν θες στον δίνω για δοκιμή, και επίσης σκέπτομαι καμιά βόλτα Θησείο - Κεραμικό την Κυριακή, αν ξεμπερδέψω με δουλειά. Έως τα 200 είναι πολύ καλός, μετά πρέπει να κλείσεις στο f8...

τα canon FD τι λενε ειδικα τα 200/2.8 και 300/4?
οι τιμες ειναι πολυ καλες, αν ειναι θα παρω και τον ανταπτορα.....

Δημητρη ευχαριστω, αλλα θελω κανα σταθερο, τους εχω συνηθει τωρα:)
το μονο ζουμ που χρησιμοποιω συχνα ειναι το 11-22, τους αλλους (14-50 και 40-150) πολυ σπανια

Canon FD αλλα με ανταπτορα με κρυσταλλο ? ή χωρις ?

Αν ειναι με κρυσταλλο τον ξεχνας. Χωρις φυσικα μιας και ειδικα σε τηλεφακους ειχε κορυφαια κομματια.

Σίγουρα δεν εστιάζουν? Κανονικά τα 4/3 έχουν αρκετά μικρότερο register από τα 42mm της FD. 38 και κάτι χιλιοστά δεν έχουν?

Σίγουρα δεν εστιάζουν? Κανονικά τα 4/3 έχουν αρκετά μικρότερο register από τα 42mm της FD. 38 και κάτι χιλιοστά δεν έχουν?

Του 4/3 είναι 38.67mm. Μικρότερο αλλά όχι αρκετά μικρότερο.

Ο μόνος τρόπος για να μπει αποτελεσματικά ένας φακός Canon FD σε 4/3 μηχανή είναι αλλαγή της ίδιας της μοντούρας (μετατροπή).

Επίσης, στον -ακριβό- αντάπτορα που παρέθεσε ο Παύλος στο προηγούμενο post λέει μάλιστα ξεκάθαρα οτι ΔΕΝ εστιάζει στο άπειρο.

Last edited:

Η διαφορά απόστασης από μόνη της είναι παραπάνω από επαρκής, συνήθως 1mm αρκεί. Μάλλον είναι η μικρή μοντούρα το πρόβλημα. Στην EOS που είναι η μεγαλύτερα, χωράνε τα πάντα και οι αντάπτορες έρχονται σχεδόν πρόσωπο με τη μοντούρα.

ναι το λεει οτι δεν εστιαζει στο απειρο αλλα ειναι τοσο σημαντικο αυτο τελικα?
Απλα ειδα και κατι πολυ φτηνους 50/1.4 και ελεγα να παρω τον ανταπτορα και μελοντικα να μαζεψω 3-4 FD φακους...εχει και τον 55μμ/φ1.2:)

Η διαφορά απόστασης από μόνη της είναι παραπάνω από επαρκής, συνήθως 1mm αρκεί. Μάλλον είναι η μικρή μοντούρα το πρόβλημα. Στην EOS που είναι η μεγαλύτερα, χωράνε τα πάντα και οι αντάπτορες έρχονται σχεδόν πρόσωπο με τη μοντούρα.

Μα ούτε οι EOS δέχονται τους FD φακούς εύκολα, ο αντάπτορας χρειάζεται οπτικό στοιχείο ακυρώνοντας έτσι την όλη προσπάθεια.
Τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει κάποιον αποτελεσματικό FD->EOS αντάπτορας χωρίς γυαλί που να εστιάζει στο άπειρο. Βέβαια, δεν έχω ασχοληθεί με ακριβούς αντάπτορες και οι FD ποτέ δεν με ενδιέφεραν σαν σειρά φακών οπότε δεν το έψαξα πάρα πολύ. Ότι FD φακό έχω δει σε ψηφιακό σώμα είναι σε mirrorless μηχανές που εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο απόστασης και είναι πολύ πιο εύκολο να φτιαχτεί αντάπτορας για οποιοδήποτε φακό.

Για το μέγεθος της μοντούρας, υποθέτω εννοείς την διάμετρο, έχεις ένα δίκιο.
Γι'αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει αντάπτορας Rollei QBM για 4/3, αν και τελικά εγώ κατάφερα να "κουμπώσω" τον Planar 50mm f/1.8 με πατέντα :2thumb22sup:
(Κάτι είχαν φτιάξει οι Ρώσσοι αλλά ήταν πολύ ακριβό και ο φακός δεν κούμπωνε ακριβώς αλλά βίδωνε, δεν ξέρω κατά πόσο σταθερό θα ήταν αυτό).

Last edited:

Απλα ειδα και κατι πολυ φτηνους 50/1.4 και ελεγα να παρω τον ανταπτορα και μελοντικα να μαζεψω 3-4 FD φακους...εχει και τον 55μμ/φ1.2:)

Tο δεν εστιαζει στο απειρο δεν λεει πολλα , αυτο που πρεπει να μαθεις ειναι μεχρι που εστιαζει , γιατι οντως δεν εστιαζει στο απειρο αν εστιαζει μεχρι τα 3 μετρα πχ.

Tο δεν εστιαζει στο απειρο δεν λεει πολλα , αυτο που πρεπει να μαθεις ειναι μεχρι που εστιαζει , γιατι οντως δεν εστιαζει στο απειρο αν εστιαζει μεχρι τα 3 μετρα πχ.

Tωρα θες και το λες αυτο ή εννοεις κατι αλλο ?

Τι ειναι ο τηλεφακος ....μακρο για να μην ενδιαφερει αν εστιαζει στο απειρο ? Φυσικα και ενας φακος ΠΡΕΠΕΙ να εστιαζει παντου.

Εμ, δεν είναι? Θα πάρεις φακούς μόνο για close-up? Ούτε για πορτραίτα δεν θα σου είναι χρήσιμοι.

Αν ψάχνεις για f/1.2 σου προτείνω να κοιτάξεις τοn Porst 55mm f/1.2 (rebranded φακοί από αξιόλοιγους κατασκευαστές κυρίως) ο οποίος υπάρχει συνήθως σε μοντούρα Pentax PK (υπάρχει αντάπτορας για 4/3).

Μα ούτε οι EOS δέχονται τους FD φακούς εύκολα, ο αντάπτορας χρειάζεται οπτικό στοιχείο ακυρώνοντας έτσι την όλη προσπάθεια.

Για αυτο και εγω ειπα οτι για την περιπτωση του Παυλου αν μονο με ανταπτορα με οπτικο στοιχειο μπορει να εφαρμοσει φακο FD στην καμερα του να το ξεχασει.

Τουλάχιστον εγώ δεν έχω δει κάποιον αποτελεσματικό FD->EOS αντάπτορας χωρίς γυαλί που να εστιάζει στο άπειρο.

Δεν εχεις δει γιατι δεν υπαρχει.

Περισσοτερα απο τον μοντουρολογο μας :D

το απειρο τελικα μεχρι που ειναι?:)))
Δηλαδη η φωτο που εχω βαλει στη πρωτη σελιδα με το αεροπλανο, αν τραβαγα με κανα FD με τον ανδαπτορα, το αεροπλανο θα ηταν se focus η οχι?

Εμ, δεν είναι? Θα πάρεις φακούς μόνο για close-up? Ούτε για πορτραίτα δεν θα σου είναι χρήσιμοι.

Αν ψάχνεις για f/1.2 σου προτείνω να κοιτάξεις τοn Porst 55mm f/1.2 (rebranded φακοί από αξιόλοιγους κατασκευαστές κυρίως) ο οποίος υπάρχει συνήθως σε μοντούρα Pentax PK (υπάρχει αντάπτορας για 4/3).

Α αν ειναι ετσι το ξεχναω....
το πορστ θα τον ψαξω, εχω τον 50μμ/φ2 της ολυ, αλλα ηθελα και λιγο περισοτερο bokeh:)

Α αν ειναι ετσι το ξεχναω....
το πορστ θα τον ψαξω, εχω τον 50μμ/φ2 της ολυ, αλλα ηθελα και λιγο περισοτερο bokeh:)

Για τo περρισσότερο bokeh θα θυσιάσεις την οξύτητα.

Ο Zuiko 50mm f/2 είναι οξύτατος ήδη από wide open. Μην περιμένεις ανάλογη συμπεριφορά από κάποιον manual f/1.2 εκτός κι αν επιλέξεις κάποιον πχ Contax Zeiss που θα στοιχίσει όσο πολλοί Zuiko 50mm f/2.

Ένας f/1.2 που με εντυπωσίασε είναι οι Zuiko 50mm f/1.2 που ήταν πιο οξύς στο f/1.2 από τον Zuiko 50mm f/1.4 στο f/1.4.
Σημειωτέον οτι τον δικό μου Zuiko f/1.4 τον χρησιμοποιώ κυρίως στο f/2. Το f/1.4 το χρησιμοποιώ μόνο για.... ρομαντικά πορτραίτα.

Αν επικρατήσει η λογική και ψάξεις φακό f/1.4, συστήνω ανεπιφύλακτα τον Minolta MD 50mm f/1.4 (όχι τον παλαιότερο 58mm).

Tωρα θες και το λες αυτο ή εννοεις κατι αλλο ?

Τι ειναι ο τηλεφακος ....μακρο για να μην ενδιαφερει αν εστιαζει στο απειρο ? Φυσικα και ενας φακος ΠΡΕΠΕΙ να εστιαζει παντου.

Εξαρταται απο το τι καταλαβες.
Αναφερεται οτι ο φακος δεν εστιαζει στο απειρο .Αυτο δεν μας λεει κατι γιατι αν εστιαζει μονο μεχρι τα 3 μετρα ειναι αχρηστος.
Μπορει λοιπον να εστιαζει μεχρι τα 3 μετρα οποτε ταιριαζει με την περιγραφη ...δεν εστιαζει στο απειρο.
Τι δεν καταλαβες?

edit το αεροπλανο δεν θα βγει φυσικα αλλα εξαρταται για τι τον προοριζει αφου το συζηταει οταν γνωριζει οτι δεν εστιαζει στο απειρο.

Eτσι οπως το εγραψες ειναι σαν να ειναι ησσονος σημασιας το αν δεν εστιαζει στο απειρο.