Υποψιάζομαι μια φτηνότερη Χ-Τ1 ή μία X-Pro2, ανακοίνωση για σούπερ fast focus ή για 4k Video?Fujirumors I'm working on a "surprise"... not a "rumor"
... I believe it's a good one and I think you'll appreciate it. Personally for me it's the most important article I've written (and still writing) in all these years... will explain ASAP
Γράφει στο fb ο Fujirumors:
Υποψιάζομαι μια φτηνότερη Χ-Τ1 ή μία X-Pro2, ανακοίνωση για σούπερ fast focus ή για 4k Video?
Καλησπέρα και πάλι . Μετά από μερικές βδομάδες χρήσης της xt 1 silver ,αποφάσισα να γράψω τη δική μου προσωπική υποκειμενική άποψη για τη συγκεκριμένη fuji .Για να μη μακρυγορώ ,τη θεωρώ μια από τις κορυφαιές επαγγελματικές φωτογραφικές με τα θετικά και τα αρνητικά της ,η οποία συναγωνίζεται επάξια ακόμα και ακριβά μοντέλα τύπου mark iii ,d800,d810 κλπ. Ξέρω κάποιοι οπαδοί της canon και nikon ίσως γελάσουν ,αλλά προτίθεμαι να αναφέρω παρακάτω τους λόγους που γράφω αυτό με ίσως ερασιτεχνικό τρόπο και πώς αλλιώς να το έγραφα ,αφού ερασιτέχνης είμαι και μάλιστα αρχάριος, μη οπαδός της fuji.Αρχάριος μεν ,αλλά με 2ετή έρευνα αγοράς ,με παρακολούθηση πάνω από 400 internet reviews για πολλές ακριβές dslr και κατέβασμα πολλών sample images,κάποιες dslr μάλιστα είχα την τύχη να τις περιεργαστώ (για πολύ λίγο διάστημα).Πιστεύω δε ότι η xt-1 κατά μέσο όρο σε ποιότητα φωτογραφίας και κατασκευής είναι το πολύ 5%-7% χειρότερη από τις παραπάνω dslrs που ανέφερα , συναγωνίζεται τίμια η ποιότητα της κάποιες leica και τη θεωρώ καλύτερη από όλα τα μοντέλα της Α7 (πάντα μιλώντας σε σύγκριση φωτογραφίας ,όχι βίντεο) .Εξαίρεση ίσως αποτελούν κάποιοι πάρα πολύ ακριβοί και εξειδικευμένοι επίσης συνδυασμοί canon L φακών και Nikon ,οπού εκεί όντως υπάρχει κάποια Α διαφορά.Συμπερασματικά ,για μένα είναι η καλύτερη φωτογραφική (και ειδικά)στα λεφτά της τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Πάμε τώρα στα πλεονεκτήματα και τα μειόνεκτήμα της ΧΤ 1 ,αλλά και σε κάποιες ανακρίβειες που είχα διαβάσει στο internet σε reviews. Ξεκινώντας από τις ανακρίβειες ,θεωρώ υπερβολή τόσα και τόσα που έχουν γραφτεί για τα κουμπιά της fuji. Πατιούνται εύκολα , είναι εύχρηστα,τα fn είναι μεγάλη ευκολία ,οι ροδέλες του iso κλπ απλοϊκές δε δικαιολογείται τόσος ντόρος .Το μόνο αρνητικό που βρίσκω είναι λόγω του μικρού μεγέθους συχνά πατάω κατά λάθος το μπροστινό (δεξιά) fn κουμπί.Άλλη μία μικρή ανακρίβεια που έχει γραφτεί είναι για το μεταλλικό καπάκι που σφραγίζει την υποδοχή του φλας ,για το οποίο έχουν γράψει κατά καιρούς ότι είναι επίφοβο να φύγει εύκολα και κατά λάθος από τη θέση του.Τι να πω ,στη δικιά μου μηχανή είναι σούπερ σταθερό και δεν τρεμοπαίζει ούτε ελάχιστα,το αντίθετο μάλιστα δύσκολα βγαίνει.
Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της XT1 είναι το EVF ,ξέρω ότι σηκώνει αντιδράσεις αυτό που θα πω , αλλά είναι το καλύτερο που υπάρχει στην αγορά μέχρι σήμερα.Τέλεια ποιότητα χρωμάτων ,τεράστιο ,το focus peaking ευδιάκριτο ,η διπλή οθόνη αποκλείεται να δώσει out of focus εικόνες κλπ κλπ. Ύστερα , η ποιότητα εικόνας συναγωνίζεται όπως είπα και τις ακριβότερες dslr. Τέλεια οξύτητα που ανισταθμίζει τα 16ΜΡ,απίστευτη ανταπόκριση σε υψηλά iso ,καλό προς άριστο jpeg (αν και χρησιμοποιώ κυρίως raw) και γενικά μια φωτογραφική που κάνει αρχάριους σαν και εμένα να δείχνουν επαγγελματίες φωτογράφοι. Τα σχόλια για τις φωτογραφίες που έχω βγάλει στο μικρό διάστημα που την κατέχω είναι πάρα πολλά ,τρίβουν τα μάτια τους οι γνωστοί μου ,δεν πιστεύουν ότι εγώ τις τράβηξα. Ειδικά ,η ΧΤ 1 είναι ίσως ο πρωταθλητής στην portrait style photography, με ίσως καλύτερα τα προσεχή μοντέλα 5Ds+5DsR ,ακόμα και επαγγελματίες έχουν αντικαταστήσει τον ακριβό εξοπλισμό τους με Fuji,οπότε η γνώμη μου πάει στράφη.Ένα ακόμη μεγάλο ατού είναι ο συνδυασμός των Fuji φακών και ειδικά του kit 18-55 ,ο καλύτερος kit της αγοράς με διαφορά.Τέλεια ποιότητα εικόνας ,compact μέγεθος,all around τίμια χρήση ,stabilasation,τρομερό manual focus κλπ κλπ .Τον άλλο μήνα θα αγοράσω και τον 56άρι ,άλλο ένα διαμάντι της fuji ,πρωταθλητή (?) στις mirrorless στην κατηγορία του.Επιστρέφοντας στη μηχανή ,συγκεκριμένα στο focus ,διαθέτει εύχρηστο manual focus με πολλές δυνατότητες και ικανοποιητικό AF. Μεγάλη ευκολία το MF assist-focus peaking σε συνδυασμό με το AF-L ,φωτογραφίζεται σε dt το θέμα.Το autofocus είναι πολύ καλό ,ξέρω δεν είναι το καλύτερο της αγοράς ,κάνει όμως πολύ καλά τη δουλειά του και στο κομμάτι αυτό βελτιώθηκε η fuji σε σχέση με xe-1 κ.α.Ακόμα δεν έχω δει κόκκινο τετραγωνάκι στην οθόνη. Πάμε στο wifi connectivity : απλά τέλεια η φωτογράφιση μέσω κινητού με βοηθάει στα πορτραίτα καθώς και το πέρασμα των φωτογραφιών.Από τα 3 applications τις fuji όμως μόνο τα 2 συνδέονται με τη μηχανή μου ,το camera app δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν ανταποκρίνεται . Τελειώνοντας τα θετικά ,το menu και οι άπειρες επιλογές ανατρέχουν σε ακριβό dslr επίπεδο που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς camera enthousiasts.Η εξοικείωση ίσως είναι λίγο δύσκολη τις πρώτες μέρες ,αλλά συνηθίζεται εύκολα.
Πάμε στα αρνητικά .Το μεγαλύτερο μείον ,ως γνωστό είναι το βίντεο ,το οποίο με αφήνει αδιάφορο μιας και την αγόρασα για επαγγελματικό λόγο μονο για λήψη φωτογραφιών.Όμως ,δε νοείται η ναυαρχίδα της fuji να έχει ποιότητα βίντεο παρόμοια με αυτη smartphones.Καλώς ή κακώς πλέον όλες οι ακριβές φωτογραφικές ,θεωρούνται multimedia εργαλεία ,με λίγα λογια έχει δρόμο σε αυτό το κομμάτι να διανύσει . Δεύτερο αρνητικό ,το autofocus πρέπει να εξελιχθεί και να προσεγγίσει κατά κάποιο τρόπο dslr,να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς. Η ΧΤ 1 δε νομίζω να προορίζεται για επαγγελματίες sport photographers και για fast moving objects. Σε αυτό το θέμα 7D mark II >>> XT 1 .Βάζω και έναν αστερίσκο ,μπορεί η κατάσταση να είναι κάπως καλύτερη με τους νέους zoom WR φακούς. Κάνει όμως για street photography ,σε συνδυασμό με τον 23άρη ίσως πλεονεκτεί λόγω μεγέθους.Τέλος μικρό μειονέκτημα η διάρκεια της μπαταρίας ,θα πρέπει να κοιταχτεί μελλοντικά ,δε με καλύπτει η λύση των πολλών μπαταριων για τέτοια μηχανή.
Συμπερασματικά , η XT 1 είναι το απόλυτο επαγγελματικό εργαλείο για studio φωτογράφιση σε συνδυασμό με τους πολύ καλούς XF φακούς και η καλύτερη λύση από άποψης ποιότητας/τιμής και αισθητικής κατασκευαστικά.Ξέρω ότι ακούγονται τα παραπάνω σα να τα γράφει αντιπρόσωπος της fuji ,δεν είμαι,δείτε τα σα μια τελείως υποκειμενική άποψη .
Συμφωνω με καποια , αλλα....μηπως ειναι λιιιγο υπερβολικα?
λεω...
Όπως ανέφερα στην περιγραφή είμαι αρχάριος ερασιτέχνης ,όχι επαγγελματίας ,αλλά έχω διαβάσει αρκετά .Δεν είμαι ειδήμων ,αλλά πιστεύω για το αρχάριο επίπεδό μου είμαι up to date στα σύγχρονα μοντελά.Χωρίς διάθεση για κόντρες,όπως είπα δεν είμαι οπαδός της fuji,φιλικά πάντα και για να ενημερωθώ καλύτερα ,θα ήθελα να μου αναφέρεις με επιχειρήματα ,αν θες ,που θεωρείς καλύτερες σε φωτογραφία τις Α7 .Επίσης ,με ενα χειροπιαστό παράδειγμα θεωρείς εξωπραγματικές τις διαφορές πχ xt 1 + 56mm με canon 5d mark iii + 85mm 1.2L ; Γιατί εκτός τη διαφορά κάποιων χιλιάδων ευρώ ,slow focus του 85άρη ,διαφορά βάρους ,τι είναι αυτό που θεωρείς υπερβολικό στη σύγκριση ποιότητας εικόνας; Αναφέρω απλά ενα παράδειγμα ,για να διαπιστώσω που είμαι τόσο υπερβολικός.Σαφώς δε τίθεται θέμα σύγκρισης με D4 ,1Dx ή με τα νέα μοντέλα που μπορεί να "πετάνε",αλλά με αυτές που ανέφερα τις προσεγγίζει ικανοποιητικά,ταπεινή μου γνώμη
τι νομιζεις οτι ειναι υπερβολη Γιαννη??
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.