Re: Fuji X-T1 ?
Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω.. Καταρχάς να πω ότι ήμουν ανάμεσα σε αυτή και την a6000. Ήξερα τα μειονεκτήματά της (αργό AF, κακό video) αλλά την προτίμησα λόγω.. του X-Trans (χρώματα, sharpness κλπ.. παπάρια), για τον οποίο τόσα διθυραμβικά έχουν γραφτεί, αλλά και για τους καλούς φακούς της Fuji. Επίσης στο παρελθόν είχα D300/D700, οπότε ξέρω πως είναι μια σωστή φωτογραφική.
Ας αρχίσω με εργονομία. Το grip απλά ανύπαρκτο. Ο 18-55 δεν ήταν ούτε μεγάλος, ούτε βαρύς φακός, αλλά το grip της μηχανής ήταν τόσο κακό που μετά το μισάωρο πονούσε το χέρι μου. 2ον, η μηχανή δε γίνεται να χρησιμοποιηθεί με γάντια.. Τα κουμπιά είναι τόσο μικρά που κατέληγα να πατάω 2-3 ταυτόχρονα. Το διάφραγμα στο φακό είναι ενδιαφέρον σαν concept, μέχρι να ανακαλύψεις ότι αλλάζεις mm και ταυτόχρονα λόγω γαντιών έχεις αλλάξει και το διάφραγμα. Η σχεδίαση του on/off κακή, πολλές φορές βρέθηκα με τη μηχανή στο on χωρίς να την έχω ανοίξει. Της συγχωρώ το γεγονός ότι με plate τριπόδου δε μπορώ να βγάλω την SD λόγω μεγέθους..
Πάμε σε απόδοση. Haha. Ένιωσα σαν beta tester. Για να προλάβω κάποιους, με το τελευταίο update ήμουν. Το focus εκτός από αργό, είναι και άστοχο. Προσπαθήστε να στήσετε ένα φίλο σας στα ~5-10 μέτρα, με κτήρια στο background και να εστιάσετε πάνω του. Απλά δε γίνεται. Με μεγάλο focus point η μηχανή εστιάζει στα κτήρια και με μικρότερο, το οποίο καλύπτει μόνο το πρόσωπό του, απλά δεν εστιάζει. Έπρεπε να καταφεύγω σε MF αλλά το EVF -για το οποίο είχα διαβάσει πολύ καλά λόγια..- απλά δεν είχε αρκετή ανάλυση ώστε να καταλάβω αν εστίασα ή όχι. Το peaking δε βοήθησε σε κάτι. Όταν πέφτει το φως αρχίζει το γλέντι. Το refresh rate πέφτει άπειρα και η μηχανή έχει 10-15%? πιθανότητα να εστιάσει. Η εστίαση δε γίνεται ούτε με MF λόγω κακού refresh rate. Για να αλλάξω focus point πρέπει να πατήσω πρώτα το κάτω κουμπί. Γιατί; Δοκίμασα και την αυτόματη επιλογή σημείου αλλά εστίαζε όπου να 'ναι.. Επίσης ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί είχε επιλογή για AF-C. Η μηχανή απλά δεν είχε AF-C.. είναι σαν να τους ξέμεινε διακόπτης από άλλο μοντέλο. Τα writes στην SD αργά, και η αναπαραγωγή επίσης αργή. Τραβούσα φώτο, πατούσα αναπαραγωγή για να τη δω, πατούσα ροδέλα για να δω αν εστίασα και για κάποιο λόγο έκλεινε την αναπαραγωγή και έπρεπε να επαναλάβω όλη τη διαδικασία. Για τον 18-55 είχα διαβάσει πολλά λόγια, ότι σκοτώνει τους prime κλπ.. τελικά είναι απλά ΟΚ. Με την ποιότητα της φωτογραφίας δεν είχα κάποιο θέμα, απλά μου έσπαγαν τα νεύρα για να βγάλω μια φωτογραφία. Πάντως αυτά που έχω διαβάσει για χρώματα Fuji και υφές και μέντολες.. απλά δεν τα είδα στην περίπτωσή μου. Ποτέ δεν τράβηξα κάποια φώτο που να σκέφτηκα "wow.. αυτά τα χρώματα δεν έβγαιναν με τη Nikon". Ποτέ.
Σεντονάκι βγήκε. Η μηχανή είχε κι' άλλα προβλήματα αλλά βαριέμαι να τα γράψω αυτή τη στιγμή, δεν είναι και το κατάλληλο thread αυτό. Το συμπέρασμα που θέλω να βγάλω είναι πως εκεί έξω υπάρχουν πολλές ανακριβείς πληροφορίες, είτε λόγω ενθουσιασμού, είτε λόγω ασχετίλας, είτε, είτε είτε.. Ήξερα για κάποια από τα μειονεκτήματα της μηχανής αλλά κανένας δεν τα είχε γράψει σταράτα. Το λόγω δεν τον ξέρω. Βέβαια αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, έτσι; Μπορεί κάποιος άλλος να πάρει τη μηχανή μου και να μη τον ενοχλούν όλα αυτά. Ίσως να είμαι πυροβολημένος :violent-smiley-030:. Αλλά όταν έχω μάθει με μηχανές όπως D300/D700, δε μπορώ να ασχολούμαι με παιχνιδάκια σαν τη X-E1 και να γίνομαι beta tester της Fuji.