Fuji X-T1

είμαι μεταξύ 50-140/2.8 και 90/2.
Μετά από λίγη μελέτη, μάλλον πάω για τον δεύτερο, για τους εξής λόγους
Πιο φωτεινός, καλύτερο bokeh, πιο μικρός/ελαφρύς, πιο φτηνός.
Βέβαια έχει και ο 50-140 τα πλεονεκτήματά του, όπως σταθεροποίηση, ευκολία του ζουμ. Αλλά διάβασα πολλές αναφορές για συνεχόμενο θόρυβο από το μοτεράκι του φακού και κάποιες αρνητικές κριτικές για το bokeh του. Επιπλέον καθιστά απαραίτητη την αγορά grip οπότε πάμε +200 ευρώ, ενώ ο 90άρης πιστεύω κρατιέται και χωρίς γκριπάκι

Σαν ευκολία εστιακού μήκους, ο τελε-ζουμ είναι αναντικατάστατος.

Για το άλλο, μπορείς να βρεις έναν χειροκίνητο 85ρη και να κάνεις τη δουλειά σου φθηνά.

Πολύ ακριβά όμως βρε παληκάρια αρχίζει και βγαίνει η ιστορία.... Για έναν παλιοκαθρέπτη δηλαδής, ενάμιση χιλιάρικο ο 2.8 τελε-ζουμ;

χρειάζομαι το γρήγορο AF tracking γιατί συνήθως έχω γρήγορη κίνηση
Το ότι πληρώνουμε "καπέλο" στις mirrorless χωρίς λόγο είναι γνωστό. αλλά άμα κολλήσεις το μικρόβιο, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. 1.500 + 200 για το grip o 50-140

Re: Απάντηση: Fuji X-T1

Πολύ ακριβά όμως βρε παληκάρια αρχίζει και βγαίνει η ιστορία.... Για έναν παλιοκαθρέπτη δηλαδής, ενάμιση χιλιάρικο ο 2.8 τελε-ζουμ;

προτινεις κατι αλλο??? πχ μια nikon 3300 με 70-300mm ???

καλα alzazira69, την xt1 την πουλησες, φακο θες να αγορασεις??:chinscratch::hmmmm:

partisan πούλησα τη μαύρη, αλλά επειδή έδωσα την Α6000, την ξαναπήρα σε ασημί, δεν κρατήθηκα... Δυστυχώς με τρώει συνέχεια για αναβάθμιση...
ο 90άρης φαίνεται πολλά υποσχόμενος από τις πρώτες δοκιμές. Επιτέλους έβαλε αθόρυβο μοτέρ της προκοπής η Fuji, όχι τελείως αθόρυβο όπως της σονυ βέβαια. Ταχύτατος, αθόρυβος και ξυράφι ακόμα και στο f2.
Η μηχανή κρατιέται άνετα χωρίς grip, πολύ βασικό, γιατί με τον 50-140 και το γκριπ φτάνεις σε μέγεθος Dslr ουσιαστικά.
Σε DSLR σίγουρα υπάρχουν εναλλακτικές. την 7100 την είχα, με τον 70-200/2.8ΙΙ όμως.

Αφού το θέμα θα είναι σε κίνηση, ας πούμε δεν χρειάζεσαι το IS, αφού θα έχεις υψηλή ταχύτητα.

Το όριο των 6400iso σε raw της X-T1 δεν θα είναι περιοριστικό όμως σε κλειστό χώρο με υψηλή ταχύτητα, έστω κι αν τραβάς στο F/2 με τον 90άρη;

Η σκέψη μου είναι μήπως καλυπτόσουν καλύτερα στον συγκεκριμένο τομέα από την DF. Φαντάζομαι την έχεις ακόμη.

νομίζω ότι και με 1600/3200 θα μπορώ άνετα να ανεβάσω σε 1/125 & 1/160. Ούτως ή άλλως στις θεατρικές παραστάσεις υπάρχει φως συνήθως, δεν είναι θεοσκότεινα. Μέχρι τα 3200 δεν έχει πρόβλημα η ΧΤ1.
Την DF την έχω ακόμα, αν και ομολογώ ότι έχει φάει λίγο σκόνη τελευταία με τις νέες αφίξεις. Πάντως δεν έχω συναντήσει τίποτα καλύτερο από την DF για φωτογραφίες εντός σπιτιού ή σε οικογενειακές κτλ. συγκεντρώσεις. Η μηχανή έχει τη μαγική ικανότητα να μεταμορφώνει βαρετές φωτογραφίες σε αδιάφορα μέρη, σε wow πορτρέτα με spot-on χρώματα και white balance. Με καμία από τις υπόλοιπες μηχανές που έχουν περάσει από τα χέρια μου δεν το έχω καταφέρει αυτό.

6400 iso και f/2 και φτάσαμε να λέμε πως περιοριζόμαστε...

μεγαλώσαμε και οι επιθυμίες μας έγιναν ανάγκες ή sky is the limit?

Στο Ποσειδώνιο έβγαζα με iso1600 & f/2.8, έπαιρνα ταχύτητες 1/80-1/100 και έκανα και τον σταυρό μου. Σε iso6400 & f/2 θα έδινε 1/640-1/800, που αρκούν για ο,τιδήποτε. Σε θέατρο και το 1/60 αν έχεις καλό χέρι αρκεί, σιγά την κίνηση.

DF is the limit. Αφού υπάρχει ήδη!

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι με DF θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και πολύ πιο άνετα (είτε ISO, είτε ταχύτητα, είτε διάφραγμα, είτε συνδυασμούς αυτών κι αν θέλει να ανεβάσει).

Nα έχεις στην κατοχή σου τη βασίλισσα του low-light (DF, που ουσιαστικά δίνει εικόνα D4) και να επενδύεις σε άλλα συστήματα για χρήση με θέμα ανθρώπους σε κλειστούς χώρους, δεν βλέπω λογική.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Fuji X-T1

ενταξει το ξερω οτι δεν υπαρχει τελειο συστημα - εταιρία που να τα συνδιαζει ολα αλλα μηπως ειναι λιγο υπερβολή και το να ψαχνει κανεις μεσα απο 5-6 διαφορετικα να κανει λιγο απο ολα? βγαζω το καπελο σε όσους το κάνουν αλλά αναρωτιέμαι αν καταφέρνουν και το ψαχνουν όσο θαπρεπε και αξιοποιουν ανάλογα τον εξοπλισμό τους πριν προχωρήσουν σε αλλη αγορά, εδώ κανεις ιδρώνει να μάθει τα χουγια ενος μοντέλου με τις ιδιατεροτητες και την πολυπλοκοτητα που εχουν πια οι μηχανές ...

οι αναγκες συνεχώς θα μεγαλώνουν , θελουμε μικρο πακετο για πολυωρη χρηση, μεγαλο για ευχρηστία και λειτουργικοτητα και καλο κρατημα με προ φακους, μεγαλο βαθος πεδιου για μακρο , μικρο για πορτρετα, υπερβολικα ISO αλλα σε μεγαλης αναλυσης αισθητηρες, φωτεινους φακους αλλα και φθηνους με τελεια γεωμετρια και τέλεια ακρα χωρις ομως να ειναι μεγαλο το βαρος τους , ταχυτητα στα μοτερ αλλα να ειναι και αθορυβα για βιντεο και ακριβή χωρις μπρος πισω λαθη BF,FF και .... μπορω να συνεχίσω να γραφω ... ολα ειναι χρησιμα αλλα μερικά ειναι ανεφικτα να συνδιαστουν και σιγουρα δικαιολογουν την παραλληλη χρήση δυο συστημάτων ή μηχανων άλλης εταιρίας , αλλα απο εκει και περα νομίζω πως χανει κανεις την μπαλα ...

Μήπως ψάχνοντας για το τέλειο σύστημα μένουμε πολύ πίσω ως φωτογράφοι. Αποκτούμε γνώσεις και αναλώνουμε χρόνο για την τεχνολογία πολύ και περισσότερο από ότι για να φωτογραφίζουμε και να βελτιωνόμαστε ως φωτογράφοι.

'Όπως τα λες κοιτάμε το έξω και χάνουμε το μέσα που έχει την ουσία.
Τα τελευταία 2 χρόνια που σταμάτησα την πολύ συχνή αλλαγή των φωτογραφικών μου άρχισα και να ευχαριστιέμαι πιο πολύ τη φωτογραφία.

Απάντηση: Re: Fuji X-T1

Μήπως ψάχνοντας για το τέλειο σύστημα μένουμε πολύ πίσω ως φωτογράφοι. Αποκτούμε γνώσεις και αναλώνουμε χρόνο για την τεχνολογία πολύ και περισσότερο από ότι για να φωτογραφίζουμε και να βελτιωνόμαστε ως φωτογράφοι.

Οτι πιο εξυπνο και ουσιαστικο εχω διαβασει στο νημα αυτο το τελευταίο -πολυ- καιρο...

χρειάζομαι το γρήγορο AF tracking γιατί συνήθως έχω γρήγορη κίνηση
Το ότι πληρώνουμε "καπέλο" στις mirrorless χωρίς λόγο είναι γνωστό. αλλά άμα κολλήσεις το μικρόβιο, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. 1.500 + 200 για το grip o 50-140

Γνώμη μου αν χρησιμοποιηθεί για θεατρικες παραστάσεις ή κάτι ανάλογο καλύτερα ο ζουμ αν υπάρχει η οικονομική άνεση

Συμφωνώ 100% αν είσαι ερασιτέχνης. Δυστυχώς δεν ισχύει σε επαγγελματική βάση, όπου η κάθε μηχανή συμπληρώνει την άλλη. Ειδικά όταν οι ανάγκες είναι ποικίλης μορφής και οι συνθήκες απαιτητικές

DF is the limit. Αφού υπάρχει ήδη!

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι με DF θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και πολύ πιο άνετα (είτε ISO, είτε ταχύτητα, είτε διάφραγμα, είτε συνδυασμούς αυτών κι αν θέλει να ανεβάσει).

Nα έχεις στην κατοχή σου τη βασίλισσα του low-light (DF, που ουσιαστικά δίνει εικόνα D4) και να επενδύεις σε άλλα συστήματα για χρήση με θέμα ανθρώπους σε κλειστούς χώρους, δεν βλέπω λογική.

Συνήθως την DF χρησιμοποιώ σε κλειστούς χώρους & low light, αλλά ειδικά για θεατρικές παραστάσεις χρειάζεται το αθόρυβο κλείστρο, αλλιώς καταντάει ενοχλητικό για τους γύρω το κλακ κλακ της μηχανής. Επιπλέον η DF δεν έχει τόσο καλό tracking και είναι και αρκετά βαριά για να την κουβαλάω σε συνδυασμό με την ΝΧ (για βίντεο). Κατα βάση όλα αυτά βέβαια, όπως καταλαβαίνεις, είναι για να δικαιολογήσω στον εαυτό μου την αγορά της ΧΤ1 και όχι σοβαροί λόγοι. Έχω πάθει πλάκα με τον fujinon 90mm/f2. έχω καιρό να δώ τόσο καλό φακό.
το review του jordan steele είναι spot-on
http://admiringlight.com/blog/review-fujifilm-fujinon-xf-90mm-f2-r-lm-wr/

και το παρακάτω βιντεάκι ήταν το αποφασιστικό χτύπημα που με έκανε να προχωρήσω στην αγορά του. Ο τύπος έχει βγει βόλτα και φωτογραφίζει περιστέρια, και λες απο μέσα σου... τί κάνει το άτομο.. και ξαφνικά ζντουπ ... ανεβάζει τις φωτογραφίες επί τόπου μέσα στο βίντεο.. και φαίνονται φοβερές
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Δηλαδή ούτως ή άλλως κουβαλάς και την NX1 για βίντεο; Την έχεις στημένη και τραβάς βίντεο ολόκληρα μέρη της θεατρικής παράστασης, ενώ με την X-T1 ως δεύτερη μηχανή τραβάς φωτογραφίες;

Αν όχι, και τις έχεις και τις δύο μηχανές στην τσάντα και βγάζεις όποια σου χρειάζεται κάθε στιγμή, τότε μήπως κερδίζει η ιδέα αγοράς του Samsung 50-150/2.8 για την NX1 και να τα έχεις όλα σε ένα. Τα 28MP θα βοηθήσουν και στο κροπάρισμα σε κάποιες λήψεις που τυχόν θα θελήσεις να απομονώσεις περισσότερο το παιδί εκ των υστέρων.

Δηλαδή ούτως ή άλλως κουβαλάς και την NX1 για βίντεο; Την έχεις στημένη και τραβάς βίντεο ολόκληρα μέρη της θεατρικής παράστασης, ενώ με την X-T1 ως δεύτερη μηχανή τραβάς φωτογραφίες;

Αν όχι, και τις έχεις και τις δύο μηχανές στην τσάντα και βγάζεις όποια σου χρειάζεται κάθε στιγμή, τότε μήπως κερδίζει η ιδέα αγοράς του Samsung 50-150/2.8 για την NX1 και να τα έχεις όλα σε ένα. Τα 28MP θα βοηθήσουν και στο κροπάρισμα σε κάποιες λήψεις που τυχόν θα θελήσεις να απομονώσεις περισσότερο το παιδί εκ των υστέρων.

Αν υπάρχει χώρος στήνω την "βιντεομηχανή" σε τριποδάκι ή τη δίνω στη γυναίκα μου, και βγάζω εγώ τις φωτογραφίες. Η ιδεά του 50-150 είναι καλή, αλλά δε θα μπορώ να έχω ταυτόχρονα βίντεο και φωτογραφίες στις κρίσιμες στιγμές. H RX100 έχει δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης φωτογραφίας και βίντεο, αλλά όχι στο 4Κ.

Και το αποτέλεσμα είναι να καταγράφει λεπτομερώς την παράσταση αλλά να μην τη ζει καθόλου...

ναι όπως τα λές είναι, αλλά τη ζεις μετά για μια ζωή.

Σήμερα έγινε συνάντηση κορυφής. είχα πάρει μαζί στο πάρκο ΝΧ1 & ΧΤ1 και συνάντησα ένα "συνάδελφο" που είχε την Α7rII. Μου έκανε εντύπωση πόσο γρήγορα εστίαζε με τον αντάπτορα της techart