Fuji X-T10

Με γειά Γιάννη.

Θαρρώ η πράσινη βλάστηση έχει ξεφύγει χρωματικά και τονικα (οχι τόσο σε αυτή που ανέβασες εδω, οσο σε μερικές απο τις υπόλοιπες στο flickr) .. έβαλες κανένα φιλμ mode ?

ε ναι, προφανως γι αυτο πηρα τη Fuji !

Ηθελα αυτα τα χρωματα που θυμομουνα απο παλια ( Fuji f31 fn) , χρησιμοποιησα το Velvia kai Provia...
Αυτο που ειδαι επισης ειναι οτι ο φακος ειναι αστερι, δε χρειαστηκε καθολου εξτρα sharpness, μαλλον το αντιθετο, θελει να το μειωσω στη Fuji (το ειχα στο 0).

Όμορφο μέρος Ιωάννη
δε θα πω και τα καλύτερα για το φακό, οι φωτογραφίες είναι λίγο άδειες τους λείπει όγκος ένταση
η fuji έχει όμως αυτό το υπέροχο πορτοκαλοκόκκινο όπου δίνει το υπέροχο jpg.

η μηχανη αποδιδει τα μεγιστα κυριως στα πορτραιτα-προσωπα, απλα δε μπορω να βαλω καποιες φωτο που εχω... θα ρωτησω και θα δω.
Το μεγαλο της ατου ειναι τα χρωματα και η υφη στις επιδερμιδες... παντα για jpg φυσικα.

Μην διυλίζεται τον κώνωπα ειδικά για τον φακό ο οποίος είναι απίστευτος.
Δεν είναι nikon 24-70 αλλά είναι υπεραρκετός για τους περισσότερους εδώ μέσα.
Έχω βγάλει ένα φοβερό πορτρέτο μια μαθήτρια μου στην εκδρομή , αν μου δώσει οκ θα το ανεβάσω για να τρέξετε όλοι να πάρετε fuji.

Όμορφο μέρος Ιωάννη
δε θα πω και τα καλύτερα για το φακό, οι φωτογραφίες είναι λίγο άδειες τους λείπει όγκος ένταση
η fuji έχει όμως αυτό το υπέροχο πορτοκαλοκόκκινο όπου δίνει το υπέροχο jpg.

τι μου θύμισες τώρα με το πορτοκαλοκόκκινο;

φωτογραφίες που είχα βγάλει με την ΧΜ στην Αμερική και το κόκκινο από τα φανάρια ήταν πορτοκαλί στις φωτογραφίες,

για μένα το jpeg της fuji δεν είναι πάντα καλύτερο, φαίνεται πάντα πιο "καλλιτεχνικό" να το πω έτσι,
αλλά κάποιες φορές και έχω συγκεκριμένα παραδείγματα, θα προτιμούσα το jpeg ακόμη και της παλιάς K100 που έχω, που θεωρείται ότι έχει χάλια jpeg,
πχ εκδρομή στον Όλυμπο ή φωτος από επίσκεψη σε πολεμικά πλοία, τα jpeg της fuji είναι λιγότερο κοντά στην πραγματικότητα,

χωρίς να θέλω να κατηγορήσω τη fuji, είμαι και κάτοχος ΧΜ1, μου αρέσουν συνολικά οι fuji, αλλά κάποιες φορές θα προτιμούσα jpeg από άλλες μηχανές,

ζηλεύω όσους μπορούν να επεξεργαστούν στο pc, είμαι άσχετος και όποτε είχα δοκιμάσει παλιά, το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από τα χειρότερα της Κ100 και το παράτησα

Το ιδανικο για μενα ειναι μια φωτογραφια να ειναι οσο γινεται πιο κοντα στην πραγματικοτητα. Και με την επεξεργασια ο καθενας την φερνει εκει που θελει, στα γουστα του. Γιατι αν εχεις μια φωτογραφια πχ με υπερκορεσμενα χρωματα (ή πορτοκαλι φαναρια αντι κοκκινα που λεει και ο φιλος), δε γινεται να την φερεις στα πραγματικα εκ των υστερων.

Η φωτογραφία δεν αποτυπώνει πάντα την πραγματικότητα και είναι λογικό αυτό αφού ως πραγματικότητα ορίζουμε αυστηρά αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις και κυρίως με την όραση.
Σκοπός όμως της φωτογραφίας είναι να μεταδώσει την αντίληψη μας αυτή και στους άλλους ακόμη και αν δεν είναι αυτό που έβλεπαν οι άλλοι.
Πολλές φορές συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν βλέπουν όλα τα μάτια το ίδιο ή καλύτερα να πω ότι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτό που υπάρχει.
Σε αυτό νομίζω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η εμπειρία της εικόνας - ματιού η οποία επηρεάζεται επί το πλείστον από την εμπειρία των παραστάσεων που όχι μόνο έχει δεχτεί αλλά και έχει εντρυφισει σε αυτές.
Γιατί άλλο το παρατηρώ και άλλο το βλέπω.
Μακρυγόρησα αλλά πιστεύω ότι σας έβαλα μέσα στη σκέψη μου.

μη ξεχνατε οτι εχω τη σονυ α6000 ακομα, και φυσικα ειχα πολλες απο τις sony - panasonic επισης .

Αν θελω κοντα στη πραγματικοτητα εχω αυτες , τραβαω RAW και μετα κανω οτι θελω.
Θελω ομως χρονο γι αυτο, κι εχω αρχισει να βαριεμαι λιγο την ολη διαδικασια , επειδη ισως το κανω και καθε μερα στη δουλεια μου.

Θελω να εχω μια μηχανη που οποτε "βαριεμαι" να επεξεργαστω τ αρχεια της, να μπορω να τραβαω jpg που να μου αρεσουν.

Δεν ειπα ποτε οτι ειναι κοντα στη πραγματικοτητα αυτες οι φωτο , το αντιθετο μαλιστα.

Απλα, μ αρεσουν περισσοτερο , ειδικα οι επιδερμιδες , που δε μπορω να δειξω δυστυχως πολλες απ αυτες.

Και οι Fuji μπορουν να τραβηξουν ουδετερα αν θες, απλα εγω εβαλα αυτες που μου αρεσαν εμενα και αυτες που επελεξα να τραβηξω με καποια χρωματικα προφιλ.

Δειτε πχ μια φωτο (απο Fuji) που σαφως δεν εχει "ρεαλιστικα" χρωματα, αλλα ποσο υπεροχη ειναι !

Untitled by Andreas Nordh, on Flickr

Υπεροχη φωτογραφια που μπορεις να βγαλεις και με αλλες μηχανες, και που ισως ειναι επεξεργασμενη και αυτη.

Γιάννη, μια και έχεις και την α6000 .. μπορείς κάποια στιγμη να κάνεις συγκριτικη λήψη με ιδιο εστιακο μήκος και το πιο ανοιχτο κοινό διάφραγμα ?. Θέλω να δώ το Bokeh

thanks..

Ημουν σε καποιο διλλημα πριν λιγο καιρο, και μιας και οι δουλειες πανε συνεχως κατα διαολου και εχοντας την sony A7s μονο για βιντεο (προσωπικο κι επαγγελματικο) ειπα να τη δωσω με σκοπο να εχω ενα δευτερο σωμα (εκτος της α6000) μονο για φωτογραφια.

Για να ξεμπερδεψω και με το βιντεο, θα πω οτι για εναν ΠΟΛΥ casual χρηστη , ειναι απλα αποδεκτο, για μενα φυσικα απορριπτεται με τη μια (κυριως λογω εντονου moire-aliasing) και αδυναμιας επιλογης της περιοχης εστιασης.
Το iphone μου τραβαει πολυ καλυτερο βιντεο, εχει 4Κ και super slow motion (240p) και φυσικα το προτιμω απο την Fuji ....

Παρ ολο που πολλοι εδω μεσα πιστεουν οτι ειμαι κυριως του βιντεο, αυτο δεν ισχυει.
Ειμαι και των 2 "τεχνων" και μαλιστα οποτε στο παρελθον αναλαμβανα καποιες εκδηλωσεις , επελεγα σχεδον παντα να ειμαι ο "φωτογραφος" παρα ο εικονοληπτης!

Ξεφυλλιζοντας καποια παλια (ψηφιακα) αλμουμ προσφατα , διαπιστωσα οτι το ματι μου επεφτε παντα σε καποιες συγκεκριμενες φωτο με καποιο "δεος" , νοσταλγια και καποιο "θαυμασμο".
Και οχι μονο εμενα, αλλα και της γυναικας μου (που εμπιστευομαι περισσοτερο !).

Ετσι πηρα την αποφαση να δωσω τους manual φακους μου και την Sony A7s και να στραφω σε ενα σωμα απο olympus - fuji.

Οι φωτο που παντα κοιτουσα με "θαυμασμο" ηταν απ αυτες αλλωστε (olympus xz2 και Fuji f31 fd)....

H αποφαση για fuji στηριχτηκε κυριως στο μεγεθος του αισθητηρα και στα χρωματα των jpg.
Ηξερα οτι θα εχανα σε ταχυτητα εστιασης , αλλα επειδη παντα υπαρχει η a6000 για τα δυσκολα , δεν "φοβηθηκα" .

Αν αποφασιζα παντως να δωσω και την α6000 , μαλλον θα επελεγα Olympus (ΕΜ1) για ενα ολοκληρωμενο συστημα με ισσοροπημενες επιδοσεις σε φωτο και βιντεο.

Ηξερα επισης οτι θα ξεχνουσα και το βιντεο με τη fuji , αλλα λογω της a6000 παλι δεν με πειραξε (οχι πολυ τουλαχιστον).

Στην αρχη πηρα (για λιγο την XM1) αλλα η ελλειψη EVF ηταν σημαντικη.

Ετσι εφτασα στην ΧΤ10 που δεν εχει να ζηλεψει σχεδον τιποτα απο την (πολυ πιο ακριβη) ΧΤ1 .
Η αδιαβροχοποιηση δεν με νοιαζει , ουτε και το μεγαλυτερο σωμα (μαλλον αρνητικο για μενα).

Το μονο που θα ηθελα απο την XT1 ηταν το μεγαλυτερο EVF αλλα και αυτο της XT10 αποδειχτηκε πολυ καλο και ικανοποιητικο σε μεγθος.
Eχει την ιδια αναλυση και Lag αλλωστε κι αυτο το κανει πιο ευκρινες !

επισης ειναι εκνευριστικος ο περιεργος επιλογεας για ISO στην XT1 , ειναι (για μενα) πιο δυσχρηστος και χρειαζεται να πατας το κουμπι για ν αλλαξεις ρυθμιση.

Η χρηση της XT10 ειναι σχεδον ιδανικη για μενα και τα χερια μου, εχει πολλα Fn κουμπια για να τη ρυθμισεις οπως θελεις.

Το διαφραγμα στο φακο και ο επιλογεας ταχυτητας κλειστρου ειναι ιδανικος συνδιασμος και θυμιζει παλιες εποχες με τις πρωτες μου Zenit και Nikon!

Θελει λιγο χρονο για να κανεις "reset" στο κεφαλι σου , αλλα ειναι πραγματικη απολαυση οταν το (ξανα)συνηθισεις !

Εχει επισης 2 ροδελες (μπρος-πισω) τη μια τη ρυθμισα για ISO , η πισω για ταχυτητα κλειστρου σε ενδιαμεσες ταχυτητες (ο επιλογεας εχει μονο ταχυτητες με 1 στοπ διαφορα, Time kai BULB).

Οι ροδελες ειναι "clickable" και η πισω ροδελα εχει ρυθμιστει να κανεις zoom για focus verification (ειτε με split screen ειτε με focus peaking).

Η μονη ενσταση ειναι ο σκληρος επιλογεας για αντισταθμιση εκθεσης και η καπως "περιεργη" αισθηση των 2 ροδελων μπρος-πισω, θα τις ηθελα πιο στιβαρες .

Συνεχιζω σε λιγο....

Last edited:
Καλοκλίκωτη και από εμένα.
Θα συμφωνήσω για τον επιλογέα iso. Για όποιον δεν το έχει μόνιμα auto είναι θέμα. Εγώ συχνά όταν αλλάζω iso αλλάζω κατά λάθος και την κάτω ροδελα με τις επιλογές για bracketing κλπ.

Γιαννη μιας και έχεις και sony a6000 και xt10 δεν κάνεις ενα συγκριτικο στο μαξιμουμ iso σε raw? Μπορεις οταν εισαι σε Iso 6400 στην α6000 να έχεις το ίδιο exposure με την xt10 σε iso6400? Και αν εισαι πιο σκοτεινός τελικα στην xt10 όπως ακούγεται, μπορείς να εχεις ιδιο exposure με iso 12800 και ταυτόχρονα ιδια ποιοτητα συγκριτικα με το iso6400 στην α6000?? αυτό σε raw πάντα. Αυτό το πείραμα θα ξεδιαλύνει λίγο την κατάσταση και θα αποδείξει αν και εφόσον τραβάμε αποκλειστικα σε raw στο max iso της α6000 πως η fuji ειναι ενα στοπ πιο σκοτεινη καμερα σε αυτες τις συνθηκες ή όχι. Και αυτο γιατι ξεκινάς με iso 100 στην sony ενω στη fuji απο iso200 άρα για να έχεις την ίδια φωτεινότητα στις φωτο θα πρέπει πάντα να είσαι ένα στοπ ψηλότερα σε iso στη fuji. Δηλαδή: sony100=fuji200 sony400=fuji800 sony3200=fuji6400 sony6400=??????

ετσι κι αλλιως στην XT10 εχω βαλει τη μπροστινη ροδελα σε ISO και ξεμπερδεψα...

Καλοκλίκωτη και από εμένα.
Θα συμφωνήσω για τον επιλογέα iso. Για όποιον δεν το έχει μόνιμα auto είναι θέμα. Εγώ συχνά όταν αλλάζω iso αλλάζω κατά λάθος και την κάτω ροδελα με τις επιλογές για bracketing κλπ.

Η σπαστη οθονη ειναι πολυ καλη και πολυ φωτεινη (αν τη ρυθμισεις αναλογα).
Παρ ολα αυτα ομως το EVF ειναι απαραιτητο πολλες φορες και το διαπιστωσα παλι χτες στη βολτα μου στη Καισαριανη !

Δεν εχει καθολου ορατο Lag , και ειναι επαρκες σε μεγεθος.
Δεν διαπιστωσα smearing στα ακρα οπως με καποιες αλλες μηχανες στο παρελθον.

Σε χρωμα το EVF ηταν ρυθμσιμενο λιγο "τουμπανο" αλλα ευτυxως εχει επιλογη γι αυτο και το εφερα στα ισια του.

Το μονο που θελω ειναι να βγαλουν καποιο μεγαλυτερο eyepiece γιατι αυτο που εχει ειναι σχεδον ανυπαρκτο (ειδικα για μενα που φοραω γυαλια) .

Στο θεμα του base ISO και του πως συγκρινουμε τελικα τις μηχανες ειναι δυσκολο να πεις τι συμβαινει και θα το κοιταξω ....
Η XT10 (και η XT1) εχουν στην ουσια isoles s αισθητηρα και οπως ξερεις το ISO ειναι απλα ενα ηλεκτρικο boost, δεν ειναι παραμετρος εκθεσης.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν τραβας RAW στις Fuji (και σε αρκετες sony) η προτιμοτερη μεθοδος ληψης ειναι να εχεις παντα το ISO στα 200 (base ISO για max DR) και να επιλεγεις διαφραγμα και ταχυτητα αναλογα.

Εγω επιλεγω Α mode και αφηνω τη μηχανη να διαλεξει ταχυτητα με καποιο minimum αναλογα το θεμα μου.
Διαφραγμα αναλογα το DOF που θελεις .

Μπορεις να ελεγξεις εμμεσα τη ταχυτητα με το EV comp επιλογεα (αντισταθμιση εκθεσης)

Sto post μετα απλα αυξανεις την εκθεση αναλογα...

Οι fuji εχουν αναλογικη ενισχυση μεχρι τα ISO 1600 , Μετα ειναι καθαρα ψηφιακη.

Last edited:
Για να ξεκαθαρισουμε κατι... ISOless (RAW - sensor) δε σημαινει οτι μια εικονα με ISO 200 ειναι εξισου "καλη" με μια 6400, απλα οτι δεν υπαρχει ιδιαιτερη διαφορα μεταξυ αναλογικης και ψηφιακης ενισχυσης σηματος του αισθητηρα.

Αυτο σημαινει οτι προσπαθουμε ΠΑΝΤΑ να τραβαμε με base iso, εκτος των περιπτωσεων που θελουμε αυξηση της ταχυτητας κλειστρου (πχ για κινουμενα θεματα).

H "ιδιοτητα" αυτη (μεταξυ αλλων) ειναι που δινει και το προβαδισμα σε DR σε μηχανες με αισθητηρα Sony (οπως οι Fuji) σε σχεση πχ με Canon.

Στην ουσια, αυτο σημαινει οτι η οποια ενισχυση σηματος μεσω ISO (αυξηση δηλ. της φωτεινοτητας της εικονας) μπορει να συμβει ειτε πριν (εσωτερικα στη μηχανη) ειτε μετα τη δημιουργια RAW εικονας (στο post δηλ.) ΧΩΡΙΣ να χανουμε σε ποιοτητα .

Last edited: