Εχτές πέτυχα σε μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών την Fuji X-T30 δίπλα δίπλα με την X-T20, και οι 2 είχαν μπαταρία και τον 18-55 πάνω, έκατσα πάρα πολύ ώρα και έκανα μπόλικες συγκρίσεις ανάμεσα στις 2. Θα σας γράψω κάποια πράγματα για την εμπειρία μου μαζί τους χωρίς να αναφέρω καθόλου ποιότητα εικόνας και βίντεο.
Στα αρνητικά πρώτα, η X-T30 είναι σχεδόν αντίγραφο της X-T20, δύσκολα ξεχωρίζεις πια είναι πια, το κουμπί Q menu στο πίσω μέρος της μηχανής έχει πάρα πολύ κακή θέση και το πάτησα πάνω από 10 φορές κατά λάθος (το έχει διορθώσει από όσο ξέρω αυτό το θέμα η Fuji με Update). Το Joystick δε, που έχει κακώς κατά την γνώμη μου αντικαταστήσει το σταυρό, δεν έχει και πολύ καλή αίσθηση, είναι πλαστικούρα και δεν μου έδινε σιγουριά. Καλό που μπήκε μεν άλλα δεν έπρεπε να φύγει ο σταυρός. Θετικό από την άλλη ότι το grip έχει ελαφρώς βελτιωθεί και συνολικά το κράτημα της μηχανής είναι ένα τσικ καλύτερο από της X-t20, αν και πάλι χρειάζεσαι extra grip για σωστό πιάσιμο.
Στο σκόπευτρο ήταν η πρώτη θετική έκπληξη!! Είναι το ίδιο με την X-T20 όσον αφορά την ανάλυση, μέγεθος και eye cap άλλα έχει αισθητή διαφορά στην φωτεινότητα και πολύ πιο ομαλή κίνηση (100HZ στο Boost mode), πραγματικά αλλάζοντας από το ένα στο άλλο συνεχώς η διαφορά είναι πολύ μεγάλη υπέρ της X-T30, δεν το περίμενα αυτό και εξεπλάγη θετικά!! Παραμένει μικρό μεν άλλα πραγματικά αξίζει!!
Και πάμε τώρα στο μεγάλο σοκ!! Η μηχανή με τον νέο επεξεργαστή απλά είναι Speed Demon!!! Ανοίγει, κλείνει, preview φώτος, λειτουργεί κλπ. με εξωφρενικές ταχύτητες σε σημείο που η X-T20 μοιάζει σαν ''χελώνα'' πραγματικά δεν περίμενα τέτοια μεγάλη διαφορά. Από την X-T1 στην X-T2 δεν είχα παρατηρήσει μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα λειτουργίας, εδώ πάλι έκανε άλμα η Fuji, Μπράβο της, μόνο και μόνο αυτό είναι αρκετός λόγος να πάρει κάποιος την μηχανή.
Στην εστίαση τώρα, τι να πω πραγματικά, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, σε SAF εστιάζει ακαριαία και φαίνεται άμεσα η διαφορά με την X-T20. Να προσθέσω εδώ ότι γενικά δεν ''τρελαινόμουν'' με την εστίαση των X-T2/X-T20, είναι καλές μεν άλλα δεν είναι τόσο τεράστια η διαφορά σε σχέση με την Χ-Τ1 που έχει πάρει ένα σκασμό Updates, μόνο σε παλιούς φακούς π.χ. Fuji 35mmf1,4 βλέπεις υπαρκτές διαφορές. Εδώ πάλι η εστίαση της X-T30 είναι σκάλες μπροστά από τις ''παλιές'' Fuji...πήδησε πολλά σκαλοπάτια η Fuji. Κάνοντας και δοκιμές σε CAF, Tracking, Face AF και EYE AF με την βοήθεια της συζήγου μου, απλά εντυπωσιάστηκα, εστιάζει ακαριαία, ακολουθεί το πρόσωπο και τα μάτια πολύ σωστά και απλά ''ντροπιάζει'' την X-T20 που μοιάζει ο ''φτωχός'' συγγενής... Πραγματικά απίστευτη!!!
Πιθανότατα θα πάρει και Updates η μηχανή στο μέλλον ανοίγοντας και άλλο την ήδη μεγάλη ψαλίδα από τα παλιά μοντέλα.
Το μενού από την άλλη έχει βελτιώσεις και προσθήκες και νέο φίλτρο το Eterna που είναι ότι πρέπει για βίντεο, Colour Chrome Effect, Monochrome Adjustment function και άλλα πολλά.
H οθόνη της μηχανής είναι κάπως πιο Slim (θετικό!) ενώ είναι αισθητά πιο responsive στις Touch λειτουργίες, επίσης νομίζω ότι ήταν και ένα τσικ πιο φωτεινή.
Συνολικά ενώ εξαρχής σαν σώμα μου άφησε κάπως ανάμεικτα συναισθήματα, με το κουμπί Q και το joystick, στην συνέχεια δουλεύοντάς την απλά με εντυπωσίασε....τεράστια διαφoρά σε σχέση με την X-T20 πολύ μεγαλύτερη από ότι ήταν το βήμα από την X-T10 στην X-T20. Αν βάλεις στην εξίσωση και τον νέο καλύτερο αισθητήρα και το πολύ καλύτερο συνολικά βίντεο τότε μιλάμε για μια πραγματικά πολύ ανώτερη πρόταση σε σχέση με την X-T20...Νομίζω αξίζει και με το παραπάνω κάθε ευρώ η διαφορά στο κόστος σε σχέση με την X-T20, και προσωπικά δεν θα έριχνα πλέον ούτε ματιά στην X-T20 εκτός αν την έβρισκα σε τιμή χώμα.
Στο τσάκ ήμουν να την πάρω όπως ήταν και να αρχίσω να τρέχω!!!χαχα
Γενικά με αυτή την μηχανή η Fuji το τερμάτισε, ολοκληρωμένη πρόταση που θα πρέπει να την δουλέψει κάποιος για να δει πόσο βελτιωμένη είναι σε σχέση με την X-T20, Μπράβο στην Fuji και αν είχε και ένα Ibis ήδη θα ήταν κρεμασμένη από τον λαιμό μου!!