Fuji X-T30, mk II και mkIII

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Re: Απάντηση: Fuji X-T30

Αντιμετωπίζω ένα θέμα με την Χ-Τ20 και δεν ξέρω που να πάω.
Για φτηνή λύση με άμεση αγορά καλοβλέπω και την Χ-Τ100.

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις μήπως μπορέσουμε να βοηθήσουμε?
Για σώμα μόνο, σχεδόν στα χρήματα της Χ-Τ100 θα πήγαινα Χ-Ε3 με κλειστά μάτια (και αυτιά), έχουν 50 ευρώ διαφορά.

Μου έσπασε η lcd οθόνη και δουλεύω μόνο με το evf.
ο Πικόπουλος θέλει 150 ευρώ να την αλλάξει.
Σκέφτομαι να πάρω μία και να την αλλάξω μόνος μου αλλά δε ξέρω από που να πάρω τη σωστή.

Μου έσπασε η lcd οθόνη και δουλεύω μόνο με το evf.
ο Πικόπουλος θέλει 150 ευρώ να την αλλάξει.
Σκέφτομαι να πάρω μία και να την αλλάξω μόνος μου αλλά δε ξέρω από που να πάρω τη σωστή.

Το ανταλλακτικό με μεταφορικά θα σου βγει 100+ και θα είναι και αγνώστου ποιότητας. (όχι ότι έχει καμία τρελή τεχνολογία επάνω)
Στην Fuji Ελλάδος πήρες τηλέφωνο? Έχουν flat τιμοκατάλογο, και υποθέτω θα είναι κοντά στην παραπάνω τιμή και θα έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο (Αγγλία είναι 120 λίρες απ'οσο διάβασα).
Δεν είμαι στην τσέπη σου, αλλά αν η μηχανή είναι γενικότερα σε καλή κατάσταση και με λίγα κλικ, τα 150 ευρώ είναι πολύ λογικό ποσό, και προσωπικά θα την έφτιαχνα αντί να την αντικαταστήσω.

Last edited by a moderator:
Εχτές πέτυχα σε μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών την Fuji X-T30 δίπλα δίπλα με την X-T20, και οι 2 είχαν μπαταρία και τον 18-55 πάνω, έκατσα πάρα πολύ ώρα και έκανα μπόλικες συγκρίσεις ανάμεσα στις 2. Θα σας γράψω κάποια πράγματα για την εμπειρία μου μαζί τους χωρίς να αναφέρω καθόλου ποιότητα εικόνας και βίντεο.
Στα αρνητικά πρώτα, η X-T30 είναι σχεδόν αντίγραφο της X-T20, δύσκολα ξεχωρίζεις πια είναι πια, το κουμπί Q menu στο πίσω μέρος της μηχανής έχει πάρα πολύ κακή θέση και το πάτησα πάνω από 10 φορές κατά λάθος (το έχει διορθώσει από όσο ξέρω αυτό το θέμα η Fuji με Update). Το Joystick δε, που έχει κακώς κατά την γνώμη μου αντικαταστήσει το σταυρό, δεν έχει και πολύ καλή αίσθηση, είναι πλαστικούρα και δεν μου έδινε σιγουριά. Καλό που μπήκε μεν άλλα δεν έπρεπε να φύγει ο σταυρός. Θετικό από την άλλη ότι το grip έχει ελαφρώς βελτιωθεί και συνολικά το κράτημα της μηχανής είναι ένα τσικ καλύτερο από της X-t20, αν και πάλι χρειάζεσαι extra grip για σωστό πιάσιμο.
Στο σκόπευτρο ήταν η πρώτη θετική έκπληξη!! Είναι το ίδιο με την X-T20 όσον αφορά την ανάλυση, μέγεθος και eye cap άλλα έχει αισθητή διαφορά στην φωτεινότητα και πολύ πιο ομαλή κίνηση (100HZ στο Boost mode), πραγματικά αλλάζοντας από το ένα στο άλλο συνεχώς η διαφορά είναι πολύ μεγάλη υπέρ της X-T30, δεν το περίμενα αυτό και εξεπλάγη θετικά!! Παραμένει μικρό μεν άλλα πραγματικά αξίζει!!
Και πάμε τώρα στο μεγάλο σοκ!! Η μηχανή με τον νέο επεξεργαστή απλά είναι Speed Demon!!! Ανοίγει, κλείνει, preview φώτος, λειτουργεί κλπ. με εξωφρενικές ταχύτητες σε σημείο που η X-T20 μοιάζει σαν ''χελώνα'' πραγματικά δεν περίμενα τέτοια μεγάλη διαφορά. Από την X-T1 στην X-T2 δεν είχα παρατηρήσει μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα λειτουργίας, εδώ πάλι έκανε άλμα η Fuji, Μπράβο της, μόνο και μόνο αυτό είναι αρκετός λόγος να πάρει κάποιος την μηχανή.
Στην εστίαση τώρα, τι να πω πραγματικά, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, σε SAF εστιάζει ακαριαία και φαίνεται άμεσα η διαφορά με την X-T20. Να προσθέσω εδώ ότι γενικά δεν ''τρελαινόμουν'' με την εστίαση των X-T2/X-T20, είναι καλές μεν άλλα δεν είναι τόσο τεράστια η διαφορά σε σχέση με την Χ-Τ1 που έχει πάρει ένα σκασμό Updates, μόνο σε παλιούς φακούς π.χ. Fuji 35mmf1,4 βλέπεις υπαρκτές διαφορές. Εδώ πάλι η εστίαση της X-T30 είναι σκάλες μπροστά από τις ''παλιές'' Fuji...πήδησε πολλά σκαλοπάτια η Fuji. Κάνοντας και δοκιμές σε CAF, Tracking, Face AF και EYE AF με την βοήθεια της συζήγου μου, απλά εντυπωσιάστηκα, εστιάζει ακαριαία, ακολουθεί το πρόσωπο και τα μάτια πολύ σωστά και απλά ''ντροπιάζει'' την X-T20 που μοιάζει ο ''φτωχός'' συγγενής... Πραγματικά απίστευτη!!!
Πιθανότατα θα πάρει και Updates η μηχανή στο μέλλον ανοίγοντας και άλλο την ήδη μεγάλη ψαλίδα από τα παλιά μοντέλα.
Το μενού από την άλλη έχει βελτιώσεις και προσθήκες και νέο φίλτρο το Eterna που είναι ότι πρέπει για βίντεο, Colour Chrome Effect, Monochrome Adjustment function και άλλα πολλά.
H οθόνη της μηχανής είναι κάπως πιο Slim (θετικό!) ενώ είναι αισθητά πιο responsive στις Touch λειτουργίες, επίσης νομίζω ότι ήταν και ένα τσικ πιο φωτεινή.
Συνολικά ενώ εξαρχής σαν σώμα μου άφησε κάπως ανάμεικτα συναισθήματα, με το κουμπί Q και το joystick, στην συνέχεια δουλεύοντάς την απλά με εντυπωσίασε....τεράστια διαφoρά σε σχέση με την X-T20 πολύ μεγαλύτερη από ότι ήταν το βήμα από την X-T10 στην X-T20. Αν βάλεις στην εξίσωση και τον νέο καλύτερο αισθητήρα και το πολύ καλύτερο συνολικά βίντεο τότε μιλάμε για μια πραγματικά πολύ ανώτερη πρόταση σε σχέση με την X-T20...Νομίζω αξίζει και με το παραπάνω κάθε ευρώ η διαφορά στο κόστος σε σχέση με την X-T20, και προσωπικά δεν θα έριχνα πλέον ούτε ματιά στην X-T20 εκτός αν την έβρισκα σε τιμή χώμα.
Στο τσάκ ήμουν να την πάρω όπως ήταν και να αρχίσω να τρέχω!!!χαχα

Γενικά με αυτή την μηχανή η Fuji το τερμάτισε, ολοκληρωμένη πρόταση που θα πρέπει να την δουλέψει κάποιος για να δει πόσο βελτιωμένη είναι σε σχέση με την X-T20, Μπράβο στην Fuji και αν είχε και ένα Ibis ήδη θα ήταν κρεμασμένη από τον λαιμό μου!!

Διάβασα με προσοχή τα γραφόμενα σου αλλά σκέφτομαι όταν κάνω το βήμα παραπάνω να πάω στην Χ-Τ3.
Xt2, xt3, xh1, μην καθεσαι να διαβαζεις και με πολυ προσοχη παντως:2thumb22sup:

Διάβασα με προσοχή τα γραφόμενα σου αλλά σκέφτομαι όταν κάνω το βήμα παραπάνω να πάω στην Χ-Τ3.

Και καλά θα κάνεις Παναγιώτη...προσωπικά και εγώ θα προτιμούσα την Χ-Τ3, άλλα πολλά τα λεφτά δυστυχώς για μένα τουλάχιστον.
Για να μην παρεξηγούμε, μια χαρά μηχανές είναι οι Χ-Τ20/Χ-Τ2 άλλα βλέποντας τι κάνει η X-T30 και κατά συνέπεια και η Χ-Τ3 δεν ξέρω κατά πόσο αξίζουν πλέον σε αυτά τα χρήματα που τις δίνουν. Νομίζω αν κάποιος θέλει νέα μηχανή Fuji καλύτερα πλέον να πάει στις X-t30/X-t3.

Την έχω δουλέψει την X100f αλλά δεν μου κάνει γιατί θέλω video, σπαστή οθόνη και ζουμ φακό.
Πάμε για την Χ-Τ3 σε κάνα χρόνο αν βγει και καμιά Χ-Τ4 και πέσει σε τιμή ή στην Χ-Τ30 αν πέσει πιο αρκετά πιο κάτω από τα 784 ευρώ που είναι τώρα στα grey.

Την έχω δουλέψει την X100f αλλά δεν μου κάνει γιατί θέλω video, σπαστή οθόνη και ζουμ φακό.
Πάμε για την Χ-Τ3 σε κάνα χρόνο αν βγει και καμιά Χ-Τ4 και πέσει σε τιμή ή στην Χ-Τ30 αν πέσει πιο αρκετά πιο κάτω από τα 784 ευρώ που είναι τώρα στα grey.

Σε αυτά που είπες Παναγιώτη να προσθέσω ότι η X100f είναι και μια γενιά πίσω πλέον, χωρίς Touch οθόνη, δεν έχει προστασία από καιρικές συνθήκες (μεγάλο αρνητικό αυτό για μηχανή με σταθερό φακό, έχω αρνητικές εμπειρίες σε αυτό το κομμάτι και το ξέρω από πρώτο χέρι) ενώ και ο σταθερός φακός που έχει πάνω δεν είναι και ο πιο Sharp ειδικά στα κοντινά, σύντομα πιστεύω θα έχουμε X200...στην περίπτωση σου όπως είπες καλύτερα X-T3 ή Χ-Τ30 ανάλογα τα οικονομικά....προσωπικά περιμένω να πέσει η X-T30 στα 700 ευρώ στα γνωστά μαγαζιά και σκέφτομαι να κάνω την κίνηση.

Σε αυτά που είπες Παναγιώτη να προσθέσω ότι η X100f είναι και μια γενιά πίσω πλέον, χωρίς Touch οθόνη, δεν έχει προστασία από καιρικές συνθήκες (μεγάλο αρνητικό αυτό για μηχανή με σταθερό φακό, έχω αρνητικές εμπειρίες σε αυτό το κομμάτι και το ξέρω από πρώτο χέρι) ενώ και ο σταθερός φακός που έχει πάνω δεν είναι και ο πιο Sharp ειδικά στα κοντινά, σύντομα πιστεύω θα έχουμε X200...στην περίπτωση σου όπως είπες καλύτερα X-T3 ή Χ-Τ30 ανάλογα τα οικονομικά....προσωπικά περιμένω να πέσει η X-T30 στα 700 ευρώ στα γνωστά μαγαζιά και σκέφτομαι να κάνω την κίνηση.

X-T30 δεδομένου ότι έχεις κακή εμπειρία με μηχανή χωρίς Weather Sealing? Πόσο μάλλον που δεν έχει σταθερό φακό.
Προσωπικά πιστεύω οτι η Χ-Τ2 είναι οτι ποιο δυνατό υπάρχει αυτή τι στιγμή σε τέτοια τιμή. Και μόνο το μέγεθος του viewfinder κάνει την Χ-Τ30 να μοιάζει παιχνίδι.

X-T30 δεδομένου ότι έχεις κακή εμπειρία με μηχανή χωρίς Weather Sealing? Πόσο μάλλον που δεν έχει σταθερό φακό.
Προσωπικά πιστεύω οτι η Χ-Τ2 είναι οτι ποιο δυνατό υπάρχει αυτή τι στιγμή σε τέτοια τιμή. Και μόνο το μέγεθος του viewfinder κάνει την Χ-Τ30 να μοιάζει παιχνίδι.

Ναι έχω κακή εμπειρία καθώς πήρε μέσα ο αισθητήρας σκόνη κάτι που στην σειρά x100 την πάτησες, ενώ με την XT-30 βγάζεις τον φακό και καθάρισες τον αισθητήρα, επίσης η σειρά x100 έχει την τάση να μαζεύει σκόνη και μέσα το σκόπευτρο κάτι που δεν συμβαίνει στις Xt10/Xt20/Xt30. Επίσης αν έχεις ένα φακό με προστασία από καιρικές συνθήκες π.χ. Fuji 35mmf2 περιορίζεις πάρα πολύ να πάρει σκόνη μέσα ο αισθητήρας. Πάντως και εγώ είχα την ίδια άποψη με εσένα όσον αφορά την X-T2 άλλα με το που δούλεψα την X-T30 απλά εντυπωσιάστηκα, είναι εντελώς άλλη κατηγορία όσον αφορά την εστίαση, την λειτουργία κλπ. και ειδικά όσον αφορά το βίντεο εάν ενδιαφέρεται κάποιος για αυτό, μόνο και μόνο που δεν έχει crop στο 4Κ, έχει ανώτερη ποιότητα και το Eterna πας κατευθείαν εκει.

Υ.Γ. Προσωπικό αυτό, άλλα μόνο και μόνο που δεν έχει Touch οθόνη η X-T2 με χαλάει. Σίγουρα τρομερή μηχανή η X-T2 απλά η X-T30 πίστεψέ με έχει και αυτή πάρα πολύ δυνατά χαρτιά, προφανώς θέμα άποψης είναι όλα, χτυπάς μια X-T3 Και έχεις τα καλά και της X-T2 και της X-T30!!

Συμφωνώ.Δεν αξίζει τα παραπάνω λεφτά η Χ-Τ3 από την Χ-Τ2 στο φωτογραφικό κομμάτι.Μεταξύ Χ-Τ30 και Χ-Τ2 είναι θέμα προτεραιοτήτων .Προσωπικά τα 999 για Χ-Η1+ battery grip από grey είναι η πιο δελεαστική πρόταση ,μη σου πω σε Black Friday μπορεί να πέσει χώμα.

.....Να προσθέσω εδώ ότι γενικά δεν ''τρελαινόμουν'' με την εστίαση των X-T2/X-T20, είναι καλές μεν άλλα δεν είναι τόσο τεράστια η διαφορά σε σχέση με την Χ-Τ1 που έχει πάρει ένα σκασμό Updates, μόνο σε παλιούς φακούς π.χ. Fuji 35mmf1,4 βλέπεις υπαρκτές διαφορές.

....τεράστια διαφoρά σε σχέση με την X-T20 πολύ μεγαλύτερη από ότι ήταν το βήμα από την X-T10 στην X-T20.
Γενικά με αυτή την μηχανή η Fuji το τερμάτισε, ολοκληρωμένη πρόταση που θα πρέπει να την δουλέψει κάποιος για να δει πόσο βελτιωμένη είναι σε σχέση με την X-T20, Μπράβο στην Fuji και αν είχε και ένα Ibis ήδη θα ήταν κρεμασμένη από τον λαιμό μου!!

Δε νομίζω ότι το τερμάτισε στην Χ-Τ30,γιατί 1. δεν ξεπέρασε Sony σε AF (απλά πλησίασε) , 2. δε διαθέτει ακόμα πληθώρα φακών αθόρυβων με ομαλό AF σε βίντεο όπως η Sony (και ζουμ και κυρίως primes)
Επίσης το σκαλοπάτι προόδου από ΧΤ10 σε ΧΤ20 είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ΧΤ20 σε ΧΤ30 ,γιατί το δεύτερο περιορίζεται σε μεγάλη πρόοδο στο βίντεο και σε ΑF ,ενώ η 2η γενιά βελτιώθηκε παντού σε σχέση με την 1η.

Αυτά είναι τα 'κλειδιά' του εκσυγχρονισμού
-Τοπ βίντεο Full HD και 4Κ 10 bit (4 2 2 σε εξωτερικό εγγραφέα)
-Face detection (eye) AF

Συμφωνώ.Δεν αξίζει τα παραπάνω λεφτά η Χ-Τ3 από την Χ-Τ2 στο φωτογραφικό κομμάτι.Μεταξύ Χ-Τ30 και Χ-Τ2 είναι θέμα προτεραιοτήτων .Προσωπικά τα 999 για Χ-Η1+ battery grip από grey είναι η πιο δελεαστική πρόταση ,μη σου πω σε Black Fridayμπορεί να πέσει χώμα.

Δε νομίζω ότι το τερμάτισε στην Χ-Τ30,γιατί 1. δεν ξεπέρασε Sony σε AF (απλά πλησίασε) , 2. δε διαθέτει ακόμα πληθώρα φακών αθόρυβων με ομαλό AF σε βίντεο όπως η Sony (και ζουμ και κυρίως primes)
Επίσης το σκαλοπάτι προόδου από ΧΤ10 σε ΧΤ20 είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ΧΤ20 σε ΧΤ30 ,γιατί το δεύτερο περιορίζεται σε μεγάλη πρόοδο στο βίντεο και σε ΑF ,ενώ η 2η γενιά βελτιώθηκε παντού σε σχέση με την 1η.

Αυτά είναι τα 'κλειδιά' του εκσυγχρονισμού
-Τοπ βίντεο Full HD και 4Κ 10 bit video (4 2 2 σε εξωτερικό εγγραφέα)
-Face detection (eye) AF

Για την X-H1 έχεις ένα δίκιο, απλά μεγάλη βρε παιδί μου!!
Από εκει και πέρα δεν συμφωνώ στις βελτιώσεις που αναφέρεις ανά γενιά. Π.χ. η X-T10 και η X-T20 έχουν το ίδιο σκόπευτρο κάτι που στην X-T30 είναι αισθητά καλύτερο (φωτεινότερο, πιο ομαλή κίνηση και δεν έχει και Blackout σε burst mode). Επίσης η ταχύτητα λειτουργίας της μηχανής και η συμπεριφορά της Touch οθόνης έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά, κάτι που δεν είχα παρατηρήσει στον ίδιο βαθμό ανάμεσα στην Χ-Τ10 και την X-T20. Μην ξεχνάς επίσης ότι το 4Κ της X-T20 έχει line skipping κάτι που δεν ισχύει στην X-T30....τέλος πάντων γούστα είναι αυτά. Για μένα είναι πολύ μεγάλη πρόοδος η X-T30 σε σχέση με την XT-20. Οτι αρέσει στον καθένα.

Για τους φακούς έχεις δίκιο απλά ανέφερα μόνο τα της μηχανής και δεν μπήκα στο κομμάτι των φακών. Για βίντεο συνολικά είναι καλύτερη σε αυτό το κομμάτι η Sony, π.χ. Για ένα μέσο χρήστη για βίντεο All around ο φακός Sony 18-105 που έχει εντυπωσιακή εστίαση, εντυπωσιακή σταθεροποίηση, σταθερό διάφραγμα και απίστευτα ομαλό ζουμ και σε καλή τιμή (αν και σε ποιότητα φωτογραφίας δεν με τρέλανε), δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σε Fuji. Ακόμα και ο fuji 18-55 ενώ είναι εξαιρετικός σε φώτο, σε βίντεο δεν αποδίδει το ίδιο καλά η σταθεροποίηση και το ζουμ του είναι λίγο απότομο για βίντεο.

Αυτές οι βελτιώσεις τις Χ-Τ30 είναι καλές ,αλλά είναι λεπτομέρειες .Το τελικό αποτέλεσμα μετράει ,τι παίρνεις σε φωτογραφία και τι σε βίντεο από σχεδόν παρόμοια σχεδιασμένα σώματα. Πόσοι εδώ μέσα δουλεύουν AF-C ριπές περισσότερο από AF-S; και με Fuji; ελάχιστοι...
Το έχουμε ξανασυζητήσει ,από 16mp πήγαμε στα 24mp στη 2η γενιά και βελτιώθηκε σε θόρυβο , dynamic range ,στα film simulations ,εξαλείφθηκαν τα προβλήματα το κερωμένων προσώπων στα υψηλά ISO,ο κόκκος έγινε 'φιλμάτος' ,το βίντεο απλά δεν υπήρχε στην Χ-Τ10.
Τώρα αν η διαφορά τιμής είναι μικρή μεταξύ Χ-Τ30 και προηγούμενης γενιάς ,εννοείται με χίλια την πρώτη.

Καλά περί ορέξεως, προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι ο 24αρης είναι καλύτερος από τον 16αρη (πέρα από τα κέρινα πρόσωπα, πράγματι το έχουμε ξανασυζητήσει), σε θόρυβο νομίζω δε ότι είναι καλύτερος ο 16ρης, υπάρχει αρκετός κόσμος που έχει την ίδια άποψη, εδώ αρκετοί θεωρούν καλύτερο τον 12αρη της Fuji X100!!...τέλοςπάντων μην το τραβάμε άλλο, για μένα τουλάχιστον αφού δοκίμασα την X-T30 δεν μπορώ να δικαιολογήσω με την καμία σώμα προηγούμενης γενιάς εκτός και αν είναι σε πολύ χαμηλή τιμή.

Γιάννη αυτό κοιτούσα και το αντίστοιχο από meike που το έχω και μόνιμα στην XT2. Το JJC από που το έφερες;