Fuji X100F

Απάντηση: Re: Fuji X100F

Άντε να πάρετε λίγο τα πάνω σας οι κάτοχοι.
https://www.fujirumors.com/fujifilm-x100f-best-camera-world/
Για άλλη μια φορά, καταλαβαίνει κανείς οτι τα 23mm είναι ιδανικά για all around χρήση, κάλη μηχανή αλλά ακριβή, ποιο οικονομικά και με τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα, παίρνεις μια xt20 ή xe3 από εξωτερικό, και κουμπώνεις εναν 23mm,

άμα το δούμε αλλιώς, γούστα είναι αυτά, και ότι βολεύει τον καθένα

Re: Απάντηση: Re: Fuji X100F

Για άλλη μια φορά, καταλαβαίνει κανείς οτι τα 23mm είναι ιδανικά για all around χρήση, κάλη μηχανή αλλά ακριβή, ποιο οικονομικά και με τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα, παίρνεις μια xt20 ή xe3 από εξωτερικό, και κουμπώνεις εναν 23mm,

άμα το δούμε αλλιώς, γούστα είναι αυτά, και ότι βολεύει τον καθένα

Σωστά και έχεις και 4κ και Touch οθόνη και μάλλον ο 23mmf2 είναι και καλύτερος φακός και στην τελική αλλάζεις και φακούς!! ΑΛΛΑ, δεν έχεις το φοβερό σκόπευτρο της X100F που είναι όλα τα λεφτά, δεν έχεις το μικρό σε βάθος συνδυασμό σώματος/φακό που κάτω από προϋποθέσεις χωράει και σε τσέπη, δεν έχεις το Leaf shutter, το ενσωματομένο ND φίλτρο, το sub-dial για ISO control ενώ συνολικά η κατασκευή του σώματος είναι ποιοτικά αισθητά ανώτερη τουλάχιστον από την X-t20 που έχω δοκιμάσει.
Γενικότερα πάντως η X-T20 Και X-E3 είναι ποιο ενδεδειγμένες λύσεις άλλα προσωπικά δεν μου κάνουν ''κλικ'' καμιά από τις 2 τους όπως μου κάνει η X100!!! Όπως είπες γούστα είναι αυτά!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Fuji X100F

Σωστά και έχεις και 4κ και Touch οθόνη και μάλλον ο 23mmf2 είναι και καλύτερος φακός και στην τελική αλλάζεις και φακούς!! ΑΛΛΑ, δεν έχεις το φοβερό σκόπευτρο της X100F που είναι όλα τα λεφτά, δεν έχεις το μικρό σε βάθος συνδυασμό σώματος/φακό που κάτω από προϋποθέσεις χωράει και σε τσέπη, δεν έχεις το Leaf shutter, το ενσωματομένο ND φίλτρο, το sub-dial για ISO control ενώ συνολικά η κατασκευή του σώματος είναι ποιοτικά αισθητά ανώτερη τουλάχιστον από την X-t20 που έχω δοκιμάσει.
Γενικότερα πάντως η X-T20 Και X-E3 είναι ποιο ενδεδειγμένες λύσεις άλλα προσωπικά δεν μου κάνουν ''κλικ'' καμιά από τις 2 τους όπως μου κάνει η X100!!! Όπως είπες γούστα είναι αυτά!!

σε τσέπη δύσκολα μπαίνει, είναι μεγάλη, (τουλάχιστον εμένα μου φαίνεται μεγάλη)

κάπου διάβαζα ότι η ποιότητα κατασκευής δεν είναι ίδια όπως την Τ, θα ήθελα να μάθω αν ισχύει

όπως είπες η xt20, έχει 4Κ και σπαστή οθόνη, αλλά νομίζω ότι καθεμία τους, απευθύνεται σε διαφορετικό αγοραστικό κοινό

H μηχανή μέχρι στιγμής μου φαινετα απίθανη!!!! Εχω την εντύπωση οτι η Fuji με την Χ100F το τερματισε!!!:2thumb22sup: Και ευχάριστη εκπληξη το βίντεο ....Πραγματικα δεν το περίμενα.....Θα επανελθω με δείγματα μόλις καταφέρω να βγώ στη φύση,,,,,,

Αναμένουμε.
Ότι έχω δει και εγώ στο ίντερνετ από την x100f μου άρεσε.
Μπορεί το σώμα, ο φακός κτλ να είναι τα ίδια με τις προηγούμενες x100 αλλά μιλάμε για άλλη μηχανή σε φωτογραφία και βίντεο.

Την μηχανή την έχω ακόμη στα χέρια μου.
Δε θα αναλυθώ σε μακροσκελή κείμενα με διθυράμβους κτλ αυτά είναι για τους επαγγελματίες reviewers και για τους φανατικούς,
εγώ θα γράψω 2-3 εντυπώσεις και θα ανεβάσω και φωτογραφίες γιατί θεωρώ ότι τα φωτογραφικά δείγματα είναι ο ασφαλέστερος οδηγός.
Για αρχή να πω ότι παλιότερα είχα δοκιμάσει και την Χ100Τ του Κώστα και είχα μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις και με άριστες φωτογραφίες.
Βάση αυτού λοιπόν περίμενα μια παρόμοια εμπειρία και με την Χ100F αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η X100F είναι πολύ ανώτερη μηχανή
από όλα τα αντίστοιχα προηγούμενα μοντέλα και τη διαφορά σίγουρα την κάνει ο νέος αισθητήρας που σε συνδυασμό με το νέο επεξεργαστή
δίνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στη σειρά Χ100.
Αστραπιαία εστίαση, πολύ γρήγορος χειρισμός στο μενού, φανταστικό σκόπευτρο και ένα απίστευτα εργονομικό joystick είναι τα σημεία αναφοράς.
Ειδική μνεία πρέπει να κάνω στο απίστευτα αθόρυβο κλείστρο που δίνει τρομερή διακριτικότητα όπου χρειάζεται.
Όμως κάθε παραμύθι έχει δράκο και εδώ έναν απίστευτα άσχημο και κακό και δεν είναι άλλος από την επιλογή ρύθμισης του iso
σηκώνοντας τη ροδέλα της ταχύτητας, μιλάμε ότι δεν υπάρχει πιο άστοχη επιλογή, ευτυχώς ο φίλος έβαλε τη ρύθμιση και στο μικρό πίσω ροδελάκι και μόνιμα από εκεί το δουλεύω.
Σπαστή οθόνη έπρεπε να έχει αλλά να πω την αλήθεια είναι από τις λίγες μηχανές που πιο πολύ τη βάζω στο μάτι παρά δουλεύω την οθόνη.
Τα q menu, προγραμματιζόμενα πλήκτρα και λοιπές ευκολίες της fuji της ξέρουμε και από τις άλλες μηχανές και μας αρέσουν.
Ενώ ο φακός είναι ο ίδιος οι φωτογραφίες δείχνουν πιο ζωντανές από τις προηγούμενες x100 και αυτό σίγουρα οφείλεται στον 24αρη Χ-TRANS,
στο f2 λογικά υπάρχει κάπως soft αποτέλεσμα αλλά από το 5.6 και μετά ξυρίζει.
Τη μηχανή την πήρα σε μια βάφτιση ενός φίλου και μπορώ να πω ότι δε μου χρειάστηκε τίποτα άλλο ,ίσως αν είχα και τον ευρυγώνιο αντάπτορα να ήμουν 1000% οκ.
Σας βάζω δείγματα από το χτεσινό πανηγύρι της Αγίας Τριάδος σε χωριό της Τήνου με συννεφιά και πολύ αέρα , όλες στο P και με standard profile χωρίς επεξεργασία
με το NR στο -4 και όλα τα άλλα στο 0, στα skin tones νομίζω ότι δεν έχει αντίπαλο.

DSCF2566 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2568 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2572 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2577 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2582 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2587 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2588 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2602 by thniakos2001, on Flickr

DSCF2604 by thniakos2001, on Flickr

Αν δεν έβλεπα το τίτλο θα πίστευα ότι έβλεπα φωτογραφίες από σύστημα m4/3 ή ότι επιδεινώθηκε ο καταρράκτης μου. Άσχημη εστίαση; οι φωτογραφίες δίχως οξύτητα - διαύγεια συν ένα θόλωμα σα πλαστικό... ίσως συνήθισα σε άλλες κάμερες.
Δε ξέρω αν φταίει ο φακός όμως πολύ το χρήμα για τέτοια απόδοση.

web_964b22ed24_o (1).jpg

Last edited:
Πόσο crop είναι μέχρι το κεφάλι του Ιερέα;
Για να δούμε τι θα πούνε και οι άλλοι.
Καλά έκανες Βασίλη και εξέφρασες την άποψη σου.
Η μηχανή έχει χίλια ευρώ, με τα δεδομένα αυτή τη στιγμή στο χώρο της φωτογραφίας δεν την λες και ακριβή, ούτε φακό συχνά δεν παίρνεις με αυτά τα χρήματα.

Δείγματα ημέρας από f5.6 έως f9 με πολλούς ανθρώπους στο κάδρο (όπου δεν ξέρεις πάντα που έχει εστιασει η μηχανή) οποιαδήποτε μηχανή ακόμη και compact μπορεί να δώσει παρόμοια αποτελέσματα ειδικά αν δεν εχεις τα πρωτότυπα αρχεία δίπλα δίπλα να συγκρίνεις λεπτομέρειες, ανάλυση, χρωμα κλπ. δεν βγάζουν έτσι ασφαλή συμπεράσματα (κατά τη γνώμη μου) για μια μηχανή με f2 φωτεινό φακό. Την τεσταρεις συνήθως σε ημερήσια ακραιου DR για να δεις πως θα τα παει σε απόδοση φωτεινών σκοτεινών, σε νυχτερινά για να δεις πως αποδίδει τόσο ο φακός όσο και ο αισθητήρας, αν η εστίαση είναι εξισου γρήγορη με λίγο φως, σε ημέρα με κόντρα φως με ανοιχτό διάφραγμα για να δεις ποσο CA θα δώσει , βινιετα, flare κλπ. Η μόνη φωτό σε f2 είναι αυτή με το άγαλμα και δεν είναι κόντρα στο φως (ο ήλιος είναι πίσω). Η μηχανή έχει ένα φακό επάνω και αυτόν πρέπει να τσεκάρει ο φωτογράφος σε συνδιασμό με τον αισθητήρα να δει πως τραβά στην ανηφόρα και όχι στα εύκολα.

Η εστίαση της μηχανής είναι όντως πολύ γρήγορη σύμφωνα με τον Παναγιώτη αλλά είναι πάντα και ακριβής? αυτό πρέπει να το δει ο φωτογράφος και να εξοικειωθεί ανάλογα με το σύστημα εστίασης της συγκεκριμένης μηχανής ακόμη και αν χρησιμοποιει παρόμοιο εξοπλισμό είναι εύκολο να γίνει το λάθος χωρίς να το καταλάβουμε ίσως και από υπερβολική σιγουριά (εγώ τουλάχιστον το έχω πάθει αρκετες φορές). Συνήθως κάνουμε χρήση της παραδοσιακής μεθόδου: κεντρική εστίαση με μόνο σημείο και μετά μετακίνηση για καδράρισμα. Αυτό είναι πολλες φορές λάθος με τις ακάθρεπτες μηχανές που έχουν φωτεινό φακό (ειδικά αν ο σχεδιασμός του έχει αναγκαστικά και ολίγον field curvature) και οδηγεί σε soft φωτό ενώ η μηχανή δείχνει να έχει εστιασει κανονικά. Ίσως αυτό να έχει συμβεί στην φωτό με τον παπά γιατί οι περισσότερες δείχνουν μια χαρά σε εστίαση.

Συμπερασματικά τα δείγματα που ανέβασες Παναγιώτη ειναι για εμένα πολύ safe για να πω αν μου άρεσε κάτι ή όχι.

Last edited:
Την είχα αγοράσει και εγώ την μηχανή και την είχα κρατήσει 1-2 μήνες, έχει όπως λέει και ο Παναγιώτης πολύ καλή κατασκευή, πανέμορφο σκόπευτρο, πολύ καλό αισθητήρα, πολύ καλή Jpeg engine, αρκετά καλή εστίαση, άλλα όχι κορυφαία (καμία σχέση με π.χ. m4/3 μηχανή), το βράδυ έχει θεματακία και έχει και αραιά και που Miss focus. Από εκεί και πέρα ο φακός είναι γενικά soft στο f2, Και αν εστιάσεις κοντά και με f2 έχεις θέμα. Δεν έχει σπαστή οθόνη αφής, άθλιο βίντεο χωρίς 4κ, δεν έχει σταθεροποίηση, δεν έχει αδιαβροχοποίηση, δεν έχει καλό grip και η βασική τιμή είναι 1.300 ευρώ και όχι 1.000 ακόμα και από Amazon. Τώρα σε Grey market οκ, εκει τα βρίσκεις όλα πιο φτηνά...
Συνολικά μου είχε αφήσει ανάμεικτες εντυπώσεις, σε κάποιους τομείς ήταν εξαιρετική σε άλλους είχε πολλές ελλείψεις ή θέματα. Η τιμή της (1.300) ευρώ σύμφωνα με αυτά που είδα την κρίνω υπερβολική, (ειδικά ο φακός θέλει δουλειά και δεν έχει καμία σχέση με τον π.χ. Fuji 23mmf2) τώρα αν την βρει κάποιος μέχρι 800 ευρώ καινούρια αξίζει, άλλα μέχρι εκει. Γενικότερα μηχανή για ιδιαίτερα γούστα, για μερακλήδες και ίσως σαν δεύτερη ή συμπληρωματική μηχανή....

Υ.Γ. Τα δείγματα του Παναγιώτη είναι όμορφα άλλα συμφωνώ με τον Κώστα είναι κάπως safe, σε καλό φως και με κλειστά διαφράγματα σχεδόν όλες οι μηχανές αποδίδουν εξαιρετικά. Σε κάθε περίπτωση είναι χίλιες φορές προτιμότερο κατά την γνώμη μου να πάρει κάποιος με σχεδόν τα ίδια λεφτά μια XT-20 με τον 23mmf2, που είναι πολύ καλύτερο σαν πακέτο.

Υ.Γ. Εχει πράγματι καλά skin tones άλλα όχι σαν τις Canon που κατά την γνώμη μου είναι κορυφή.

Y.Γ. Παναγιώτη θα σε στεναχωρήσω, φακό παίρνεις με πολύ λιγότερα λεφτά από τα 1.300 της μηχανής, π.χ. ο Fuji 23mmf2 έχει αρχική τιμή κάτω από 500 ευρώ και είναι οπτικά καλύτερος, εστιάζει καλύτερα και ασφαλέστερα και είναι και αδιάβροχος, το μόνο θετικό του φακού της X100f είναι ότι είναι μικρός, δυστυχώς δεν έχει άλλο θετικό σε σχέση με τον φακό που προανέφερα.

Η φωτογραφία με τον ιερέα είναι στο 100% ή 120% δε θυμάμαι.
Παναγιώτη κοίταξε στη φωτογραφία με την μπουκαμβίλια θα προσέξεις ότι έχει εστιάσει σε ένα σημείο μόνο αριστερά -κέντρο με διάφραγμα 6.5, θα πρέπει να παίξεις αρκετά με τη κάμερα να μάθεις τα χούγια της.

Η εστίαση είναι με ζώνη και όχι σημείου και ίσως για αυτό να χάνει.
Ιδιαίτερη μηχανή είναι, αυτό είναι γνωστό.
Οι φωτογραφίες που έβαλα είναι σε πραγματική χρήση της μηχανής και όχι για review.
Δεν είχα σκέψη για να μπουν εδώ,είναι οι φωτογραφίες που θα πάρει κάποιος πιάνοντας τη μηχανή στα χέρια του και τραβώντας και για εμένα έχει μεγάλη σημασία αυτό, η ευκολία στη λήψη και στο μετά, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ανεβαίνουν άνετα στο ίντερνετ και μπορούν άμεσα να τυπωθούν και να μοιραστούν.

Το θέμα είναι Παναγιώτη ότι σχεδόν με όλες τις σύγχρονες μηχανές και τις νέες βελτιωμένες jpeg engine μπορείς να έχεις αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα κατευθείαν από την μηχανή, μην πω ότι ακόμα και τα κινητά έχουν πλέον σε καλό φως εξαιρετικά αποτελέσματα.
Βασικά η συγκεκριμένη μηχανή είναι για άτομα που δεν τους ενδιαφέρει απόλυτα η ποιότητα εικόνας, άλλα τους ενδιαφέρει το desighn, το ιδιαίτερο σκόπευτρο, θέλουν κάτι για να ξεχωρίζουν, είναι καλλιτέχνες και θέλουν γενικότερα μια ιδιαίτερη ματιά. Δεν είναι μηχανή δηλαδή για οικογένειες, για sport, για ταξίδια, για αυτούς που θέλουν ταχύτητα, για αυτούς που θέλουν βίντεο. Και ειδικά με την επίσημη τιμή που την δίνει η Fuji, είναι για πολύ λίγους ειδικά στην Ελλάδα.
Πάντως παρά τα θέματά της, μπράβο στην Fuji που τολμάει και βγάζει μια μηχανή σαν αυτή, την βελτιώνει σε κάθε γενιά και ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο, πήξαμε στις compact 1 ίντσας!!!