Fuji xt-20

To έχω περάσει από το πρωί αλλά δεν έχω κάνει καμία σοβαρή δοκιμή εκτός από ένα πολύ γρήγορο παιχνίδι με το X RAW Studio.

Παρέλαβα αυτές τις ημέρες διάφορα καλούδια για την x-t20 μου:

- 2 μπαταρίες wasabi (να κάνουν παρέα σε 2 αυθεντικές που ήδη έχω)
- Έναν αντάπτορα M42 της k&F concept

Επιπρόσθετα, ξέιθαψα από το συρτάρι μου έναν helios 58mm τον οποίον αποκτήσαμε οικογενειακά αρχές 90'ς μαζί με μια zenit (όπως και η υπόλοιπη μισή Ελλάδα εκείνη την εποχή):

IMG_20180425_152138.jpg

Η πρώτη wasabi είναι ήδη μέσα στη μηχανή και δοκιμάζεται, ενώ έχω κάνει και τις πρώτες δοκιμές με τον helios. Εδώ είναι μια δοκιμαστική με f/2 (τέρμα ανοιχτός ο φακός):

http://archphile.org/lab/xt20/DSCF0753.jpg

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από RAF επεξεργασμένο στο C1, χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα και με ένα τυπικό συντηρητικό sharpness που εφαρμόζω συνήθως στον 35mm f/1.4 που είναι "ξυράφί". Εν ολίγοις με λίγο παραπάνω φροντίδα στο sharpness θεωρώ ότι ο φακός έχει να δώσει πολύ ωραίες φωτογραφίες.

Το μεγαλύτερο λάθος της fuji στην Χ-Τ20 είναι ότι η είσοδος για το εξωτερικό μικρόφωνο είναι 2.5 αντί για το κλασικό 3.5
Έκανα λοιπόν το λάθος και πήρα ένα αντάπτορα σαν αυτόν για μετατροπή από 3.5 σε 2.5 και 2 φορές με κρέμασε γιατί δε γράφονταν ο ήχος.
https://www.ebay.co.uk/itm/3-5mm-St...838064?hash=item58d34812f0:g:cTUAAOSwbihaHdqN
Μάλλον καλύτερα θα πάρω ένα καλώδιο από τη μία να είναι 3.5 και από την άλλη 2.5.
Ελπίζω να μην έχει θέμα η μηχανή όταν συνδέεις εξωτερικό μικρόφωνο και να φταίει το βύσμα και μόνο.
Κάθε βοήθεια και πρόταση δεκτή.

Μια από τις φιλοσοφίες "στησίματος" των κουμπιών που από τη στιγμή που έμαθα να δουλεύω έτσι, απορώ πως δεν είναι default είναι το back button focus:

https://www.youtube.com/watch?v=xr0riKNbZ9k

Αν κάνετε τη ρύθμιση που φαίνεται στο παραπάνω video (σας προτείνω να ορίσετε το AFL button) και επιπρόσθετα ορίσετε Shutter AF OFF, τότε το shutter button σταματά να σχετίζεται με το focus (κάνοντας πλέον μόνο φωτομέτρηση και λήψη της φωτογραφίας). Τη λειτουργία focus πλέον την αναλαμβάνει κάποιο από τα πίσω κουμπιά (όπως πχ το προτεινόμενο από εμένα AFL).

Αυτή η φιλοσοφία "στησίματος" έχει πάρα πολλά οφέλη, με βασικότερο το ότι μπορούμε να κάνουμε μια φορά focus και μετά να επανακαδράρουμε και να πάρουμε νέες λήψεις χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να εστιάσουμε εκ νέου.

Τέλος, κάτι που διαπίστωσα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το back button focus λειτουργεί κανονικά ακόμα και με manual focus, οπότε μπορούμε να εστιάσουμε αρχικά με BBF και στη συνέχεια να κάνουμε finetune με το χέρι μας.

Παρέλαβα αυτές τις ημέρες διάφορα καλούδια για την x-t20 μου:

- 2 μπαταρίες wasabi (να κάνουν παρέα σε 2 αυθεντικές που ήδη έχω)
- Έναν αντάπτορα M42 της k&F concept

Επιπρόσθετα, ξέιθαψα από το συρτάρι μου έναν helios 58mm τον οποίον αποκτήσαμε οικογενειακά αρχές 90'ς μαζί με μια zenit (όπως και η υπόλοιπη μισή Ελλάδα εκείνη την εποχή):

IMG_20180425_152138.jpg

Η πρώτη wasabi είναι ήδη μέσα στη μηχανή και δοκιμάζεται, ενώ έχω κάνει και τις πρώτες δοκιμές με τον helios. Εδώ είναι μια δοκιμαστική με f/2 (τέρμα ανοιχτός ο φακός):

http://archphile.org/lab/xt20/DSCF0753.jpg

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από RAF επεξεργασμένο στο C1, χωρίς καμία ιδιαίτερη φροντίδα και με ένα τυπικό συντηρητικό sharpness που εφαρμόζω συνήθως στον 35mm f/1.4 που είναι "ξυράφί". Εν ολίγοις με λίγο παραπάνω φροντίδα στο sharpness θεωρώ ότι ο φακός έχει να δώσει πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Πάντως με φορεμένο πάνω της τον Helios μοιάζει πολύ με τις ΕΤ, 12 ΧΡ κι ακόμη περισσότερο με τη δική μου τη 19.

Re: Απάντηση: Fuji xt-20

εγινε η αλλαγη απο xt10 se xt20
μπορω να πω οτι αξιζε ...αισθητη διαφορα
απο φακους ειχα τον 18-55 κιτ ,τον 18-135 τον οποιο μαλλον και θα πουλησω
και τους 2 μανιουαλ της ροκινον τον 12mm kai ton 16mm
σημερα δεν κρατηθηκα και αγορασα τον fuji xf23 f2
ακομα δεν εχει δοκιμαστει αλλα πιστευω απο αυτα που διαβαζω οτι ειναι ενας απο τους must have φακους
Ιδωμεν

Ευχαριστώ πολύ ... Από ότι είδα δεν μπορώ μα.βάλω σε αγγελία τον 18-135 γιατί δεν έχω συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ποστ .
Με το καλό να τη χαρείς!

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Απάντηση: Re: Fuji xt-20

Με γειες και από εμένα , όσο για τα ποστ ευκολακι είναι αν σου αρέσει η παρέα μας, μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας μας δυο λόγια για τις διαφορες που είδες με την παλιά σου ΧΤ10. Δυστυχώς μέχρι τοτε ερωτοαπαντησεις για τον φακό που δίνεις μόνο μέσω π.μ., όχι δημόσια γιατί αντιβαίνει τους κανόνες του forum.

Re: Απάντηση: Re: Fuji xt-20

Με γειες και από εμένα , όσο για τα ποστ ευκολακι είναι αν σου αρέσει η παρέα μας, μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας μας δυο λόγια για τις διαφορες που είδες με την παλιά σου ΧΤ10. Δυστυχώς μέχρι τοτε ερωτοαπαντησεις για τον φακό που δίνεις μόνο μέσω π.μ., όχι δημόσια γιατί αντιβαίνει τους κανόνες του forum.
Σε ευχαριστώ ...το φαντάστηκα άλλα αφου ρώτησε ο συμφορουμιτης είπα να απαντήσω

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Όπως είχα γράψει όταν πρωτοπήρα την Χ-Τ20 ενώ μοιάζει εξωτερικά με την Χ-Τ10 είναι εντελώς διαφορετική μηχανή. Εκτός από το Video που είναι πια χρηστικό και πολύ ωραίο, το φωτογραφικό κομμάτι είναι εξίσου πάρα πολύ καλό.
Αλλά πες μας και εσύ τις εντυπώσεις σου.