Fuji xt-20

εισαι ωραιος ρε μιχαλη ! χαρας το κουραγιο σου και τον χρονο σου για τετοιες δοκιμες!

εχω κανει στο παρελθον συγκριτικα με δειγματα απο τοπια και φυλωσιες... εχει σοβαρο θεμα το LR σε σχεση με το iridient.

Τα εχω βαλει σε θεμα των fuji , αλλα δε θυμαμαι πια που ακριβως.

εχω κανει στο παρελθον συγκριτικα με δειγματα απο τοπια και φυλωσιες... εχει σοβαρο θεμα το LR σε σχεση με το iridient.

Τα εχω βαλει σε θεμα των fuji , αλλα δε θυμαμαι πια που ακριβως.

Γιάννη έχω δει και στο dpreview συγκριτικά που το LR φαίνεται άθλιο σε σχέση με το iridient, απλά επειδή δεν είναι ολες οι προθέσεις αγνές, δεν εμπιστεύομαι κανέναν από τη στιγμή που δε μοιράζεται τo RAW. Το γεγονός ότι το επιβαιώνεις σημαίνει ότι αξιζει να δοθεί μια επιπλέον προσοχή στο IXT.

Εγώ σε ότι υλικό έχω, δεν έχω μπορέσει να βρω μια "κραχτή" διαφορά.

Πέρα από φυλλωσιές και τοπία, έχω δει και μεγάλες διαφορές online πχ σε πορτρέτα:

http://www.dsphotoblog.com/realworld_hands_on/iridient-x-transformer-vs-lightroom.html

https://fujilove.com/wp-content/uploads/2017/05/iridient-transformer-compare.jpg

Τη διαφορά που έχουν οι φωτός των παραπάνω συγκριτικών δεν έχω μπορέσει να την αναπαράξω σε κανένα RAF που έχω στην κατοχή μου, είτε δικό μου, είτε και πιο professional που έχω βρει online. O μόνος τρόπος να τα κάνω να φαίνονται τόσο διαφορετικά, είναι να βάλω detailed με sharpening στο iridient και στο σκέτο raf με LR να αφήσω το μαμά sharpening της Adobe, κάτι που είναι εντελώς άδικο. Tότε ναι, στο 100% crop υπάρχει διαφορά. Μόλις όμως γίνει σωστό sharpening στο LR/RAF έρχονται πάρα πολυ κοντά.

Last edited:
Δοκίμασα το demo του πρόχειρα με 1-2 φωτογραφίες και πραγματικά δε βρίσκω το λόγο να χρησιμοποιηθεί με το RAF της Χ-Τ20 και το τελευταίο Lightroom, αλλά τι να πω, μπορεί κάτι να μη βλέπω ή να μη με βοηθάνε οι φωτογραφίες μου.

Όπως είπες παρακάτω ,όχι μόνο στην πρασινάδα ,αλλά και στα πορτραίτα το Iridient είναι 'αλλού' σε 100% crop στο μάτι . Ειδικά την Χ-Τ1 ,το IXT την έκανε άλλη μηχανή σε σχέση με το lightroom και τη θολούρα των RAF εκεί.

More detailed , low sharpening χρησιμοποιώ και έπειτα ρίχνω και το sharpening στο lightroom

Μια που έχω περάσει ένα ασφαλές διάστημα με τη μηχανή είπα να γράψω 2 σύντομα λόγια. Ότι πρόκειται να διαβάσετε είναι οι εμπειρίες ενός αρχάριου (ασχολούμαι με τη φωτογραφία από τον Αύγουστο), που έχει επενδύσει όλο του τον ελεύθερο χρόνο στη φωτογραφία.

Ως γνωστόν ξεκίνησα την ενασχόληση μου αγοράζοντας την A6000 με τον kit καθώς και τον 35mm/1.8. Η συγκεκριμένη αγορά δε μου έκατσε εξ' αρχής. Αφήνοντας έξω τον πρώτο καιρό που δεν καταλάβαινα τι μου γίνεται, δεν μπορύσα να πάρω λήψη που να με ευχαριστεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ειδικά με τον 35ρη.

Έτσι, αφού δοκίμασα τις ικανότητές μου και με άλλη μηχανή και διαπίστωσα ότι έχω ένα στοιχειώδες επίπεδο στο να πάρω μια σωστή λήψη και απ' ότι φαίνεται απλά δε μου κάθεται καλά το combo αυτό, αποφάσισα να ξεφορτωθώ τα πάντα (συμπεριλαμβανομένου ενός αχρησιμοποίητου samyang) και να μεταβώ στο σύστημα της Fuji.

Ο λόγος που με οδήγησε εκεί, είναι κυρίως το γεγονός ότι φίλος αγόρασε την x-t20 για "δεύτερη", έχοντας ως βασική την D750, και κατέληξε να ασχολείται σχεδόν μόνο με αυτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι καλύτερη από την 750, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που αφορά στα στο μικρή mirrorless vs μεγάλη DSLR..

Για να μην μακρυγορώ, αγόρασα από grey market:

- Fuji x-t20
- Fujinon 18-55 f/2.8-4
- Fujinon 35mm f/1.4
- έξτρα μπαταρία αυθεντική, φίλτρα hoya για τους φακούς κλπ

με συνολικό κόστος της τάξης των 1500 ευρώ.

Ο φακός που έχω κυρίως χρησιμοποιήσει είναι ο 35mm f/1.4, ο οποίος παρά τις παραφωνίες του (θορυβώδης, αργό AF σε σχέση με άλλους φακούς του συστήματος κ.α.) έχει κάνει για μένα έναν αχτύπητο συνδυασμό με την x-t20, αφού μου δίνει όσο φως χρειάζομαι παραμένοντας απίστευτα οξύς και σε φουλ ανοιχτό διάφραγμα. Όλα αυτά βέβαια δε θα ήταν τίποτα χωρίς την εξαιρετική για τις απαιτήσεις μου απόδοση του x-trans σε υψηλά ISO.

Αναφορικά με τα ISO, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η Fuji κλέβει 1 stop (που "κλέβει" λίγότερο αλλά λέμε..), η απόδοση της x-t20 σε 12800 δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συγκριθεί με το ISO 3200 της προηγούμενής μου μηχανής (και είναι λογικό καθώς η Α6000 είναι αρκετά χρονάκια πιο παλιά και κατά πολλά ευρώ φτηνότερη).

Η μηχανή αυτή δεν είναι ότι δεν έχει θόρυβο σε υψηλά ISO. Έχει και παραέχει, απλά είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με τις κλασικές περιπτώσεις. Περισσότερο φέρνει σε κόκκο αναλογικής φωτογραφίας, παρά σε ψηφιακό θόρυβο και δεν αναφέρομαι στα SOOC jpeg, αλλά στην κατάσταση που καλούμαι να αντιμετωπίσω με διάφορους RAW editors πριν την αποθορυβοποίηση.

Στα καθαρά υποκειμενικά τώρα, από τη στιγμή που έπιασα τη μηχανή αυτή στα χέρια μου, ξεκίνησα να φέρνω σπίτι λήψεις και να ασχολούμαι μόνο με αυτές. Ούτε με ρυθμίσεις στη μηχανή, ούτε τι φταίει με τoν prime φακό που δεν είναι οξύς ακόμα και στο f/5.6 (και ταχύτητα 1/1000) κλπ. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ασχολιόμουν αποκλειστικά με το να φέρω την παλιά μου μηχανή στα μέτρα μου (όποια ήταν αυτά τελοσπάντων).

Αυτό δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι η x-t20 μου ταίριαξε απόλυτα στα πάντα. Στο πως αποδίδει, στο ότι τη χειρίζομαι σαν αληθινή μηχανή (dials για ταχύτητα, ring για το διάφραγμα κλπ), στο πως έκατσε στο χέρι μου κλπ..

Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στο περιορισμένο μου budget έχει παίξει και η απόδοση της μηχανής με τον kit φακό, αφού όποτε τον χρειάζομαι ξέρω ότι θα πάρω αξιοπρεπέστατες λήψεις (υποδεέστερες σε σχέση με τον 35mm f/1.4) με ελάχιστους συμβιβασμούς.

Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι έκανα μια άψογη αγορά για τις δικές μου ανάγκες. Η μηχανή αυτή με βοήθησε να απεμπλακώ από τα του εξοπλισμού και να ασχοληθώ τις φωτογραφίες μου. Είναι σίγουρο ότι το καλύτερό μου είναι το χειρότερο κάποιου άλλου, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει τη μηχανή αυτή, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό σοβαρά.

Είναι σίγουρα τσιμπημένη η τιμή της (αλλά και των συνοδών), αλλά μόνο και μόνο για τη γκάμα που φακών που προσφέρει η fuji για στην X σειρά, αξίζει κάποιος να μπει στο σύστημα αυτό.

Last edited:
Ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις ,άλλα παρέλειψες ίσως κάτι σημαντικό. Ο χρόνος επεξεργασίας των raw σε σχέση με την προηγούμενη μηχανή σου πρέπει να είναι ελάχιστος.

Κοίταξε, είμαι "ψυχάκι" οπότε ποτέ δε μου παίρνει λίγο, αλλά καταλαβαίνω τι λες.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που ξοδεύω στην επεξεργασία δεν αφορά στη διόρθωση προβλημάτων, αλλά σε πιο δημιουργικές παρεμβάσεις.

Εγώ αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να φτιάξω το workflow μου (το οποίο αυτή τη στιγμή βασίζεται σε C1), έκανα πολλές δοκιμές ψάχοντας για το καλύτερο δυνατό demosaicing κλπ. Όλα αυτά τα έκανα επειδή με ενδιαφέρει η όλη ιστορία.

Κάποιος που δε θέλει να ασχοληθεί ιδιαίτερα, ανοίγει το RAW στο LR ή στο C1, επιλέγει provia/classic chrome ή δεν ξέρω και γω ποιο από τα fuji simulations προτιμά, φτιάχνει έκθεση/levels/WB, κάνει προσεκτικό sharpening, κλείνει ή μειώνει τις υπερβολικές αποθορυβοποιήσεις και είναι έτοιμος στο άψε σβήσε.

Last edited:
Ο μόνος λόγος που δεν επέλεξα την xt20, ήταν το κακό γκριπ και το μικρό evf.... αλλιώς είναι μια καταπληκτική μηχανή σε καλή τιμή (από grey market μόνο)

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Εγώ έχω φοβηθεί από την x70 που δεν μου αρέσουν οι χρωματικές αλλοιώσεις των jpeg, και φοβάμαι τη fuji γενικά λόγω αυτού.
Στα raw επίσης τη φοβάμαι αφού θέλει συγκεκριμένα προγράμματα για να τα χειριστείς σωστά.
Το c1 τι λέει σαν πρόγραμμα;

Πρέπει να τη δω από κοντά τη μηχανή κάποια στιγμή. Αλήθεια προς τα που μενεις αν επιτρέπεται;

Jpeg μηχανής δε χρησιμοποιώ, αλλά πχ αν βγάλει κάποιος πορτρέτο με velvia, τα χρώματα θα ειναι ότι να ναι, αν βγάλει με provia θα είναι αλλιώς κοκ.

Όσον αφορά στο ότι τα RAF χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, έχει ξεκινήσει από μια αλήθεια αλλά έχει αποκτήσει διαστάσεις μύθου.

Παρά πολύς κόσμος επεξεργάζεται τα αρχεία του στο LR μην νιώθοντας καμία ανάγκη να αλλάξει software.

Το κάτι καλύτερο που ψάχνουμε στα RAF, υπάρχει και σε όλα τα υπόλοιπα RAW. Φίλος που επεξεργαζοταν NEF σε Photoshop αποκλειστικά, αποφάσισε να κάνει demosaicing στο RawTherapee και μετά να στέλνει το αρχείο στο PS και εντυπωσιαστηκε από το πόσο καλύτερη δουλειά κάνει το RT στα πρώτα στάδια της επεξεργασίας.

Όσον αφορά στο C1, η γνώμη μου είναι ότι είναι μίλια μπροστά γενικά και ότι μέχρι και την προηγούμενη έκδοση του LR που έχω δοκιμάσει, ο μοναδικός λόγος να μείνει κάποιος σε LR είναι επειδή το έχει συνηθίσει ή είναι επαγγελματίας και έχει συγκεκριμένο workflow κλπ.

Όταν πάω σπίτι θα σας ποσταρω διάφορες πηγές που μπορείτε να βρείτε x-t20 RAF, να κατεβασετε και να έχετε και προσωπική γνώμη.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα, με pm!

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Μια καλή πηγή που έχει και τα SOOC jpeg αλλά και τα RAF είναι αυτή:

http://www.photographyblog.com/previews/fujifilm_x_t20_photos/

Αν κρίνω από το μέγεθος των αρχείων, τα RAW είναι ασυμπίεστα (παίζει κανένα ρόλο ως προς την ποιότητα). Πληροφοριακά, τα συμπιεσμένα είναι χοντρικά γύρω στα 25ΜΒ.

τα jpegs παίρνουν ρυθμίσεις και δείχνουν τελείως διαφορετικά ,ανάλογα με τα highlights,shadows,color,sharpening .Αλλιώς ειναι στο +4 ,αλλιώς στο -2 .To χω ποστάρει πάλι : bulmer ,eggleston ,morimaya που προσπάθησε κάπως να προσομοιώσει ο παρακάτω είναι πολύ καλά

http://petetakespictures.com/blog/filmandvision

Ενδιαφέρον λινκ skywriter55!

Εγώ είμαι γενικά του διαβάσματος και αν χρησιμοποιούσα SOOC jpeg θα αγόραζα σίγουρα και αυτό:

https://store.thomasfitzgeraldphotography.com/product/fuji-jpegs-shooting-processing-guide-ebook/

Έχω αγοράσει διάφορα από τον TF και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στο LR αλλά και στο C1 και για τη Sony αλλά κυρίως για τη Fuji.

Τον προηγούμενο μήνα έκανα τα πρώτα γενέθλια της Χ-Τ20.
Ούτε που κατάλαβα πως πέρασε ένας χρόνος και ξεπέρασα στα 12000 κλικ.
Δεν είναι πάρα πολλά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η μοναδική μου φωτογραφική και το κινητό δε το χρησιμοποιώ για φωτογραφία.
Αντιλαμβάνομαι τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση του φίλου με το νέο του απόκτημα.
Με χαροποιεί το γεγονός ότι επηρεάστηκαν φίλοι και μέσα από το φόρουμ εδώ και δια ζώσης και προέβησαν σε αντίστοιχη αγορά
με τη δική μου χωρίς να το μετανιώσουν.
Δε θα πω αν η μηχανή μου είναι καλύτερη από των άλλων γιατί υπάρχουν πια σε αυτό το εύρος τιμής πάρα πολλές και καλές επιλογές.
Θα πω όμως με βεβαιότητα ότι είναι μια πάρα πολύ καλή μηχανή με άριστα αποτελέσματα σε φωτογραφία και βίντεο.
Έχω μείνει ευχαριστημένος από την ευκολία χρήσης των αρχείων μετά τη λήψη και αναφέρομαι στα jpeg που στα δικά μου μάτια είναι εξαιρετικά,
και το τονίζω στα δικά μου μάτια και γούστα γιατί εδώ μέσα έχω δει να μην αρέσουν και σε κάποιους και είναι σεβαστό.
Ωστόσο για εμένα και στα μάτια των περισσοτέρων χωρίς κόπο έχεις έτοιμες φωτογραφίες για χρήση ψηφιακή ή εκτύπωση.
Αυτό όμως δεν έρχεται σε αντίθεση ότι παράλληλα υπάρχουν και εξαιρετικά raw για τους λάτρεις της επεξεργασίας.
Το κενό που είχα από την Χ-Μ1 και Χ-Τ10 στο βίντεο είναι παρελθόν και πια τη χρησιμοποιώ χωρίς ενδοιασμό και στα βίντεο μου.
Όπως έχω ξαναγράψει μια δεύτερη και τρίτη μπαταρία είναι απαραίτητη για all day χρήση και απορώ γιατί ακόμη δεν έχω κάνει κίνηση αγοράς.
Για να μην κουράζω θα κλείσω λέγοντας ότι για την ερασιτεχνική χρήση που κάνω με τους κατά καιρούς πειραματισμούς μου η μηχανή
είναι ότι πρέπει και δεν αναγκάζομαι να λαχταρώ άλλες μηχανές ακόμη και ακριβότερες, μάλλον θα γεράσουμε μαζί,
εκτός και αν η Χ-Τ30 έχει κάτι το εξαιρετικό και την απαρνηθώ.
Μαζί λοιπόν η μηχανή σε κάθε χαρά και πανηγύρι και για αυτό θα σας ποστάρω το καλύτερο review.
5 φωτογραφίες απείραχτες με στάνταρ χρωματικό προφίλ, auto iso και nr-4 και νύχτα και μέρα. Η πρώτη είναι με τον δανεικό 56αρη που είναι καθηλωτικός,
οι υπόλοιπες με το διαμάντι τον 18-55 που αξίζει και το τελευταίο του ευρώ.

F4 Εφήβων - Τήνος 2018 by Panos Tiniakos, on Flickr

Πρωταθλητές 2018 (1) by Panos Tiniakos, on Flickr

Πρωταθλητές 2018 (2) by Panos Tiniakos, on Flickr

Πρωταθλητές 2018 (3) by Panos Tiniakos, on Flickr

Πρωταθλητές 2018 (4) by Panos Tiniakos, on Flickr

Να τα εκατοστισεις Παναγιωτη.Χαρουμενα γενεθλια.:SFGSFGSF:

Αναμένουμε και το update, σίγουρα θα χει κάτι καλό να δώσει
(Λες να την φωνάζουμε μετά xt2)?😂😂😂😂

Είναι η πρώτη φορά που φοβάμαι το update, μη βάλουν και καλά το Caf της X-H1 και κλαίμε με μαύρο δάκρυ γιατί το Caf της Χ-Τ20 είναι μια χαρά.

Είναι η πρώτη φορά που φοβάμαι το update, μη βάλουν και καλά το Caf της X-H1 και κλαίμε με μαύρο δάκρυ γιατί το Caf της Χ-Τ20 είναι μια χαρά.

αυτο δεν θα φτιαξει Παναγιωτη;