Φύσημα στο τρίτο πρόγραμμα

Στο Π. Φάληρο, με το κλασικό δίπολο κρεμασμένο σε τυχαία θέση πίσω από το rack, η λήψη του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΤ στους 90.9 MHz είναι ικανοποιητική με λίγο φύσημα που όμως δεν ενοχλεί ακόμα και σε stereo mode. Δέκτης ένας FM3 της Quad με μοναδικό ήχο.

Στο παρελθόν έχω στείλει ηλ. μήνυματα στον τότε πρόεδρο κο Ανδρικάκη ζητώντας μεταξυ των άλλων να εκπέμπεται το Γ'Πρόγραμμα στερεοφωνικά στην περιοχή της Πρέβεζας (αναμεταδότης στα Ακαρνανικα).Μου είχε απαντήσει ο ίδιος ο Τεχνικός Δ/ντής .Πράγματι μετα απο μερικούς μήνες άρχισε να εκπέμπεται με στερεοφωνικό σήμα.Μπορώ να περηφανευτώ οτι με δικές μου ενέργειες πριν πολλα χρόνια άρχισε να εκπέμπεται το Γ' Πρόγραμμα στην περιοχή της Πρέβεζας.Εχω στείλει καί επιστολή σε κάποιον δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας που είχε ασχοληθεί με το Γ'Πρόγραμμα ,οπως επίσης έχω ενοχλήσει καί βουλευτή για την αναβάθμιση του σήματός του καί την εκπομπή του ΚΟΣΜΟΣ στην περιοχή που ζώ .Ομως κανένας δεν έκανε τίποτα.Γενικά είμαι λάτρης του ραδιοφώνου ,κάποια στιγμή άν με βοηθήσει κάποιος θα βάλω στο φόρουμ τα κείμενα των ηλεκτρονικών μηνύμάτων προς την ΕΡΤ.Αυτό όμως που θα ήθελα να "ρίξω" σαν ιδέα ,είναι η σύσταση κάποιου είδους σωματείου /λέσχης "φίλων" του ραδιοφώνου ,ώστε η φωνή του καθενός απο μας ν'αποκτήσει μαζικότητα καί να επιδιώξουμε αυτά για τα οποία γκρινιάζουμε.Να μην αρκεστούμε δηλαδή να τα λέμε μόνο μεταξύ μας .Εδω στην περιφέρεια έχομε περισσότερους λόγους για να είμαστε παραπονεμένοι ,διότι ούτε όλα τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης λαμβάνομε (π.χ.Βουλή) ,ούτε όλα τα κανάλια του ραδιοφώνου (ΚΟΣΜΟΣ) .Το καλοκαίρι δε η κατάσταση χειροτερεύει πιο πολύ γιατι παρεμβάλλονται οι ιταλικοί σταθμοί (στην καλύτερη περίπτωση) ή "ταπώνουν" στην χειρότερη τους κρατικούς σταθμούς.Εαν βρίσκεσαι δε στην δυτική παραλία του νομού η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, το Γ' Πρόγραμμα ακούγεται με διακοπές, το βράδυ καθόλου.Παρόλαυτά πληρώνουμε την ίδια εισφορά υπέρ ΕΡΤ με τους άλλους .με αποτέλεσμα να δημιουργούνται 2 διαφορετικές κατηγορίες πολιτών με τις ίδιες υποχρεώσεις αλλα διαφορετικές απολαβές.Και εμένα με στενοχωρεί το γεγονός οτι η ΕΡΑΣΠΟΡ ακούγεται καμπάνα καί στερεοφωνικά ενώ το Γ´Πρόγραμμα άθλια.Ο δέκτης μου ένας SANSUI TU 717,αν θυμάμαι καλά, με κεραία το απλό καλώδιο .Δοκιμή με την κεραία της τηλεόρασης δεν έφερε καμμία βελτίωση.Αυτά!

σε γενικες γραμμες προτεινουν τις κυριες βασεις λειτουργιας του ιδρυματος η δεν ξερω αν ειναι η σωστη λεξη στα Ελληνικα, καλυπτει λεπτομερεστατα ολες τις πλευρες, απο το ειδος των προγραμματων που θα πρεπει να καλυπτει τις αναγκες του πληθυσμου της Σουηδιας, φυσικα λαμβανοντας υποψιν και τις μειoνοτητες, εκπεδευτικη τηλεοραση/ραδιο, μεχρι και το τεχνικο μερος, αλλα αυτο εν μερει διδεται απο την Ραδιοφωνεια/Τηλεοραση σε καποια αλλη εταιρια που καλυπτει ενα μερος απο τις αναγκες της, η εταιρια αυτη λεγεται www.teracom.se
Οι λεπτομερειες ειναι σαφεστατες και πληρεις σε βαρετο βαθμο να τις διαβαζεις, αλλα μια τετοια μεγαλη συμβαση πρεπει να γραφτει σε πολυ σαφη γλωσσα και να συμπεριλαμβανει τα παντα με σωστο νομικο τροπο.
Αγαπητέ φίλε, μήπως έστειλες κάποιες ερωτήσεις στο Τρίτο;

Re: Απάντηση: Φύσημα στο τρίτο πρόγραμμα

γνωρίζει κανείς απο που προέρχονται τα τριξίματα στον ήχο;

στο ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στους 92mhz στην θεσσαλονικη

Νομίζω ότι έχει να κάνει με την εκπομπή που είναι από άγιο Αθανάσιο ( πίσω δλδ ) και όχι από Χορτιάτη
Έδωσα αρκετά χρήματα ( καλώδια κεραίες tuner ) για να μπορώ να το πιάσω σωστά εδώ στην Κατερίνη

Κι εγώ είχα παλιότερα θέμα με τον θόρυβο.

Μετά την εγκατάσταση της κεραίας αυτής
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=58733

και του Kenwood 600T η απόλυτη ησυχία.

Kenwood600T.jpg

Η ποιότητα ήχου ανάλογα με την εκπομπή αντίστοιχη ενός καλού CD.

εγω ακουω τριτο με τον δεκτη του dvd recorder και την ψηφιακη εκπομπη (mpeg2) των ραδιοφωνικων σταθμων.Στελνω σημα σε ενα musical fidelity v-dac και ο ηχος δεν εχει καθολου φυσημα αλλα ειναι και αρκετα καλος.

Με τους Ολυμπιακούς αγώνες, όλα τα ραδιοφωνικά στούντιο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή ανακαινίστηκαν. Επισκέφθηκα το Δεύτερο, τη ΝΕΤ, την ΕΡΑΣΠΟΡ και το ΚΟΣΜΟΣ, το στήσιμο είναι το ίδιο λίγο πολύ και στο ΤΡΙΤΟ.

Ο εξοπλισμός δεν είναι καθόλου αρχαίος και τα στούντιο είναι πολύ όμορφα στημένα. Η κονσόλα είναι μια ψηφιακή της KLOTZ, βασική πηγή ο υπολογιστής, δυο-τρία επαγγελματικά CD, δε θυμάμαι μάρκα, δύο master μαγνητόφωνα REVOX και δύο πολύ παλιά πικάπ EMT απ τα οποία είχαν αφαιρέσει τις κεφαλές μαζί με το headshell για να μη φθείρονται. Τέλος control room και εκφωνητήριο ακούν από ενεργά μόνιτορ της Genelec.

Το θέμα είναι ότι το σήμα μετά φεύγει στον κεντρικό έλεγχο, σε άλλο χώρο που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Εκεί δε γνωρίζουν ούτε οι ηχολήπτες των studio τι συμπίεση γίνεται (πρέπει να γίνεται μπόλικη), τι στερεογεννήτριες δουλεύουν (αν είναι εκεί οι στερεογεννήτριες και όχι στο βουνό) και πολλά άλλα. Τα ξέρουν αυτοί που είναι στον κεντρικό έλεγχο.

Υπάρχουν επομένως πολλοί κρίκοι στην αλυσίδα, μέχρι να βγει το πρόγραμμα στον αέρα. Υπάρχει το θέμα της διαμόρφωσης στέρεο και αποδιαμορφωσης στο δέκτη. Υπάρχει η ραδιοζεύξη στούντιο-πομπού. Υπάρχουν έπειτα θέματα ισχύος πομπού και θέσης εκπομπής και λήψης, θέματα θορύβου μπάντας. Τέλος υπάρχουν οι εν γένει περιορισμοί της μπάντας των FM, γιαυτό και η επεξεργασία του σήματος γίνεται απαραίτητη. Κατά συνέπεια, εξ' ορισμού, δε μπορούμε να περιμένουμε hi-end ποιότητα ήχου όσο κι αν βοηθούν οι δέκτες κι οι κεραίες μας.

Το να συγκρίνουμε επίσης τον ήχο του Τρίτου (κλασική μουσική με τεράστιες αυξομειώσεις στη στάθμη εγγραφής κατά τη διάρκεια ενός κομματιού) με τον ήχο άλλων σταθμών που παίζουν ξένη μουσική χωρίς σχεδόν καθόλου κενό, με υψηλές στάθμες καθ' όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, με έντονη δυναμική επεξεργασία του ήχου (κανένας σταθμός δε βγάζει ανεπεξέργαστο ήχο), προφανώς είναι λίγο άστοχο.

Στα Χανιά δεν υπάρχει πάντως πρόβλημα :blink:, έτσι κι αλλιώς κανείς από τους κεντρικούς σταθμούς της ΕΡΑ δεν παίζει stereo (ούτε με rds εννοείται)! Μόνο οι δύο τοπικές μεταδόσεις της ΕΡΑ Χανίων (100.6 και 104MHz).

Απάντηση: Re: Φύσημα στο τρίτο πρόγραμμα

....

.....
Τέλος υπάρχουν οι εν γένει περιορισμοί της μπάντας των FM, γιαυτό και η επεξεργασία του σήματος γίνεται απαραίτητη. Κατά συνέπεια, εξ' ορισμού, δε μπορούμε να περιμένουμε hi-end ποιότητα ήχου όσο κι αν βοηθούν οι δέκτες κι οι κεραίες μας.

Το να συγκρίνουμε επίσης τον ήχο του Τρίτου (κλασική μουσική με τεράστιες αυξομειώσεις στη στάθμη εγγραφής κατά τη διάρκεια ενός κομματιού) με τον ήχο άλλων σταθμών που παίζουν ξένη μουσική χωρίς σχεδόν καθόλου κενό, με υψηλές στάθμες καθ' όλη τη διάρκεια του τραγουδιού, με έντονη δυναμική επεξεργασία του ήχου (κανένας σταθμός δε βγάζει ανεπεξέργαστο ήχο), προφανώς είναι λίγο άστοχο.

Παρόλα αυτά ο ήχος των FM μέσα από τον παλιό μου Kenwwod KT7500 και με σχετικό θόρυβο και παρεμβολές από μακρυνή λήψη και με MPX on και με IF Band> Narrow, είναι πολύ γοητευτικός. Έχει μία ζωντάνια ιδιαίτερη. Για το Τρίτο μιλάω.

Απάντηση: Re: Φύσημα στο τρίτο πρόγραμμα

Κι εγώ είχα παλιότερα θέμα με τον θόρυβο.

Μετά την εγκατάσταση της κεραίας αυτής
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=58733

και του Kenwood 600T η απόλυτη ησυχία.

Η ποιότητα ήχου ανάλογα με την εκπομπή αντίστοιχη ενός καλού CD.

Πρόεδρε, έχεις παρατηρήσει κάποια σχετική έμφαση στις υψηλές συχνότητες του Τρίτου, κάτι σαν διακριτική ισοστάθμιση ας πούμε, ή οφείλεται στον δέκτη μου;