Re: Νέος φορητός παίχτης με Direct DSD και 32/384...
το καλυτερο ισως ψηφιακο συστημα στον κοσμο (με μετρησεις που νομιζεις οτι ειναι ψευτικες απο το ποσο καλες ειναι), κατασκευασμενο απο μια εταιρια με μεγαλη παραδοση και proprietary chipset, αποτελουμενο απο
DAC+Transport+Clock+Server κοστιζει 108Κ $. για οποιον εχει ορεξη
εδω
Το είδα. Όντως.
Και τα αξίζει τα χρήματα του. Ζήτημα αν υπάρχουν δύο-τρία συστήματα ακόμα στα ίδια επίπεδα. Έχω κάποιες επιφυλάξεις "φιλολογικού" χαρακτήρα, αλλά μόνο φιλολογικού. Συνοψίζονται στο γεγονός ότι όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι σχεδιαστές του χώρου, ο Upsampler (ή αλλιώς SRC=Sample Rate Converter) και το ρολόι χρονισμού (Clock) είναι καλύτερο να βρίσκονται όσο πιο κοντά στα κυκλώματα του DAC. Γι' αυτό και είναι προτιμότερο να βρίσκονται στην ίδια συσκευή. Και πράγματι οι κορυφαίες υλοποιήσεις του επαγγελματικού χώρου εφοδιάζουν τους DAC's με κορυφαία ρολόγια που εν συνεχεία μπορούν να χρονίσουν και άλλες συσκευές.
Αυτή είναι και η μοναδική μου "αντίρρηση". Αν η dCS δεν είχε λάβει εν τω μεταξύ τον Hi-End χαρακτήρα που έχει πάρει τώρα, ίσως να είχε σχεδιάσει αλλιώς το πράγμα. Αλλά όπως είπαμε: φιλολογικές αντιρρήσεις, δηλαδή η κουβέντα για χάρη της κουβέντας.
Πάντως δεν απέφυγα τον πειρασμό να αποπειραθώ να βγάλω το άθροισμα του κόστους του συστήματος όπου έκανε τις δοκιμές του ο κ. Michael Fremer. Κάπου άρχισα να χάνω το λογαριασμό. Μιλάμε για εξαψήφιο νούμερο! Ένα μικρό τσιμπηματάκι φθόνου, όσο να'ναι το ένοιωσα.
Ο προβληματισμός μου βρίσκεται αλλού. Αθροίζοντας το κόστος του εξοπλισμού και της πιο Hi-End δισκογραφικής εταιρείας θα βρούμε ότι δεν ξεπερνά τα 150-200 χιλιάρικα το
πολύ! Για τη γνωστή σε όλους μας 2L το έχω κάνει και πράγματι τόσο έχω βρεί. Δηλαδή το κόστος του εξοπλισμού παραγωγής είναι μικρό μόνο μέρος του αντίστοιχου εξοπλισμού Ultra Hi-End αναπαραγωγής.
Το ερώτημα λοιπόν που που προκύπτει είναι το εξής: Υπάρχει κάποιο σημείο πάνω από το οποίο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι όποιες διαφορές είναι εντελώς οριακές και επουσιώδεις; Έχω σχηματίσει την πεποίθηση ότι από κάποιο σημείο και πέρα οι διαφορές ανάμεσα στα συστήματα είναι πάρα πολύ μικρές, στα όρια της αντίληψης. Και στον ψηφιακό κόσμο ακόμα μικρότερες.
Ποιό είναι λοιπόν αυτό το σημείο;