Γενική Πανεργατική-Πανυπαλληλική Απεργία αύριο, 27 Νοέμβρη 2014. Κάλεσμα.

Είναι ήδη γνωστό σε όλους ότι αύριο Πέμπτη, 27-11-2014, έχει προκυρηχθεί Γενική Πανεργατική-Πανυπαλληλική Απεργία από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), στην οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή δεκάδες δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα) καθώς και εκατοντάδες πρωτοβάθμιες οργανώσεις (Σωματεία, Σύλλογοι, Ενώσεις κλπ.).

Επίσης, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει οι τριτοβάθμιες οργανώσεις των επαγγελματο-βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ), με διαφορετικό τρόπο φυσικά η καθεμιά τους, αλλά υπό το γενικό πρίσμα της συμμετοχής για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Ξεχωριστή είναι η συμμετοχή της ΠΝΟ, με την ακινητοποίηση όλων των πλοίων της ακτοπλοΐας καθώς και αυτών της ποντοπόρου ναυτιλίας, που θα βρίσκονται στα ελληνικά λιμάνια.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με κεντρικές αυτές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Οι συγκεντρώσεις στην Αττική θα είναι:
- Αθήνα: Στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια
- Πειραιάς: Στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη
- Ελευσίνα: Στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώων

Στη Θεσσαλονίκη, η κεντρική συγκέντρωση θα είναι στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, τις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Και σε άλλες 49 ακόμα πόλεις της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ θα το βρείτε στην - λιτή - ανακοίνωση της εδώ. Την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ θα την βρείτε εδώ και το κάλεσμα για τη συμμετοχή στα συλαλλητήρια εδώ. Το κάλεσμα και το διεκδικητικό πλάισιο των δευτεροβαθμίων και πρωτοβαθμίων οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα το βρείτε εδώ και την σχετική ανακοίνωσή του εδώ.

Την σχετική ανακοίνωση της ΠΝΟ θα την βρείτε εδώ.

Την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ θα την βρείτε εδώ. Της ΕΣΕΕ, εδώ.

Την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ, εδώ, της ΠΑΣΥ (αγρότες), εδώ.

Επίσης, να σημειώσω ότι για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τα απεργιακά συλαλλητήρια καλούν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και άλλοι φορείς, όπως οι Λαϊκές Επιτροπές των δήμων κλπ.

Από την πλευρά μου, στο μόνο που μπορώ να συμβάλλω είναι να καλέσω όλους να συμμετάσχετε στη απεργία (όσοι εξ υμών είσαστε μισθωτοί) και βέβαια στα απεργιακά συλαλλητήρια, ο καθένας στον κλάδο του.

Εγώ θα είμαι στον Πειραιά, δίπλα στα σωματεία των συνταξιούχων του ΝΑΤ και στα άλλα σωματεία των εν ενεργεία ναυτεργατών. Θα ήθελα να μπορούσα να βρίσκομαι από νωρίς τα χαράματα, έξω από τα καράβια, μαζί με τους άλλους συναδέλφους των απεργιακών επιτροπών, αλλά τα κουράγια και η ηλικία δεν μου το επιτρέπουν. Απλά, θα εκτελέσω το βασικό μου καθήκον, που είναι η συμμετοχή στην κεντρική κινητοποίηση του Πειραιά.
-
 
Υπενθύμιση και συμμετοχή.

Για να μην ξεχαστεί το νήμα (έχει και Τσ. Λιγκ απόψε), πρέπει να επισημάνω ότι όλες οι απεργιακές συγεκντρώσεις είναι ΠΡΩΙΝΕΣ.

Επίσης, κατά την ταπεινή μου γνώμη, σοβαρότερο ρόλο παίζει η συμμετοχή στην απεργία από εκείνον της συγκέντρωσης. Χωρίς ούτε κατά διάνοιαν να θέλω να υποβαθμίσω τη σοβαρότητα της συμμετοχής στα απεργιακά συλλαλητήρια, όποιος για κάποιο λόγο δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτά, θα είχε μεγάλη σημασία να συμμετάσχει έστω στην απεργία, ώστε να παγώσει κυριολεκτικά κάθε παραγωγική διαδικασία.

Μπας και ξυπνήσουμε ως λαός και μπας και τσούξουν κάποιοι kwloi.
-
 
Δυστυχώς Παναγιώτη κανενός ο λοςκώ δεν θα τσούξει με μιας μέρας απεργία..
Επ άπειρον απεργία γίνεται;
Κι όσο αντέξουμε.....αντέξουν!
 
Re: Απάντηση: Γενική Πανεργατική-Πανυπαλληλική Απεργία αύριο, 27 Νοέμβρη 2014. Κάλεσμ

Δυστυχώς Παναγιώτη κανενός ο λοςκώ δεν θα τσούξει με μιας μέρας απεργία..
Επ άπειρον απεργία γίνεται;
Κι όσο αντέξουμε.....αντέξουν!

+1000

Μιας μέρας απεργία είναι για γελάει ο κόσμος και να λέμε και καλά οτι αγωνιζόμαστε.
Σιγά μην πέσει ο καπιταλισμός ....
Ποιός έχει τη μαγκιά να τραβήξει στα άκρα με απεργίες διαρκείας και συνεχείς διαδηλώσεις ?

ΥΓ Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν αναφέρομαι ούτε κριτικάρω τον εμπνευστή αυτού του θέματος, ο οποίος πολύ καλά έκανε να μας ενημερώσει ...
 
Την σχετική ανακοίνωση της ΠΝΟ θα την βρείτε εδώ.


Η ΠΝΟ λοιπόν, μεταξύ άλλων διεκδικήσεων :

6. Αποκατασταση της αδικης φορολογισης των Ελληνων ναυτεργατων, οι οποιοι, αντι να έχουν μηδενικη φορολογιση λογω της ιδιομορφιας και των ιδιαιτερα σκληρων και ανθυγιεινων συνθηκων του επαγγελματος και της ανεκτιμιτης προσφορας τους στην Εθνικη οικονομια, περαιτερω εξοντωτικη αυξηση της φορολογιας του εισοδηματος τους.


Ειναι δυνατον ?
 
Το αλλαξα Ντίνο γιατί αν πώ αυτό που θέλω να πώ θα φάω ban για κανένα χρονο..

Και εγω επισης δεν εγραψα στο #7 αυτο που ηθελα να γραψω σαν σχολιο. Μονο ενα "Ειναι δυνατον ?"....
 
Η σημερινή απεργία. Μερικές εκτιμήσεις και σχόλια

Καλησπέρα σε όλους,

Μερικά γενικά και μερικά ειδικά σχόλια. Τα γενικά πρώτα:

1) Όπως έγραψα και πιο πάνω, εγώ συμμετείχα στο απεργιακό συλλαλητήριο στον Πειραιά, όπου εκτός των Πειραιώτικων σωματείων, συμμετείχαν και τα σωματεία του κλάδου μου, εν ενεργεία και συνταξιούχων. Η συγκέντρωση ήταν αρκετά μεγάλη, για τα δεδομένα του Πειραιά, κοντά στις 10,000 κόσμο υπολογίζω ότι είχε. Από άποψη συμμετοχής στην απεργία (εννοώ τα ποσοστά των απεργών και όχι μόνο των διαδηλωτών) οι εκτιμήσεις είναι ότι άγγιξε συνολικά πάνω από το 60%. Σε ορισμένους κλάδους ξεπέρασε το 90% και άγγιξε ή έφτασε στο 100% (όπως π.χ. στο δικό μου τον κλάδο, αλλά και σε άλλους κλάδους - Μέταλλο & Ναυπηγοεπισκευή, Φάρμακο κλπ.). Μετά τις καθιερωμένες ομιλίες, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, συντεταγμένοι και με πολλά, επίκαιρα συνθήματα. Ιδιαίτερη και ευχάριστη νότα έδωσε το μπλοκ των μαθητών των λυκείων και των γυμνασίων του Πειραιά μαζί με τους φοιτητές του ΠΑ.ΠΕΙ. και τους σπουδαστές των Πειραιώτικων ΤΕΙ και των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των οποίων τα συνθήματα και οι φωνές ξεχώριζαν, τόσο σε ευρηματικότητα όσο και σε παλμό. Πολύς κόσμος, που δεν ήταν στην αρχική συγκέντρωση στην Πλ. Καραϊσκάκη, μπήκε στον κύριο όγκο της πορείας καθ' οδόν και την ακολούθησε μέχρι τέλους. Όσον αφορά τον όγκο της συγκέντρωσης και της πορείας της, η τελευταία εικόνα που είχα ήταν αυτή λίγο πριν η πορεία τερματιστεί: Η κεφαλή της ήταν στο ύψος του Δημοτικού επί της Λ. Β. Γεωργίου Α' και η ουρά της ήταν ακόμα επί της Γρ. Λαμπράκη (με κατεύθυνση προς την Β. Γεωργίου), στο ύψος του κτηρίου που παλιά στεγαζόταν το Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας. Σε πυκνή διάταξη, που έπιανε όλο το πλάτος της Γ. Λαμπράκη και της Β. Γεωργίου.

2) Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, τελικά οι απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια οργανώθηκαν, όχι μόνο στις 55 πόλεις που ανέφερα παραπάνω, αλλά σε πάνω από 70 πόλεις συνολικά στη χώρα.

3) Όπως είπαμε ήδη, την απεργία είχαν κηρύξει οι δυο τριτοβάθμιες οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα των εργαζομένων. Οι δυο τριτοβάθμιες οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, μολονότι ΔΕΝ είχαν καλέσει τα μέλη τους σε κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, είχαν δηλώσει είτε τη συμμετοχή τους στο Αθηναϊκό συλλαλητήριο είτε απλά είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική (ΕΣΕΕ). Αυτά που θέλω να σχολιάσω είναι:
- Σε ότι αφορά τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, δεν έχω καμιά μα καμιάν αυταπάτη, ότι ξαφνικά οι πλειοψηφίες στις ηγεσίες τους "το είδαν" αγωνιστικά και επαναστατικά. Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των εργαζομένων αφ' ενός και η πίεση που δέχονται από τα σωματεία αφ' ετέρου, ήταν οι δυο βασικοί παράγοντες που τις οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Άλλωστε, αν διαβάσει κανένας το διεκδικητικό πλαίσιο της κηρυγμένης από αυτές απεργίας θα καταλάβει που το πάνε.
- Ένας ακόμα παράγοντας ήταν βέβαια και η στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, τόσο μέσα στις διοικήσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όσο και έξω από αυτές, στις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία. Έτσι, ουσιαστικά, σύρθηκαν σε αυτή την απόφαση, την οποία μάλιστα οι ίδιες την υπονόμευσαν, αφού σε κανένα φορέα, του οποίου τη διοίκηση ελέγχουν αυτές οι δυνάμεις της πλειοψηφίας δεν έγινε η προετοιμασία που ήταν απαίτηση για να οργανωθεί η απεργία και το συλλαλητήριο.
-Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτή την κατάσταση αποσύνθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα είναι ότι, ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ δεν κάλεσαν και - κυρίως - δεν οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε άλλη πόλη, πλην της Αθήνας. Στις πάνω από 70 πόλεις της χώρας, όπου οργανώθηκαν τα συλλαλητήρια, την πρωτοβουλία να κληθούν τα σωματεία και οι άλλοι τοπικοί φορείς για συμμετοχή την πήρε αποκλειστικά το ΠΑΜΕ, ανεξάρτητα τελικά αν - κάτω από την πίεση των εργαζομένων - κάποιοι φορείς σύρθηκαν σε αποφάσεις συμμετοχής, και κάποιοι συμμετείχαν κιόλας.

4) Γράφτηκε (και εν ολίγοις επικροτήθηκε) εδώ ότι μια μέρα απεργίας δεν είναι αρκετή. Κάποιοι μάλιστα, υπερθεμάτισαν και το πήγαν και πιο μακριά, λέγοντας ότι αυτή δεν φτάνει "για να πέσει ο καπιταλισμός". Κατ' αρχάς, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω ότι μια μέρα απεργίας, ακόμα και πανεργατικής, δε φτάνει. Όχι "για να πέσει ο καπιταλισμός", αλλά ούτε και για την αναστροφή (είδατε, είμαι προσεκτικός, δε λέω "ανατροπή", αλλά "αναστροφή") αυτής της πολιτικής, πόσο μάλλον των εκπροσώπων της. Το ερωτηματικό που τίθεται όμως είναι: Και τι θα κάνουμε? Θα κάτσουμε στ' αυγά μας, μπας και μας πέσει στο κεφάλι η επιφοίτηση ή μπας και αποφασίσουν οι κυβερνώντες ΜΑΖΙ ΜΕ τους βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμπορους και όλο το κακό συναπάντημα, σε αγαστή συνεργασία με τους "εταίρους" τους στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, να αλλάξουν πολιτική? Δεν θα μακρύνω πολύ αυτή μου τη θέση και το επιχείρημα. Απλά θα πω ότι, αν το βλέπει κανένας από αυτή την οπτική γωνία, τίποτα δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αλλάξει. Μια απεργία, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και το εύρος της, δεν μπορεί ασφαλώς να είναι μια τουφεκιά στον αέρα. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα βήμα για παραπέρα κλιμάκωση ενός διαρκούς, δύσκολου και εν πολλοίς και μακρόχρονου αγώνα, ο οποίος στο στόχαστρό του να έχει τρεις στόχους (μπορεί και περισσότερους, αλλά για αρχή αυτοί οι τρεις είναι αρκετοί):
- Την συνειδητοποίηση του συνόλου (ή έστω της πλειοψηφίας) της Εργατικής Τάξης της χώρας μας ότι αυτή είναι ο παραγωγός του πλούτου και επομένως ο δικαιωματικός ιδιοκτήτης του, και ότι "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά"
- Την αναγκαιότητα να γκρεμιστούν από τις διοικήσεις των συνδικάτων όλοι όσοι στο όνομα των εργαζομένων, "τα βρίσκουν" κάθε τόσο με τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους αλλά και τους κυβερνώντες και δένουν χειροπόδαρα το εργατικό κίνημα, οδηγώντας το σε συμβιβασμούς και οσφυοκαμψία
- Την αναγκαιότητα να πυκνώσουν οι γραμμές των εργαζομένων στα σωματεία, με διαρκή και ενεργό συμμετοχή, η οποία μάλιστα να έχει διαρκώς μπροστά της και απώτερους στόχους, πέραν των στενών κλαδικών ή επιχειρησιακών, και αυτοί (οι εργαζόμενοι, δηλαδή) να ξεκολλήσουν από τους καναπέδες και από το χαζογυαλί, από το οποίο περιμένουν να αλλάξει η κατάσταση. Και μάλιστα αυτή η αναγκαιότητα να γίνει μόνιμο μέλημα αυτών των ολίγων, που σήμερα εξακολουθούν να λένε ΟΧΙ σε αυτή την κατάσταση.

Αυτοί οι τρεις στόχοι, όχι μόνο είναι αναγκαίοι, αλλά είναι και εφικτοί και μάλιστα για σήμερα, τώρα, και όχι στη Δευτέρα Παρουσία, όπως μας λένε κάποιοι, που μας πιπιλίζουν τα μυαλά ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Και μας λένε ότι η μόνη λύση είναι να εξακολουθούμε να καθόμαστε στους καναπέδες, χαζεμένοι μπροστά στο γυαλί των Πρετεντέρηδων, των Στραβελάκηδων και των Καψήδων, περιμένοντας πότε "θα αλλάξουμε τον καπιταλισμό" με μια ψήφο την Κυριακή. Αυτό κι αν είναι για τη Δευτέρα Παρουσία.

Μερικά ειδικά σχόλια, τώρα:

1) Η ΠΝΟ πήρε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, μετά από πίεση των ταξικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μάγειροι), ΠΕΚΠΜΕΝ "Ο Στέφενσων". Η απόφαση πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία-μέλη της. Ήταν ομόφωνη. Ως βασικό επιχείρημα των υπολοίπων σωματείων για τη λήψη της απόφασης ήταν ότι αφού την απεργία την κηρύσσει η ΓΣΕΕ, η ΠΝΟ ως μέλος της, πρέπει να συμμετάσχει. Πριν από την κήρυξη της απεργίας από τη ΓΣΕΕ, είχε επανειλημμένα συνεδριάσει η ΕΕ της Ομοσπονδίας, αλλά υπήρχαν διαρκώς δικαιολογίες και κωλυσιεργίες για μη λήψη απόφασης, παρ' όλες τις προσπάθειες των τριών σωματείων. Εν τούτοις, τα προβλήματα του κλάδου έχουν οξυνθεί πολύ, η ανεργία σπάει κόκκαλα, ο αφελληνισμός έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ακόμα και στην ακτοπλοΐα που ήταν το τελευταίο προπύργιο ελληνικών πληρωμάτων, το ταμείο του ΝΑΤ και ο εξ αυτού εξαρτώμενος Οίκος του Ναύτη πάει για φούντο, οι συντάξεις καταβαραθρώθηκαν και οι μισθοί έχουν μειωθεί περισσότερο από 40%. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται καθημερινά οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων από τους ναυτικούς, η πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν μπορούσε να κλείνει άλλο τα μάτια. Όταν λοιπόν πάρθηκε η απόφαση από τη ΓΣΕΕ, η ΠΝΟ είπε κι αυτή το ΝΑΙ.

2) Τα παραπάνω είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Η άλλη πλευρά είναι με ποιο διεκδικητικό πλαίσιο κατεβαίνει στην απεργία και βέβαια, πώς την οργανώνει. Για το διεκδικητικό πλαίσιο τα διαβάσατε. Για την οργάνωση, δεν έχω να πω πολλά. Αν δεν υπήρχαν οι δυνάμεις των τριών ταξικών σωματείων, μαζί με τους πρωτοπόρους συνταξιούχους ναυτικούς που συσπειρώνονται στη Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ-ΝΑΤ) και τους ναυτικούς της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (την οποία η ΠΝΟ αρνείται να εγγράψει στη δύναμή της), τα βαπόρια πιθανόν να είχαν κινηθεί σήμερα. Προς το παρόν, και αφού οι απεργιακές επιτροπές περιφρούρησης δεν έχουν φύγει από τα λιμάνια, η απεργία συνεχίζεται.

3) Ένα ειδικό σχόλιο για τη φορολόγηση των ναυτικών. Από τη δεκαετία του 50 (ίσως και από τη δεκαετία του 40, μετά τον πόλεμο), όλες οι (αστικές) κυβερνήσεις είχαν καθιερώσει έναν ειδικό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των ναυτικών, αυτών που προέρχονται αποκλειστικά από τη μισθωτή ναυτική εργασία. Και λέω "αποκλειστικά", γιατί αν επί παραδείγματι κάποιος ναυτικός δήλωνε εισοδήματα από μισθούς ναυτικού και εισοδήματα από άλλου είδους μισθωτή εργασία, τότε έπαυε αυτόματα το ειδικό φορολογικό καθεστώς. Αυτός ο ειδικός τρόπος φορολόγησης είχε και υποδιατάξεις. Αλλιώς εφορολογούντο οι ποντοπόροι ναυτικοί και αλλιώς οι ακτοπλόοι. Και από αυτούς τους δύο, αλλιώς οι αξιωματικοί και αλλιώς τα κατώτερα πληρώματα. Αυτού του είδους οι διατάξεις είχαν νόημα τότε που τις είχαν καθιερώσει και πατούσαν πάνω στις εξής λογικές:
- Ο πρώτος λόγος ήταν ότι αμέσως μετά τον πόλεμο, η ελληνική ναυτιλία και ειδικά η ποντοπόρος, είχε ανάγκη μεγάλου αριθμού ναυτικών και μάλιστα έμπειρων, προκειμένου να επανδρωθούν τα ελληνόκτητα πλοία, ενός στόλου που διαρκώς μεγάλωνε και γιγαντώνονταν. Έγινε λοιπόν, κατ' αρχήν, απαίτηση των εφοπλιστών να δοθούν κάποια κίνητρα στους Έλληνες ναυτικούς, προκειμένου αυτοί να αποτελέσουν το "φρέσκο κρέας" για την επάνδρωση των πλοίων τους. Και επειδή φυσικά, τα μισθολόγια και οι συνθήκες εργασίας δεν μπορούσαν να αποτελέσουν το βασικό κίνητρο, ζήτησαν από το κράτος να παράσχει αυτά τα κίνητρα. Το πρώτο από αυτά ήταν το ειδικό φορολογικό καθεστώς. Αργότερα, όταν η ζήτηση εξακολουθούσε να είναι μεγάλη, μπήκαν στο τραπέζι κι άλλα κίνητρα, όπως η δυνατότητα εισαγωγής κάποιων ειδών οικιακής χρήσης χωρίς δασμούς, η δυνατότητα αγοράς ακινήτου αφορολόγητα, εφ' όσον η αξία του καλύπτεται από ισόποσο εισαχθέν συνάλλαγμα, ακόμα - και για μικρό χρονικό διάστημα - δόθηκε η δυνατότητα αγοράς και εισαγωγής αυτοκινήτου χωρίς δασμούς, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
- Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι, μέσα σε όλα τα παραπάνω, η χώρα προσέβλεπε στο ναυτικό σαν μια από τις βασικές πηγές παροχής συναλλάγματος (σε αντίθεση με τους εφοπλιστές, από τους οποίους ουδέποτε απαίτησε κάτι τέτοιο αλλά πάντα βασίστηκε στις "καλές τους προθέσεις"). Ένας από τους βασικούς παράγοντες αλλά και εν πολλοίς και προαπαιτούμενος όρος για ειδική φορολόγηση σε διάφορες δραστηριότητες, ήταν να μπορεί ο ναυτικός να αποδείξει ότι ήταν φορέας συναλλάγματος.

Αυτά όλα, μετά την εξάπλωση των συνεπειών της κρίσης και στο ναυτικό επάγγελμα, αποτελούν πλέον παρελθόν. Τόσο γιατί λόγω του αφελληνισμού, οι εφοπλιστές έμαθαν να βολεύονται με το ξένο "φτηνό κρέας", άρα να μην έχουν ανάγκη τον Έλληνα ναυτικό όσο τουλάχιστον τον είχαν πριν, όσο και γιατί λόγω του μικρού πλέον αριθμού των ναυτικών εύκολα το κράτος και οι εφοπλιστές μπορούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους και να αλλάξουν ότι ήταν κεκτημένο για πολλές δεκαετίες τώρα.

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη θέση της ΠΝΟ, περί "αποκατάστασης της άδικης φορολόγησης των ναυτικών", θα έλεγα ότι υπακούει σε μια συντεχνιακού επιπέδου λογική, η οποία λέει: "Δώστε μας εμάς αυτά που μας πήρατε και οι άλλοι να πάνε να πνιγούνε". Εγώ - και εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω συζητήσει αυτό το ζήτημα με κανέναν από τους συναδέλφους των εν ενεργεία ταξικών σωματείων - πρεσβεύω ότι η φορολογική πολιτική είναι γενικά άδικη (εγκληματική, θα έλεγα) για όλους τους μισθωτούς, μη εξαιρουμένων και των ναυτεργατών. Άρα, αν πρέπει κάτι να μπει στο διεκδικητικό πλαίσιο, που να αφορά τη φορολόγηση, θα πρέπει να είναι κάτι που αφ' ενός να είναι σε αρμονία με το γενικότερο ζήτημα που αφορά την εγκληματική φορολογική πολιτική όλων των μισθωτών, που έχουν καταντήσει τα "φορολογικά υποζύγια" του κράτους και αφ' ετέρου να εξεταστούν οι - υπαρκτές - ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός μας, όχι σε αντιδιαστολή με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά δίπλα σε αυτούς και κοντά στις όποιες άλλες ιδιαιτερότητες υπάρχουν από κλάδο σε κλάδο.

Και πάνω από όλα:
Είναι καθήκον, όχι μόνο των ναυτεργατών, αλλά κάθε εργαζόμενου να απαιτήσουμε να πάψει αυτό το, πραγματικά άδικο για ολόκληρη την Εργατική Τάξη της χώρας, ασύδοτο φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών, αντί να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

Καλό βράδυ
-
 
Οι απεργίες των τελευταιων ετων έχω την αίσθηση οτι το μονο που εξυπηρετούν είναι η διευκόλυνση της συμμετοχης σε πορείες και διαδηλώσεις. Σε αυτό προσβλεπουν αυτοι που έχουν την πρωτοβουλία τους, και αυτό, πιστεύω, είναι εκείνο που θεωρούν οτι θα κανει αίσθηση ως επίδειξη δύναμης - το ποσο κοσμο κατέβασαν στις πορείες και όχι το καθεαυτό αποτέλεσμα της απεργίας. Γι'αυτό και παραμενουν οι απεργίες μονοήμερες ως επι το πλειστον (οκ όχι μονο, δεν γίνεται χωρίς κοστος η απεργια) κατα την ταπεινή μου άποψη, κόντρα στο σχεδόν μηδαμινό του οικονομικού τους αντίκτυπου.
 
Re: Η σημερινή απεργία. Μερικές εκτιμήσεις και σχόλια

Και πάνω από όλα:
Είναι καθήκον, όχι μόνο των ναυτεργατών, αλλά κάθε εργαζόμενου να απαιτήσουμε να πάψει αυτό το, πραγματικά άδικο για ολόκληρη την Εργατική Τάξη της χώρας, ασύδοτο φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών, αντί να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

Καλό βράδυ
-

Παναγιωτη συγνωμη που απο το πραγματικα πολυ σοβαρο σου ποστ απομονωνω μονο την τελευταια φραση ρε συ, αλλά θελω να την βλεπω ξανα και ξανα :SFGSFGSF:
Βλεπεις στην πραγματικοτητα ΔΕΝ θεωρουν ολοι οτι ειναι καθηκον τους αυτο.
Γιατι; Δεν ξερω, ας το βρουν μονοι τους... :ADFAD2:

Να 'σαι παντα καλα.
 
Re: Η σημερινή απεργία. Μερικές εκτιμήσεις και σχόλια

Καλησπέρα σε όλους,

Μερικά γενικά και μερικά ειδικά σχόλια. Τα γενικά πρώτα:

1) Όπως έγραψα και πιο πάνω, εγώ συμμετείχα στο απεργιακό συλλαλητήριο στον Πειραιά, όπου εκτός των Πειραιώτικων σωματείων, συμμετείχαν και τα σωματεία του κλάδου μου, εν ενεργεία και συνταξιούχων. Η συγκέντρωση ήταν αρκετά μεγάλη, για τα δεδομένα του Πειραιά, κοντά στις 10,000 κόσμο υπολογίζω ότι είχε. Από άποψη συμμετοχής στην απεργία (εννοώ τα ποσοστά των απεργών και όχι μόνο των διαδηλωτών) οι εκτιμήσεις είναι ότι άγγιξε συνολικά πάνω από το 60%. Σε ορισμένους κλάδους ξεπέρασε το 90% και άγγιξε ή έφτασε στο 100% (όπως π.χ. στο δικό μου τον κλάδο, αλλά και σε άλλους κλάδους - Μέταλλο & Ναυπηγοεπισκευή, Φάρμακο κλπ.). Μετά τις καθιερωμένες ομιλίες, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, συντεταγμένοι και με πολλά, επίκαιρα συνθήματα. Ιδιαίτερη και ευχάριστη νότα έδωσε το μπλοκ των μαθητών των λυκείων και των γυμνασίων του Πειραιά μαζί με τους φοιτητές του ΠΑ.ΠΕΙ. και τους σπουδαστές των Πειραιώτικων ΤΕΙ και των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των οποίων τα συνθήματα και οι φωνές ξεχώριζαν, τόσο σε ευρηματικότητα όσο και σε παλμό. Πολύς κόσμος, που δεν ήταν στην αρχική συγκέντρωση στην Πλ. Καραϊσκάκη, μπήκε στον κύριο όγκο της πορείας καθ' οδόν και την ακολούθησε μέχρι τέλους. Όσον αφορά τον όγκο της συγκέντρωσης και της πορείας της, η τελευταία εικόνα που είχα ήταν αυτή λίγο πριν η πορεία τερματιστεί: Η κεφαλή της ήταν στο ύψος του Δημοτικού επί της Λ. Β. Γεωργίου Α' και η ουρά της ήταν ακόμα επί της Γρ. Λαμπράκη (με κατεύθυνση προς την Β. Γεωργίου), στο ύψος του κτηρίου που παλιά στεγαζόταν το Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας. Σε πυκνή διάταξη, που έπιανε όλο το πλάτος της Γ. Λαμπράκη και της Β. Γεωργίου.

2) Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, τελικά οι απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια οργανώθηκαν, όχι μόνο στις 55 πόλεις που ανέφερα παραπάνω, αλλά σε πάνω από 70 πόλεις συνολικά στη χώρα.

3) Όπως είπαμε ήδη, την απεργία είχαν κηρύξει οι δυο τριτοβάθμιες οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα των εργαζομένων. Οι δυο τριτοβάθμιες οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, μολονότι ΔΕΝ είχαν καλέσει τα μέλη τους σε κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, είχαν δηλώσει είτε τη συμμετοχή τους στο Αθηναϊκό συλλαλητήριο είτε απλά είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ασκούμενη πολιτική (ΕΣΕΕ). Αυτά που θέλω να σχολιάσω είναι:
- Σε ότι αφορά τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, δεν έχω καμιά μα καμιάν αυταπάτη, ότι ξαφνικά οι πλειοψηφίες στις ηγεσίες τους "το είδαν" αγωνιστικά και επαναστατικά. Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των εργαζομένων αφ' ενός και η πίεση που δέχονται από τα σωματεία αφ' ετέρου, ήταν οι δυο βασικοί παράγοντες που τις οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Άλλωστε, αν διαβάσει κανένας το διεκδικητικό πλαίσιο της κηρυγμένης από αυτές απεργίας θα καταλάβει που το πάνε.
- Ένας ακόμα παράγοντας ήταν βέβαια και η στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, τόσο μέσα στις διοικήσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όσο και έξω από αυτές, στις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία. Έτσι, ουσιαστικά, σύρθηκαν σε αυτή την απόφαση, την οποία μάλιστα οι ίδιες την υπονόμευσαν, αφού σε κανένα φορέα, του οποίου τη διοίκηση ελέγχουν αυτές οι δυνάμεις της πλειοψηφίας δεν έγινε η προετοιμασία που ήταν απαίτηση για να οργανωθεί η απεργία και το συλλαλητήριο.
-Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτή την κατάσταση αποσύνθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα είναι ότι, ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ δεν κάλεσαν και - κυρίως - δεν οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε άλλη πόλη, πλην της Αθήνας. Στις πάνω από 70 πόλεις της χώρας, όπου οργανώθηκαν τα συλλαλητήρια, την πρωτοβουλία να κληθούν τα σωματεία και οι άλλοι τοπικοί φορείς για συμμετοχή την πήρε αποκλειστικά το ΠΑΜΕ, ανεξάρτητα τελικά αν - κάτω από την πίεση των εργαζομένων - κάποιοι φορείς σύρθηκαν σε αποφάσεις συμμετοχής, και κάποιοι συμμετείχαν κιόλας.

4) Γράφτηκε (και εν ολίγοις επικροτήθηκε) εδώ ότι μια μέρα απεργίας δεν είναι αρκετή. Κάποιοι μάλιστα, υπερθεμάτισαν και το πήγαν και πιο μακριά, λέγοντας ότι αυτή δεν φτάνει "για να πέσει ο καπιταλισμός". Κατ' αρχάς, δεν μπορώ να μη συμφωνήσω ότι μια μέρα απεργίας, ακόμα και πανεργατικής, δε φτάνει. Όχι "για να πέσει ο καπιταλισμός", αλλά ούτε και για την αναστροφή (είδατε, είμαι προσεκτικός, δε λέω "ανατροπή", αλλά "αναστροφή") αυτής της πολιτικής, πόσο μάλλον των εκπροσώπων της. Το ερωτηματικό που τίθεται όμως είναι: Και τι θα κάνουμε? .......]

-

Καλημέρα Παναγιώτη.
Για το τι πρέπει να κάνουμε γράφτηκε παραπάνω... διάκρεια, αποφασιστικότητα και θέληση για πραγματική σύγκρουση...
 
Οι φορολογικοί παράδεισοι των εφοπλιστών...

Παλι καλα που δεν εννοει μονο των ελληνων εφοπλιστων

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, χώρα που προσφέρει φορολογική ασυδοσία στους εφοπλιστές, αυτό που θα ονομάζαμε φορολογικός (εφοπλιστικός) παράδεισος. Στο παρελθόν είχε καθιερωθεί ο όρος "Σημαία Ευκαιρίας", πράγμα που ισχύει ακόμα και σήμερα, και με αυτό τον όρο εννοούσαν χώρες που προσέφεραν στους διεθνείς εφοπλιστικούς οίκους φορολογικές και άλλου είδους (διάβαζε: χαριστικές) οικονομικές διευκολύνσεις, ως "κίνητρο" για την ύψωση της σημαίας τους στα υπό την πλοιοκτησία τους βαπόρια. Πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των χωρών ήταν η Λιβερία, ο Παναμάς, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, αλλά και η Μάλτα κ.α. Πρόσφατα αυτού του είδους την πολιτική την ακολούθησαν κι άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι τα Νησιά Μάρσαλ.

Αυτές οι χώρες, πέραν της πλήρους απαλλαγής από φόρους στα πλοία με τη σημαία τους, πρόσφεραν κι άλλου είδους διευκολύνσεις, όπως η μη υποχρέωση να ασφαλίζονται τα πλοία και τα πληρώματά τους στους κρατικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς (όπως το δικό μας ΝΑΤ), η σχεδόν παντελής έλλειψη λιμενικών αρχών και η ταυτόχρονη υποχρέωση τακτικών επιθεωρήσεων των πλοίων της σημαίας από αυτές, η έλλειψη εθνικών νηογνωμόνων κ.ο.κ. Η Ελλάδα δεν ήταν μακριά από αυτού του είδους τη συμπεριφορά, ειδικά αμέσως μετά τον πόλεμο. Τη δεκαετία του 50 και συγκεκριμένα το 1952, το Σύνταγμα που προέκυψε τότε είχε προβλέψει στο άρθρο 12:

"Νόμος εφ' άπαξ εκδιδόμενος θέλη ρυθμίση την προστασίαν των εκ της αλλοδαπής εισαγομένων προς τοποθέτησιν εις την χώραν κεφαλαίων"

Με αυτή τη διάταξη καθιερωνόταν τότε και συνταγματικά και μάλιστα εφ' άπαξ (δηλαδή με ένα νομοσχέδιο, το οποίο, άπαξ και γινόταν νόμος του κράτους, δεν θα μπορούσε να αλλάξει πλέον!), η βασική φορολογική ασυδοσία και γενικά η προστασία αυτής της ασυδοσίας για τους εφοπλιστές και τους όποιους άλλους κεφαλαιοκράτες, που εκινούντο σε αυτό το οικονομικό επίπεδο. Κυρίως βέβαια αφορούσε το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Και δεν άργησε να γίνει νόμος του κράτους. Είναι ο περίφημος νόμος 2687/1953. Μια ιδέα του τί πρεσβεύει αυτός ο νόμος μπορείτε να πάρετε εδώ.

Όμως η Ελλάδα, ως βασική ναυτιλιακή χώρα στο μαλακό υπογάστριο της γηραιάς ηπείρου ήταν δύσκολο να ενταχθεί στις επίσημες "Σημαίες Ευκαιρίας (Flags of Convenience)". Έτσι, ναι μεν διατηρήθηκε (και εξακολουθεί να διατηρείται) το "παραδείσιο" φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές, αλλά αφ´ενός λόγω του αυξημένου και έμπειρου ναυτεργατικού δυναμικού, το οποίο είχαν άμεση ανάγκη οι εφοπλιστές για την επάνδρωση των πλοίων τους, και αφ' ετέρου για γενικότερους λόγους πολιτικής και βιτρίνας, η χώρα θέσπισε κάποιες διατάξεις, που την έκαναν να διαφέρει από τις άλλες χώρες σημαιών ευκαιρίας.

Τα ελληνόκτητα πλοία, όσα έφεραν την ελληνική σημαία, ασφαλιζόντουσαν υποχρεωτικά στο ΝΑΤ, μαζί με τα πληρώματά τους. Όσα από αυτά είχαν άλλη σημαία, μπορούσαν να ασφαλιστούν στο ΝΑΤ, ώστε να αποτελούν πόλο έλξης των Ελλήνων ναυτεργατών, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο εξαφάλιζαν την κοινωνική τους ασφάλιση και ήταν βέβαια στη δούλεψη των εφοπλιστών, που τους χρειαζόντουσαν. Επί πλέον, όσα πλοία έφεραν την ελληνική σημαία και ήταν σε ελληνικό λιμάνι ή σε λιμάνι του εξωτερικού, όπου υπήρχε ελληνικό προξενικό λιμεναρχείο, ήταν υποχρεωμένα να δέχονται τους επιθεωρητές της "Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων" (ΕΕΠ), μιας υπηρεσίας που συστήθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και που έκανε τακτικούς ελέγχους για την ασφάλεια του σκάφους και του πληρώματος καθώς και για τη αξιοπλοΐα του, παράλληλα με τον Νηογνώμονα, στον οποίο ήταν ενταγμένο το σκάφος. Τέλος, ενεργοποιήθηκε ο Ελληνικός Νηογνώμονας (ανεξάρτητα βέβαια, πόσο "αμαρτωλός" είναι, τόσο αυτός όσο και η ίδια η ΕΕΠ). Όλα αυτά έκαναν την ελληνική σημαία να διαφέρει από τις άλλες σημαίες ευκαιρίας. Φυσικά, αυτά ως επίσημα στοιχεία. Στην πραγματικότητα, και ανάλογα με την εποχή, η ελληνική σημαία έγινε κατά καιρούς κι αυτή "σημαία ευκαιρίας", ενώ σήμερα εύκολα μπορεί κανένας να την θεωρήσει ως τέτοια, άσχετα αν δεν την έχουν κατονομάσει επίσημα.

Σήμερα βέβαια η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Οι παλιότερες διατάξεις που υποχρέωναν τους εφοπλιστές να έχουν στα πλοία με ελληνική σημαία μόνο ελληνικά πληρώματα, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί. Αλλά, ακόμα και κάτω από αυτό το εξοργιστικό καθεστώς της φορολογικής ασυδοσίας, 7 στα 9 ελληνόκτητα πλοία είναι με σημαία ευκαιρίας. Κι αν σκεφτεί κανένας ότι αυτή την καταγγελία την κάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), υψηλό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, φανταστείτε τί άλλο παίζει. Η ακτοπλοΐα έχει αφελληνιστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ναυτεργάτες, ειδικά τα κατώτερα πληρώματα πετιούνται στο δρόμο κατά δεκάδες, χωρίς πολλά-πολλά, και πολλές φορές απλήρωτοι και χωρίς αποζημίωση.

Τέλος πάντως, μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες επ' αυτών, αλλά θα σταματήσω εδώ. Ελπίζω να έγινα κατανοητός στο συγκεκριμένο θέμα.

Καλό βράδυ.
-

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή....

Καλημέρα Παναγιώτη.
Για το τι πρέπει να κάνουμε γράφτηκε παραπάνω... διάρκεια, αποφασιστικότητα και θέληση για πραγματική σύγκρουση...

Συμφωνώ απόλυτα, Δημήτρη. Με μια προϋπόθεση: αυτό να γίνει συνείδηση από την πλειοψηφία των εργαζομένων και να αποκτήσει μορφή, οργανωτική και αγωνιστική.

Γιατί, αν μιλάμε για το σήμερα, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Άρα, χρειάζεται πολλή και επίμονη δουλειά να τραβηχτούν οι σημερινοί απαθείς και ανενεργοί εργαζόμενοι από τον καναπέ, στον αγώνα. Αυτό όμως είναι υπόθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως της νέας βάρδιας της Εργατικής Τάξης. Γιατί εμείς (αννοώ οι σαν κι εμένα) είμαστε πλέον το απόμαχο κομμάτι της.
-
 
Το σημαια "ευκαιριας" ειναι (εντελως) λαθος τοσο σαν εκφραση, οσο και σαν εννοια...

Οπως και ο ιδιος (σωστα) γραφεις λιγο παρακατω "Σημαίες Ευκαιρίας (Flags of Convenience)", το Convenience, σημαινει διευκολυνση

Σημαιες διευκολυνσης, λοιπον, και οχι ευκαιριας. Τεραστια η διαφορα θα ελεγα...



Ειναι αργα και δεν μπορω να αναλυσω περισσοτερο, αλλα πχ η Λιβερια (που btw δεν ξερω πως μπορει να ειναι στην φαντασια καποιων, ειδικα οταν καπου μπαινει και η λεξη "παραδεισος", εστω φορολογικος, επειδη εχω παει σας λεω οτι ειναι μια κολαση) ειναι ενα νηολογιο πισω απο το οποιο ειναι αμερικανοι. Με δυο λεξεις, αμερικανοι το εφτιαξαν / "εκμετελευονται" Φυσικα η συντριπτικη πλειοψηφια των λιβεριανων (του λαου), οχι μονο δεν εχουν ιδεα αν εχουν νηολογιο η και τι ειναι αυτο, αλλα εχουν μηδενικο κερδος . . .

Παρομιως, "ξυπνια" κρατη, σε αντιθεση με το δικο μας, πχ η Αγγλια, εχει σαν "ανοιχτο" (διευκολυνσης και οχι ευκαιριας) νηολογιο το Isle of Man. H Γερμανια τις Βερμουδες, κλπ. κλπ


Επισης, δεν ειναι οτι ειναι δυσκολο οπως γραφεις, αλλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ το ελληνικο νηολογιο να ειναι / γινει Flag of convenient, και δεν καταλαβα τι εννοεις λεγοντας οτι, "Στην πραγματικότητα, και ανάλογα με την εποχή, η ελληνική σημαία έγινε κατά καιρούς κι αυτή "σημαία ευκαιρίας", ενώ σήμερα εύκολα μπορεί κανένας να την θεωρήσει ως τέτοια, άσχετα αν δεν την έχουν κατονομάσει επίσημα"
Μηπως δεν γνωριζεις τι ειναι flag of convenience ?

Δυο λογια για τα νηολογια, για το τι ισχυει...
 
Last edited:
Για αλλη μια φορα η εμπειρια και η γνωση του Ντινου στον τομεα δεν μπορει να γινει αντιληπτη απο εμας τους αδαεις,παντα επισης τυχγαινουν λογοι ανωτερας βιας που μας στερουν αυτην την δυνατοτητα,γαμω την τυχη μου..
 
Περί σημαιών ευκαιρίας (η διευκόλυνσης)...

Το σημαια "ευκαιριας" ειναι (εντελως) λαθος τοσο σαν εκφραση, οσο και σαν εννοια...

Οπως και ο ιδιος (σωστα) γραφεις λιγο παρακατω "Σημαίες Ευκαιρίας (Flags of Convenience)", το Convenience, σημαινει διευκολυνση

Σημαιες διευκολυνσης, λοιπον, και οχι ευκαιριας. Τεραστια η διαφορα θα ελεγα...

Ειναι αργα και δεν μπορω να αναλυσω περισσοτερο, αλλα πχ η Λιβερια (που btw δεν ξερω πως μπορει να ειναι στην φαντασια καποιων, ειδικα οταν καπου μπαινει και η λεξη "παραδεισος", εστω φορολογικος, επειδη εχω παει σας λεω οτι ειναι μια κολαση) ειναι ενα νηολογιο πισω απο το οποιο ειναι αμερικανοι. Με δυο λεξεις, αμερικανοι το εφτιαξαν / "εκμετελευονται" Φυσικα η συντριπτικη πλειοψηφια των λιβεριανων (του λαου), οχι μονο δεν εχουν ιδεα αν εχουν νηολογιο η και τι ειναι αυτο, αλλα εχουν μηδενικο κερδος . . .

Παρομιως, "ξυπνια" κρατη, σε αντιθεση με το δικο μας, πχ η Αγγλια, εχει σαν "ανοιχτο" (διευκολυνσης και οχι ευκαιριας) νηολογιο το Isle of Man. H Γερμανια τις Βερμουδες, κλπ. κλπ


Επισης, δεν ειναι οτι ειναι δυσκολο οπως γραφεις, αλλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ το ελληνικο νηολογιο να ειναι / γινει Flag of convenient, και δεν καταλαβα τι εννοεις λεγοντας οτι, "Στην πραγματικότητα, και ανάλογα με την εποχή, η ελληνική σημαία έγινε κατά καιρούς κι αυτή "σημαία ευκαιρίας", ενώ σήμερα εύκολα μπορεί κανένας να την θεωρήσει ως τέτοια, άσχετα αν δεν την έχουν κατονομάσει επίσημα"
Μηπως δεν γνωριζεις τι ειναι flag of convenience ?

Δυο λογια για τα νηολογια, για το τι ισχυει...

Καλημέρα, Ντίνο, καλημέρα σε όλους.

Κατ´αρχάς, ο όρος "Σημαία Ευκαιρίας" είναι ευρύτερα καθιερωμένος στη ναυτιλία και στη "διάλεκτο" των ναυτικών (σε εισαγωγικά η λέξη, διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμιά ξεχωριστή "ναυτική διάλεκτος", απλά είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται από αυτούς που τους καταλαβαίνουν, χωρίς περισσότερες εξηγήσεις), επομένως αυτόν χρησιμοποίησα χάριν ευκολίας. Άλλωστε, δεν έχει σημασία τί όρο χρησιμοποιεί κάποιος, αρκεί να εξηγεί περί τίνος πρόκειται. Και επ' αυτού παρέθεσα και link, της Wikipedia βέβαια, αλλά έστω κι αυτό δίνει κάποιες χονδρικές εξηγήσεις. Άρα η αναφορά σου για το αν γνωρίζω ή όχι την έννοια, δεν ισχύει κατ' αρχήν.

Ειδικά για την ελληνική σημαία (και νηολόγιο), νομίζω ότι ήμουν αρκετά σαφής στην εξήγησή μου. Παρέθεσα (πολύ περιληπτικά, φυσικά) το βασικό νόμο φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών μαζί με την αντίστοιχη συνταγματική διάταξη, ενώ οι γνωρίζοντες ξέρουν πολύ καλά ότι μετά από αυτόν έχουν ακολουθήσει δεκάδες άλλοι νόμοι και διατάξεις, που είτε επεκτείνουν περισσότερο αυτό το καθεστώς της φορολογικής ασυδοσίας, είτε παρέχουν άλλου είδους διευκολύνσεις, μέχρι και τις μέρες μας. Διευκολύνσεις, που είχαν και έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα χρήσης ξένων και φθηνότερων πληρωμάτων, με την ευκολία αποπληρωμής ή την απαλλαγή χρεών προς το ΝΑΤ, με τον τρόπο διαχείρισης των δανείων από τράπεζες, αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤ (θαλασσοδάνεια - δανεικά και αγύριστα), με την περίφημη (τζάμπα) παροχή πλοίων αμέσως μετά τον πόλεμο (100 Liberties και 7 Tankers - τα θυμόμαστε?) κ.ο.κ.

Εξήγησα επίσης ότι, σε αντίθεση με άλλες "Σημαίες Ευκαιρίας" στη χώρα μας υπήρξε ένα συγκεκριμένο καθεστώς, που είχε να κάνει όχι μόνο με τη νηολόγηση, αλλά και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Καθεστώς το οποίο είχε σημαντικές μεν διαφορές από τις άλλες χώρες "Σημαιών Ευκαιρίας", αλλά που στην ουσία καθιστούσε και το ελληνικό νηολόγιο ως τέτοιο κατά καιρούς - όχι πάντα. Γι αυτό άλλωστε, τον καιρό που τα ελληνικά πληρώματα ήταν ακόμα φτηνά (σχετικός ο όρος, αλλά λέμε τώρα), οι Έλληνες εφοπλιστές προτιμούσαν (κατά ένα μεγάλο μέρος τους) και το ελληνικό νηολόγιο αλλά και την ασφάλιση των πλοίων στο ΝΑΤ (όσα εξ αυτών δεν είχαν ελληνικό νηολόγιο).

Η αναφορά σου στο Λιβεριάνικο λαό (και όχι μόνο σ' αυτόν, θα έλεγα) είναι σωστή. Αλλά εγώ δεν έβαλα τις λέξεις "φορολογικός παράδεισος" δίπλα στο λαό. Ήμουν σαφής, στους εφοπλιστές αναφέρθηκα. Και εν πάση περιπτώσει, να δεχτώ ότι αυτές οι λέξεις είναι απλοποιημένη έννοια του νηολογίου διευκόλυνσης, όπως λες, αλλά η ουσία παραμένει. Σημαίνει ουσιαστικά ένα νηολόγιο χωρίς πραγματικές υποχρεώσεις (φορολογικές, οικονομικές και άλλου είδους γενικά) και αυτό είναι που το καθιστά "νηολόγιο ευκαιρίας". Γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το πραγματικό όνομά τους, ανεξάρτητα από την επίσημη ονομασία.

Οπότε, τι περισσότερες εξηγήσεις χρειάζονται για τη φράση μου, την οποία παραθέτεις?

(Για την ιστορία και επειδή είχα την τύχη να δουλέψω ως τεχνικό στέλεχος σε ναυτιλιακή εταιρεία για πάνω από 20 χρόνια, έζησα εκ των ένδον τις εναλλαγές που συνόδευαν το ελληνικό νηολόγιο, τη χρήση των ελληνικών πληρωμάτων, τις συμπεριφορές της ΕΕΠ κ.ο.κ.)
-
 
Για αλλη μια φορα η εμπειρια και η γνωση του Ντινου στον τομεα δεν μπορει να γινει αντιληπτη απο εμας τους αδαεις,παντα επισης τυχγαινουν λογοι ανωτερας βιας που μας στερουν αυτην την δυνατοτητα,γαμω την τυχη μου..

Δηλαδή κατάλαβες όλα όσα έγραψε ο Παναγιώτης και δεν κατάλαβες τίποτε από ότι έγραψα εγώ, ή απλώς θέλεις να προσβάλεις ?
 
Last edited:
Δεν σε προσβαλω πραγματικα δεν καταλαβα την διαφορα της σημαιας ευκαιριας και διευκολυνσης,δεν καταλαβα που κολλαει το οτι δεν τα παιρνει τα χρηματα ο Λιβεριανος λαος αλλα οι Αμερικανοι με τα γραφομενα του Παναγιωτη,δεν καταλαβα ακριβως τι κανουν οι εξυπνοι Αγγλοι και Γερμανοι με το ανοιχτο νηολογιο...και συ αλλωστε εγραψες οτι δεν ηταν η καταλληλη ωρα για εξηγησεις..