- 21 January 2007
- 21,629
συνεχιζεται βλεπω η παραπληροφορηση περι 64 bit ... δεν ειναι μονο η διαχειρηση μεγαλου ποσοστου μνημης (πανω απο 4gb), το γραφουν αλλωστε οι περισσοτεροι reviewers , αλλα μαλλον καποιοι εντεχνως το περνανε ντουκου!
Ο επεξεργαστης δεν εχει αμμεση επικοινωνια με τη μνημη , αλλα μεσω καποιων ειδικων καταχωρητων που ονομαζονται registers.
Αν αυτοι ειναι 32bit ή 64bit εχει μεγαλη σημασια , γιατι απο εκει διακινουνται οι πληροφοριες και οσο πιο "μεγαλοι" ειναι τοσο πιο γρηγορα θα μετακινηθουν τα δεδομενα.
Ακριβως επειδη τα δεδομενα κινουνται γρηγοροτερα , υπαρχει περισσοτερος χρονος αδρανειας στη CPU , για μεγαλυτερη εξοικονομηση ενεργειας.
Εχει μεγαλη σημασια επισης στην επεξεργασια αριθμητικων δεδομενων , ειδικα κινητης υποδιαστολης που χρησιμοποιουνται κατα κορον σε "βαριες" εργασιες (απο παιχνιδια μεχρι εφαρμογες βιντεο - ηχου κλπ).
Δεν θα δειτε τη διαφορα φυσικα στο pages ή στο notes, αλλα σε παιχνιδια , εφαρμογες πολυμεσων κλπ.
Δειτε πχ ποσο μεγαλη διαφορα εχει η νεα εφαρμογη καμερας στο 5s... εχει καταφερει να τραβαει καινα διακινει 10fps σε full resolution , κατι που μονο πολυ ακριβες φωτογαρφικες το καταφερνουν.
Επισης 120 fps μονο εξιδεικευμενες μηχανες action (πχ gopro) το εχουν που κοστιζουν σχεδον οσο ενα iphone.
Σε ολες αυτες τις περιπτωσεις τα 64bit εχουν να παιξουν σημαντικο ρολο, μικροτερο στο παρον, καταλυτικο στο μελλον.
Δε ξέρω ποιος παραπληροφόρησε όπως λες, αλλά να βάλω ένα χεράκι.
(μια gopro κάνει 1/3 ή 1/4 της τιμής του Iphone άλλωστε και όσο ένα Iphone)
Όπως λες και εσύ σήμερα ελάχιστη σημασία έχει το 64bit για τον χρήστη κινητού τηλεφώνου. Αλλά εγώ τη χαιρετίζω την κίνηση αυτή.
Παρόλα αυτά Λχ. 720p @120 fps δεν απαιτούν 64bit, εφόσον υπάρχει επαρκής διαμεταγωγή bandwidth – γιατί συνήθως εκεί είναι ο φραγμός- από εκεί και πέρα είναι θέμα δυνατοτήτων του senor και όχι περιορισμών του OS.
To μεγαλύτερο όφελος είναι για τους developers για την ώρα, που έχουν ένα κάποιο προβάδισμα. Και φυσικά στην επόμενη γενιά προϊόντων θα δούμε επιτέλους μεγαλύτερη RAM.
Ενώ φυσικά πολλοί developers έχουν στη διάθεση τους v8 έδω και καιρο. Από το 2011 υπήρχαν developer boards με τον v8 να τρέχει σε FPGA.
Όσον αφορά για FP DP, φυσικά και είχαμε τόσα χρόνια – και πάντα υπάρχει παρανόηση με το 64bit cpu (40 /48 addressing) και τα μαθηματικά. Δεν είναι το 64bit που βοηθά τόσο στην αύξηση των επιδόσεων που βλέπουμε. Για την ακρίβεια ότι οι registers έγιναν 64bit και έχουμε και σχετικές αλλαγές στο cache είναι ευπρόσδεκτες και σημαντικές και βοηθάνε. Αλλά για την αύξηση επιδόσεων που παρατηρούμε, Ακόμα περισσότερη σημασία έχει ότι πια έχουμε τετρα-πύρινο. Ενώ μη ξεχνάμε ότι και πολύ σημαντικά νέα για τα 128bit SIMD που είναι πια στάνταρ σε κάθε ARMv8 για multimedia και άλλες χρήσεις. Αυτό λ.χ. σίγουρα βοηθά περισσότερο σε εφέ με την κάμερα από ότι ένα 64bit OS.
Το ίδιο σημαντικό για FP DP είναι και η νεότερης γενιάς GPU. Από όσο καταλαβαίνω συζητάμε για PowerVR6 γενιά. Και σίγουρα εάν το ζητούμενο για μια εφαρμογή ήταν το FP DP rate/max τότε ο κώδικας θα προσπαθούσε να αξιοποιήσει μέσω OpenCL την gpu.
Αλλά σοβαρά τώρα, εγώ ως σήμερα δεν έχω τρέξει τίποτα στο κινητό μου που να χρειαζόταν FP DP. Όποιος έχει χρειαστεί ας μας πει τι εφαρμογή είναι. Γιατί έξω από τον κόσμο του HPC και μηχανικών / μαθηματικών , λίγες είναι οι χρήσεις. Για χρήση στο κινητό, ας σκεφτούμε να βρούμε κάτι…
Last edited: