"Τα γενόσημα σήμερα στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καλά φάρμακα, αποτελεσματικά. Μάλιστα μπορώ να σας πω ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι εξαιρετικά, εξάγονται σε 60 χώρες και θεωρούνται από τα καλύτερα γενόσημα που υπάρχουν. Υπάρχουν για όλα τα γενόσημα μελέτες, και είναι ασφαλή", είπε στον ΑΝΤ1 97,2 ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.
Διαβάστε περισσότερα:
ΕΡ. Καταρχήν τι γίνεται με τα γενόσημα διότι έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα και έχουμε δει πολύ μεγάλη αντίσταση από πολλές πλευρές. Ποια είναι η δική σας άποψη;
ΑΠ. Τα γενόσημα σήμερα στην Ελλάδα, αν μιλάμε για σήμερα, είναι πάρα πολύ καλά φάρμακα, αποτελεσματικά. Μάλιστα μπορώ να σας πω ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι εξαιρετικά, εξάγονται σε 60 χώρες και θεωρούνται από τα καλύτερα γενόσημα που υπάρχουν. Υπάρχουν για όλα τα γενόσημα μελέτες, και είναι ασφαλή. Για από δω και πέρα μιλάνε όλοι. Δηλαδή τι θα γίνει από δω και πέρα. Όταν πλέον το γενόσημο δεν θα λαμβάνεται ως φάρμακο επιλογής αλλά ως αγαθό το οποίο μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Δηλαδή θα λέει αυτό το φάρμακο που είναι φθηνότερο ανεξαρτήτως αποτελέσματος, και μόνο με την κρίση του ακριβού ή φθηνού θα πρέπει αυτό να χορηγείται υποχρεωτικά, πράγμα το οποίο όπως καταλαβαίνετε είναι απίστευτο. Αναφέρεται δε στο νόμο, νόμο πια, ότι εάν ο πολίτης, ο ασθενής θέλει να πάρει άλλο ακριβότερο, θα πληρώνει διαφορά. Μάλιστα σκέφτεται το Υπουργείο και έχει μπει, αλλά δεν έχω διαβάσει όλο το νόμο, δεν ξέρω πως θα καθαρογραφεί τελικά, ότι εάν ο πελάτης θελήσει το φθηνότερο θα έχει και ένα bonus, μπορεί να είναι μικρότερη η συμμετοχή. Αυτά αναφέρονται στο νόμο.
ΕΡ. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ανάμεσα σε ένα ελληνικό γενόσημο που παράγεται εδώ στην Ελλάδα, θα προτιμηθεί ένα άλλο γενόσημο που παράγεται στο Πακιστάν;
ΑΠ. Αυτό το απαράδεκτο γίνεται.
ΕΡ. Μόνο και μόνο επειδή θα είναι φθηνότερο;
ΑΠ. Ακριβώς όπως το λέτε.
ΕΡ. Από την άλλη θα υπάρχουν οι διασφαλίσεις ότι το φάρμακο αυτό θα είναι ασφαλές; Για να δοθεί η άδεια από τον ΕΟΦ να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο δεν θα έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες ώστε να διασφαλίζεται ο κόσμος;
ΑΠ. Τι να σας πω, υπάρχει εδώ στην Ελλάδα αυτό που είπατε οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι; Δεν υπάρχει. Κατατίθενται φάκελοι στον ΕΟΦ, και παίρνουν άδειες, φάκελοι με όλα τα στοιχεία, απαιτούνται κάποια στοιχεία, κάποιες έρευνες, οι οποίες έχουν γίνει στο εξωτερικό. Το θέμα είναι ότι αν έχουν γίνει στην Ευρώπη οι έρευνες αυτές, και έχουν πιστοποίηση από την Ευρώπη, πάει καλώς, αν αυτές οι έρευνες έχουν γίνει σε τρίτες χώρες δεν είναι καλώς. Και ξέρετε πολύ καλά ότι όταν η ποιότητα ενός αντικειμένου από κει που είναι ξέρω εγώ Α πέσει 10 φορές κάτω, τότε δεν μπορεί να είναι ίδια ποιότητα.
ΕΡ. Ήδη στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα γενοσήμων συγκρινόμενοι με άλλες πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ πως εξηγείτε αυτό;
ΑΠ. Σαφέστατα. Το έχω πει πολλές φορές για μια ουσία που λέγεται τομεπραζόλη και που ουσιαστικά εδώ το ξέρουμε όλοι σαν losec, είναι φάρμακο για το στομάχι, υπάρχουν 163 γενόσημα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτά τα 163 γενόσημα, γράφονται εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να ήταν 153 τώρα έγιναν 163 αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, για αυτά όμως μιλάμε. Εάν όμως εν ονόματι της μείωσης, της οικονομίας, όλα αυτά που λέγονται, μπει ένας φραγμός στο να κοιτάζεις το φάρμακο από την αποτελεσματικότητά του και από την ποιότητά του, αλλά μόνο από την οικονομική του διάσταση εκεί υπάρχει πρόβλημα.
ΕΡ. Γιατί γίνεται αυτό, κρύβονται κάποια συμφέροντα πίσω από όλη αυτή την ιστορία;
ΑΠ. Μου έκανε εντύπωση, εγώ το είπα, δεν θα μιλήσω τώρα προσωπικά, αλλά μου έκανε εντύπωση και τότε χτύπησε ένα καμπανάκι στο μυαλό μου, όταν χθες το απόγευμα στη βουλή ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι δεν θα φέρω φάρμακα από το Ισραήλ. Εγώ εκείνη την ώρα σκέφτηκα γιατί αναφέρει το Ισραήλ. Τι το κακό έχει το Ισραήλ; Εμείς μιλούσαμε για Μπαγκλαντές, για Αφγανιστάν, για Μαρόκο, για ότι μπορείτε να φανταστείτε, δεν μίλησε κανείς για Ισραήλ. Και εκείνη την ώρα ανέτρεξα σε μια συμφωνία που υπήρχε μεταξύ της Ισραηλινής πλευράς και της ελληνικής πλευράς όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου και ήταν και Πρωθυπουργός, και έλεγε αυτή η συμφωνία ότι προβλέπεται ίδρυση φαρμακείων αλυσίδας Super Farm ισραηλινών συμφερόντων, που υπάρχει και στην Πολωνία, στην Αθήνα. Όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να αλλάξει ο νόμος ιδιοκτησίας του φαρμακείου. Πρέπει να διαλυθούν τα φαρμακεία, να καταστραφούν τα φαρμακεία, να υπάρξει νέος νόμος ανωνύμων εταιρειών, και τότε θα έρθουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Όταν δε είχα αρχίσει να ερευνώ το θέμα, το οποίο μπορεί και να μην είναι τίποτα, να είναι μια συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε τελικά, αλλά η συμφωνία υπάρχει γιατί την έχω στα χέρια μου, τότε λοιπόν κατάλαβα ότι πίσω από αυτή τη συμφωνία, πιθανότατα να υπάρχει και μια εταιρεία μεγάλη, έτσι μπορεί να είναι αλλά δεν μπορώ να το πω με 100% βεβαιότητα αλλά το λέω, που βγάλει γενόσημα σε τρίτες χώρες πάρα πολύ φθηνά.
ΕΡ. Με έδρα το Ισραήλ;
ΑΠ. Μάλιστα.
ΕΡ. Γιατί να είναι κακό;
ΑΠ. Δεν είναι ότι γίνονται στο Ισραήλ, γίνονται σε τρίτες χώρες. Δεν είναι κακό ούτε αυτό, πολλές εταιρείες έχουν εργοστάσια σε τρίτες χώρες αλλά τα ελέγχουν οι εταιρείες, και πάνε πίσω στις μαμάδες εταιρείες που είναι στην Ευρώπη και ελέγχονται τα φάρμακα αυτά. Δηλαδή υπάρχει η εταιρεία ας πούμε η Γερμανική, που έχει στην Ινδία εργοστάσιο. Η παραγωγή εκεί των φαρμάκων γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Γερμανίας, ελέγχονται, και τα φάρμακα πάνε στη Γερμανία, ελέγχονται εκεί και μετά πάνε στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι κακό. Αλλά να μου έρχονται εμένα από τρίτες χώρες φάρμακα εν ονόματι της φθηνής τιμής, δεν θα έλεγα ότι είναι κακό, δεν θα έλεγα ότι είναι και καλό. Αλλά και μόνο η ανασφάλεια που νιώθει κάποιος δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί ξέρετε το φάρμακο δεν δρα μόνο με τη χημική του ουσία, το φάρμακο δρα και ψυχολογικά. Ξέρετε πόσες φορές έχω δώσει σε κάποιον φάρμακο που ήταν μια απλή παρακεταμόλη και του λέω είναι ηρεμιστικό και κοιμήθηκε.
ΕΡ. Εδώ τώρα μιλάμε για μπίζνες ενώ ουσιαστικά έπρεπε να μιλάμε για το φάρμακο και την αξία που έχει για την υγεία των ανθρώπων.
ΑΠ. Όλο το νομοσχέδιο, ήμουν στη βουλή μέχρι τα μεσάνυχτα, είναι αποκλειστικά και μόνο ο εφαρμοστικός νόμος, πάνω στο μνημόνιο, που το μνημόνιο δεν προβλέπει ποιότητα, δεν προβλέπει ασφάλεια, προβλέπει μόνο οικονομία. Ναι ή όχι; Όταν βάζεις πρώτο στόχο την οικονομία, η ασφάλεια και η ποιότητα έρχεται μετά, δεν γίνεται διαφορετικά.
ΕΡ. Δεν μπορεί μέσω του ΕΟΦ να διασφαλιστεί αυτό; Γιατί να κυκλοφορούν 163 γενόσημα, στη δραστική ουσία που είπατε του Losec, και να μην έχουμε 5 γενόσημα.
ΑΠ. Εγώ θα το ευχόμουν, γιατί στο φαρμακείο μου δεν μπορώ να έχω από κάθε πρωτότυπο 150 γενόσημα, και το κόστος θα ήταν τεράστιο, και φυσικά μετά από δυο μήνες θα έπρεπε να κλείσει. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να έχω εκ των πραγμάτων και ούτε και έχω. Εγώ πέντε με έξι γενόσημα έχω για αυτό το φάρμακο που έχει 163.
ΕΡ. Πάντως τα γενόσημα κυκλοφορούν στην Ευρώπη σχεδόν σε όλες τις χώρες.
ΑΠ. Δεν διαφωνώ εκεί που είναι η ένστασή μου είναι στο ότι καλώς να έρθει των δυο ευρώ το γενόσημο, καθώς να έρθει και το μηδέν ευρώ το γενόσημο, να έχω όμως πιστοποιητικό ευρωπαϊκού οίκου του ΕΟΦ, αλλά πιστοποιητικό όχι έγγραφα, πιστοποιητικό από μελέτη που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλεια. Το αυτονόητο σήμερα πρέπει να αποδεικνύεται κιόλας. Βγαίνοντας χθες το βράδυ έξω από τη βουλή συνάντησα έναν αξιωματούχο κάποιου Υπουργείου, και όταν του είπα γιατί αυτό το σε όλα ναι από όλους, τι ήταν αυτό το πράγμα, τι στρατιωτάκια ήταν αυτά; Όλα ναι; Μα λέω ένα κόμμα είσαστε; Και λέει ναι, είμαστε δυο κόμματα, με μια γλώσσα. Όπως τώρα έχουμε μια γλώσσα που τείνει στο ΠΑΣΟΚ αύριο θα έχουμε μια γλώσσα που τείνει στην ΝΔ, μετά τις εκλογές.