Gentoo player, το καλύτερο (?) streaming software

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
18,949
Μεσευρώπη
Καλημέρα!
Tidal παίζω μέσω LMS, το UPNP το έχω βάλει στην άκρη.
Γενικά, μία φορά την εβδομάδα του ρίχνω και ένα update, οπότε θεωρώ ότι είμαι στις τελευταίες εκδόσεις γενικά.

Το LMS connect το έβαλα στο κινητό αλλά κάθε φορά ξεχνάω να το δοκιμάσω. :p

Τελικά μετά από restart του είπα να πάει πάλι τα πάντα στη RAM, το έκανε και ξεκόλλησε.
Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά που θα κάνει restart;
Αυτο το LMS πως το κανουμε εγκατάσταση στο Gentoo εμείς που έχουμε mac;

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
18,949
Μεσευρώπη
Το LMS connect είναι για android, δεν μπαίνει στο raspberry.
Δεν ξέρω αν έχει ο @DomieMic65 λύση :)
Δεν εννοούσα το connect, εννοούσα το LMS στο Gentoo, πως το κάνουμε εγκατάσταση-αλλά δεν πειράζει, το βρήκα. Βασικά, κάθε φορά που σε ρωτάω για κάτι μέχρι να απαντήσεις το έχω βρει μόνος μου-καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα :ROFLMAO:

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
Αυτο το LMS πως το κανουμε εγκατάσταση στο Gentoo εμείς που έχουμε mac;
Το LMS connect είναι για android, δεν μπαίνει στο raspberry.
Δεν ξέρω αν έχει ο @DomieMic65 λύση :)
μάλλον κάτι άλλο ρωτάει ο Κώστας ... το Gentooplayer είναι ένα λειτουργικό για rpi ή για x86 pc που όμως δεν έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω να πω κάτι
την ερώτηση για το Mac δεν την κατάλαβα...
αν έχεις εγκαταστήσει GPlayer σε κάποιο MAC ο LMS είναι ήδη εγκατεστημένος πρέπει να τον ενεργοποιήσεις από τις ρυθμίσεις.. μετά έχεις πρόσβαση με την ip:9000
ο LMS (Lyrion Media Server) είναι ο σερβερ που κάνει την διαχείρηση των τοπικών αρχείων αλλά και των υπηρεσιών streaming

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
Δεν εννοούσα το connect, εννοούσα το LMS στο Gentoo, πως το κάνουμε εγκατάσταση-αλλά δεν πειράζει, το βρήκα. Βασικά, κάθε φορά που σε ρωτάω για κάτι μέχρι να απαντήσεις το έχω βρει μόνος μου-καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα :ROFLMAO:
ωραίος!!
θέλει λίγο διάβασμα ο LMS αλλά είναι απίθανο εργαλείο
οπωσδήποτε εγκατέστησε από τα plugins το Material Skin, και φυσικά ότι χρειάζεσαι από streaming
άλλα πολύ χρήσιμα είναι το music artist info, don't stop the music

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,605
127.0.0.1
Βασικά, κάθε φορά που σε ρωτάω για κάτι μέχρι να απαντήσεις το έχω βρει μόνος μου-καινούριο εκπαιδευτικό σύστημα

Καθαρά Ελληνικό σύστημα, το εφαρμόζουμε και στην υγεία, αν πάθεις κάτι μέχρι να κλείσεις ραντεβού έχεις γίνει καλά.
Κατά το "ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός".

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
Δεν καταλαβα κατι, εχεις βαλει gentoo στο mac και απο εκει τρεχεις LMS? Πως το εκανες αυτο?
o LMS μπορεί να εγκατασταθείσε Mac άσχετα με το GPlayer

αλλά και ο Gentooplayer μπορεί να εγκατασταθεί σε x86 PC οπότε θεωρητικά και σε Mac βέβαια πλέον χρησιμοποιείς τον εν λόγω υπολογιστή μόνο για το GPlayer

Last edited:

VlassisK

Established Member
29 May 2024
144
o LMS μπορεί να εγκατασταθείσε Mac άσχετα με το GPlayer

αλλά και ο Gentooplayer μπορεί να εγκατασταθεί σε x86 PC οπότε θεωρητικά και σε Mac βέβαια πλέον χρησιμοποιείς τον εν λόγω υπολογιστή μόνο για το GPlayer
O LMS σε mac os ok το ξερω το εχω κανει. Ετσι οπως το ειπες νομιζα οτι περασες το gentoo σε ενα partition mac και τον τρεχεις απο εκει.

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
O LMS σε mac os ok το ξερω το εχω κανει. Ετσι οπως το ειπες νομιζα οτι περασες το gentoo σε ενα partition mac και τον τρεχεις απο εκει.
εγώ δεν τρέχω κάτι σε Mac χρησιμοποιώ rpi
προσπάθησα να τον εγκαταστήσω σε ένα παλιό Mac mini που έχω αλλά είναι τόσο παλιό που δεν τρέχει σωστά..
δεν ξέρω επίσης αν γίνεται να παίξει dual boot MacOS/GPlayer

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,605
127.0.0.1
Αυτό που σου έχω πει και άλλη φορά το έχεις δοκιμάσει; Στην παρούσα φάση είναι μάλλον ότι πιο κοντά σε Tidal connect

Τελικά δοκίμασα να παίξω και με αυτό.
Το έβαλα στο κινητό, βρήκε το gentoo αλλά στο native app του spotify και του tidal δεν το παίρνω σαν επιλογή στο cast...
Το έχεις δοκιμάσει;

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
Τελικά δοκίμασα να παίξω και με αυτό.
Το έβαλα στο κινητό, βρήκε το gentoo αλλά στο native app του spotify και του tidal δεν το παίρνω σαν επιλογή στο cast...
Το έχεις δοκιμάσει;
Για το Spotify δεν ξέρω αν δουλεύει!
Νομίζω όχι και είναι λογικό μιας και υπάρχει το Spotify connect (κοινώς Librespot)
Στο Tidal πιθανολογώ λειτουργεί όπως το Qobuz.
Πας στο άλμπουμ που θες και κάνεις Share album όχι Cast ή κάτι άλλο. Στις επιλογές του Share σου βγάζει την εν λόγω εφαρμογή με κάποιες επιλογές. Play now, next κλπ .. μετά ο έλεγχος (play stop κλπ) γίνεται από τον LMS

Με την εφαρμογή δλδ βρίσκεις τι θες και το στέλνεις στον LMS

Στο Qobuz που χρησιμοποιώ λειτουργεί πολύ καλά!

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,605
127.0.0.1
Ok, Mea culpa, το έψαχνα στο cast.
Βέβαια, όπως είναι το tidal app μέσα στο lyrion, μάλλον θα με βολεύει περισσότερο, απλά θα το δοκιμάσω για την τσαχπινιά.

• Like
Reactions: DomieMic65

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
Ok, Mea culpa, το έψαχνα στο cast.
Βέβαια, όπως είναι το tidal app μέσα στο lyrion, μάλλον θα με βολεύει περισσότερο, απλά θα το δοκιμάσω για την τσαχπινιά.
τελικά και εγώ όλα μέσα από τον LMS τα χρησιμοποιώ κατά κύριο λόγο ...
έτσι έχεις και integration όλων ... μπορείς πχ να φτιάξεις ένα playlist με τοπικά αρχεία, Tidal, Qobuz και Spotify μαζί!

• Like
Reactions: Tzimisce

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
Υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει, αντί για Squeezelite end point στον LMS να έχουμε τον MPD.

Ως εξής:

- στο G.Player:
1) να ενεργοποιηθεί ο MPD bitperfect (Menu: Enable/Disable Software) και να γίνει Configure (Menu: Player/Audio Settings)
2) να ενεργοποιηθεί ο UpMpdCli (Menu: Enable/Disable Software) και να γίνει Configure (Menu: Player/Audio Settings).
Από την στιγμή που θα κάνουμε χρήση του LMS δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε Openhome support (ακόμα δεν το απενεργοποίησα γιατί το είχα από πριν ενεργό αλλά νομίζω πως δεν κάνω λάθος)

- στον LMS
1) να εγκατασταθεί το plugin
UPnP/DLNA bridge (v3.3.9)
2) να πάμε στα Settings/Server/Plugins και να κάνουμε start στο bridge από το πρώτο checkbox στην σελίδα των ρυθμίσεων του plugin.
Στο πιο κάτω νήμα που άνοιξα (δεν το είχα κάνει στην προηγούμενη αποτυχημένη μου προσπάθεια να παίξω με MPD end poit στον LMS) δίνονται και κάποιες ακόμα ρυθμίσεις (audio formats, DSD κλπ) από τον user KingVader αλλά εγώ δεν πείραξα τίποτα εκτός από το Start Bridge
Αφού λοιπόν γίνουν τα παραπάνω ο LMS βλέπει τον MPD σαν end point και μέσα από το γραφικό περιβάλλον του server παίζουμε κανονικά.
GPUPnPAV.png
Ηχητικά τώρα παίζει πάρα πολύ καλά και το σύστημα δέιχνει να επιβαρύνεται ελάχιστα
UPnPCPU.png
Δεν έχω κάνει ακόμα κάποια σύγκριση με Squeezelite. Μάλιστα την έχω απενεργοποιήσει στο GP για να είμαι σίγουρος πως παίζει μόνο ο MPD σαν Audio Engine.
Οι διαφορές αν υπάρχουν νομίζω πως θα είναι ελάχιστες και κυρίως θέμα γούστου.
Ακόμα επίσης δεν έχω επανέλθει 100% από μια $%^&%$#@& ωτίτιδα αλλά είμαι πολύ καλύτερα!!
Θέλω πρώτα να ακούσω λίγες μέρες έτσι και μετά θα ενεργοποιήσω και την S.lite για άμεση σύγκριση!

• Like
Reactions: Tzimisce

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,605
127.0.0.1
Αν υπάρχει κάτι να το κατηγορήσεις πάντως, αυτό είναι το ότι δίνει πολλά πράγματα, χωρίς να υπάρχει info για το ποιο είναι το πιο καλό. :)

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,726
Αθήνα
Δεν νομίζω πως υπάρχει πιο «καλό».. έχει να κάνει με το τι προτιμάς κ τι ταιριάζει στο σύστημα σου!
Όχι μόνο ηχητικά αλλά και λειτουργικά!
Μπορεί πχ κάποιος να μη θέλει να μπει στο «οικοσύστημα» του LMS ή να έχει ένα end point σε ένα άλλο δωμάτιο που να μην μπορεί να τρέξει Squeezelite ή να χρησιμοποιεί Roon ή HQplayer κλπ!
Το πολύ καλό με το GP είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι θες/ χρειάζεσαι και όλα τα άλλα να μην είναι ενεργά ή ακόμα και να απεγκατασταθούν για να υπάρξει το όσο γίνεται πιο lightweight setup!
Το να έχεις επιλογές δεν το βρίσκω κακό!

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,605
127.0.0.1
Δεν το είπα σαν κακό.
Για τον απλό χρήστη είναι σχετικά plug and play, τον πιο ψαγμένο τον βάζει σε ένα ψάξιμο που δεν έχει τέλος. :ROFLMAO:

• Like

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,774
The story of an audiophile’s life 😀
Καταλαβαίνω τίποτα έως καθόλου από όλα αυτά. Με ψήνει συχνότατα ο Chris λέγοντας: Έλα μέσα σ'αυτά ρε Γιώργο θα σε βοηθήσω κι'εγώ κι'ο Μιχάλης κι' ο Πάνος... Σκιάζομαι και αντιστέκομαι..μέχρι πότε; Δεν ξέρω

• Like