Toυλαχιστον το συστημα (κρατος προνοιας) ειναι ανταποδοτικο, εκει περα ?
Η μηπως ... παιρνει τα λεφτουδακια και επιστρεφει ... υποσχεσεις ?
Πχ. βλεπεις τα λεφτα για τον Δημο να γινονται κατι ... οτιδηποτε ?
Μα εκεί ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στο κράτος πρόνοιας. Το σύστημα υγείας είναι αιώνες μπροστά σε σχέση με την Ελλάδα, τα πάντα δωρεάν και άμεση εξυπηρέτηση. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει πολύ αλλά εκεί που το χρειάστηκα 2-3 φορές ήταν όλα άψογα.
Για να αναφέρω σαν παράδειγμα την γέννα που παιδιού μου όπου με την βασική ασφάλεια του ταμείου μου δεν πλήρωσα απολύτως τίποτα σε νοσοκομείο που έμοιαζε περισσότερο με ξενοδοχείο πολυτελειας, συμπεριλαμβανομένου όχι μόνο του τοκετού και της 4ημερης διαμονής εκεί, αλλά και των μαθημάτων τοκετού στην γυναίκα μου σε εβδομαδιαία βάση τους μήνες πριν την γέννα, τις διάφορες εξετάσεις του νεογέννητου, τα μαθήματα και στους 2 μας αμέσως μετά την γέννα για το πως να διαχειρίζεσαι το μωρό, αλλά και την επίσκεψη της μαίας στο σπίτι μετά την γέννα στην αρχή σε καθημερινή βάση και μετά από τις πρώτες βδομάδες, 1-2 φορές την εβδομάδα για τους πρώτους μήνες ώστε να μας βοηθάει. Όλα ήταν εντελώς δωρεάν!
Όσο για τις δημόσιες υπηρεσίες ποτέ δεν περίμενα σε αναμονή πάνω από 10λεπτο. Απλά να αναφέρω πως άλλαξα άδεια στο αυτοκίνητο μέσα σε 8 λεπτά χρονομετρημένα χωρίς ραντεβού (ρώτησα στις πληροφορίες, πήρα νούμερο αναμονής, κατάθεσα την παλιά άδεια, πλήρωσα στο ταμείο τα παραβόλα, εκδόθηκε η νέα άδεια, την πήρα και έφυγα, όλα μέσα σε 8 λεπτά!!!)
Αντίστοιχα λειτουργούν και τα δημόσια έργα. Δρόμοι και πεζοδρόμια πεντακάθαρα, συγκοινωνίες στην ακρίβεια και παντού, και οι Autobahn παντού δωρεάν και για όλους εκτός από τα φορτηγά με ξένες πινακίδες. Αυτό που λένε να εφαρμόσουν είναι αυτό που ισχύει σε Ελβετία και Αυστρία όπου και εκεί δεν υπάρχουν διόδια αλλά υπάρχει βινιέτα για τα ΙΧ με ξένες πινακίδες. Για την ώρα πάντως ούτε οι ξένοι πληρώνουν.
Αυτό που εν τέλει μετράει για τον πολίτη κατά την γνώμη μου και μέσα από την εμπειρία μου έχοντας ζήσει σε 3 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλια και Γερμανία) και γνωρίζοντας καλά και την Ισπανία καθότι παντρεμένος με Ισπανίδα, δεν είναι απλά και μόνο το πόσα βγάζεις ή πόσα πληρώνεις στο κράτος, αλλά και το τί παίρνεις πίσω από το κράτος. Στην Ελλάδα ακόμα και με διπλάσιο μισθό δεν πρόκειται να έχεις τα προνόμια και την ποιότητα ζωής που σου προσφέρει ένα κράτος όπως αυτό της Γερμανίας.