Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Μήπως τυχαίνει να γνωρίζεις αν είναι ασφαλής η διαδικασία καθαρισμού ηλεκτρονικών πλακετών με το Vevor και απιονσμένο νερό ;

Μήπως τυχαίνει να γνωρίζεις αν είναι ασφαλής η διαδικασία καθαρισμού ηλεκτρονικών πλακετών με το Vevor και απιονσμένο νερό ;
Ναι 👍 ασφαλής .
Κάποιοι μπερδεύουν το απιονισμένο νερό 💦 με τον ηλεκτρολύτη που προσθέτουν για τις μπαταρίες 🪫.😂
Αλλά εδώ έχουμε το +του απιονισμένου νερού δια της αντίστροφης όσμοσης ,όπου σε κάθε περίπτωση έχουμε ποιότητες και στο νερό .
Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύομαι και χημικό συνάδελφο για να έχω πλήρη εικόνα ακόμη και για τα φίλτρα της αντλίας για να έχω πλήρη εικόνα πέρα από το τεχνικό που το έχω αναλάβει προσωπικά εγω .
Και σε άλλο post θα εξηγήσω για τα φίλτρα .

Και αυτό από το com/DE ,παράδοση είχα σε 5 μέρες με το που πάτησε Ελλάδα την ίδια μέρα παράδοση στο σπίτι μου από την DHL express.
Αργεί στην αρχή γιατί το στέλνουν με τα Γερμανικά Ταχυδρομεία .(Όπως και το άλλο που πήρα )
Υ.ΣΣε κάθε περίπτωση τα εξαρτήματα τα φυσάμε μετά .

Εδώ υποτίθεται ότι υπάρχει πιο εξειδικευμένο υγρό για τις πλακέτες .
Αυτό που θυμάμαι που μου είχε πει ο συνάδελφος είναι ότι πρέπει η αλκοόλη να είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα με το απιονισμένο νερό 💧 με αντίστροφη όσμοσης .
Σε κάθε περίπτωση προσωπικά κάνω χρήση πέρα από τους υπέρηχους της ισοπροπυλικής αλκοόλης για τον καθαρισμό επαφών κτλ .
https://www.pds.com.gr/index.asp?mod=eshop_itemcats&id=502

Για να έρθουμε στο θέμα μας …
Είχαμε αφήσει τα φίλτρα για το τι προσφέρει το καθένα στον καθαρισμό των δίσκων .
Στο πάνω ⬆️ μέρος της φωτογραφίας με το μπλε και το άσπρο είναι τα προ φίλτρα και αυτά που έχω υπογραμμίσει είναι ο άνθρακας στην πράξη έχουμε τον μηχανικό άνθρακα αυτό με το σφουγγάρι 🧽 και τον βιολογικό ενεργό άνθρακα αριστερά (αυτό με το δίχτυ).
Έχουμε δηλ την παραμετροποίηση των φίλτρων για ευνόητους λόγους μπορούμε φυσικά αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο νερό 💧 να προσθέσουμε στο τελικό στάδιο ειδικό σακουλάκι αποσκλήρυνσης για να μην υπάρχουν άλατα .
Σε κάθε περίπτωση έχουμε μηχανικό ,βιολογικό καθαρισμό με την βοήθεια των υπερήχων το ενισχύουμε δηλ όλη η ιστορία είναι να αφαιρεθούν τα διάφορα σωματίδια στην αυλάκωση του εκάστοτε δίσκου κάποια είναι εμφανή και κάποια όχι δεν μπορεί να τα δει το ανθρώπινο μάτι 👁️
Αυτό που εισπράττεις 😊;ευκρίνεια η βελόνα είναι πεντακάθαρη ο δίσκος γυαλίζει και ο θόρυβος επιφανείας χαμηλός .
IMG_1282.jpegΕδώ είναι άλλα κεραμικά φίλτρα κτλ που συνοδεύουν την συγκεκριμένη αντλία που φυσικά καθαρίζουν αλλά …στην δικιά μας περίπτωση αυτά τα φίλτρα δημιουργούν βακτηρίδια που είναι χρήσιμα για τα ψάρια που βρίσκονται στο ενυδρείο .
Οπότε είναι ακατάλληλα για την δικιά μας δουλειά .

IMG_1235.jpegΕδώ έφτιαξα αποστάτη από ορείχαλκο για να μην ακουμπάει ο δίσκος στους σωλήνες του φίλτρου ,σε αυτήν την περίπτωση μέχρι 6 δίσκους σε αυτό το μοντέλο της VEVOR (λόγο αποστάτη )

IMG_1291.jpegΥ.Σ Επειδή γνωρίζω ότι πάντα θα υπάρχει αμφισβήτηση γενικά έτσι είναι το χόμπι μας ,προκαλώ τον κάθε φίλο να βουτήξει έναν παλιό δίσκο μέσα στα λασπόνερα και να μου τον φέρει να τον πλύνω 😊.

δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς για το αποτέλεσμα του συστήματος σου στο πλύσιμο των δίσκων..
Οκ.Απλά το αναφέρω για τον απλούστατο λόγο ότι είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να κατανοήσουν τις ιδιότητες των διαφόρων υλικών πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με την χημεία ⚛️
Ας με συγχωρέσουν οι συντονιστές για να φέρω ένα απλό παράδειγμα άσχετο βέβαια αλλά επίκαιρο .
Πριν από χρόνια στην δουλειά είχαμε φτιάξει μια ίδιο συσκευή με ακρίβεια σε τόρνο CNC για να μπορούμε να πρεσάρουμε ελαστικούς συνδέσμους .
Και εκεί άρχισαν τα προβλήματα …
Είχαμε παραμόρφωση του ελαστικού κατά την διάρκεια του πρεσαρίσματος λόγο της ιδιότητας του συγκεκριμένου υλικού .

Καθόμασταν επί μία εβδομάδα μαζί με δύο άλλους έμπειρους συναδέλφους για να βρούμε λύση …
Είχε πέσει ολόκληρο το χημείο (το μεγαλύτερο στα βαλκάνια εκείνη την εποχή )να μας προμηθεύει διάφορα ειδικά υγρά για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας ,λύση δεν βρισκόταν όταν απελπισμένοι πια αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά υγρά για τα πιάτα ,σε κάθε περίπτωση είδαμε βελτίωση όχι όμως το ανάλογο αποτέλεσμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές .

Εκεί λοιπόν από τα νεύρα μου 😂έπιασα ένα υγρό πιάτων που πλέναμε τα ποτήρια μας και είπα το δοκιμάζουμε …
Μείναμε έκπληκτοι από το αποτέλεσμα !!!
Ακόμη και σήμερα το συζητάμε περί σοβαρού και αστείου που έχει δώσει λύσεις ακόμη και σε άλλες εφαρμογές ,αυτό φυσικά πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ο Γερμανός κατασκευαστής που μας επισκέφτηκε έτριβε τα μάτια του με την καλή έννοια .

Έτσι λοιπόν ξεκινάνε τα ωραία από μια τρελή ιδέα να βλέπεις το αποτέλεσμα που δουλεύει 100%

Υ.Σ Ρώτα τον Πρόεδρο να σου πει .😉

• Like
Reactions: vlad66
Windex του έβαλες; :ROFLMAO:

windex-big-fat-greek-wedding.gif

Θεωρώ τον καθαρισμό που κάνουν οι υπέρηχοι τον ανώτερο που μπορεί να κάνει κάποιος οικιακός χρήστης.
Αυτό που δεν ξέρω είναι το τι ζημιά μπορεί να γίνεται (αν γίνεται) από αυτούς.
Τώρα θα μου πεις, διαμάντι τρίβεται πάνω τους και δεν παθαίνουν κάτι...

• Haha
Reactions: MakisM
Σε ευχαριστώ για το post σου γιατί μου δίνεται μια αφορμή για το WD 40 που φυσικά εγώ ανάρτησα το σχετικό βίντεο με ανθρώπους που έγραφαν στα σχόλια ότι το δοκίμασαν και δουλεύει …
Το WD 40 είναι όντως ένα καθαριστικό 🧽 και λιπαντικό μαζί που βρίσκει έδαφος για πολλές εφαρμογές κτλ,φυσικά το χρησιμοποιώ και εγώ επαγγελματικά .

Όμως δεν κάνει σε καμία περίπτωση για τους δίσκους μας και για να είμαι πιο σαφής…Αφήνει μόνιμη λιπαντική δράση στα αυλάκια του δίσκου με ότι συνεπάγεται αυτό δηλ μακροπρόθεσμα γίνεται συλλέκτης σκόνης ,πέτρωμα και καταστροφή της βελόνας .
Αυτά …

Υπάρχει WD40 χωρίς λιπαντικό.
Αλλά και πάλι δεν θα το χρησιμοποιούσα για να καθαρίσω δίσκο. :)

Αυτό που δεν ξέρω είναι το τι ζημιά μπορεί να γίνεται (αν γίνεται) από αυτούς.
Στα 40 kHz κατηγορηματικά όχι ,ειναι βαθύς ο καθαρισμός που γίνεται και απογειώνεται με την εξωτερική αντλία -φίλτρο με ενεργό άνθρακα .
Αυτο δεν το βλέπεις μόνο στους παλιούς δίσκους αλλά και στους καινούργιους .
Και άσε τον άλλο να τρίβει 10 ώρες τον δίσκο που παρουσίασε γνωστό περιοδικό του εξωτερικού .

Έτσι για να σας μεταφέρω τα νεότερα …
Συνάδελφος που έχει στην κατοχή του πάνω από 7000 βυνίλια και μια από τις καλύτερες συλλογές Rock στην Ελλάδα πρώτη κόπια και βυνίλιο που κοστίζει ακόμη και 1500 ευρώ το ένα ,πυκνά συχνά δανείζομαι κάποια από αυτά ,τα ακούω και αν μου αρέσει κάποια τα αγοράζω .

Δεν υπάρχει περίπτωση όμως με αυτά που έχω δει γενικά να μην καθαριστεί ο δίσκος πριν ακουμπήσει τον δίσκο η βελόνα 🪡

Κάποια από αυτά τα επέστρεψα και έπαθε πολιτισμικό σοκ ⚡️ όταν τα αντίκρισε και τα άκουσε ,τόσο που με πήρε χθες αργά το βράδυ τηλ και μου ζήτησε να του πλύνω κάποιους σπάνιους δίσκους .

Υ.Σ Τον βλέπω μετά το επώνυμο υγρό που του είχα συστήσει αφού τους έπλενα και εγώ να προχωράει στο επόμενο βήμα …
Καθαρισμό με τους υπέρηχους -αντλία με την βοήθεια του ενεργού άνθρακα .

Εδώ μπορείτε να δείτε την άλλη πρόταση της VEVOR ,αυτό το μοντέλο προσωπικά με έχει βολέψει καλύτερα αλλά είναι προσωπική επιλογή για πιο θα επιλέξει ο καθένας στην ουσία και τα δύο καθαρίζουν το ίδιο .
https://youtu.be/WgNRjIAqpk4?si=T31Kiok1jGOyCzpA

Όταν λέω ζημιά, εννοώ από κανονικούς ultrasonic cleaners. Αυτός είναι στο περίπου.
Πολύ "ευγενικός" πιθανόν επειδή είναι για να καθαρίζει βινύλια και όχι κάτι άλλο.
Ο coilmaster μου ρίχνει ξύλο στο αλουμινόχαρτο, δεν το χαϊδεύει.

Άσε που παθαίνει κοκομπλόκο το μικρόφωνο του κινητού 😂

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

λογικό να πάθει σόκ..
πως καθάριζε τους δίσκους του ο συνάδερφος ;;;
Το έχω γράψει πιο πάνω 👆 εδώ και ένα χρόνο ,πριν σαπουνάδα και Dettol .🙂όμως οι δίσκοι του είναι σε άριστη κατάσταση τους προσέχει σαν μικρό παιδί δίχως καμία γρατζουνιά αλλά η διαδικασία αυτή με το επώνυμο υγρό είναι χρονοβόρα για τον απλούστατο λόγο κάποιοι χρειάζονται ένα δεύτερο πέρασμα με μια φτηνή κεφαλή για να βγάλει την εσωτερική βρωμιά που έχει ο δίσκος 🎨
Αυτός είναι ο λόγος που έβγαλε το συγκεκριμένο προϊόν με υπέρηχους σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα , ένα φίλτρο του κιλού και το χρεώνει 1000 ευρώ .😂
Ο coilmaster μου ρίχνει ξύλο στο αλουμινόχαρτο, δεν το χαϊδεύει.
Να γίνει κάτι κατανοητό γιατί ενδεχομένως να μην έχει γίνει .
Είναι επόμενο και λογικό αυτό να γίνεται με το αλουμινόχαρτο γιατί απλούστατα είναι πολύ λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο,γενικά ο καθαρισμός 🧽 με την μέθοδο ultrasonic cleaner γίνεται σε συμπαγές υλικά ακόμη και αν είναι λεπτο το αλουμινόχαρτο είναι σε άλλη κατηγορία πάρε πχ ένα φύλο αλουμινίου δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει τίποτα ακόμη και αν αυτό λέγεται βυνίλιο ,πλαστικό ,χρυσός ,χάλυβας κτλ κτλ .
Το Τεστ το κάνουμε για να δούμε αν δουλεύει τίποτα περισσότερο,τίποτα το λιγότερο ,είναι μια ασφαλή μέθοδος για να μπορέσουμε να κάνουμε βαθύ καθαρισμό αλλιώς τα επιστημονικά εργαστήρια που το χρησιμοποιούν ακόμη και σε χρήση νανοτεχνολογίας θα είχαν σκίσει τα πτυχία τους 😊😉
Δημιουργεί απλά παλμούς και φυσαλίδες .

Το έχω γράψει πιο πάνω 👆 εδώ και ένα χρόνο ,πριν σαπουνάδα και Dettol .🙂όμως οι δίσκοι του είναι σε άριστη κατάσταση τους προσέχει σαν μικρό παιδί δίχως καμία γρατζουνιά αλλά η διαδικασία αυτή με το επώνυμο υγρό είναι χρονοβόρα για τον απλούστατο λόγο κάποιοι χρειάζονται ένα δεύτερο πέρασμα με μια φτηνή κεφαλή για να βγάλει την εσωτερική βρωμιά που έχει ο δίσκος 🎨
Αυτός είναι ο λόγος που έβγαλε το συγκεκριμένο προϊόν με υπέρηχους σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα , ένα φίλτρο του κιλού και το χρεώνει 1000 ευρώ .😂

Να γίνει κάτι κατανοητό γιατί ενδεχομένως να μην έχει γίνει .
Είναι επόμενο και λογικό αυτό να γίνεται με το αλουμινόχαρτο γιατί απλούστατα είναι πολύ λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο,γενικά ο καθαρισμός 🧽 με την μέθοδο ultrasonic cleaner γίνεται σε συμπαγές υλικά ακόμη και αν είναι λεπτο το αλουμινόχαρτο είναι σε άλλη κατηγορία πάρε πχ ένα φύλο αλουμινίου δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει τίποτα ακόμη και αν αυτό λέγεται βυνίλιο ,πλαστικό ,χρυσός ,χάλυβας κτλ κτλ .
Το Τεστ το κάνουμε για να δούμε αν δουλεύει τίποτα περισσότερο,τίποτα το λιγότερο ,είναι μια ασφαλή μέθοδος για να μπορέσουμε να κάνουμε βαθύ καθαρισμό αλλιώς τα επιστημονικά εργαστήρια που το χρησιμοποιούν ακόμη και σε χρήση νανοτεχνολογίας θα είχαν σκίσει τα πτυχία τους 😊😉
Δημιουργεί απλά παλμούς και φυσαλίδες .
Αν κάποιοι χρειάζονται πέρασμα με φτηνή βελόνα για να φύγει η "εσωτερική" βρωμιά, τότε ΔΕΝ καθαρίζουν καλά τους δίσκους τους.
Τόσο απλά....

Έχε υπόψη σου ότι αν η βελόνα βγάζει βρωμιά από τον δίσκο, μέρος της βρωμιάς "χώνεται" ακόμα πιο βαθιά στα αυλάκια..
Το ότι η "βελόνα καθαρισμού" σταμάτησε να "ξερνάει" υλικό, δεν σημαίνει ότι το αυλάκι καθάρισε...

• Like
Reactions: MakisM
Αν κάποιοι χρειάζονται πέρασμα με φτηνή βελόνα για να φύγει η "εσωτερική" βρωμιά, τότε ΔΕΝ καθαρίζουν καλά τους δίσκους τους.
Τόσο απλά....

Έχε υπόψη σου ότι αν η βελόνα βγάζει βρωμιά από τον δίσκο, μέρος της βρωμιάς "χώνεται" ακόμα πιο βαθιά στα αυλάκια..
Το ότι η "βελόνα καθαρισμού" σταμάτησε να "ξερνάει" υλικό, δεν σημαίνει ότι το αυλάκι καθάρισε...
Ναι έχει δεύτερο πικαπ για να κάνει αυτήν την δουλειά …
Εννοείς μάλλον ότι η βρωμιά φαίνεται ότι φεύγει αλλά εισχωρεί ξανά από τα πλάγια .
Σε κάθε περίπτωση όταν έκανα εγώ χρήση αυτού του υγρού δεν τον άφηνα τον δίσκο να στεγνώσει χρησιμοποιούσα την αναρρόφηση.
Ο μόνος τρόπος όμως για να πας στα βαθιά είναι η μέθοδος με τους υπέρηχους και εκεί κάνεις απλά παιχνίδι με ανοιχτή όμως υλοποίηση του hardware .
Καλά Χριστούγεννα 🎄 με υγεία !!!

• Like
Reactions: vlad66
Έγινα και ταπετσέρης 😂για το πλυντήριο αναρρόφησης dual 1219 απομένει να του βάλω και έναν βραχίονα για να παίξει 🙃
Φυσικά θα ντυθεί και το σασί που στεγάζει το πλατό ,ενίσχυση της πλίνθου αλλά και με την ίδια (πλίνθο)να προσαρμόζω και το dual 1237 για να αλλάζω μόνο το σασί.(αυτή είναι η ιδέα μου )
Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη και πολύτιμο χρόνο για να γίνουν όλα αυτά .

IMG_1306.jpegΚαι εδώ το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής ….

IMG_1310.jpeg

Να σου πω Μάκη, δεν έχω πολυκατάλαβει τι έχεις φτιάξει εκεί πέρα. Πλυντήριο δίσκων ή εργαστήριο καθαρισμού; Και προπάντων δεν μπορώ να καταλάβω από τις φωτογραφίες πόσο χώρο καταλαμβάνει όλη αυτή η εγκατάσταση; Η αλήθεια είναι πως είμαι λίγο άσχετος (τι λίγο, πολύ!) με τα μηχανολογικά (και με τα μαστοριλίκια γενικώς), οπότε παρακαλώ να με συγχωρέσεις.

Πάντως θαυμάζω τη μερακλίδικη δουλειά σου! Χρειάζεται πολύ μεράκι για όλα αυτά!

Με την ευκαιρία χρόνια πολλά! ☺️