MakisM
Μέλος Σωματείου
- 12 May 2009
- 5,693
Ταχύτητα περιστροφής (RPM )λάθος δικό μου .Συγνώμη, αλλά τι είναι το RBM που πιο πάνω αναφέρεις κάνα δυο φορές;;
Εδώ https://share.temu.com/Vp9puHuIngA
Ταχύτητα περιστροφής (RPM )λάθος δικό μου .Συγνώμη, αλλά τι είναι το RBM που πιο πάνω αναφέρεις κάνα δυο φορές;;
Το RPM ξέρω πολύ καλά τι είναι, το RBM δεν καταλάβαινα. Το B από το P στο πληκτρολόγιο απέχει αρκετά πάντωςΤαχύτητα περιστροφής (RPM )λάθος δικό μου .
Εδώ https://share.temu.com/Vp9puHuIngA
Όντως ειδικότερα όταν γράφεις από κινητό.Το RPM ξέρω πολύ καλά τι είναι, το RBM δεν καταλάβαινα. Το B από το P στο πληκτρολόγιο απέχει αρκετά πάντως
Και μάλιστα πολύ καλό. Αλλά όχι για μεγάλες συλλογές.καθαριστικό δίσκων και αυτό
https://www.exclusiveaudio.gr/shop/...TR1gelP3Rdbdnpbw3b_aem_CoLdfT5PRutZQTCJJopIvg

Θα σε γελάσω. Πάντως κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στο manual λέει ότι το μηχανάκι είναι full user serviceable. Κοινώς, ο αγοραστής όχι απλά επιτρέπεται αλλά και ενθαρρύνεται να το συντηρεί και επισκευάζει μονος του! Η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει ότι βοήθεια χρειαστεί. Όταν το διάβασα με έπιασε μια νοσταλγία...Αυτό είχε belt drive πλατώ , μάλλον το μοτέρ του DD δεν χωράει σε αυτό το μοντέλο ;;;
Μα γιατί να προτιμήσουν ακριβό μοτέρ; Χρειάζονται απλά ένα καλό αξιόπιστο μοτέρ που να μην κάνει πολλή φασαρία και να γυρίζει στις 78 στροφές.Κι αν πέσει στις 76 ή ανέβει στις 80, δεν έγινε και τίποτα.Αυτό είχε belt drive πλατώ , μάλλον το μοτέρ του DD δεν χωράει σε αυτό το μοντέλο ;;;
To σοβαρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις στους δίσκους με Ελληνικό ρεπερτόριο που παράχθηκαν τις δεκαετίες του '70 και του '80 δεν έχει να κάνει τόσο με τη διαδικασία καθαρισμού όσο με την ίδια την ποιότητα εκτύπωσης που δεν ήταν τόσο προσεγμένη. Εκείνη την εποχή οι δίσκοι βινυλίου σχεδόν μονοπωλούσαν την αγορά και δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός από εναλλακτικά μέσα αναπαραγωγής (Compact Disc). Αρκετές φορές γινόταν χρήση ανακυκλωμένου βινυλίου με μικροϊνες από χαρτί οι οποίες επηρρέαζαν αρνητικά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.Εγώ που όπως έχω πολλάκις γράψει είμαι καινούριος στον μαγικό κόσμο του βινυλίου (ωστόσο ξέρω μέχρι τώρα αρκετά πράγματα), μέχρι στιγμής δεν έχω κάποιον αποτελεσματικότερο τρόπο καθαρισμού των (2-3 μέχρι στιγμής) δίσκων που έχω, και έτσι μέχρι να πάρω έστω ένα αντιστατικό carbon βουρτσάκι (πιστεύω οι καλύτερες επιλογές είναι ή Dynavox ή Audio Technica), χρησιμοποιώ ένα πανάκι από γυαλιά ηλίου, το οποίο πιστεύω πως κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του για μικροσκονίτσες που έχω συναντήσει μέχρι τώρα όμως. Για πιο πολλή σκόνη χρειάζεται οπωσδήποτε βουρτσάκι και κατά προτίμηση carbon, κάποια velvet που κυκλοφορούν δεν ξέρω αν έχουν την ίδια απόδοση. Επειδή σιγά σιγά θα αρχίσω να αγοράζω και κάποιους μεταχειρισμένους (γιατί οι επανεκδόσεις και νέες εκδόσεις 180γρ δίσκων είναι πανάκριβες για πιο συχνή αγορά βινυλίων), πιστεύετε τότε δεν θα αρκεί ούτε το βουρτσάκι και κρίνεται απαραίτητη η αγορά (έστω και οικονομικού) πλυντηρίου? Αν και κάποιοι μεταχειρισμένοι δίσκοι που έχω βάλει στο μάτι από διάφορες ιστοσελίδες (Ελληνικό ρεπερτόριο 70-80 κυρίως, με τιμές χώμα γύρω στα 4-5 ευρώ, μη φανταστείτε) φαίνονται εξαιρετικά καθαροί και σε πολύ καλή κατάσταση. Σε τέτοια περίπτωση (αν φυσικά διαπιστωθεί και μετά την αγορά ότι βρίσκονται στην κατάσταση της φωτογραφίας) μπορεί να αρκεί και μόνο ένα βουρτσάκι.
Το πλυντήριο δίσκων είναι απαραίτητο ακόμη και για τους σφραγισμένους δίσκους επειδή αυτοί περιέχουν τα κατάλοιπα της κοπής.Εγώ που όπως έχω πολλάκις γράψει είμαι καινούριος στον μαγικό κόσμο του βινυλίου (ωστόσο ξέρω μέχρι τώρα αρκετά πράγματα), μέχρι στιγμής δεν έχω κάποιον αποτελεσματικότερο τρόπο καθαρισμού των (2-3 μέχρι στιγμής) δίσκων που έχω, και έτσι μέχρι να πάρω έστω ένα αντιστατικό carbon βουρτσάκι (πιστεύω οι καλύτερες επιλογές είναι ή Dynavox ή Audio Technica), χρησιμοποιώ ένα πανάκι από γυαλιά ηλίου, το οποίο πιστεύω πως κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του για μικροσκονίτσες που έχω συναντήσει μέχρι τώρα όμως. Για πιο πολλή σκόνη χρειάζεται οπωσδήποτε βουρτσάκι και κατά προτίμηση carbon, κάποια velvet που κυκλοφορούν δεν ξέρω αν έχουν την ίδια απόδοση. Επειδή σιγά σιγά θα αρχίσω να αγοράζω και κάποιους μεταχειρισμένους (γιατί οι επανεκδόσεις και νέες εκδόσεις 180γρ δίσκων είναι πανάκριβες για πιο συχνή αγορά βινυλίων), πιστεύετε τότε δεν θα αρκεί ούτε το βουρτσάκι και κρίνεται απαραίτητη η αγορά (έστω και οικονομικού) πλυντηρίου? Αν και κάποιοι μεταχειρισμένοι δίσκοι που έχω βάλει στο μάτι από διάφορες ιστοσελίδες (Ελληνικό ρεπερτόριο 70-80 κυρίως, με τιμές χώμα γύρω στα 4-5 ευρώ, μη φανταστείτε) φαίνονται εξαιρετικά καθαροί και σε πολύ καλή κατάσταση. Σε τέτοια περίπτωση (αν φυσικά διαπιστωθεί και μετά την αγορά ότι βρίσκονται στην κατάσταση της φωτογραφίας) μπορεί να αρκεί και μόνο ένα βουρτσάκι.
Πιστεύω ότι τα αντιστατικά πλαστικά εσώφυλλα που κυκλοφορούν στην αγορά (π.χ. έχω εντοπίσει αυτά στο skroutz με μόλις 9 ευρώ) είναι τα ιδανικότερα για τέτοιες περιπτώσεις, ή για αντικατάσταση παλαιότερων/χάρτινων εσωφύλλων. Ένας νέος δίσκος που αγόρασα τις προάλλες είχε δυστυχώς χάρτινο εσώφυλλο και φοβάμαι η κάπως απότομη/βιαστική τοποθέτηση - αφαίρεση του δίσκου του προκαλέσει hairlines ή πιο βαθειές γρατζουνιές (το δεύτερο λίγο απίθανο, ειδικά αν ο δίσκος τοποθετείται με προσοχή αλλά ποτέ δεν ξέρεις). Πράγματι χρειάζεται κάποιες φορές το πλυντήριο και σε καινούριους δίσκους, ας πούμε ο συγκεκριμένος που αγόρασα είχε αρκετή σκόνη πριν καν την πρώτη αναπαραγωγή, ήδη από το εργοστάσιο. Όταν τελείωσε η αναπαραγωγή της μιας πλευράς δε, στη βελόνα μαζεύτηκε ένα (κόκκινο!) χνούδι. Όταν είδα το δίσκο μετά από 2-3 αναπαραγωγές σε φως υπό γωνία, φαίνονταν πάνω του (εκτός από πολλή σκόνη) και κάποια τεράστια σημάδια σαν λεκέδες, τα οποία δεν ξέρω αν ήταν όντως λεκέδες ή κάτι άλλο. Πάντως ο δίσκος παίζει απροβλημάτιστα και καθαρά.Το πλυντήριο δίσκων είναι απαραίτητο ακόμη και για τους σφραγισμένους δίσκους επειδή αυτοί περιέχουν τα κατάλοιπα της κοπής.
Στην συνέχεια,οι πλυμενοι δίσκοι χρειάζονται τα κατάλληλα εσώφυλλα.Δεν γνωρίζω τι κυκλοφορεί τώρα.Παλαιοτερα χρησιμοποιούσα Ιαπωνικά εσώφυλλα τα οποία ήσαν εξαιρετικά.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.