Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Γιατί απιονισμένο νερό του σούπερ μάρκετ; Το απιονισμένο νερό είναι απεσταγμένο αλλά όχι υψηλής καθαρότητας. Ειναι καλύτερα να προτιμήσεις ενέσιμο. (Χρησιμοποιείται στους ορούς των ασθενών). Μπορείς να το παραγγείλεις από οποιοδήποτε φαρμακείο και το κόστος του ανέρχεται στα 3-4 ευρώ ανά λίτρο...

χμ.... δεν το είχα σκεφτεί, ευχαριστώ για την ιδέα. Το αφεντικό μου στο Hifi studio που δούλευα στη Γερμανία είχε ένα άλλο κόλπο: Έλιωνε τον πάγο που πιάνει στα τοιχώματα της κατάψυξης, ο οποίος δεν είναι παρά στερεοποιημένοι υδρατμοί. Στη δική μου κατάψυξη δε μπορώ να το εφαρμόσω γιατί είναι πάντα γεμάτη, οικογενειάρχης γαρ.

Ωραίο το Clearaudio Smart Matrix. Καθάρισα περί τα 35 βινύλια με ένα μόνο πέρασμα, πανεύκολα, και έκανε τα περισσότερα από αυτά εντελώς αθόρυβα (clearaudio όνομα και πράμα!). Μόνο που χρειάστηκε σχεδόν ένα ολόκληρο μπουκαλάκι 100 ml Pure Groove.

Το αφεντικό μου στο Hifi studio που δούλευα στη Γερμανία είχε ένα άλλο κόλπο: Έλιωνε τον πάγο που πιάνει στα τοιχώματα της κατάψυξης, ο οποίος δεν είναι παρά στερεοποιημένοι υδρατμοί.

Δεν μου φαίνεται καλή ιδέα. Θα περιέχει αρκετή σκόνη. Ειδικά στην Ελλάδα.

Από τα φαρμακεία. Κάνει 12-15 ευρώ το λίτρο. Τη χρησιμοποιούν για απολύμανση/αποστείρωση, τώρα με τη νέα γρίπη μπορεί να σου χρησιμέψει και για άλλους σκοπούς.
icon10.gif

Άρα από το φαρμακείο παίρουμε και την ισοπροπυλική αλκοόλη και το απιονισμένο νερό. Τα ανακατεύουμε και τελικά έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το καθαριστικό υγρό Pure Groove της Clearaudio?

Θα το δοκιμάσω.

Απο το φαρμακείο πρέπει να είναι ακριβή,υπάρχουν μαγαζιά που προμηθεύουν τα χημικά εργαστήρια κάτω απο την Πλατεία Ομόνοιας όπου είναι σαφώς φθηνότερα.Οχι απιονισμένο, αποσταγμένο

Last edited:
Τελευταία φορά που αγόρασα από φίλο μου φαρμακοποιό, ισοπροπυλική αλκοόλη και απιονισμένο ύδωρ, αρχές καλοκαιριού, ο φίλος είχε πρόβλημα να μου τα προμηθεύσει (δεν θυμάμαι αν ήταν και για τα δυο), γιατί θα τα πωλούσαν πλέον μόνο τα σούπερμάρκετ. Εκεί φυσικά μπαίνει το θέμα της καθαρότητας των προϊόντων αυτών. Λ.Σ.

Γιατί απιονισμένο νερό του σούπερ μάρκετ; Το απιονισμένο νερό είναι απεσταγμένο αλλά όχι υψηλής καθαρότητας. Ειναι καλύτερα να προτιμήσεις ενέσιμο. (Χρησιμοποιείται στους ορούς των ασθενών). Μπορείς να το παραγγείλεις από οποιοδήποτε φαρμακείο και το κόστος του ανέρχεται στα 3-4 ευρώ ανά λίτρο...
Αγόρασα σήμερα από το φαρμακείο ενέσιμο και όταν έφτασα στο σπίτι είδα ότι έχει 0,9% αλάτι! να υποθέσω ότι δεν κάνει για καθαρισμό δίσκων; Υπάρχει και άλλο, χωρίς αλάτι;

Μήπως είναι ορός? Το ‛Water forΙinjections’ AFAIK δε περιέχει αλάτι.

Πάντως το Pure Groove της Clearaudio κάνει απίστευτη καθαριότητα (και εκπληκτικά αθόρυβα βινύλια).

Re: Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου και άλλες πατέντες!)

Λοιπόν,
Έχω κάνει μιά ανακάλυψη που θέλω νσ τη μοιραστώ μαζί σας!:firstprize:
Έχετε ποτέ δοκιμάσει να καθαρίσετε τα γυαλιά σας με τα υγρά καθαρισμού των δίσκων μας. Εγώ ναι! Έριξα λίγο υγρό καθαρισμού σε κοινό χαρτί κουζίνας και τα καθάρισα μ' αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν...

Καταπληκτικό!:coool:
Ουδέποτε τα γυαλιά μου ήταν καθαρότερα!!!:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Και μάλιστα δοκίμασα και τα δύο υγρά που έχω στη διάθεση μου. Το υγρό της Knosti και το υγρό της Okki-Nokki. Λοιπόν το υγρό της Okki-Nokki ήταν και εδώ καλύτερο!:flipout:

Λοιπόν, όποιος θέλει το δοκιμάζει, υπό ιδίαν ευθύνην, εννοείται!

Ξέρω, ξέρω, είμαι off topic :offtopic:και μπορεί ν' ανακληθώ στην τάξη,
Όμως κάθε εφευρέτης επιζητεί αναγνώριση!:grinning-smiley-043

Να περνάμε καλά!:smile:

Πάντως από την όποια εμπειρία μου με κάποια πλυντήρια δίσκων βρήκα ότι όλα τα πλυντήρια δίσκων με αναρρόφηση καθαρίζουν το ίδιο, ανεξαρτήτως τιμής. Οι όποιες διαφορές βρίσκονται στο επίπεδο ευκολιών και εμφάνισης, όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό εδώ ας πούμε

http://www.garrard501.com/prc2.html

καθαρίζει το ίδιο με αυτό εδώ
1.0_001b.JPG

To πρώτο βέβαια έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να είναι σχεδόν εντελώς αθόρυβο (το νίττυ γκρίτυ κάνει φασαρία σαν ηλεκτρική σκούπα), αλλά στην δεκαπλάσια σχεδόν τιμή. επίσης το δεύτερο ζεσταίνεται πολύ μετά από καθάρισμα πεντε-έξι δίσκων, πράγμα που βέβαια δεν ενοχλεί πολύ σε οικιακή χρήση.
Εχω την αποψη πως πρεπει να παιζει ρολο και η δυναμη αναρροφησης που δεν ειναι η ιδια.Εγω πχ που εχω το smart matrix χρειαζομαι αρκετα μεγαλυτερο χρονο απο οτι κανει το matrix.

χτες παρέλαβα ένα δίσκο που αγόρασα από το ebay. Ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, αλλά η μία πλευρά δεν καθαριζόταν με τίποτα. Περίπου ένα τέταρτο της συνολικής επιφάνειας είχε λερωθεί με κάποιο ελαφρά κολλώδες υγρό (πορτοκαλάδα ίσως;). μετά από κάθε μπουγάδα η ίδια επιφάνεια γέμιζε σκόνη. Επανειλημένα πλυσίματα με τη Nitty Gritty δεν βοήθησαν, οπότε κατέφυγα στα μεγάλα μέσα. Έσταξα καθαρή ισοπροπυλική αλκοόλη στα επίμαχα σημεία και την άπλωσα με ένα ακρυλικό πινέλο ελαιοχρωματιστή με μαλακή και λεπτή τρίχα. Μετά το καθάρισα ΑΜΕΣΩΣ με το πλυντήριο δίσκων, πριν η αλκοόλη προλάβει να αντιδράσει χημικά με το βινύλιο. Μόνο έτσι καθάρισε.

Δείχνει να λειτουργεί αξιοπρεπώς και με ενδιαφέρουσα τιμή... μόνο βρες το από ευρωπαϊκή ένωση, μη σε γδάρουν στο τελωνείο...