Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Εγώ έχω αυτό,το Mera.
http://www.themusic.com/detail.cfm?id=450191
Χωρίς κανένα πρόβλημα εδώ και 4 χρόνια.Εξαιρετικό, με αντλία για το καθαριστικό υγρό και ρύθμιση αναρόφησης.
Δεν εμπιστέυομαι καθόλου τα διάφορα "ματζούνια" για το καθαρισμό δίσκων ή της βελόνας της κεφαλής και πόσο μάλλον αν ο δίσκος ή η κεφαλή είναι κάποιας αξίας που συνήθως είναι.

Re: Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...

...δίσκων βινυλίου, φαντάζομαι πως οι μερακλήδες του φόρουμ θα χρησιμοποιούν κάποιο πλυντηριάκι και το αντίστοιχο υγρό. Ποιές είναι οι εμπειρίες σας;

Εγώ χρησιμοποιώ το VPI 16.5 και το συμπυκνωμένο υγρό της VPI, χωρίς αλκοόλη και είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν η αραίωση του είναι λίγο μικρότερη από τη συνιστώμενη.

Το πλυντήριο δίσκων είναι απαραίτητο όχι μόνο για μεταχειρισμένους αλλά και για εντελώς καινούριους και μάλιστα σφραγισμένους δίσκους. Ακόμη και αυτοί μετά από πλύσιμο ακόγονται καλύτερα μιας και αφαιρούνται ρινίσματα βινυλίου που έχει αφήσει η πρέσσα, με αποτέλεσμα, όταν αυτά αφαιρεθούν, να είναι καλύτερη η ανάγνωση των αυλακιών λόγω καλύτερης επαφής καθώς και η αναπαραγωγή του ήχου.
Καταλαβαίνει κανείς το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η χρήση του πλυντηρίου για βρώμικους δίσκους και ιδίως μεταχειρισμένους.
Εγώ χρησιμοποιώ το VPI 17F. Είναι καλό να αποφεύγεται το 16.5 και όποιοδήποτε στο οποίο πρέπει να βάλει κανείς το υγρό με βούρτα με το χέρι. Είναι αδύνατο να κάνει σωστά τη δουλιά όπως την κάνει π.χ. το VPI 17 ή κάποιο άλλο, που έχει ενσωματωμένη την βούρτσα με το υγρό. Επίσης σωστό είναι να έχει και στροφές προς τα πίσω[αριστερά] και όχι μόνο προς τα δεξιά.
Επομένως αξίζει κανείς να δώσει περισσότερα χρήματα για να πάρει μια καλή έκδοση ενός πλυντηρίου δίσκων παρά μια οικονομικότερη έκδοση που θα είναι μάλλον όχι σωστή αξιοποίηση των χρημάτων που θα έχει δώσει. Εξυπακούεται ότι κάποιος διαθέτει μια αξιόλογη σε αριθμό δίσκων δισκοθήκη ή βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξής της και μπορεί να είναι και μικρή.
Εν ολίγοις, καλό είναι, αν κάποιος μπορεί να διαθέσει τα χρήματα να το κάνει. Σίγουρα θα απολαύσει τους δίσκους του καλύτερα και μάλιστα για απεριόριστα παιξίματα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η δισκοθήκη είναι μια σοβαρή επένδυση και ότι ένα δίσκο θα τον παίξουμε πάμπολλες φορές και θα μας χαρίσει αλλεπάλληλες ικανοποιήσεις, ενώ ένα βιβλίο πιθανόν να το διαβάσουμε μόνο μια φορά. Η φροντίδα επομένως των δίσκων επιβάλλεται.Λ.Σ.[Ανάκρουσις]

Η εκτίμηση του σκόπιμου της αγοράς ενός πλυντηρίου δίσκων δεν πρέπει να γίνεται σε σύγκριση με το κόστος του πλατώ, αλλά με το κόστος της δισκοθήκης! ;)

Σε σχέση με τα αυτόματα vs χειροκίνητα πλυντήρια, η πείρα μου από επαγγελματίες που αναλαμβάνουν καθαρισμό με keith monks, vpi 17.5, clearaudio - χωρίς να μπορώ να εκτιμήσω την ποιότητα του υγρού που χρησιμοποιούν - είναι απογοητευτική. Πολύ καλύτερα αποτελέσματα έχω λάβει μ' ένα χειροκίνητο σαν το vpi 16.5 που είμαι ελεύθερος να ρίξω όσο υγρό θέλω και να καθαρίσω τ' αυλάκια με τη βούρτσα όσο χρόνο θέλω, με όση πίεση θέλω κλπ.

-----------------------------------------------------------------------

Σαν καινούργιο μέλος του site και ενθουσιώδης χρήστης και κάτοχος δίσκων βινυλίου παρακολούθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το "Debate" που διεξάγεται σχετικά με το πλύσιμο και γενικώτερα με το καθάρισμα τους.

Είναι σημαντικό να κατατίθενται όλες οι επιμέρους οι εμπειρίες των μελών, διότι προέρχοντσι από διαφορετικά background, όσον αφορά τη χρήση, αλλά και την οικονομική κατάσταση ενός εκάστου. Η οπτική (και προοπτική) ενός audiophile κατόχου μεγάλης συλλογής δίσκων που παίζουν πάνω σ' ένα ακριβό συνδυασμό πλστώ-βραχίονα-κεφαλής είναι διαφορετική από εκείνη του DJ που παίζει τους δίσκους χωρίς να τον πολυνοιάζει η φθορά, ή του κατόχου πολλών μεταχειρισμένων δίσκων και ενός απλού και πού φθηνού συστήμστος αναπαραγωγής.

Προσωπικά θεωρώ ότι τα βνύλια είναι υλικοί φορείς πολιτιστικών θησαυρών. Ως εκ τούτου χρήζουν αντίστοιχης μεταχείρισης και φροντίδας. Η δική μου εμπειρία μ' έχει οδηγήσει σ' ένα συνδυασμό μέσων, τα οποία θεωρώ όλα ως απαραίτητα:

• Βουρτσάκι τύπου Decca (τώρα έχω το AM) με το ένα εκατομμύριο τρίχες κλπ. Για ένα γρήγορο-γρήγορο σκούπισμα πριν παίξει ο δίσκος.
  • Αντιστατικό πιστολάκι ιόντων, το Zerostat, ή κάποιο άλλο παρόμοιο.
  • Το παλιό καλό Discwasher. Κάνει εξαιρετική δουλειά, τουλάχιστον όταν οι δίσκοι είναι καινούργιοι ή καλά συντηρημένοι. Και παρόλο που είναι πια δυσεύρετο είναι οικονομική λύση, δεν κοστίζει όσο ένα πλυντήριο.
  • Πλυντήριο δίσκων (αυτή τη στιγμή διαθέτω το OKKI-NOKKI, που είναι το αντίστοιχο του VPI 16.5, χειροκίνητο). Ένα καλό πλυντήριο είναι απαραίτητο, ωστόσο το κόστος του αναγκαστικά λαμβάνεται υπ' όψιν και γι' αυτό υπάρχει πάντα ανάγκη και για πιο οικονομικές λύσεις, αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα.

Σχετικά με το θέμα του αυτόματου ή μη πλυντηρίου, με βάση την εμπειρία μου μπορώ να πω τα εξής:
Είναι σωστό πως ο χρήστης δεν μπορεί να βάλει επακριβώς την προδιαγεγραμμένη ποσότητα υγρού ή να ασκήσει την ακριβώς προβλεπομένη πίεση κλπ.

Από την άλλη πλευρά όμως, άν είναι προσεκτικός και αν εξασκηθεί αρκετά, χρησμοποιώντας πάντα μία λάμπα με ισχυρό πλάγιο φως ώστε νσ βλέπει τι κάνει στους δίσκους του, μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από ένα αυτόματο πλυντήριο.

Φυσικά, αν πρέπει να καθαρίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δίσκων είτε για επαγγελματική, είτε για ιδιωτική χρήση, τότε το αυτόματο πλυντήριο είναι η μόνη λύση...
Ένα άλλο θέμα, που επίσης αφορα την φροντίδα των βινυλίων, αποτελούν οι συσκευές που αναλαμβάνουν να ισιώσουν στραβούς δίσκους, με την άσκηση πίεσης πάνω τους με ταυτόχρονη θέρμανση, κατά κάποιο τρόπο σιδερώνοντας τους (Furutech κλπ). Δεν έχω δοκιμάσει κάποια και θα ήθελα να γνωρίσω τις εμπειρίες σας και τις γνώμες σας...

Καλώς όρισες αγαπητέ Sonus Naturalis! Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι την εμπειρία σου μαζί μας. Συμφωνώ με τα μέσα που προτείνεις. Μια μικρή παρατήρηση για τα αυτόματα πλυντήρια. Η ποσότητα του καθαριστικού υγρού και ο χρόνος παραμονής του στο δίσκο δεν είναι κοινά για όλους τους δίσκους. Εξαρτώνται από την κατάσταση του κάθε δίσκου. Γι' αυτό επιμένω στα χειροκίνητα.

Re: Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Καλώς όρισες αγαπητέ Sonus Naturalis! Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι την εμπειρία σου μαζί μας. Συμφωνώ με τα μέσα που προτείνεις. Μια μικρή παρατήρηση για τα αυτόματα πλυντήρια. Η ποσότητα του καθαριστικού υγρού και ο χρόνος παραμονής του στο δίσκο δεν είναι κοινά για όλους τους δίσκους. Εξαρτώνται από την κατάσταση του κάθε δίσκου. Γι' αυτό επιμένω στα χειροκίνητα.

Συμφωνώ με την παρατήρηση. Γι' αυτό και γράφω πως αν κανείς εξασκηθεί αρκετά, μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα από ένα αυτόματο πλυντήριο. Στην αρχή, υποχρεωτικά -είτε μας αρέσει, είτε όχι- όλοι κάνουμε λάθη: Στην ποσότητα του καθαριστικού υγρού, στις πιέσεις και στις κινήσεις που ασκούμε χειροκίνητα, στους χρόνους κλπ. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στημένο μόνιμα κάπου πάνω από το πλυντήριο ένα μικρό φωτιστικό με ισχυρό πλάγιο φως και να εξετάζουμε προσεκτικά τους δίσκους πριν και μετά. Ένα πορτατίφ με λάμπα αλογόνου είναι ότι πρέπει.
Όσο αυξάνεται η εμπειρία μας, τόσο καλύτερα και θεαματικότερα (ή μήπως ακροαματικότερα) τα αποτελέσματα!

Θα ήθελα να πληροφορηθώ ωστόσο τις εμπειρίες σας από τα διάφορα καθαριστικά υγρά. Κυκλοφορούν πολά στην αγορά και δεν είναι δυνατόν να τα δοκιμάσει κανείς όλα. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει δύο:
α) Το υγρό της Knosti. Διατίθεται έτοιμο σε συσκευασία του ενός λίτρου και
β) Το υγρό της Okki-Nokki. Διατίθεται σε μπουκαλάκια συμπυκννωμένο και αραιώνεται σε ενέσιμο απεσταγμένο νερό που βρίσκουμε εύκολα στα φαρμακεία. (Αναλογία: 1 μπουκαλάκι συμπυκνωμένο υγρό/λίτρο απεσταγμένου νερού).
Το υγρό της Knost είναι λιγώτερο αποτελεσματικό. Πάντως περιέχει περισσότερο αλκοολ και εξατμίζεται γρήγορα. Γι' αυτό και κάποιες φορές το έχω χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό και με το Discwasher -οταν δεν έχω το υγρό του.
Το Okki-Nokki είναι σαφώς αποτελεσματικότερο. Υπήρξαν φορές όμως σε δίσκους πολύ λερωμένους που χρησιμοποίησα (γισ πειραματισμό τουλάχιστον) και τα δύο διαδοχικά. Δηλαδή επλυνα πρώτα στο πλυντήριο το κανονικά το δίσκο με το Knosti και μετά τον ξαναέπλυνα πάλι κανονικά με το Okki-Nokki, εφαρμόζοντας κάθε φορά μία πλήρη διαδικασία. Τα αποτελέσματα ήταν πιστεύω, ικανοποιητικά. Βέβαια οι γρατζουνιές σ' ένα δίσκο δεν φεύγουν, η σκόνη όμως και η βρωμιά μπορούν να εξαλειφθούν....

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
Καλές μπουγάδες και καλές ακροάσεις σε όλους.:smile:
Σας χαιρετώ (προς το παρόν)...

Δεν αγοράζω υγρό, φτιάχνω το δικό μου με 1 μέρος ισοπροπυλική αλκοόλη, 4 μέρη απιονισμένο νερό από το σούπερ μάρκετ και 1 σταγόνα υγρό πιάτων ανά 100χλ. για την επιφανειακή τάση.Τα αποτελέσματα είναι ίδια με το υγρό καθαρισμού της Nitty Gritty.

Το υγρό της Knosti το χρησιμοποιώ κι εγώ. Είναι αρκετά αποτελεσματικό και όντως έχει κάποια οσμή αλκοόλης (προφανώς περιέχει αλκοόλη για να εξατμίζεται). Σε εμένα τουλάχιστον δεν καταστρέφει την ετικέτα του δίσκου αν και έχω λάβει τα μέτρα μου (βλ. κατωτέρω)

Για τους παλαιότερους , θυμίζει το υγρό της ΑΜ στο μπλέ μπουκαλάκι.

Αναφορικά με το "πλυντήριο" knosti , θεωρώ οτι είναι τίμιο για τα λεφτά του αλλά φυσικά δεν συναγωνίζεται επ'ουδενί τα γνωστά πλυντήρια.Όμως σε περιοδική χρήση κρατά τους δίσκους αρκετά καθαρούς. Στον δίσκο που σφραγίζει την ετικέτα έχω τοποθετήσει περιφεριακά διαφανή αντιμουχλική σιλικόνη σαν κι αυτή που τοποθετούν οι υδραυλικοί γύρω από τις γούρνες της κουζίνας. Είναι μαλακή και δεν επιτρέπει την είσοδο του υγρού στην περιοχή της ετικέτας αρκεί βεβαίως να τοποθετηθεί ομοιόμορφα .

Πρίν και μετά το πέρας της μπουγάδας περνάω τον δίσκο πολλές φορές με αντιστατικό πιστόλι και το βουρτσάκι της audioquest

Μπορούμε να φτιάξουμε έναν κατάλογο πλυντηρίων με τους αντιπροσώπους/εμπόρους (εδώ στην Ελλάδα)?

Πάντως από την όποια εμπειρία μου με κάποια πλυντήρια δίσκων βρήκα ότι όλα τα πλυντήρια δίσκων με αναρρόφηση καθαρίζουν το ίδιο, ανεξαρτήτως τιμής. Οι όποιες διαφορές βρίσκονται στο επίπεδο ευκολιών και εμφάνισης, όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό εδώ ας πούμε

http://www.garrard501.com/prc2.html

καθαρίζει το ίδιο με αυτό εδώ
1.0_001b.JPG

To πρώτο βέβαια έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να είναι σχεδόν εντελώς αθόρυβο (το νίττυ γκρίτυ κάνει φασαρία σαν ηλεκτρική σκούπα), αλλά στην δεκαπλάσια σχεδόν τιμή. επίσης το δεύτερο ζεσταίνεται πολύ μετά από καθάρισμα πεντε-έξι δίσκων, πράγμα που βέβαια δεν ενοχλεί πολύ σε οικιακή χρήση.

Η τυχόν απαιτούμενη συντήρηση του πλυντηρίου, η ανθεκτικότητα και μακροβιότητα όσον αφορά την αντοχή σε βλάβες είναι και αυτό ένα θέμα.

Εγώ βέβαια διαθέτω μόνο περί τα 330 βινύλια, τα περισσότερα προερχόμενα από τις δεκαετίες '70 και '80. Οπότε προβληματίζομαι ποια "καθαριστική οδό" να ακολουθήσω.

Last edited:
Το Nitty Gritty μου αγοράστηκε μεταχειρισμένο το 2002 ή 2003 από ένα γερμανικό Hi-Fi studio. Εκεί είδε, είμαι βέβαιος, πολύ σκληρή μεταχείριση για άγνωστο χρονικό διάστημα. Σίγουρα πάντως ήταν εκεί το 1998, την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το συγκεκριμένο μαγαζί. Από τότε λειτουργεί άψογα και δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Re: Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Πάντως το υγρό L'Art du Son το είχα παραγγείλει και το έχω, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, γιατί έχω απόθεμα από το διάλυμα του VPI.
Δαμιανέ όταν είχα πάρει το Mera ο Hanl,ο κατασκευαστής, με ειχε αποτρέψει να χρησημοποιήσω το L'Art du Son διότι αφρίζει με κίνδυνο για την αντλία που φέρνει το υγρό στο δίσκο.(Αν υπάρχει)

Μπόλικη...
Θα πρέπει να έχεις αρκετά μεγάλη δισκοθήκη για να επενδύσεις σχεδόν 700 ευρώ για να τους πλύνεις. Εγώ π.χ. δεν θα το αγόραζα αν είχα λιγότερους από 2-3.000 δίσκους...

Μάλιστα.

Για 3000 δίσκους αντιστοιχεί μηχάνημα 700 ευρώ,
επομένως για 300 δίσκους αντιστοιχεί μηχάνημα 70 ευρώ?

Δεν αγοράζω υγρό, φτιάχνω το δικό μου με 1 μέρος ισοπροπυλική αλκοόλη, 4 μέρη απιονισμένο νερό από το σούπερ μάρκετ και 1 σταγόνα υγρό πιάτων ανά 100χλ. για την επιφανειακή τάση.Τα αποτελέσματα είναι ίδια με το υγρό καθαρισμού της Nitty Gritty.
Γιατί απιονισμένο νερό του σούπερ μάρκετ; Το απιονισμένο νερό είναι απεσταγμένο αλλά όχι υψηλής καθαρότητας. Ειναι καλύτερα να προτιμήσεις ενέσιμο. (Χρησιμοποιείται στους ορούς των ασθενών). Μπορείς να το παραγγείλεις από οποιοδήποτε φαρμακείο και το κόστος του ανέρχεται στα 3-4 ευρώ ανά λίτρο...

Απάντηση: Re: Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Για πλυντήριο αυτού του τύπου δεν είναι κακή η τιμή, δεδομένης της ποιότητας κατασκευής ενός clearaudio. Βέβαια το OKKI - NOKI είναι φθηνότερο, αλλά δε νομίζω πως είναι τόσο καλοκατασκευασμένο.

Πάντως θα κοίταζα να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο, για χαμηλότερη τιμή.