Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...

Το μιγμα θα ειναι 3 μερη ισοπροπυλική αλκοόλη και 1 μερος απεσταγμενου νερου αν καταλαβα καλα?

Re: Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...

Μια χαρά είναι τα Ελληνικά σου.

Καλως ήρθες στην παρέα.

Αυτό που με προβληματίζει με τη μέθοδο αυτή είναι η ποιότητα του πανιού. Έχω 4-5 πανάκια με μικροϊνες, όλα τους διαφορετικά!

χμμμ

Προτείνει πανάκια Vileda. Εγω χρησιμοποιώ τα πολύ λεπτά. Πιστεύω πως όσο λεπτότερες οι ίνες, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

Re: Για μια καλή μπουγάδα...

Και κάτι ακόμα που όμως δεν έχω δοκιμάσει: Αντί για το μείγμα Αλκοόλη/Νερό καλά αποτελέσματα έχει και το [FONT=Arial,Helvetica,Geneva,Sans-serif,sans-serif]L'Art du Son της Loricraft. Δεν δημιουργεί αναθυμιάσεις και προτείνεται για αλλεργικούς.
[/FONT]

Να παραθέσω τις εντυπώσεις μου και την εμπειρία μου με το πλύσιμο των δίσκων βινυλίου.

Βασικη αρχή (την οποία ποτέ δεν κατάφερα να ακολουθήσω παρά μόνο τώρα τελευταία...) είναι πως όσο περισσότερο τους προσέχεις τόσο λιγότερο θα έχεις να νοιάζεσαι για τέτοια θέματα. Η μακροημέρευση του βινυλίου εξαρτάται άμεσα από τον χρήστη του. Βεβαίως και κολλάνε διάφορα πάνω στους δίσκους (και με το καλημέρα με που τους βγάζεις από τη θήκη), όμως είναι κάτι που δεν έχει τραγικά έντονα ακουστά αποτελέσματα αν αυτό είναι επιφανειακό και δεν κολλάει στο βάθος του αυλακιού. Με ένα καλό βουρτσάκι ή πανάκι - ολοκληρωμένο παίξιμο του δίσκου και καθάρισμα της βελόνας μπορείς να απολαμβάνεις τη μουσική σου επί μακρόν. Αντε να χρειαστείς κι ένα αντιστατικό πιστόλι και να αλλάζεις πότε πότε τα εσώφυλλα. Φυσικά εννοείται πως το πλατώ είναι καλορυθμισμένο και η κεφαλή προσεγμένη (όχι απαραίτητα πανάκριβη), ενώ επίσης να υπενθυμίσω πως όσα πικαπ έχουν καπάκια δεν τα έχουν για πλάκα (αν και ξέρω πως κάποιοι "ακούν" διαφορές στον ήχο με κλειστό/ανοικτό καπάκι).

Εχω καμιά χιλιάδα βινύλια, πολλά εκ των οποίων έχουν "ζοριστεί" και κάποια από αυτά σε βαθμό κακοποίησης λόγω σκληρής χρήσης σε πάρτι, clubs ραδιοφωνικά στούντιο και φυσικά στο σπίτι. Παλιότερα (σε εποχές χωρίς γυναίκα παιδί και πρωινή δουλειά) τα δυο πικάπ μου κι ένας μίκτης δούλευαν υπερωρίες. Μελετούσα συνεχώς τα κομμάτια των δίσκων μου, τις μίξεις, το ταίρασμα και το διασκέδαζα παράλληλα. Κάθε μέρα ήταν σαν ένα διαρκές πάρτι που συνεχιζόταν όπου χρειαζόταν να παίζω "επαγγελματικά".

Οποιος έχει δουλέψει σε μπαρ κλαμπ ράδιο και τα σχετικά ξέρει πως όταν τα κάνεις όλα μόνος σου και αυτό που θες απλά είναι να βρεις το καλύτερο δυνατό κομμάτι για να διατηρήσεις ή να αλλάξεις την "ατμόσφαιρα" που φτιάχνεις, η τακτοποίηση των δίσκων έρχεται σε δεύτερη μοίρα... Μοιραία πολλοί ήταν οι δίσκοι που έγιναν αγνώριστοι οπτικά και κυρίως ακουστικά. Οταν ένας δίσκος δεν παιζόταν πια, τον πλημμυρίζαμε με κάποιο υγρό και ως δια μαγείας ο δίσκος έπαιζε τέλεια... Ομως για να ξαναπαίξει και την επόμενη φορά έπρεπε να του ξανακάνεις μπάνιο...

Τέλος πάντων να μην τα πολυλογώ τα ξενύχτια στα κλαμπ κόπηκαν τα δυο πικαπ έγιναν ένα (με δυο βραχίονες) αλλά πολλοί από τους δίσκους δεν ακούγονταν πια...

Ξεκίνησε ο μαζοχισμός. Κουζίνα τρίλετ ξύδι νερό άπλωμα. Καθώς όμως φαινόταν πως ο δίσκος εξωτερικά καθάριζε, πάντα υπήρχε θόρυβος από κατάλοιπα βρωμιάς που είχαν απομείνει στο βάθος του αυλακιού. Μέχρι που κάποια στιγμή είδα μπροστά μου ένα πλυντήριο με δυνατότητα αναρρόφησης. Πήρα μερικά από τα κακοποιημένα βινύλια και μερικά από αυτά που ήταν σε καλή κατάσταση και τα πήγα για καθάρισμα.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ πάλι τους δίσκους μου. Η χαρά μου ήταν τεράστια κυρίως για αυτούς που δεν πίστευα πως θα μπορούσαν να παίξουν πάλι. Οχι ότι έγιναν τζάμι αλλά απο εκεί που ακούς μόνο θόρυβο, να τον ακούς ελάχιστα και να αναδύεται η μουσική (και μάλιστα πολύ καλύτερα από παλιά δεδομένου πως το τωρινό σύστημα δεν έχει σχέση με το παλιό) είναι μεγάλη ανακούφιση. Εκτοτε έβαλα σαν μακροπρόθεσμο στόχο την απόκτηση πλυντηρίου ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και η διάθεσή μου να ψωνίζω βινύλια (τόσο καινούρια όσο και μεταχειρισμένα).

Πριν από λίγες ημέρες απέκτησα ένα smart matrix της clearaudio, (καθώς δεν είχα σκοπό να πάρω κάτι ακριβότερο) και αν εξαιρέσεις το οτι κάνει θόρυβο όταν δουλεύει η αντλία, έχει αναστήσει ό,τι δίσκο έχει πέσει πάνω του. Αυτό που δεν έχω κάνει είναι να περνάω κι ένα χέρι απιονισμένο νερό μετά το καθάρισμα με το ειδικό υγρό όπως διάβασα σε κάποιο post. Θα το δοκιμάσω και αυτό. Είναι αλήθεια πως κάποιοι ταλαιπωρημένοι δίσκοι θέλουν πιο ειδική περιποίηση (δυο και τρια χέρια) και ίσως να μην "έρθουν" ποτέ αλλά είπαμε, όποιος προσέχει, ΕΧΕΙ

Για κάποιον με μεγάλη συλλογή το πιο πιθανό είναι πως το πλυντήριο είναι απαραίτητο. Οσοι έχουν λίγα κομμάτια που θέλουν οπωσδήποτε καθάρισμα μπορούν να δοκιμάσουν σε κάποιο κατάστημα.

Δεν είμαι ειδικός δεν μπορώ να πάρω θέση στο θέμα αν τα υγρά καθαρισμού βλάπτουν το βινύλιο. Αυτό που ακούω και που καταλαβαίνω είναι πως αν δεν έχεις καθαρό βινύλιο, μουσική δεν ακούς. Στη δική μου περίπτωση ή αυτό θα έκανα ή θα έπρεπε να παροπλίσω μεγάλο μέρος της δισκοθήκης μου. Τέλος δεν πιστεύω πως πρέπει να ρίχνεις στο πλυντήριο έναν δίσκο κάθε φορά που θέλεις να τον ακούσεις, όσο κι αν το γεγονός πως όταν διαθέτεις τη δυνατότητα είναι πιο εύκολο (ψυχολογικά) να το κάνεις παρά να μην το κάνεις.

Τέλος αν στο μέλλον μπορέσω να πάρω το loricraft που έχει άλλο τρόπο καθαρίσματος σε σχέση με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα (με την κλωστή που βυθίζεται στο αυλάκι) θα χαρώ να σας πως τις εντυπώσεις μου.

Χ Παπαδήμας

Απάντηση: Re: Για μια καλή μπουγάδα...

Να παραθέσω τις εντυπώσεις μου και την εμπειρία μου με το πλύσιμο των δίσκων βινυλίου. Χ Παπαδήμας
Καλώς ήρθες στην παρέα... Βινυλάκιας και DJ (έστω και τέως) δυο καλά...
(Αλίμονο σ' αυτούς που κοντεύουν να 50_ρίσουν και παίζουν ακόμα... Και μάλιστα σε γάμους και βαφτίσια Θώδες και Κελεκίδες ... είναι γλυκιά όμως η νύχτα και το χρήμα...)

...και που λες ONGAKU, είναι ώρες που μου λείπει. Αλλά να παίζουμε αυτά που γουστάρουμε σε αυτούς που τα γουστάρουνε...

"Καταζήλεψα" τις προάλλες σε σπίτι που πήγα όπου ο τύπος είχε στημένα σε κομβικό σημείο του σπιτιού δυο ΜΚΙΙ (με μικτη ecler που κατέληγε σε δυο διαφορετικά ζευγάρια ηχείων το ένα Celestion -δεν θυμάμαι μοντέλο...- και το άλλο Gale τα οποία οδηγούσαν δυο τελικοί Quad) με μερικές χιλιάδες δίσκους ακριβώς από πάνω... ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΧΙΜΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Kαι είναι πενηνταφεύγα ο μάγκας...

Eίναι κάτι που με ενδιαφέρει να κάνω κι εγώ μόλις γίνω εισοδηματίας...

Απάντηση: Re: Για μια καλή μπουγάδα...

...και που λες ONGAKU, είναι ώρες που μου λείπει. Αλλά να παίζουμε αυτά που γουστάρουμε σε αυτούς που τα γουστάρουνε...

"Καταζήλεψα" τις προάλλες σε σπίτι που πήγα όπου ο τύπος είχε στημένα σε κομβικό σημείο του σπιτιού δυο ΜΚΙΙ (με μικτη ecler που κατέληγε σε δυο διαφορετικά ζευγάρια ηχείων το ένα Celestion -δεν θυμάμαι μοντέλο...- και το άλλο Gale τα οποία οδηγούσαν δυο τελικοί Quad) με μερικές χιλιάδες δίσκους ακριβώς από πάνω... ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΧΙΜΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Kαι είναι πενηνταφεύγα ο μάγκας...

Eίναι κάτι που με ενδιαφέρει να κάνω κι εγώ μόλις γίνω εισοδηματίας...
Κάτι τέτοιες περιπτώσεις αξίζουν... Για να λέμε και 'του στραβού το δίκιο' και στας 'γαμήλιας δεξιώσεις' όταν ανεβαίνουν τα πιπίνια στα τραπέζια με το 'ανάβεις φωτιές, ανάβεις κι όλα τα καις...' πάλι και τότε η φάση αξίζει...

-Χμμμ ... Εεεεε... γεια...μήπως έχεις Πετρέλη???
-Ναι
-Θα παίξεις το 'Ωραία'...???
-Θα χορέψεις ???
-Ναι...
-Θα το παίξω...
-Ααααχ Ευχαριστώ μωρέ έτσιιιι.....Να σου πω...μετά παίξε και μια ζειμπεκιά του Νότη να χορέψει η κολλητή μου γιατί είναι καψούρα με το αφεντικό της............

..................Αθάνατη νύχτα.................

Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...

Φωτό βρήκα μόνο από προηγούμενο πείραμα, αλλά είναι σχεδόν έτσι:
http://diskclean.blogspot.com/
Είναι πιό απλό να το εφαρμόσεται πάνω σε ένα Knosti https://ssl.kundenserver.de/knosti.de/indexSSL.htm
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τσιμούχες που κρατάν τον δίσκο (εδώ δεν υπάρχουν), γιατί θα ξεφτίσουν οι ετικέτες. -bye-

Παρόμοια τεχνική χρησιμοποιώ και εγώ. Για τους μεταχ/νους δίσκους, μια φορά πλύσιμο και τέλος. Οταν τους πιάνεις σωστά δεν λερώνονται ποτέ.
Το Label δεν καταστρέφεται με το πλύσιμο.
Ο δίσκος παίζει καταπληκτικά ακόμα και βρεγμένος. wet -bye-

Μόλις τώρα, που τελείωσα το πλύσιμο 12 βινυλίων (που πήρα την Τρίτη από δεύτερο χέρι) και πάλι σε τρείς από αυτούς η ετικέτα πήρε να φουσκώνει μόλις νότισε. Καλά το θυμόμουν. Μόνο στα πλαστικοποιημένα label υπάρχει αντοχή, κάτι παλιά Decca, Atlantic …ect, πολύ εύκολα ξεφτίζουν.

Μπήκα και διάβασα όλο τα ποστ.
Δεν έχω την εμπειρία ενός ακριβού πληντυρίου και μάλον δεν θα την έχω ποτέ, ούτε σαν κάτοχος μιας και οι δίσκοι μου είναι μια χιλιοτρακοσαριά, αλλά ούτε και σαν πελάτης σε σχετικό μαγαζί μιας και είμαι από χωριό μακρυά από πόλη που διαθέτει κάτι τέτοιο.
Αναγκ'αζομαι να αυτοσχεδιάζω λοιπόν. Έχω δοκιμάσει τα περισσότερα από αυτά που γράφεται. Και το υγρό της am είχα πάρει μια φορά και είδα αυτά τα χνούδια να μαζέυονται στην βελόνα και μετά να μην διαβάζει τίποτα. Ομολογώ όμως ότι χρησημοποσα και ισοπροπηλική αλκοόλη αδυάλητη κι όλας (και χρησιμοποιώ ακόμα σε ακραίες καταστάσεις), χωρίς να έχω το παραπάνω φαινόμενο τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμο.
Μέχρι και βενζίνη καθαρισμού έχω χρησιμοποίσει...
Έχω το πηντύριο της knosti. Μια σχετικά καλή και φθηνή λύση. Δεν είδα τρελά αποτελέσματα όμως.
Τώρα τελαιυταία ακολουθώ το εξής σύστημα:
Βάζω τον δίσκο στο πλατό, παίρνω ένα swifer της γυναίκας μου και περνάω τον δίσκο από πάνω ´καθώς γυρίζει. Όλες οι σκόνες, χνούδια, μέχρι και ρινίσματα βινυλίου έχω βρει μαζέυονται στο swifer. Λαμπίκος γίνεται ο δίσκος σας λέω. Μετά τον περνάω με το αντιστατικό βουρτσάκι (αν και σκέφτωμαι να πάρω το σχετικό πιστόλι) και τον βάζω να παίζει. Όταν τελειώσει επαναλαμβάνω την διαδικασία για να μαζέψω τυχόν χνούδια ή σκόνη που ανέσυρε η βελόνα από τα αυλάκια. Ακούω με κλειστώ το καπάκι (αν για κάνα χρόνο το έιχα αφαιρέσει) του πλατό.
Μπορεί να μην είναι και ο πιό hi-end τρόπος φροντίδας των δίσκων μου αλλά κάνει δουλειά και δεν ταλαιποριέμαι...
Μετά από 3-4 παιξίματα ο δίσκος έρχεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Tελικά ο κάθε ένας μας βρίσκει τον τρόπο που του τεριάζει.
Πάντως με την Grado Master Statement (0,4mv) o θόρυβος επιφανίας και τα χρατσ χρουτσ είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Έχω όμως και κάτι δίσκους που πιστευω ότι αυτοί δεν θα "έρθουν" ποτέ και με τίποτα.

Last edited:
εγώ έχω αυτό

http://www.tracertek.com/nitty-gritty-record-master-1-record-cleaning-system

είναι φτηνό και αποτελεσματικό. το υγρό το φτιάχνω μόνοςμου με 3 μέρη απιονισμένο νερό απο το Lidl, 1 μέρος ισοπροπυλική αλκοόλη απο το φαρμακείο και 1 σταγόνα υγρό πιάτων στα 200 μλ για να σπάει η επιφανειακή τάση. πάρ το και θα με θυμηθείς.

Λογικά το ίδιο αποτελεσματικό είναι κι αυτό;
http://www.kabusa.com/ev1.htm
Η μόνη διαφορά είναι ότι την αντλία την βάζεις εσύ (ηλεκτρική σκούπα).
Τι λέτε εσείς;
Να που μπήκα στην πρίζα να πάρω και πλύντήριο..

Είχα ένα μπουκάλι της am (δε το βρίσκω πλέον στο site της) static cleaner.
Είχε ψεκαστήρα και στους δίσκους που άκουγα έντονα στατικό ηλεκτρισμό ψέκαζα κατά το παίξιμο.
Αν και καθάριζα πρώτα με το άλλο μπουκάλι της am (record cleaner - χωρίς ψεκαστήρα) και την βούρτσα της am (4 πλευρές μαλακού υφάσματος) η μόνη λύση (σε μερικές περιπτώσεις) ήταν το υγρό παίξιμο.
Προχθές μου έπεσε από τα χέρια και έσπασε.:furious3:..... αν και πλαστικό...τα 15+ χρόνια το είχαν κάνει σκληρό και κάπως άκαμπτο στη βάση του.
Περιττό να πω ότι οι αναθυμιάσεις ήταν έντονες.....μισή ώρα είχα τα παράθυρα ανοιχτά να ξεμυρίσει το δωμάτιο.
Το απλό record cleaner πρέπει να είναι πιο ήπιας μορφής καθαριστικό γιατί έχει άλλη μυρωδιά.

Αυτά τα καθαριστικά λοιπόν μπορεί να είναι η απλή-γρήγορη λύση μπροστά στα μείγματα που προτείνετε αλλά.....
Κάνουν κακό σε βελόνα-δίσκο?.....

Τι εννοώ.
Μήπως οι προσμίξεις υλικών είναι τέτοιες που αφήνουν «περίεργα» κατάλοιπα ή ακόμα κάνουν και κακό στο ίδιο το βινύλιο.

Μη ξοδεύομαι άδικα..:2thumb22sup:
...περιμένω το καινούργιο πικ απ - βελόνα και θέλω να κάνω καλή αρχή.

Αυτά τα καθαριστικά λοιπόν μπορεί να είναι η απλή-γρήγορη λύση μπροστά στα μείγματα που προτείνετε αλλά.....
Κάνουν κακό σε βελόνα-δίσκο?.....

Σε δίσκο όχι. Σε βελόνα και ανάρτηση όμως, έχω άσχημη εμπειρία, χωρίς όμως να μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος πως οφείλονταν στο 'υγρό' παίξιμο. Σε κάθε περίπτωση, προτιμώ όταν παίξει ο δίσκος να είναι στεγνός και να μην καθαρίζω με υγρά τη βελόνα.

Re: Απάντηση: Για μια καλή μπουγάδα...(Καθαρισμός δίσκων βινυλίου)

Σε δίσκο όχι. Σε βελόνα και ανάρτηση όμως, έχω άσχημη εμπειρία, χωρίς όμως να μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος πως οφείλονταν στο 'υγρό' παίξιμο. Σε κάθε περίπτωση, προτιμώ όταν παίξει ο δίσκος να είναι στεγνός και να μην καθαρίζω με υγρά τη βελόνα.

Συμγωνώ.

Οι αναθυμιάσεις απ το υγρό "καθαρισμού" κάνουν ζημιά στην ανάρτηση της βελόνας.
Επίσης δεν υφίσταται καθαρισμός με το παλιό τρόπο πανάκι και υγρό. Μάλλον κακό κάνει παρά καλό.

Να προτιμήσω δηλαδή μια αντιστατική βούρτσα για καθάρισμα?
Κάνουν όντως δουλειά αυτές?

Το static cleaner π.χ έγραφε πως με 5-6 ψεκασμούς ο δίσκος ήταν απαλλαγμένος από τον στατικό ηλεκτρισμό για 50 παιξίματα!!

Φυσικά αυτό δεν ίσχυε ούτε στο ελάχιστο.

Οι βούρτσες που κυκλοφορούν για τις βελόνες δεν τις χαράζουν?....είναι αρκετά ανθεκτικές οι βελόνες στην τριβή με την βούρτσα?
Να αποφύγω το υγρό και στην βελόνα όσο μπορώ....καθαρισμός ή με φύσημα ή καθάρισμα με βούρτσα...άνευ υγρού.

Για το στατικό ηλεκτρισμό, θέλεις ένα πιεζοηλεκτρικό πιστολάκι σαν το zerostat. Για το καθάρισμα μια βούρτσα με μαλακές, αγώγιμες τρίχες. Υπάρχουν πολλές. Για τη βελόνα προτίμησε ένα βουρτσάκι με μακριές, μαλακές τρίχες. Οι βελόνες είναι πάρα πολύ ανθεκτικές στην τριβή. Μη ξεχνάς πως είναι διαμάντι και η καταπόνηση τους μέσα στο αυλάκι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη.

Σαν καθαριστικά έχω καταλήξει σε δύο συγκεκριμένα...
1) Για τον δίσκο τη βούρτσα της Roksan που είναι η μοναδική που καθαρίζει τέλεια τον δίσκο.
2) Για την κεφαλή το Zerodust! Απλά τέλειο...

Ούτε υγρά, ούτε τίποτα!

Βουρτσάκι για την βελόνα έχω ένα που έχει την μορφή που έχει η μάσκαρα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες.
Μαλακές τρίχες βουτυγμένες σε υγρό....και πλέον το μπουκαλάκι δεν έχει το αρχικό υγρό,αλλά το record cleaner της am το οποίο το έβαλα εγώ.:flute: