ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....

Τα θέματα και οι παραλληλισμοί των εμφυλίων πολέμων που ξέσπασαν μετά τον Β' ΠΠ έρχονται κουτί και στην θεωρία της γεωπολιτικής (Μάκιντερ και σία)....

Πέραν βεβαίως των προφανών ομοιοτήτων , υφίστανται και πολλαπλάσια διαφοροποιά στοιχεία ......

Το δυστύχημα για την χώρα μας, είναι ότι πλέον των ζωών που (ουσιαστικά ) άδικα χάθηκαν, του δηλητηριασμένου κλίματος για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, κλπ. κλπ. ο συντριπτικός όγκος των χρημάτων της βοήθειας Μάρσαλ, αντί να προορισθεί για την ανοικοδόμηση (όπως πχ. στην Γερμανία) , δόθηκε για αγορά οπλισμού για την εξόντωση του άλλου μισού, ή εξανεμίσθηκε (κατά τον προσφιλή ελληνικό τρόπο) σε μίζες που μοιράσθηκαν άνθρωποι με επαίσχυντο ρόλο στην διάρκεια της κατοχής.

Θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα :
-Ποια ήταν η θέση του ΚΚΕ για την ναζιστική Γερμανία όσο ίσχυε η συμφωνία Ρίμπερντροπ -Μολότωφ
-Ποια θα ήταν η θέση του εάν αντί την ναζιστική γερμανία εισέβαλλε η Σοβ.Ένωση..και επειδή σωστά θα αναφωνήσετε όλοι ότι"με το αν δεν γράφεται η ιστορία " ,..ποια ήταν η θέση του ΚΚΕ για την εισβολή της Σοβ. Ένωσης στην Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία και για να μην ξεχνάμε και πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν
και τέλος ... ποια ήταν η θέση του ΚΚΕ για την μικρασιατική εκστρατεία

Ο δογματισμός και ο φανατισμός είναι το ίδιο κακός απ'όπου κι'αν εκπορεύεται..

Απάντηση: Re: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....

-Ποια ήταν η θέση του ΚΚΕ για την ναζιστική Γερμανία όσο ίσχυε η συμφωνία Ρίμπερντροπ -Μολότωφ
-Ποια θα ήταν η θέση του εάν αντί την ναζιστική γερμανία εισέβαλλε η Σοβ.Ένωση..και επειδή σωστά θα αναφωνήσετε όλοι ότι"με το αν δεν γράφεται η ιστορία " ,..ποια ήταν η θέση του ΚΚΕ για την εισβολή της Σοβ. Ένωσης στην Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία και για να μην ξεχνάμε και πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν

Η δικη σου αποψη για τη Μικρασιατικη εκστρατεια ποια ειναι?

Μπράβο "αγωνία" για την Σοβιετική πολιτική από το 1ο ποστ! Δηλαδή εδώ δουλευόμαστε κανονικά...:BDGBGDB55:

Εκτός της εξέλιξης της συζήτησης, η οποία ουδόλως με απασχολεί μιας και τα πολιτικοιστορικά μου συμπεράσματα τα έχω ήδη βγάλει, περισσότερο με ανησυχεί το γεγονός ότι κάποιοι φαίνεται ότι έχουν βάλει μοναδικό σκοπό να "δυναμιτίσουν" την κατηγορία βάζοντας πολιτικά φυτίλια ένθεν κι ένθεν.

Αν κάποιος βρει άλλη εξήγηση για την ξαφνική "αγωνία" ορισμένων για την ιστορική αποκατάσταση της πολιτικής του ΚΚΕ ή για την αντιμετώπιση της μικρασιατικής εκστρατείας τότε ας μας την πει δημοσίως κι εγώ θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη.

Αν πάλι μπορούμε να μετατρέψουμε την κατηγορία σε πολιτικό καφενείο (σε αντίθεση με τον κανονισμό) και πάλι ας ανακοινωθεί δημοσίως για να δράσουμε αναλόγως.

Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ ουδέποτε αισθανόταν άνετα έναντι της επιχειρηματολογίας περί των μεταπολεμικών πεπραγμένων των σοβιετικών, και πάντοτε επέλεγε μια παραφιλολογούσα συγκαλυμένη αποστασιοποίηση. Βέβαια, λειτουργώντας ως πολιτικός σχηματισμός μέσα σε έναν χώρο καπιταλιστικά οργανωμένο, υπό το πρίσμα της ανάγκης για την οικονομική επιβίωση, δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να λειτουργεί ως αμιγής κεφαλαιοκράτης, εσοδεύοντας απ' όπου μπορεί. Άλλωστε, είναι εργοδότης σε πολλές επιχειρήσεις, και μάλιστα εργοδότης που δεν διαφέρει από κανέναν άλλο, ή τουλάχιστον έτσι φημολογείται. Μόνο που αυτό ουδέποτε επεδείχθη στην πράξη, καθ' όσον ουδείς μπήκε στον κόπο να κάνει κάτι τέτοιο, προφανώς για να μην αποδομήσει το λαϊκό, κατ' εμέ αφόρητα λαϊκίστικο(*), προφίλ του κόμματος.

Όσο για την Μικρασιατική εκστρατεία, το Μικρασιατικό φιάσκο, για να συνεννοούμεθα, ποτέ δεν καταφέραμε να διδαχθούμε κάτι απ' αυτό, έστω, το πιο απλό: Πως η χώρα δεν έχει φίλους, αλλά συμφέροντα. Ανέκαθεν, η εξωτερική πολιτική εχαράσετο από άτομα ανεπαρκή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα οποία την αντιμετώπιζαν πάντοτε ως εργαλείο εσωτερικής κατανάλωσης με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, και τίποτε περισσότερο.

(*) Η προσκόλληση του οργανωμένου κομμουνιστή και η πιστή αναπαραγωγή του τί λέει ο Ριζοσπάστης και οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Επιτροπής είναι κάτι μάλλον κοινότυπο, που τώτα πλέον απαντάται και σε άτομα που είναι οργανωμένα και στα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα. Όσο για την φοιτητική κοπμμουνιστική βερσιόν, τους οργανωμένους στην ΠΣΚ, αυτοί είναι πάντοτε αντικείμενο διακωμώδησης από όλο το υπόλοιπο φοιτητικό φάσμα, από την άλρα δεξιά έως τις αριστερές συσπειρώσεις.

Last edited:
Υποθέτω Fuse ότι αναφέρεσαι σε μένα, μιας κι εγώ έγραψα την παραπάνω φράση. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι ανεξάρτητα από το τι διδάσκουν τα βιντεάκια, το ό,τι κάθε 10'' εμφανίζεται το σήμα του ΚΚΕ με οδηγεί να σκεφτώ ότι πρόκειται για διαφήμιση κόμματος (ιδιαίτερα σε εποχή προεκλογικού αγώνα).

Επειδή δεν είμαι μέλος σε καμία κομματική παράταξη, οποιοδήποτε σχετικό βίντεο κόμματος που διδάσκει ιστορία θα σχολιαζόταν από μένα με τον ίδιο τρόπο.

Όσο για την πολιτική μου ιδεολογία, νομίζω ότι είναι λίγο άστοχο να την συμπεραίνεις από το αρχικό σχόλιό μου...

Αγαπητέ Σταμάτη κοίτα πως έχουν τα πράγματα:
Κάποιος φίλος για δικούς του λόγους ανέβασε εδώ κάτι βίντεο. Όταν τα είδα αυθόρμητα σκέφτηκα ότι πρόκειται για βίντεο που φτιάχτηκαν κάπου στη Σ.Ε. την εποχή του ψυχρού πολέμου. Προφανώς ο φίλος τα ανέβασε για λόγους ιστορικούς, καλλιτεχνικούς ή και συναισθηματικούς. Και εγώ έτσι τα είδα.
Από δώ μέχρι του να τα χαρακτηρίσουμε "προπαγάνδα" η διαφορά είναι τεράστια. Αν είναι δυνατόν να αποτελούν προπαγάνδα κόμματος αυτά τον 21ο αιώνα:flipout:
Δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ είναι τόσο "καθυστερημένο".
Απεναντίας εσύ φάνηκε να "τσιμπάς" και τα χαρακτήρισες "προπαγάνδα" αναβιώνοντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα χωρίς λόγο.

Εκτός κι αν έκανες χιούμορ και δεν το κατάλαβα.

Όσο για την πολιτική σου ιδεολογία, μόνος σου χαρακτηρίστηκες με την αντίδρασή σου αυτή τουλάχιστον σαν "αντικομμουνιστής" Δικαίωμά σου είναι φυσικά και δε σε έκρινα γι αυτό. Για το υπερβολικό της αντίδρασής σου μόνο έχω ενστάσεις όπως εξήγησα και γι αυτό αντέδρασα.

Και κάτι ακόμα. Επειδή δεν είμαστε μέλη σε καμιά κομματική παράταξη γι αυτό και τα κόμματα μας κάνουν ότι θέλουν. Τους τα έχουμε χαρίσει και σε μας έμεινε η γκρίνια του καναπέ και η σπαζοκεφαλιά "τι να ψηφίσω", σε όσους υπάρχει...κάθε 4 χρόνια.

Για μένα (ο οποίος έχω πάψει να είμαι πια μέλος κομματικής παράταξης) αυτό δεν είναι ούτε μαγκιά ούτε εξυπνάδα. Αδυναμία και ντροπή είναι μήν σου πώ και χαζομάρα.

Αυτά Σταμάτη.

Μπράβο "αγωνία" για την Σοβιετική πολιτική από το 1ο ποστ! Δηλαδή εδώ δουλευόμαστε κανονικά...:BDGBGDB55:

Εκτός της εξέλιξης της συζήτησης, η οποία ουδόλως με απασχολεί μιας και τα πολιτικοιστορικά μου συμπεράσματα τα έχω ήδη βγάλει, περισσότερο με ανησυχεί το γεγονός ότι κάποιοι φαίνεται ότι έχουν βάλει μοναδικό σκοπό να "δυναμιτίσουν" την κατηγορία βάζοντας πολιτικά φυτίλια ένθεν κι ένθεν.

Αν κάποιος βρει άλλη εξήγηση για την ξαφνική "αγωνία" ορισμένων για την ιστορική αποκατάσταση της πολιτικής του ΚΚΕ ή για την αντιμετώπιση της μικρασιατικής εκστρατείας τότε ας μας την πει δημοσίως κι εγώ θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη.

Αν πάλι μπορούμε να μετατρέψουμε την κατηγορία σε πολιτικό καφενείο (σε αντίθεση με τον κανονισμό) και πάλι ας ανακοινωθεί δημοσίως για να δράσουμε αναλόγως.

Εσύ πάλι που τους βλέπεις τους δυναμίτες; Μια χαρά πάει η συζήτηση!

Re: Απάντηση: Re: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....

Εσύ πάλι που τους βλέπεις τους δυναμίτες; Μια χαρά πάει η συζήτηση!

Εντάξει, μπορεί και να βλέπω φαντάσματα βυζαντινών αυτοκρατόρων να επιτίθενται στην Cafe και να την ανατινάζουν...Θα δείξει...

Κύριοι, ας κρατήσουμε τη συζήτηση σε ένα καλό επίπεδο. Άλλωστε μέχρι τώρα υπάρχει πλουραλισμός απόψεων και αρκετά επιχειρήματα.

Κύριοι, ας κρατήσουμε τη συζήτηση σε ένα καλό επίπεδο. Άλλωστε μέχρι τώρα υπάρχει πλουραλισμός απόψεων και αρκετά επιχειρήματα.

Συμφωνω απολυτως. Εγω μεχρι τωρα θεωρω την συζητηση ακρως ενδιαφερουσα....

Re: Απάντηση: Re: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ....

:grinning-smiley-043
ότι ήταν αστικοτσιφλικάδικη ήττα
που τα κίνητρα της εν μέρει μπορεί να ήταν αγαθά (της εκστρατείας) τουλάχιστον στο μυαλό αυτών που έχυσαν το αίμα τους εκεί και όχι αυτών που την σχεδίασαν.. έτσι δεν γίνεται άλλωστε μέχρι σήμερα???

Last edited:
Βεβαια το Κ.Κ.Ε δεν συγχώρησε τον Βενιζέλο που έστειλε εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία για να συμμετάσχει στούς ´Λευκούς´κατά τής Ρωσικής Επανάστασης(σφάλμα πολιτικό και ενώ ο Λενιν θεωρούσε τον Κεμάλ απελευθερωτή.....).
Y.Γ
Γιατί τόση ανατριχίλα με το Βυζάντιο παίδες???Mήπως να ξεκινησουμε την συζήτηση για τον εμφύλιο,απο την πρώτη Αλωση τής Πόλης το 1204,απο τούς Φραγκους ,που ως ´πολιτισμένοι´φέρθηκαν χειρότερα και απο τον Μωάμεθ το 1453??Που κατακλεψανε ολο το χρυσάφι τής Πολης και σύλησαν την Αγία Σοφία με χυδαίο τρόπο??Mια και όπως λέγεται ,η Ιστορία δεν πρεπει να αντιμετωπίζεται με μεμονωμένα γεγονότα??

Το Βυζάντιο, έχοντας καταντήσει ένα κράτος φονταμενταλιστών κοιλαράδων καλόγερων, και, από κάποια στιγμή και μετά, όντας αποκομμένο από την τεχνολογική εξέλιξη, είχε την τύχη που του άξιζε. Βέβαια, όχι ότι αυτοί που το κατέλαβαν είναι καλύτεροι. Ακόμα και σήμερα, πολλοί από αυτούς ζουν υπό μεσαιωνικές συνθήκες.

Και οι Αλβανοί τού Χότζα θεωρούσαν ότι ο εξηλεκτρισμός εξισούται με τον σοσιαλισμό.
Προσπαθώ πάντως να θυμηθώ την ανεπτυγμένη τεχνολογία τού Μεσαίωνα αλλά δέν...Ισως στίς πανοπλίες.
Μάλιστα η έννοια τού Παποκαισαρισμού δεν ήταν Βυζαντινή.Αλλού οι Πάπες καθόριζαν τίς τύχες τών ανθρώπων.Και απο κοιλιές ούουου.
Τέλος απο τούς Κομνηνούς και μετά υπήρξε η τελευταία Βυζαντινή Αναγεννηση,με άνθηση τών Ελληνικών Γραμματων.
Ο Ράνσιμαν τα λεει και ο Βασίλιεφ.Και ο Οστρογκότσκυ.
Βεβαια δεν έχω διαβάσει Λιάκο..

Το Βυζάντιο ήταν αυτοκρατορία, οπότε είναι λάθος να το συγκρίνουμε με Ελλάδα και όλα τα συναφή. Πολλοί αυτοκράτορες δεν είχαν καν ελληνική παιδεία