Photis
Supreme Member
Σήμερα το παιδί που θέλει να παίξει έξω από το σπίτι του, με τους φίλους του, ένα παιγνίδι που δεν μπαίνει στην πρίζα και δεν έχει μπαταρίες, βαφτίζεται υπερκινητικό και πρέπει να δει οπωσδήποτε παιδοψυχολόγο. Καλημέρα σας.
Τα χρόνια εκείνα ήταν γεμάτα χαρά, αληθινό παιχνίδι, αθώα και το νόημα της ζωής βρισκόταν εκεί έξω, κι όχι κλεισμένο σε τέσσερις τοίχους. Η ζωή ήταν πιο εύκολη και ανέμελη, και με περισσότερους αγνούς ανθρώπους γύρω μας και το μόνο που είχαμε να φοβηθούμε ίσως σαν παιδιά, ήταν ο "τρελλός" της γειτονιάς. Θυμάστε που κάποτε υπήρχαν γειτονιές και αλάνες, που βγαίναμε να παίξουμε; Ολα τσιμεντοποιήθηκαν, ασφαλτοστρώθηκαν και εγκλωβίστηκαν στα πρέπει της σημερινής εποχής, του διαδικτύου, της απομόνωσης. Τα παιδιά σήμερα, είναι τα παιδιά της τηλεόρασης, του fame story & dreamshow, του survivor και δεν ξέρω τι άλλο αφού έχουν χάσει την αθωώτητα εκείνων των εποχών. Πως να αφήσεις το παιδί σου να παίξει σήμερα, ανάμεσα σε τσιμέντο, αυτοκίνητα, μηχανάκια, αλλοδαπούς και συμμορίες, ναρκωτικά και σχολική μαφία; Εχάθηκε η αγνότητα πλέον φίλοι μου. Να 'σαι καλά που μας τα θύμησες.
Ενα απο τα εδιαφέροντα e-mail ου κυκλοφορούν:
"Αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια
γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε
να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες
μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να
μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».
Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια
και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.
Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε
κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά.
Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια,
βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε
φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση.
Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι
ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και
τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε; Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση.
Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη.
Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για
να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.
Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα
στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο
chat room και γράφοντας ; ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και μέσα από όλα
αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια!
Είχες την τύχη να
μεγαλώσεις σαν παιδί.."
Είσαι απίστευτος !!! :aktion033:
Ξύπνισες μεγάλες μνήμες και μ'έκανες να νοσταλγώ τα παιδικά μου χρόνια...
Είναι έτσι ακριβώς όπως τα λές φίλε... μεγαλώσαμε σαν παιδιά και αυτό είναι ανεκτίμητο.
Να είσαι πάντα καλά....:ernaehrung004:
Ενα απο τα εδιαφέροντα e-mail ου κυκλοφορούν:
"Αλήθεια είναι ότι (...) Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο
chat room και γράφοντας ; ) : D : P
(...)
"
οχι και απιστευτος
μια κουκλα δυο μετρα ειναι η μνημη !!!!!!
Σήμερα το παιδί που θέλει να παίξει έξω από το σπίτι του, με τους φίλους του, ένα παιγνίδι που δεν μπαίνει στην πρίζα και δεν έχει μπαταρίες, βαφτίζεται υπερκινητικό και πρέπει να δει οπωσδήποτε παιδοψυχολόγο. Καλημέρα σας.
Κι εγώ που γεννήθηκα ακριβώς το 1980 σε ποια γενιά ανήκω, στιν "πριν" ή στη "μετά"?
Η αλήθεια είναι ότι η δική μου γενιά βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο των δυο εποχών. Προλάβαμε το παιχνίδι στη γειτονιά - αν και όχι αμπάριζα ή τσέρκι - δε γνωρίσαμε την αποστείρωση, αλλά όλα τότε άρχιζαν...
Game boy, video games στον υπολογιστή με joystick, έγχρωμη τηλεόραση.... χίλιοι δυο λόγοι για να μας κλείσουν στο σπίτι.
Μετά, πρώτοι εμείς έπρεπε να μάθουμε δυο ξένες γλώσσες και να πάμε φροντιστήριο. Πού καιρός για παιχνίδια?
Πάντως, θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν - γύρω στα 14-15 - σταμάτησαμε να βγαίνουμε στη γειτονιά για παιχνίδι, τη θέση μας δεν την είχε πάρει κανείς. Ούτε τα μικρότερα αδέρφια μας, ούτε άλλα μικρότερα παιδιά.
Μάλλον γενιά του '80 ήταν η γενιά που τα έζησε όλα στο περίπου...
αυτές οι ωραίες αναμνήσεις γιατί οριοθετούνται στο 1980 και όχι πχ στο 1979 ή 1981 ?
Κάτι ερωτήσεις που κάνεις και εσύ μωρέ chief.Λες και έχει καμιά σημασία για εμάς:grandpa:
Ενώ ο τεκνός ο Δημοσθένης απο κάτω σου συγκινήθηκε.:ernaehrung004:
όχι τίποτα άλλο, αλλά μπορώ να γράψω μιά εντελώς διαφορετική ιστορία γιά το προ του 1970 και άλλη μιά γιά το προ του 1960... (άντε 63 - δεν είμαι και τόσο μεγάλος....):grandpa:
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.