Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στον Νταλάρα...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στον Νταλάρα...

μείωση της παραγωγής- λιγότερες μονάδες και περισσότερο διάσπαρτες-«ανάγκη» για λιγότερο πλούτο.

Το ουσιαστικό πρόβλημα στο καπιταλισμό δεν είναι το ότι δημιουργεί υπεραξία αλλά το ότι την υπεραξία την καρπώνονται οι λίγοι.

Μα αν την καρπώνονταν όλοι και δίκαια, τότε δε θα επρόκειτο για υπεραξία.

(*) Επανέρχομαι σε περασμένο μήνυμα αλλά καθώς το βλέπω συμπληρωματικό και επεξηγηματικό με το προηγούμενο μηνυμα μου.

Δεν ξερω αν ο πλουτος μετριετα με υλικα αγαθα .Πλουσιο θα ελεγα καποιον που ειναι ευτυχισμενος .Κατι που δεν περιεχει μεσα υλικα αγαθα αλλα αυτογνωσια και την καταληλη παιδεια.
Το συστημα που εχει στοχο την ευτυχια του ανθρωπου και οχι τον υλικο πλουτο το ψηφιζω.
Το Θιβετ νομιζω εχει (ή ειχε ) στο συνταγμα του οτι προτεραιοτητα του κρατους ειναι η ευτυχια του ανθρωπου. Ειναι μια καλη ιδεα για αρχη.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στον Νταλάρα...

Ναι, αλλά τι σχέση έχει η περισσότερη όξεξη για πλούτο με όλα αυτά που αναφέρεις?
Παράδειγμα (χονδροειδές, έστω)
Οι Σοβιετικοί τα είχαν όλα αυτά και πρωροπόροι στο διάστημα ήταν και καλή ιατρική είχαν και παιδεία (η Ρωσία είχε το μικρότερο ποσοστό αναλφαβητων παγκοσμίως αν δεν κάνω λάθος) κλπ. Δεν αύξανε όμως ο καθένας ατομικά τον πλούτο του.
(Δεν υποστηρίζω τώρα το σοβιετικό μοντέλο - μην παρεξηγηθώ κιόλας)

Ναι αλλά είχαν ανάγκη για περισσότερο πλούτο.
Όταν λέω, η ανάγκη του ανθρώπου για περισσότερο πλούτο, εννοώ κοινωνία όχι ατομικά.

Το πρόβλημα σε αυτό Χρήστο είναι ότι μερίδα κάποιων ανθρώπων εκμεταλλεύεται αυτήν την ιδεολογική "ευτυχία" κάποιων ανθρώπων και με αβάντα το σύστημα που υπάρχει πλουτίζει εις βάρος τους.

Μα αν την καρπώνονταν όλοι και δίκαια, τότε δε θα επρόκειτο για υπεραξία.

(*) Επανέρχομαι σε περασμένο μήνυμα αλλά καθώς το βλέπω συμπληρωματικό και επεξηγηματικό με το προηγούμενο μηνυμα μου.

Υπεραξία δημιουργείται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Ηθικά είναι κακό αλλά το χειρότερο είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται. Μέχρι να καταφέρουμε να καταργήσουμε την υπεραξία εγώ λέω ας κοιτάξουμε τουλάχιστον να την χρησιμοποιήσουμε σωστά, να την εκμεταλλεύεται όλη η κοινωνία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στον Ν

Ρε συ,
Θα σταματήσουν οι γιατροί να προσπαθούν να νικήσουν τις αρρώστιες. Οι επιστήμονες να καταλάβουν τον κόσμο. Εμείς να θέλουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να θέλουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει στον τρίτο κόσμο. Να θέλουμε να ξεπεραστεί το μαύρο που έχει η Kuro. Εγώ θα σταματήσω να θέλω ταξίδια με το Enterprise.
Ο πλούτος από μόνος του δεν είναι κακός. Κακός είναι ο τρόπος που τον χρησιμοποιούμε.

Ο πλούτος είναι το μέσον.

Αυτά που λες τα έκανε ο άνθρωπος επιδιώκοντας τον πλούτο γιατί ο πλούτος-χρήμα θα του έφερνε καταξίωση και ευτυχία ή τουλάχιστον αυτό πίστευε-πιστεύει.

Κίνητρο... και το μόνο κίνητρο που έχει ο άνθρωπος είναι να δείξει πως το πουλί του είναι μεγαλύτερο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στον Ν

Αυτά που λες τα έκανε ο άνθρωπος επιδιώκοντας τον πλούτο γιατί ο πλούτος-χρήμα θα του έφερνε καταξίωση και ευτυχία ή τουλάχιστον αυτό πίστευε-πιστεύει.

Κίνητρο... και το μόνο κίνητρο που έχει ο άνθρωπος είναι να δείξει πως το πουλί του είναι μεγαλύτερο...

Κλέαρχε πάλι γενικεύεις.....

Εγώ ούτε το ένα κάνω, ούτε το άλλο.....

Ναι αλλά είχαν ανάγκη για περισσότερο πλούτο.
Όταν λέω, η ανάγκη του ανθρώπου για περισσότερο πλούτο, εννοώ κοινωνία όχι ατομικά.

«Ο πλούτος του ανθρώπου είναι ο ελεύθερος του χρόνος»
Μαρξ.

Μεταφράζεται ποικιλοτρόπως βέβαια αυτό, αλλά σε μία ιδανικά αταξική κοινωνία, θα ήταν ίσως άσκοπο και άτοπο το κυνήγι ολοένα περισσότερου πλούτου ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στ

Ο πλούτος φωτιά? Ο πλούτος πέτρα για να κυνηγώ ζώα?
Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε την λογική για εργαλείο και είμαστε “αναγκασμένοι” να ψάχνουμε και να προχωράμε. Αν είχαμε μόνο τα ένστικτα θα ήταν διαφορετικά.

«Ο πλούτος του ανθρώπου είναι ο ελεύθερος του χρόνος»
Μαρξ.

Μεταφράζεται ποικιλοτρόπως βέβαια αυτό, αλλά σε μία ιδανικά αταξική κοινωνία, θα ήταν ίσως άσκοπο και άτοπο το κυνήγι ολοένα περισσότερου πλούτου ...

Συμφωνώ και με σένα και με τον Μαρξ.

Κλέαρχε πάλι γενικεύεις.....

Εγώ ούτε το ένα κάνω, ούτε το άλλο.....

Προφανώς και υπάρχουν Άνθρωποι που δεν το κάνουν, αλλά είναι οι λίγοι σε σχέση με τον πληθυσμό...

αν ήταν περισσότεροι θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Ο πλούτος φωτιά? Ο πλούτος πέτρα για να κυνηγώ ζώα?
Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε την λογική για εργαλείο και είμαστε “αναγκασμένοι” να ψάχνουμε και να προχωράμε. Αν είχαμε μόνο τα ένστικτα θα ήταν διαφορετικά.

Αλτρουισμός υπάρχει στον άνθρωπο όταν υπάρχει κίνδυνος.

πχ. όταν μπήκα φαντάρος, η βοήθεια και η συμπαράσταση που δείξαμε όλοι οι φαντάροι μεταξύ μας ήταν απίστευτη, πραγματικά απίστευτη...

Ξέρεις πόσο κράτησε; 3 μέρες... μέχρι να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ του στρατού.. μετά ήταν ο καθένας για την πάρτη του...

Ο άνθρωπος είναι μεγάλο παρτόλι, τώρα αν αυτό είναι στη φύση του δεν ξέρω...

σκέψεις γράφω με βάση αυτά που έχω ζήσει...

Εδώ εστιάζω και το πρόβλημα του συλλογισμού σου. Την ζωή σου μέχρι τώρα την περνάς μέσα σε ένα απάνθρωπο και ταξικό, τοξικό, κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στ

Εδώ εστιάζω και το πρόβλημα του συλλογισμού σου. Την ζωή σου μέχρι τώρα την περνάς μέσα σε ένα απάνθρωπο και ταξικό, τοξικό, κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

:grinning-smiley-043
Και το ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι αξίες παραμένουν και επιμένουν

Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στον Νταλάρα...

Το πρόβλημα σε αυτό Χρήστο είναι ότι μερίδα κάποιων ανθρώπων εκμεταλλεύεται αυτήν την ιδεολογική "ευτυχία" κάποιων ανθρώπων και με αβάντα το σύστημα που υπάρχει πλουτίζει εις βάρος τους.

Αρα προυποθεση ειναι το να το απαγορευει κανεις αυτο.

Προφανώς και υπάρχουν Άνθρωποι που δεν το κάνουν, αλλά είναι οι λίγοι σε σχέση με τον πληθυσμό...

αν ήταν περισσότεροι θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Αλτρουισμός υπάρχει στον άνθρωπο όταν υπάρχει κίνδυνος.

πχ. όταν μπήκα φαντάρος, η βοήθεια και η συμπαράσταση που δείξαμε όλοι οι φαντάροι μεταξύ μας ήταν απίστευτη, πραγματικά απίστευτη...

Ξέρεις πόσο κράτησε; 3 μέρες... μέχρι να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ του στρατού.. μετά ήταν ο καθένας για την πάρτη του...

Ο άνθρωπος είναι μεγάλο παρτόλι, τώρα αν αυτό είναι στη φύση του δεν ξέρω...

Οταν εχεις φαει δεκαπεντε χρονια χωρις καμμια εκπαιδευση στη συλλογικοτητα ειναι λιγο ουτοπικο να τα καταφερεις για περιισοτερο απο 3 ημερες.Και τοσο πολυ ηταν

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και κ

:grinning-smiley-043
Και το ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι αξίες παραμένουν και επιμένουν

Έτσι....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιαούρτια,καφέδες,νεράντζια και καρέκλες στον Νταλάρα...

Αρα προυποθεση ειναι το να το απαγορευει κανεις αυτο.

Μα όταν "απαγορεύεις" κάτι, με την έννοια της τιμωρίας φίλε Χρήστο, παραβλέπεις την "χρησιμότητα" του. Δηλαδή αν απαγορέψω σε εσένα να πλουτίζεις, σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να το κάνεις και το Κράτος του το απαγορεύει.

Το θέμα λοιπόν είναι να έχεις φτιάξει με τέτοια δομή την κοινωνία που και να μην του το απαγορεύεις, αλλά και να μην μπορεί να το κάνει....ΙΜΟ.

Μα όταν "απαγορεύεις" κάτι, με την έννοια της τιμωρίας φίλε Χρήστο, παραβλέπεις την "χρησιμότητα" του. Δηλαδή αν απαγορέψω σε εσένα να πλουτίζεις, σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να το κάνεις και το Κράτος του το απαγορεύει.

Το θέμα λοιπόν είναι να έχεις φτιάξει με τέτοια δομή την κοινωνία που και να μην του το απαγορεύεις, αλλά και να μην μπορεί να το κάνει....ΙΜΟ.

συμφωνω και επαυξανω.
Αν και για να φτασεις σε μια τετοια κοινωνια θα πρεπει να βαλεις ορια στον τροπο αποκτησης πλουτου και στο υψος του πλουτου.

Last edited:

συμφωνω και επαυξανω.
Αν και για να φτασεις σε μια τετοια κοινωνια θα πρεπει να βαλεις ορια στον τροπο αποκτησης πλουτου και στο υψος του πλουτου.

................και στο κοστος των αγαθων :smile:

συμφωνω και επαυξανω.

Δεν έχει να κάνει με απαγορεύσεις. Απλά δεν θα χρειάζεται .....