Γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Re: Απάντηση: Re: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Έτσι είναι Στέργιο. -bye-

:bigcry:

Ακριβώς, το crossover παρακάμπτεται όπως είπες.... με ΑΛΛΟ CROSSOVER..................!

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

oχι δεν παρακάμπτεται κανένα crossover.

Στο δικό μου ηχείο που υπάρχει ξεχωριστή καμπίνα για μεσουψηλά και χαμηλά παρακάμπτεται.

Απ' όσο θυμάμαι, στα Verity, η καμπίνα των χαμηλών έχει συχνότητα αποκοπής προς τα επάνω, αλλά των μεσουψηλών όχι προς τα κάτω...

Κι αυτό γίνεται επειδή οι άνω καμπίνες πουλιούνται και χωριστά σαν ηχεία βάσης.

Έτσι είναι Στέργιο. -bye-

:FSGSFGS4::damnyou::slapface:

-bye-

Re: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Τελικά η απάντηση στην ερώτηση "γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;" είναι...

για να νομίζουμε οτι θα ακούσουμε καλύτερα?

Δεν λέω "παίζει" να δεις βελτίωση στις χαμηλές συχνότητες,
γιατί τις υψηλές... και απο συρματόσχοινο με τα μανταλάκια της νοικοκυράς επάνω, να τις περάσεις το ίδιο θα ακουστούν!

Το μόνο που έχω καταλάβει έως τώρα, είναι ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα των εταιριών κατασκευής ηχείων και καλωδίων.

Money makes the world go round!

εφόσον ποτέ δεν έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι η διπλοκαλωδίωση έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι της απλής, τότε μένεις στο οτι "νομίζεις οτι παίζει καλύτερα"

Τελικά η απάντηση στην ερώτηση "γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;" είναι...

για να νομίζουμε οτι θα ακούσουμε καλύτερα?

Δεν λέω "παίζει" να δεις βελτίωση στις χαμηλές συχνότητες,
γιατί τις υψηλές... και απο συρματόσχοινο με τα μανταλάκια της νοικοκυράς επάνω, να τις περάσεις το ίδιο θα ακουστούν!

Το μόνο που έχω καταλάβει έως τώρα, είναι ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα των εταιριών κατασκευής ηχείων και καλωδίων.

Money makes the world go round!

Προσωπικά πιστεύω ότι η διπλοκαλωδίωση είναι περιττή. Μπορείς να πάρεις καλώδιο μεγαλύτερης διατομής.

Θα μου πεις, γιατί έχουν διπλές μπόρνες (και τριπλές ενίοτε) τα ηχεία;
Μάλλον επειδή μια διενίσχυση, έστω και παθητική, δε χάλασε ποτέ κανέναν.

Προτείνω δηλαδή, φθηνότερα διπλά καλώδια και έναν δεύτερο ίδιο τελικό. Αργότερα δε, παίζεις και με ενεργά κρος.

Φυσικά, όλα αυτά εμένα με αφήνουν παγερά αδιάφορο, εκτός κι αν αλλάξω ηχεία και φύγω από τα μονόδρομα... :D

...και φυσικά η απάντηση "γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση" δώθηκε από τον "Συντονιστή κατηγορίας & Ιδρ.Μέλος Σωματείου"!

Μην τον ακούς αυτόν... Είναι διαχειριστής στη μουσική κατηγορία... :flipout:

Οι λόγοι της διπλοκαλωδίωσης είναι απλοί...

1) Μερικά καλώδια τα πουλάνε ήδη έτσι (π.χ. Nordost)
2) Για να χαίρεσαι επειδή νομίζεις ότι ακούς διαφορά
3) Αν είσαι κοριτσάκι να παίζεις advanced σχοινάκι με διπλούς βόες

Η διπλοενίσχυση είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

Μην τον ακούς αυτόν... Είναι διαχειριστής στη μουσική κατηγορία... :flipout:

Δεν διαφωνώ, υπάρχει και το http://nobelprize.org/nobel_prizes/IthelaAplosNaGrapsoKati

Απλά την επόμενη φορά, οπου μπορεί κάποιος να δει το συγκεκριμένο σημείο του forum, να καταλάβει ότι η διπλοκαλωδίωση είναι απλά θέμα marketing.

-bye-

Απάντηση: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

OK, τώρα που όλοι οι μηχανικοί ήχου αναφώνησαν "Στην πυρά η διπλοκαλωδίωση" μπορούμε να παπαρολογήσουμε άνετοι στο επόμενο θέμα.

Μα για την παπαρολογία που γράφτηκε μπήκα στην κόπο να γράψω.

Και δεν αναφέρομαι στην διπλοκαλωδίωση αυτή καθ αυτή, την οποία έχω δοκιμάσει αρκετές φορές και δεν κράτησα καμμία.
Αντιθέτως η θέση που θα συνδεθούν τα καλώδια έχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση στο ακουστικό αποτέλεσμα με δεδομένους τους γνωστούς, απαράδεκτους στις περισότερες περιπτώσεις, βραχυκυκλωτήρες.

Απάντηση: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Οποιοσδήποτε έχει ελάχιστη εμπειρία με το hobby ξέρει ότι κάτι μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ένα σύστημα και δραματικά σε ένα άλλο. Οπότε καλό είναι να μην γενικεύουμε και απλά να αναφέρουμε την προσωπική μας άποψη.

Η άποψη της B&W:

http://www.bowers-wilkins.com/display.aspx?infid=1440

Εγω εχω να πω οτι τελικα αν αξιζει καποιος ν' ασχοληθει με κατι σχετικο, τοτε αυτο ειναι μονο η διενισχυση...

Ολοι αναφερετε το γεγονος οτι τα ηχεια εχουν 2 μπορνες σε καθε καναλι για διπλοκαλωδιωση και αυτο ειναι σωστο.
Και τα δικα μου (ερμης) ετσι ειναι.
Το θεμα ειναι οτι απο τον ενισχυτή ξεκιναει το διπλο καλωδιο, συνδεδεμενο σε ΜΟΝΗ μπορνα!!!!
Οι συχνοτητες που ξερουν που να ταξιδεψουν???

Και το ερωτημα μου ειναι πιο εντονο απο την στιγμη που απο συμφορουμιτη μας ετεθηκε και θεμα, οτι τα καλωδια θα πρεπει να ειναι τα ιδια!!!!!!

Γατι αν, ας πουμε, το καλωδιο αποτελουνταν απο ενα λεπτο και ενα χονδρο αγωγο μπορουμε να ισχυριστουμε οτι υπαρχει καποιος μηχανικος λογος, που στο λεπτο πηγαιναν τα πριμα και στο χονδρο τα μπασα.
Αλλα με ιδιο?????

Re: Απάντηση: Μπαμπά γιατί χρησιμοποιούμε διπλοκαλωδίωση;

Οποιοσδήποτε έχει ελάχιστη εμπειρία με το hobby ξέρει ότι κάτι μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ένα σύστημα και δραματικά σε ένα άλλο. Οπότε καλό είναι να μην γενικεύουμε και απλά να αναφέρουμε την προσωπική μας άποψη.

Η άποψη της B&W:

http://www.bowers-wilkins.com/display.aspx?infid=1440

ακόμη και η άποψη της B&W που το έχει σπουδάσει πραγματικά το θέμα γενικευμένα μιλάει...

"Bi-wiring doesn't influence volume, bass depth or even midrange punch typically, it improves stereo imaging and focus, detail retrieval and timing, although the effects aren't always uniform.

Και κάτι ακόμη. Μήπως ήθελαν να γράψουν Buy-wiring?

Όπως και να το δει κανείς, μόνο ένα λόγο βρίσκω να έχουν τα ηχεία διπλούς κοννέκτορες. Για χρήση Βι-amping.

Οτιδήποτε άλλο καταργεί τα βασικά ηλεκτρονικά.
Και μη μου πείτε τώρα για επιδερμικά φαινόμενα στα καλώδια κλπ κλπ γιατί μας βλέπω για νέο thread!

η διπλοκαλωδιωση παρακαμπτη τους βραχυκλωτηρες που συνηθως ειναι χαλια

και επιτρεπη τη χρηση μεγαλυτερης διατομης συνολικα.

ναι και ομως πολλες φορες με την χρηση καλωδιων 2χ6 χιλ εχουμε βελτιωση

αλλα δεν χωρανε και τα δυο μαζι.

δυο διαφορετικα καλωδια μπορουν να πετυχουν καλυτερο αποτελεσμα

αλλα και να καταστρεψουν τον ηχο.

ο βασικος λογος παντως που τα ηχεια εχουν εξτρα μπορνες πιστευω ειναι

η διενισχυση που οντως εχει σοβαρη βελτιωση.

Ολοι αναφερετε το γεγονος οτι τα ηχεια εχουν 2 μπορνες σε καθε καναλι για διπλοκαλωδιωση και αυτο ειναι σωστο.
Και τα δικα μου (ερμης) ετσι ειναι.
Το θεμα ειναι οτι απο τον ενισχυτή ξεκιναει το διπλο καλωδιο, συνδεδεμενο σε ΜΟΝΗ μπορνα!!!!
Οι συχνοτητες που ξερουν που να ταξιδεψουν???

Και το ερωτημα μου ειναι πιο εντονο απο την στιγμη που απο συμφορουμιτη μας ετεθηκε και θεμα, οτι τα καλωδια θα πρεπει να ειναι τα ιδια!!!!!!

Γατι αν, ας πουμε, το καλωδιο αποτελουνταν απο ενα λεπτο και ενα χονδρο αγωγο μπορουμε να ισχυριστουμε οτι υπαρχει καποιος μηχανικος λογος, που στο λεπτο πηγαιναν τα πριμα και στο χονδρο τα μπασα.
Αλλα με ιδιο?????

μην ανησυχης οι συχνοτητες ξερουν που να ταξιδεψουν.

το καλωδιο μαζι με το κρος το βλεπη ο ενισχυτης σαν συνολο οποτε

το κομματι των υψηλων εχει υψηλη αντισταση στις χαμηλες συχνοτητες

οποτε αυτες παιρνουν τον ευκολο δρομο του αλλου καλωδιου

με το κρος χαμηλων.

τι νομιζες οτι επειδη το κρος ειναι στο ηχειο οι χαμηλες πανε μεχρι εκει

και σταματουν;

τα ιδια ισχυουν και για τον αλλο κλαδο φυσικα.

...εν κατακλείδι έχετε σκευθεί για ποιό λόγο,
τόσο το καλώδιο που φέρνει ο ΟΤΕ στο σπίτι μας,
όσο και το καλώδιο του σταθερού μας τηλεφώνου απο τη βάση μέχρι το ακουστικό, είναι σαν κοκορέτσι? Σίγουρα όχι για design!

Οι επιπλέον εχθροί της μεταφοράς σήματος σε έναν αγωγό εκτός της γνωστής μας αντίστασης, είναι η χωρητικότητα και η αυτεπαγωγή. Τα δύο τελευταία μειώνονται με την περιστροφή του ζεύγους καλωδίων.

Εαν θέλουμε πραγματικό high-end μάλλον θα πρέπει να προτιμήσουμε ένα ζεύγος συνεστραμένων καλωδίων, παρα 4 καλώδια για ένα ηχείο.

Εαν πάλι θέλουμε Xtra Hi End, για όσους γνωρίζουν το κάτι παραπάνω υπάρχει και η αστεροτετραδική πλέξη!

Εαν πάλι κάνω λάθος, θα χαρώ να με διορθώσετε. Με επιχειρήματα όμως!

μην ανησυχης οι συχνοτητες ξερουν που να ταξιδεψουν.

το καλωδιο μαζι με το κρος το βλεπη ο ενισχυτης σαν συνολο οποτε

το κομματι των υψηλων εχει υψηλη αντισταση στις χαμηλες συχνοτητες

οποτε αυτες παιρνουν τον ευκολο δρομο του αλλου καλωδιου

με το κρος χαμηλων.

τι νομιζες οτι επειδη το κρος ειναι στο ηχειο οι χαμηλες πανε μεχρι εκει

και σταματουν;

τα ιδια ισχυουν και για τον αλλο κλαδο φυσικα.

Δεν κατεω πραμα απο τεχνικα και δεν μπορω να αντικρουσω αυτο που μου λες ,αλλα και αυτη η εξηγηση που μου δινεις δεν με καλυπτει (διαισθητικά και μονο)
Αν μου ελεγες για καμμια ρακη τοτε θα σου απαντουσα σαν ..ειδικος-bye-:ernaehrung004: