Γιατί ο τόσο κακός και δυνατός ήχος στα νυχτερινά κέντρα/clubs κτλ?

Έχω παρατηρήσει και εγώ τον "κακό" ήχο ακόμη και σε καλά μαγαζιά με το "απλό" αυτί μου. Θυμάμαι όταν πριν 15 χρόνια είχα πάει Λονδίνο ότι ο "καλός" ήχος σε μικρά και μεγάλα μπαρ μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση. Πραγματικά ευχαριστιόμουν την μουσική και ας είχα και έχω ελληνικά ακούσματα κατά κύριο λόγο.

Ίσως δλδ να είναι και θέμα κουλτούρας αυτή η κατάσταση και όχι μόνο χρημάτων.

Για τον "κακό" ήχο έχω σταματήσει να πηγαίνω και σε συναυλίες από τα φοιτητικά χρόνια. Σε όσες είχα πάει ο ήχος ήταν για γέλια. Μόνο κάποιοι τελειομανείς (Νταλάρας π.χ., πέρα από τα άλλα στραβά του) είχαν κάπως ανεκτό ήχο.

Μα δεν είναι τόσο θέμα κακής ποιότητας μηχανημάτων, (αρκετά μπαράκια έχουν αξιοπρεπή ηχεία τουλάχιστον και πηγές, jbl,pioneer κυρίως), όσο θέμα εντελώς καθυστερημένης τοποθέτησης των ηχείων, του/των σαμπ και εντελώς ηλίθιας επιλογής της θέσης του dj (αυτό επηρεάζει μόνο τον dj βέβαια). Επίσης, αρκετά barάκια, ιδίως στο κέντρο, είναι πολύ μικρά σε μέγεθος και είναι εκ φύσεως σχεδόν αδύνατο να παίξει καλά σύστημα εκεί μέσα...

Επίσης, πολλοί dj, επειδή και οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα ήχου των κομματιών που παίζουν, κατεβάζουν ότι να ναι από ιντερνετ, 128kb ας πούμε κομμάτια και "κακo-encodiσμένα" και τα παίζουν στο ήδη κακοστημένο όπως προείπα σύστημα, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάσταση...

Στα μηχανήματα, το κυρίως πρόβλημα έχω παρατηρήσει ότι δημιουργείται από τον προ συνήθως, ο οποίος είναι πολλές φορές πολύ χαμηλής ποιότητας και δεν έχει και τα απαιτούμενα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά για να οδηγήσει τους ενισχυτές. Κατά τα άλλα, όπως είπα, πηγές, ηχεία, είναι συνήθως οκ και ενισχυτές, ε, εντάξει, κάτι γίνεται...
+1 Για το υλικο.
Σε ποιον προ αναφερεσαι; Απο μικτη σε τελικο ή τελικους οπου εχω παιξει μεχρι τωρα.

Μάλλον ο Σάκης το προσέγγισε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Δεν είναι τα μηχανήματα τόσο. Υπάρχουν μπαράκια που έχουν πολύ αξιόλογα μηχανήματα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι σχεδόν κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν έχει ενδιαφερθεί να τα στήσει σωστά. Να φωνάξει κάποιον που να ξέρει κάποια βασικά πράγματα τουλάχιστον.

περα απο τα παραπανω τα οποια ειναι αρκετα ρεαλιστικα υπαρχουν και δυο αλλοι σημαντικοι παραμετροι που παιζουν στον χωρο .

Απο την μετα Σαλιαρη -Αυτοκινησης εποχη που ηταν ο πρωτος διδαξας οπου επεφταν τρελλα γκαζια στα μαγαζια ολα τα ""τζιμανια"" αρχισαν να αντιγραφουν αυτο το μοντελο και ενω οπι εταιριες που μπορουσαν να κανουν αυτη την δουλεια ηταν μαλλον ελαχιστες ( προσοχη οχι συναυλιακα ) ηχος καθαρα για club .... Ξεφυτρωσαν λοιπον απιστευτες εταιριες δημοσιων σχεσεων διοτι χρημα ειχαν απο πισω , ακριβα μηχανηματα εφερναν , δημοσιες σχεσεις εκαναν , επιβλητικες πωλησεις εκαναν τρανταχτων ονοματων , και σε γενικες γραμμες περιμεναν να στησουν ακριβα μηχανηματα τα οποια επισης περιμεναν να ""πανε καλα "" απο μονα τους επειδη ηταν καλα ....Το οποιο φυσικα ειναι τραγικο λαθος γιατι οσο και ακριβο να ειναι το μηχανημα αν δεν ειναι στημενο στο χωρο σωστα και επιλγεμενο για την δουλεια που πρεπει να κανει τοτε φυσικα και το αποτελεσμα θα ειναι κακο ...

Να σας θυμησω οτι απο τους πρωτους διδαξαντες ονοματα σημερα τρανταχτα πχ BEYMA ο Μ-----ς ηταν συγνωμη για την φραση μου πανηγυρτζης και εστεινε σε πανηγυρια DAVOLI μηχανηματα και σαφως δεν ηξερε τι ειναι το τρανσιστορ τι ειναι το gain κλπ ...ΙΜΑ AUDIO Ο Μ------ς εκπληκτικο παιδι απο τα καλα παιδια της πιατσας εριξε πολυ χρημα αλλα απο ηλεκτρονικα δεν εχει ιδεα ( ακομα ) εμαθε ξεκινωντας πολυ παλια στις πλατες ου καθε μαγαζατορα στηνωντας κατα κανονα ακριβα μηχανηματα και περιμενωντας να πανε μονο και μονο επeιδη ειναι καλα και ακριβα . Στην --------- ενω σαν επιχειρηματιες και οι δυο συναιτεροι ειναι πολυ καλα παιδια και εχουν κανει πολλες επνδυσεις δεν εχουν μονιμα δικους τους τεχνικους για στησηματα και εχουν εμπιστευθει κακως κατα την αποψη μου την αποψη του ""ΜαστροΚωστα "" Του ""μαστροβασιλη ""' η μου Μαστροθαναση του χοντρου ( για παραδειγμα )

Ο χρυσος κανονας λεει οτι ελαχιστοι εως καθολου επιχειρηματιες που εκαναν τρελλες δαπανες σε μηχανηματα και εισαγωγες τελικα δεν πληρωσαν ποτε καταλληλους μηχανικους ηχου που μπορουσαν να φερουν αποτελεσματα αναλογα των επενδυσεων.

ΝΑ τονισω επισης οτι μηχανικος ηχου δεν ειναι αυτος που στηνει NEXO electrovoice και JBL μηχανικος ηχου ειναι αυτο που θα βγαλει σωστο ηχο ακομα και με ηχεια τhw TELE το οποιο ειναι απολυτα εφικτο απλα πρεπει να ξερεις να το κανεις ...

Προσθετικα στο ιδιο σκηνικο και με τις εταιριες δημοσιων σχεσεων που στηνουν ηχο στα μαγαζια τα τελευταια χρονια εχουμε και ενα αλλο φαινομενο που ειναι οι σχολες τυπου ΑΝΤ1 ( πιανω αυτη προφανως θα υπαρχουν και αλλες ) οι οποιες βγαζουν σε χρονο μηδεν κατι ξεπεταρουδια και μετα με μηδεν πρακτικες γνωσεις τα προωθουν στα καναλια μαγαζιων,καφε, θεατρων και αλλων χωρων με οπλο τις δημοσιες σχεσεις και οχι τις γνωσεις ...

closing argument
--Καλος ηχος βγαινει οπου θες ευκολα και χωρις δαπανες ...χρειαζεται μονο γνωση
--Το τι μηχανηματα θα επιλεξεις πρεπει να ειναι σοφα επιλεγμενα για την αναλογη χρηση και το ποσο ακριβα θα ειναι ειναι μαλλον το τελευταιο
--Δεν ειναι δυνατον να εισαι ηχοληπτης η μηχανικος ηχου και να μην εχεις μια βασικη ιδεα απο ηλεκτρονικα
--Τελος ολα τα παραπανω που αναφεραν τα παιδια εχουν σοβαρη βαση και παιζουν επισης και αντιστοιχα το ρολο τους

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Σάκη μου καλύτερα να μένουμε στο θέμα, χωρίς σχόλια σε ανθρώπους που δεν μπορούν να απαντήσουν
σε φράσεις τύπου "πανηγυριτζής" "δεν έχει ιδέα" κλπ.

Τα ονόματα που αναφέρθηκαν, διαγράφηκαν για ευνόητους λόγους.

Στα κέντρα φαντάζομαι πως γίνεται πρωτίστως και κάλυψη της φωνής του κοπρόσκυλου που τραγουδάει.

Πολύ σωστή παρατήρηση.
Ο δυνατός ήχος σε συνδυασμό με την υπερβολική διαμόρφωση σήματος μέσω ηχητικών εφέ, κάνουν λιγότερο ενοχλητικές τις ατέλειες των μουσικών και τις φάλτσες φωνές των τραγουδιστών.

Στα μπουζούκια όσες φορές έχω πάει(μ' έχουν πάει για την ακρίβεια),άν δεν έχω ωτοασπίδες τα φράζω με κομμάτια χαρτοπετσέτας...

Απαράδεκτη κατάσταση...Κυριολεκτικά κουφαίνεσαι.

Αποφεύγω αυτά τα θορυβώδη μέρη όπως ...ο διάβολος το λιβάνι. Γι' αυτό είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να μιλήσει και να εξηγήσει το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο.

Θα συμφωνήσω όμως με τους προηγούμενους:

Πρώτη και κυριότερη αιτία η τσιγκουνιά των ιδιοκτητών-επιχειρηματιών. Οι οποίοι θα επιλέξουν τη χειρότερη από πλευράς ποιότητας λύση.

Δεύτερη αιτία η άγνοια. Πλήρης άγνοια. Ακόμα χειρότερα, όταν συναντιέται ανάμεσα στους τεχνικούς που υποτίθεται ότι είναι αρμόδιοι να εγκαταστήσουν και να ρυθμίσουν τα μηχανήματα. Η άγνοια αυτή συνδυάζεται και μ' ένα άλλο στοιχείο: Την αδιαφορία. Αδιαφορία των ιδιοκτητών για τον ήχο. Αδιαφορία των τεχνικών για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Αδιαφορία που συνδυασμένη με την τσιγκουνιά ευθύνεται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που θα ξοδευτούν χρήματα. Διότι έστω και ν' αγοραστούν κάποια αξιοπρεπή μηχανήματα, δεν θα γίνουν δαπάνες για να προσληφθεί ένας καλός μηχανικός ήχου που θα μελετήσει και θα ρυθμίσει όλ' αυτά.
Η άγνοια και αδιαφορία όμως υπάρχει και σ' εκείνους που θα τα χειριστούν και θα δουλέψουν σ' αυτό το περιβάλλον, όπως π.χ. οι dJ's, οι οποίοι κανονικά θα'πρεπε να'ναι οι πρώτοι που θα διαμαρτύρονται. Οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν είναι καν επαγγελματίες. Ερασιτέχνες ημιμαθείς, που μαθαίνουν τη δουλειά μέσα σ' αυτό το επιβαρυμένο περιβάλλον.

Και η τρίτη αιτία: Η μετατροπή της άγνοιας-αδιαφορίας σε "μόδα". Εν μέρει συνειδητά κι' εν μέρει υποσυνείδητα. Με τη δικαιολογία πως "Έτσι πρέπει να είναι!" Που καταλήγει: "Όσο περισσότερη φασαρία, τόσο καλύτερα". Κι' αυτό περνάει ως σωστό στους καταναλωτές, δηλαδή στους θαμώνες. Που το αναπαράγουν με τη σειρά τους συχνάζοντας σε παρόμοια μέρη.

Και τελικά καταλήγουν να πολλαπλασιάζουν το φαινόμενο.

Υ.Γ. Η άγνοια και αδιαφορία είναι ολοφάνερη σε μέρη όπως καφετέριες, μπαράκια, ταβέρνες κλπ, όπου δεν υπάρχει κάν υπεύθυνος για το χειρισμό των (καλών ή κακών) μηχανημάτων. Η συνηθισμένη ρύθμιση είναι: Τέρμα μπάσα, τέρμα πρίμα και πολύ δυνατά, όσο κι' αν αυτό είναι ενοχλητικό. Έτσι όμως πολλοί απ' όσους συχνάζουν -και δεν έχουν κάποια σχετική εκπαίδευση- καταλήγουν να πιστεύουν πως έτσι είναι ο 'σωστός" ήχος.
Και το ένα φέρνει το άλλο.

"Όσο περισσότερη φασαρία, τόσο καλύτερα". Κι' αυτό περνάει ως σωστό στους καταναλωτές, δηλαδή στους θαμώνες.
Που το αναπαράγουν με τη σειρά τους συχνάζοντας σε παρόμοια μέρη.

Ο κουφός και ο κλ@νι@ρης δίπλα στα νταούλια πάνε!

Λαική παροιμία

Θα συμφωνήσω και εγώ με τους προλαλήσαντες καθώς και με την εμπεριστατωμένη επαγγελματική άποψη του κ. Σάκη Πετρόπουλου. Αλλά θα ήθελα να προσθέσω τα εξής,
δεν θα πάω σε θέμα ματσαρίσματος μηχανημάτων γιατι χωράει πολύ κουβέντα το θέμα, και αν εμείς εδω μέσα πελαγώνουμε για ένα dac ή cd player τι θα πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες. αν δεν έχει μεράκι ο καταστηματάρχης δεν γίνεται τίποτα...
δεύτερον έχει σκεφτεί κανείς όταν στήθηκαν τα συστήματα και έγινε το sound check στο εκάστοτε μαγαζί φιλοτιμήθηκε κανεις να το γεμίζει με κόσμο ή θεωρησε οτι θα ακούγεται το ίδιο ένα μαγαζί 1000, 2000 ατόμων άδειο και το ίδιο γεμάτο....
Τέλος δεν είναι και εύκολο να καταστεί μια μουσική σε τέτοιες εντάσεις ευήκοη...προσωπικά έχω πάει και σε συναυλίες ξένων metal συγκροτημάτων οπου οι ηχολήπτες είναι επαγγελαματίες και με δικά τους μηχανήματα αλλά μην νομίζετε οτι έχουν αποτέλεσμα...θα μου πεις ναι σε τέτοιες εντάσεις ο χώρος θα πρέπει να έχει κατάλληλη διαμόρφωση παγίδες, διασπορές κτλ. Δεν είναι εύκολο παιδιά μόνο στο μέγαρο μουσικής θα ακούσεις σωστά αλλά δείτε και τον χώρο γύρω πως είναι η τοίχοι του. Και στις συναυλίες έξω σε αρένες ή σε γήπεδα που έχεις να κάνεις με τον αέρα εκεί να δεις γλέντια....
Δυστυχώς υπάρχουν πολύ παράγοντες κάποιοι μπορούν να προβλεφθούν άλλοι όχι...

παλιότερα που υπήρχε χρήμα , υπήρχε και διάθεση για καλό ήχο στα μαγαζιά
εγώ δόξα το θεό έχω δουλέψει ως dj τα "καλά χρόνια" με σοβαρούς συνεργάτες , μαγαζάτορες και τεχνικούς ήχου
θυμάμαι ισοσταθμίσεις με klark technik που εκείνα τα χρόνια τα analyzer κάνανε χοντρά λεφτά ( εκατομμύρια δραχμές ) σήμερα άμα πεις σε κανένα για ροζ θόρυβο θα σε πάρει με τις ντοματες
καβατζα πάντα και αλλαγή κάθε εβδομάδα τις pickering στα 1200 , με τους ecler τους μικτες με τα βελούδινα μεγάλης διαδρομής ποτενσιόμετρα
με τα martin τα subwoofer που σκότωναν , με gauss μεγαφωνα , με electovoice mt1 , με τους carver μας κτλ

ε μετά ήρθαν τα behringer , το jazler , οι μικτες του πενηντάρικου
τώρα παίζουν με λαπτοπ , με την onboard κάρτα ήχου και τα ποιοτικότερα αρχεία είναι 128kbps , παλιοί φίλοι που συνεχίζουν να είναι dj , τους λέω , έλα να σου τα δώσω σε flac αυτά που παίζεις , τι σε flac ? αυτά που πιάνουν πολύ χώρο λες? μπαααα δεν θέλω

Σακη εμείς της επόμενης γενιας σε wild rose και αμφιθέατρο καλά ακούγαμε
πάνε αυτες οι εποχες...
Στα περισσοτερα μπουζούκια σημερα υπάρχει ηχοληπτης ο οποίος δουλευει σε ρυθμούς...dj:BDGBGDB55:
μια που το εφερε η κουβέντα αν ενδιαφέρεται κανείς, εκλεισε ενα καφε μπαρ εδω στο πασαλιμάνι που είχε δώσει πολλά λεφτά για ηχο
εχουν μεινει μερικά διδρομα σε 15'' και 10'' κάτι τελικοί, σκαμπο, τραπεζάκια, φωτα...:-))
μέχρι αυριο μεθαυριο θα έχουν φύγει

τώρα παίζουν με λαπτοπ , με την onboard κάρτα ήχου και τα ποιοτικότερα αρχεία είναι 128kbps , παλιοί φίλοι που συνεχίζουν να είναι dj , τους λέω , έλα να σου τα δώσω σε flac αυτά που παίζεις , τι σε flac ? αυτά που πιάνουν πολύ χώρο λες? μπαααα δεν θέλω

και μου την σπάει γιατί για λόγους φθορας είχα αγοράσει εκείνα τα χρόνια από καμιά 15αρια φορές το Legend του marley και το money for nothing των dire και αλλα
και αυτοί σήμερα να τους τα δίνεις τσάμπα τα φλακια και να μην τα θέλουν , οτι και να πω άλλο είναι περιττό νομίζω

παλιότερα που υπήρχε χρήμα , υπήρχε και διάθεση για καλό ήχο στα μαγαζιά
εγώ δόξα το θεό έχω δουλέψει ως dj τα "καλά χρόνια" με σοβαρούς συνεργάτες , μαγαζάτορες και τεχνικούς ήχου
θυμάμαι ισοσταθμίσεις με klark technik που εκείνα τα χρόνια τα analyzer κάνανε χοντρά λεφτά ( εκατομμύρια δραχμές ) σήμερα άμα πεις σε κανένα για ροζ θόρυβο θα σε πάρει με τις ντοματες
καβατζα πάντα και αλλαγή κάθε εβδομάδα τις pickering στα 1200 , με τους ecler τους μικτες με τα βελούδινα μεγάλης διαδρομής ποτενσιόμετρα
με τα martin τα subwoofer που σκότωναν , με gauss μεγαφωνα , με electovoice mt1 , με τους carver μας κτλ

ε μετά ήρθαν τα behringer , το jazler , οι μικτες του πενηντάρικου

:a0210:

παντως υπαρχουν και τα αλλα, αυτα με τον καλο ηχο. Στα δικα μου, τα δυτικα προαστια αιγαλεω, χαιδαρι υπαρχουν μαγαζια που γυρνας σπιτι και φτυνεις το συστημα

Το διάστημα που έβγαινα πιο τακτικά έξω δεν θυμάμαι κάτι θετικό από άποψη υποφερτού ήχου. Δεν έχω ούτε είχα απαίτηση Hi Fi αλλά λίγο σεβασμό στον κόσμο που ξεχείλιζε με την παρουσία του. Υποδομή μηδέν, "κανείς" δεν ασχολείται με την ποιότητα, μάλιστα έλεγαν μερικοί όταν ρωτούσα ο (ανάγωγος) ότι ο ήχος φτιάχτηκε από μάστορα. Ένα μεγάλο μαγαζί που δεν θυμάμαι ποιο ήταν, όταν έπαιξε ένα ορχηστρικό κομμάτι, ο κόσμος σταμάτησε να χορεύει και απολάμβανε κοιτώντας δεξιά, αριστερά, επάνω. Ήταν εκστασιακή στιγμή όντως. Μόνο αυτό θυμάμαι από τα θετικά. Κάποια άλλα λίγα μεν είχαν ψιλο-ευχάριστο ήχο που κατά την γνώμη μου δεν έφτανα το 10% στο σύνολό τους.
Πολλές φορές μάλιστα μπαίνοντας σε κάποιο μαγαζί και άκουγα τον οχετό έφευγα, ενώ από την παρέα αναρωτιόντουσαν το γιατί, ε και τι έγινε!
Τότε που ήταν καλές εποχές δεν επένδυσαν σωστά, είτε γιατί οι ίδιοι οι μαγαζάτορες κοιτούσαν να τη βγάλουν οικονομικά, είτε γιατί ήταν και είναι αδιάφορος ο κόσμος (βλέπε πόσοι ασχολούνται με τον καλό ήχο).

Κάποιος συμφορουμίτης έγραψε περί εσκεμμένου... , θα με ενδιέφερε να μάθω αυτή τη μελέτη, ευχαριστώ.:a0210:

Last edited:
Αν ήταν δύσκολο σε μεγάλο χώρο να έχεις καλή ποιότητα τότε από τα σινεμά θα φεύγαμε με το κεφάλι κουδούνι...
Εδώ καταφέρνουν σε τέτοιες αίθουσες να έχουν πολυκάναλο ήχο με καλή ποιότητα σε πολύ υψηλά db!
Οι clubάδες έχουν πρόβλημα, που ο κόσμος δεν έχει απαίτηση ούτε καν για στερεοφωνία;

Kαλά και τώρα και για αυτό τον παίρνεις, σε όποια μορφή κι αν έχει τη συλλογή του, αλλά δυστυχώς πλέον, πέρα από αυτό, τον βασικότερο ρόλο για πολλά μαγαζιά, τον παίζει το πόσο κόσμο ξέρει και μπορεί να φέρνει στο μαγαζί...

Εδώ καταφέρνουν σε τέτοιες αίθουσες να έχουν πολυκάναλο ήχο με καλή ποιότητα σε πολύ υψηλά db!
Έχουν όμως και ακουστική μελέτη και ακριβά μηχανήματα.
Άσε που έχω και από αυτούς παράπονο. Στα Village η ένταση είναι πάντα πολύ πιο δυνατή απ' ότι πρέπει. Και φανταστείτε ότι στα σινεμά υπάρχει και προδιαγραφή για τη μέση στάθμη...