Γιατί όχι compact φωτογραφική για video λήψεις?

Ορέστης Κ

New member
28 June 2006
36
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σε όλους! Βρίσκομαι στη διαδικασία αγοράς μιας βιντεοκάμερας με HD σήμα (Σκεφτόμουν την Canon HF200). Σκέφτηκα πριν καταλήξω να ρίξω μια ματιά και στις δυνατότητες βίντεο των compact φωτογραφικών μηχανών. Έπεσα πάνω στην Canon PowerShot SX1. Θα σας πω μερικά χαρακτηριστικά για να μπείτε στο νόημα:

1) Λήψη 1920 χ 1080 p (καμία βιντεοκάμερα consumer ή και prosumer δεν κάνει λήψη σε 1920 χ 1080 p όλες κάνουν interlaced λήψη)
2) Ευρυγώνιος φακός 28 - 560 (αντί για 48-570 περίπου των βιντεοκαμερών)
3) Εγγραφή σε SD όπως και οι βιντεοκάμερες
4) αισθητήρας CMOS (μόνο οι DSLR της CANON και οι βιντεοκάμερες έχουν CMOS, οι άλλες έχουν CCD)
5) σπαστή οθόνη για περίεργες γωνίες (όπως και οι κάμερες)
6) Μεγαλύτερος σε μέγεθος αισθητήρας από κάθε compact βιντεοκάμερα

Είναι όμως και φωτογραφική άρα:

7) 10 MP μέγεθος φωτογραφίας
8) Αποθηκεύει σε raw format
9) Hot shoe άμεσα συμβατό με Canon Speedlight
10) Δέχεται ΑΑ μπαταρίες άρα πολύ εύκολα και φθηνά γράφεις πολλές ώρες
11) Κοστίζει κάτω από 500 (ενώ η HF 200 περίπου 700 )

Βρίσκω ωστόσο και μερικά μειονεκτήματα γι αυτό και έφτιαξα αυτό το thread:

1) άβολη λαβή για μεγάλης διάρκειας εγγραφής βίντεο στο χέρι
2) λίγο πιο σκοτεινός φακός από των βιντεοκαμερών (άραγε το υψηλό ISO αντισταθμίζει την απώλεια φωτός;)
3) όριο εγγραφής τα 4 GB της κάρτας δηλ. στα 30 λεπτά βίντεο

Συμπεράσματα και ερωτήματα:

Αυτή η φωτογραφική μηχανή σίγουρα ξεπερνάει κάθε άλλη φωτογραφική στις video δυνατότητες. Σίγουρα, ακόμα, ξεπερνάει και κάθε βιντεοκάμερα στις φωτογραφικές ικανότητες. Το ερώτημα είναι: Αν προτεραιότητα σου είναι να κάνεις καλές λήψεις βίντεο και θες ταυτόχρονα να κάνεις και αξιοπρεπείς λήψεις φωτογραφιών (για το κάτι παραπάνω υπάρχουν και οι DSLR) αξίζει να καταλήξεις σε λύσεις σαν και την SX1 ή προτείνονται οι βιντεοκάμερες σαν πιο ειδικές στο είδος?

Απευθύνθηκα και σε πωλητές φωτογραφικών καταστημάτων αλλά δεν πήρα εμπεριστατωμένες απαντήσεις...

Καλησπέρα σε όλους! Canon PowerShot SX1.
1) Λήψη 1920 χ 1080 p (καμία βιντεοκάμερα consumer ή και prosumer δεν κάνει λήψη σε 1920 χ 1080 p όλες κάνουν interlaced λήψη)
..

καλησπερα , σε αυτο το site ,
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_sx10is.asp

γραφει '' Movie Clips : 640 x 480, @ 30 fps, 320 x 240 @ 60 / 30 fps ''

μηπως εχεις κανει καποιο λαθος . -bye-

Έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα περιγράφεις. Δηλ. πρόκειται για μια μηχανή που γράφει κανονικά HD βίντεο (βέβαια δεν ξέρω αν φθάνει σε 40 ΜΒ/sec) σε Η.264 format. Για το φακό και όλα τα άλλα που αναφέρεις ισχύουν. Όμως εκείνο που εγώ θα πρόσεχα είναι το AF.

Ένα σύστημα AF για φωτογραφική μηχανή είναι πολύ διαφορετικό από το AF μιας βιντεοκάμερας. Το πρώτο είναι για ακαριαία εστίαση αλλά σε σταθερή εστιακή απόσταση, ενώ για βιντεοκάμερα το ζητούμενο είναι το μαλακό φόκους ή ντεφόκους ακόμη και σε συνθήκες ζουμαρίσματος.

Για τα 30 λεπτά που αναφέρεις δεν πιστεύω ότι αποτελεί πρόβλημα, απλά αλλάζεις κάρτα. Φυσικά θα χρειαστείς την απολύτως πιο γρήγορη κάρτα, δηλ. κλάση 8.

Re: Απάντηση: Γιατί όχι compact φωτογραφική για video λήψεις?

καλησπερα , σε αυτο το site ,
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_sx10is.asp

γραφει '' Movie Clips : 640 x 480, @ 30 fps, 320 x 240 @ 60 / 30 fps ''

μηπως εχεις κανει καποιο λαθος . -bye-

η SX10S τραβά 640Χ480. Η SX1S τραβά 1920Χ1080. Μεγάλη διαφορά.

Επισκέφτηκα μερικά review sites για να πάρω μερικά ακόμα τεχνικά χαρακτηριστικά για την HF 200:

Maximum recording time
32GB SDHC Memory Card (not supplied)
FXP (17 Mbps) 4 hours 10 minutes - Allows 1920 x 1080 Full HD Recording
MXP (24 Mbps) 2 hours 55 minutes - Allows 1920 x 1080 Full HD Recording

Οπότε αν κάνουμε μια απλή αναγωγή από τα δεδομένα της SX 1, ότι δηλαδή σε 4 GB χωράει 30' βίντεο, προκύπτει ότι σε 32 GB θα χωράει 4 ώρες. Άρα από το bitrate που βλέπω στην βιντεοκάμερα, η SX 1 θα τραβάει βίντεο σε bitrate περίπου 17 Mbps. Άρα σε αυτό υπερτερεί η βιντεοκάμερα με αρκετά μεγάλη διαφορά...

Ωστόσο, στο dpreview έχει video samples της SX 1 που είναι αρκετά καλά! Με εντυπωσιάζει το progressive σήμα είναι η αλήθεια... (Οι βιντεοκάμερες τραβούν progressive μόνο σε διαστάσεις 1280 χ 720 px)

Όσο για τον φακό της βιντεοκάμερας:

Lens
Zoom Ratio 15x Optical
Focal Length f=4.1- 61.5mm (35mm equivalent: 39.5 - 592.5mm)
Max. F/Stop f/1.8-3.2

Από τη μία το 39.5mm έχει τεράστια διαφορά από το 2.8 της SX1, από την άλλη όμως και το f/1.8 διαφέρει 1,5 στοπ από το 2.8 της SX 1...

Αυτό που λες για το AF Βλάση είναι πράγματι πολύ σημαντικό, είναι όμως καθοριστικό λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά?

Re: Απάντηση: Γιατί όχι compact φωτογραφική για video λήψεις?

Επισκέφτηκα μερικά review sites για να πάρω μερικά ακόμα τεχνικά χαρακτηριστικά για την HF 200:

Maximum recording time
32GB SDHC Memory Card (not supplied)
FXP (17 Mbps) 4 hours 10 minutes - Allows 1920 x 1080 Full HD Recording
MXP (24 Mbps) 2 hours 55 minutes - Allows 1920 x 1080 Full HD Recording

Οπότε αν κάνουμε μια απλή αναγωγή από τα δεδομένα της SX 1, ότι δηλαδή σε 4 GB χωράει 30' βίντεο, προκύπτει ότι σε 32 GB θα χωράει 4 ώρες. Άρα από το bitrate που βλέπω στην βιντεοκάμερα, η SX 1 θα τραβάει βίντεο σε bitrate περίπου 17 Mbps. Άρα σε αυτό υπερτερεί η βιντεοκάμερα με αρκετά μεγάλη διαφορά...

Ωστόσο, στο dpreview έχει video samples της SX 1 που είναι αρκετά καλά! Με εντυπωσιάζει το progressive σήμα είναι η αλήθεια... (Οι βιντεοκάμερες τραβούν progressive μόνο σε διαστάσεις 1280 χ 720 px)

Όσο για τον φακό της βιντεοκάμερας:

Lens
Zoom Ratio 15x Optical
Focal Length f=4.1- 61.5mm (35mm equivalent: 39.5 - 592.5mm)
Max. F/Stop f/1.8-3.2

Από τη μία το 39.5mm έχει τεράστια διαφορά από το 2.8 της SX1, από την άλλη όμως και το f/1.8 διαφέρει 1,5 στοπ από το 2.8 της SX 1...

Αυτό που λες για το AF Βλάση είναι πράγματι πολύ σημαντικό, είναι όμως καθοριστικό λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά?

Η πιο πρόσφατη γενιά των βιντεοκαμερών τραβά σε 24 ΜΒ/sec σταθερά. Η SX1 είναι η πρώτη μηχανή που έφθασε να τραβά στα 17 ΜΒ/sec κάτι που έκαναν οι βιντεοκάμερες της προηγούμενης γενιάς.

Όμως πέρα από τα χαρακτηριστικά υπάρχει και η πραγματικότητα. Δες λίγο στο http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX1_IS/lens.shtml και http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX1_IS/verdict.shtml όπου έχει και μια σύγκριση με την HF100.

Μήπως η συγκεκριμένη κάμερα με το 20Χ ζουμ είναι η κατάλληλη για μένα, Το μπαλκόνι μου είναι απέναντι απο ένα ξενοδοχείο, που στην ταράτσα του κάνουν τοπλες ηλιοθεραπεία κάτι μανεκέν?
δεν κάνω πλάκα... το ξενοδοχείο κλείνεται απο προκτορεία μόντελινγκ.

Εξαιρετικό το site που μου πρότεινες Βλάση! Ας παραθέσω λοιπόν τι βρήκα:

Μερικά θετικά που ξέχασα να γράψω πριν για την SX1:

1)HDMI port to deliver quality output to an HDTV
2)infra red remote control
3)viewfinder and screen 16:9 shaped
4)4 fps
5)EVF for alternative composition (Electronic View Finder)
6)stereo microphones
7)dedicated record button
8)ταυτόχρονη λήψη φωτογραφίας και βίντεο (με στιγμιαία παύση όμως του βίντεο για να γίνει η λήψη φωτογραφίας)

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, εκτός του EVF και 4 fps, τα έχουν και οι βιντεοκάμερες δεν τα έχουν όμως άλλες φωτογραφικές μηχανές.

Μερικά αρνητικά που αναφέρει το site:

1)‛jello’ effect λόγω rolling shutter
2)καταναλώνει πιο πολύ μπαταρία από την SX10
3)τα 4 fps γίνονται 1,1 αν υπάρχει AF (λογικό)
4)Η οθόνη (2,7") γίνεται 2,3" όταν τραβάμε φωτογραφίες αφού είναι 4/3 και όχι 16/9
5)ο CMOS αισθητήρας οδήγεί σε μεγαλύτερο θόρυβο από το CCD της SX10
6)λόγω του superzoom φακού πάσχει από coloured fringing in high contrast areas
7)υστερεί σε ergonomics and operation σε σχέση με μια βιντεοκάμερα
8)Οι βιντεοκάμερα έχει πιο αθόρυβο ζουμ ακόμη και στη μέγιστη ταχύτητα
9)Οι βιντεοκάμερα έχει microphone input ενώ η SX 1 δεν έχει
10) Είναι βαρύτερη η SX 1 κατά 100 γραμμάρια περίπου σε σχέση με την HF 200

Τελική γνώμη του review είναι:

"Ultimately if you’re only (or mostly) interested in video, then a dedicated camcorder will still suit you best, but if you’re after a hybrid with HD video and decent photo capabilities, then the PowerShot SX1 IS is hard to resist."

Αναμφίβολα κάποιος λόγος θα υπάρχει για να κυκλοφορούν ξεχωριστά μοντέλα της CANON για βίντεο και φωτογραφιά. Το ζήτημα είναι πιο μοντέλο αγγίζει καλύτερα και τους 2 κόσμους με τους λιγότερους συμβιβασμούς.

Δηλαδή αν το πάρουμε αντίστροφα και δούμε το μοντέλο HFS 10 (HD video & 10 MP stills) θα διαπιστώσουμε νομίζω περισσότερες ελλείψεις στις λήψεις φωτογραφιών (κι ας είναι 10 MP) απ' όσες ελλείψεις παρουσιάζει η SX 1 στις λειτουργίες βίντεο.

Βοήθεια αγοράς

Είμαι έτοιμος για την αγορά της Canon Power Shot SX1.
Πριν προχωρήσω θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις από κάποιο φίλο, που ίσως έχει ασχοληθεί.
α) Πού μπορώ να βρω μνήμη class 8, με χωρητικότητα 16 Gb ή 32 Gb; Απ' όσο μπορώ να καταλάβω οι απαιτήσεις εγγραφής video HD είναι στα 17 Mbps οπότε με 16 Gb κάρτα SDHC υπάρχει αρκετός χώρος για video και φωτογραφίες.
β) Η ίδια η μηχανή συνοδεύεται από κάρτα μνήμης κατώτερων προδιαγραφών;
γ) η αγορά μέσω δικτύου από τους Αdorama, Κaterelos, Παπαδάκης είναι αξιόπιστη κίνηση; Υπάρχει καλή εμπειρία από προηγούμενες αγορές άλλων μελών του club.
δ) τί πρόγραμμα προτείνεται για την επεξεργασία του video; Κύριος στόχος είναι η ευκολία και η γρήγορη εκμάθηση. Επίσης αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και για την επεξεργασία φωτογραφιών είναι ευπρόσδεκτη.

Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά δεν έχω προηγούμενη εμπειρία με ψηφιακές φωτογραφικές (πολυμήχανες...... :BDBDG54:) πολυμηχανές. Ευχαριστώ.

Flash???

Και κάτι τελευταίο υπάρχει συνδυασμός φωτογραφικού flash και προβολέα φωτισμού για video με μέγεθος μικρό που να συνδυάζονται με την φωτογραφική μηχανή;

α) Να πω τι αλήθεια δεν έχω πειστεί γιατί πρέπει αυτή η κάμερα να πάρει class 8 κάρτα. Πήγα και στο site της SanDisk και δεν βρήκα κάτι. Αντιθέτως πρότεινε μία κάρτα SD class 4 ως κατάλληλη για HD στα 17Mbps. Οι πιο σχετικοί ας μας πουν.

β) Στο πακέτο της μηχανής δεν περιέχεται κάρτα

γ) Από Adorama έχω αγοράσει επανηλημένα και είναι απόλυτα αξιόπιστη λύση. Το ίδιο απ´όσο ξέρω ισχύει και για τον Κατερέλο. Για Παπαδάκη δεν έχω άποψη.

δ) Χρησιμοποιώ mac οπότε μάλλον δε μπορώ να σε βοηθήσω και πολύ... Σίγουρα το windows movie maker είναι το ευκολότερο αλλά με μέτριο αποτέλεσμα. Για κάτι καλύτερο πας σε Pinnacle ή στο Premiere.

ε) Η λειτουργία τους είναι τόσο διαφορετική που αμφιβάλλω αν έχει βγει τέτοιο μηχάνημα. Η Canon πάντως δεν έχει σίγουρα. Οπότε ή θα αρκεστείς στο φλας της μηχανής και θα πάρεις μόνο προβολέα για το βίντεο ή θα πάρεις και τα 2. Έχω πάντως μια επιφύλαξη για το αν θα δέχεται η SX1 προβολέα. Εκτός βέβαια αν είναι manual και απλά τον έχεις πάνω στη μηχανή. Μήπως να ξεκινούσες με το φυσικό φως; Ακόμα δεν πήρες την κάμερα και ψάχνεις αξεσουάρ...

Μόνο τα βασικά για 2 -3 χρόνια

Με τις ψηφιακές μηχανές η εμπειρία μου είναι μικρή και περιορίζεται σε μικρές compact του τύπου ixous έως 4 – 5 Mpix. Έπαψα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία πριν 10 περίπου χρόνια (είχα προηγούμενη ερασιτεχνική ενασχόληση 20ετίας με το σύστημα ΟΜ της Olympus). Δεν νομίζω πως θα ασχοληθώ σοβαρότερα τουλάχιστον σύντομα. Γι’ αυτό και θέλω μια σχετικά καλή compact, με βασικά περιφερικά, ώστε να μου δώσει φώτο και video τα επόμενα 2 - 3 χρόνια χωρίς να μου λείψει κάτι. Μετά πέταμα.... γιατί κακά τα ψέματα, η ποιότητα κατασκευής είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με το εφήμερο, καθώς η εξέλιξη είναι ραγδαία όσο αφορά τους αισθητήρες (έχω την εντύπωση πως στους φακούς τα πράγματα είναι λιγότερο ζωηρά). Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα υπολείπεται σε σύγκριση με τα θηρία του παρελθόντος, αλλά μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε μια παλιά εποχή ωριμότητας (δεκαετίες 80 – 90).

Re: Μόνο τα βασικά για 2 -3 χρόνια

Με τις ψηφιακές μηχανές η εμπειρία μου είναι μικρή και περιορίζεται σε μικρές compact του τύπου ixous έως 4 – 5 Mpix. Έπαψα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία πριν 10 περίπου χρόνια (είχα προηγούμενη ερασιτεχνική ενασχόληση 20ετίας με το σύστημα ΟΜ της Olympus). Δεν νομίζω πως θα ασχοληθώ σοβαρότερα τουλάχιστον σύντομα. Γι’ αυτό και θέλω μια σχετικά καλή compact, με βασικά περιφερικά, ώστε να μου δώσει φώτο και video τα επόμενα 2 - 3 χρόνια χωρίς να μου λείψει κάτι. Μετά πέταμα.... γιατί κακά τα ψέματα, η ποιότητα κατασκευής είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με το εφήμερο, καθώς η εξέλιξη είναι ραγδαία όσο αφορά τους αισθητήρες (έχω την εντύπωση πως στους φακούς τα πράγματα είναι λιγότερο ζωηρά). Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα υπολείπεται σε σύγκριση με τα θηρία του παρελθόντος, αλλά μην ξεχνάμε πως αναφερόμαστε σε μια παλιά εποχή ωριμότητας (δεκαετίες 80 – 90).

Τί ποσό θέλεις να δώσεις;
Σε ποιές περιστάσεις θα τη χρησιμοποιείς;

Έως 700 ευρώ συνολικά για τη μηχανή, τη κάρτα μνήμης, το φορτιστή με ένα πρόσθετο set μπαταριών και μια τσάντα μεταφοράς. Αν περισσέψουν χρήματα (αμφίβολο) τότε ίσως σκεφτώ και ένα flash ή/και ένα μικρό προβολέα. Η μηχανή προορίζεται για τη εύκολη καταγραφή της οικογενειακής καθημερινότητας (διακοπές, εκδρομές, μικρές εκδηλώσεις) χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά μεγάλου αριθμού μηχανημάτων (π.χ τσάντες με φωτογραφικά, video camera, φακούς, φορτιστές φωτιστικά κτλ.). Σίγουρα κάνω συμβιβασμό στη ποιότητα, αλλά αν χρειαστεί κάτι περισσότερο (π.χ βάφτιση) απευθύνομαι σε επαγγελματίες, διότι πλέον προτιμώ να συμμετέχω στο γεγονός, παρά να το φωτογραφίζω :dancing:.

Στα 630 ευρώ σκέφτομαι το παρακάτω συνδυασμό:

Μηχανή Canon Power Shot SX1 :love:
http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=227_263&products_id=6451

Μνήμη SanDisk 8 Gb SD Extreme III (πιστεύω να είναι ικανή για HD video)
http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=42_53&products_id=6907

Φορτιστή Ansmann Photo Cam III incl. 4 NiMH 2850 mAh AA
http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=67&products_id=4856

Πρόσθετη ενέργεια Ansmann AA NiMh 2850 mAh Digital 1X4
http://www.katerelos.gr/product_info.php?cPath=280_68&products_id=3471

Θήκη Canon DCC-800 (πολύ άσχημη.... :icon15:)
http://www.katerelos.gr/product_info.php?products_id=7133

Αν υπάρχουν άλλες σκέψεις, προτάσεις ή εμπειρίες από τα ανωτέρω πράγματα, είναι ευπρόσδεκτες.

Την SX1 την έχει πιο φθηνά το adorama κατά 7 :
http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=3157

Την κάρτα την έχει επίσης φθηνότερη κατά 9 :
http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=2600

Για τσάντα θα σου πρότεινα KATA και πάλι από το adorama. Είναι πιο καλής κατασκευής και πιο φθηνές. Έχω μία για την κάμερα και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Ο φορτιστής που διάλεξες είναι πολύ καλός και περιλαμβάνει και μπαταρίες που είναι εξαιρετικό. Να ξέρεις μόνο ότι είναι σχετικά αργός. Αυτό είναι καλό βέβαια για τις μπαταρίες (ένας ταχυφορτιστής "ψήνει" τις μπαταρίες και μειώνει τη διάρκεια ζωής τους) αλλά κακό αν βιάζεσαι. Φυσικά κάτι πιο γρήγορο είναι πολύ ακριβότερο και δε στο συστήνω. Απλά στο επισημαίνω για να το γνωρίζεις.

Μου έκανε όμως εντύπωση πως στη σελίδα της SX1 στο adorama, στα προτεινόμενα προϊόντα για τη μηχανή είχε κάρτα Ultra II και όχι Extreme III... Μήπως τελικά αρκεί για HD η πιο αργή κάρτα;