Γιατί όλοι εμείς υπηρετούμε μια φαινομενικά άχρηστη ανάγκη; (Hi-Fi ή Hi-End).

Φίλε Αλέκο, οι προβληματισμοί σου είναι γόνιμοι. Η τεχνολογία έρχεται να υπηρετήσει πραγματικές αλλά και πλασματικές ανάγκες. Τα όρια του πραγματικού από το πλασματικό ενίοτε είναι δυσδιάκριτα και άμεσα εξαρτώμενα από την οπτική του καθενός. Βέβαια για να μην φανώ σχετικιστής, που δεν είμαι, εάν δεχτούμε ότι είναι αντικειμενική ανάγκη η αναπαραγωγή της μουσικής τότε η ύπαρξη ηχητικού συστήματος είναι απαραίτητη. Αυτόματα λοιπόν η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο χάι ή λόου θα είναι το σύστημα και ποιο θα είναι το τίμημα για την απόκτησή του. Σε αυτό έχω θέση, αλλά κάλλιστα κάποιος άλλος θα μπορούσε να έχει την αντίθετη.
Πάντως έτσι ή αλλιώς, σύστημα για να ακούμε μουσική και όχι μουσική για να ακούμε το σύστημα...

:ernaehrung004:

Εμένα η μουσική με ταξιδευει μακρυά απο αυτό τον οικο ανοχής που ολοι ζούμε

το στερεοφωνικό και τα μηχανήματα έχει σαν στόχο να μου κάνει αυτό το ταξίδι πιό ευχάριστο
το εχω ανάγκη
ΥΓ Δεν αγοράζω δισκους να ακουγονται καλά στα μηχανήματα μου
αλλά μηχανήματα που ακούγονται καλά οι δίσκοι μου

Last edited:
Αφήστε μας λοιπόν να απολαμβάνουμε όσο το μπορούμε και όσο το επιτρέπει η τσέπη μας το hoby μας.

Σας εμπόδισε ποτέ κανείς να απολαύσετε το hobby σας ;

Εάν κάποιος είναι οικονομικά ανεξάρτητος, δεν καταλαβαίνω ποιος θα μπορούσε να του το απαγορεύσει.
Εκτός κι αν το πρόβλημα είναι η σύζυγος ... και η γνωστή παντόφλα

Ένα μήνυμα που προηγήθηκε διαγράφτηκε. Σύμφωνα με τον Κανονισμό:

2.6. Περιεχόμενο, κοσμιότητα, και ύφος των δημοσιεύσεων και επικοινωνία με την ΔΟ:
α) Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όταν είναι κόσμια και αναφέρεται σε ιδέες και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Μπορείτε να ασκείτε κριτική στις ιδέες όχι όμως και στους ανθρώπους. Εάν υποπέσει στην αντίληψη της ΔΟ παρουσία μηνυμάτων που παραβαίνουν αυτόν τον κανόνα, αυτά θα μορφοποιηθούν χωρίς προειδοποίηση, και το προσβλητικό κομμάτι θα αφαιρεθεί.
β) Δεν επιτρέπονται επιθέσεις σε άλλους χρήστες ή Διαχειριστές. Συγκεκριμένα, η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία και κάθε είδους προσωπικές προσβολές θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση, και θα υπάρχει σύσταση προς το μέλος και σε περίπτωση υποτροπής περιορισμός πρόσβασης του μέλους για ένα χρονικό διάστημα.

Last edited by a moderator:
ΥΓ Δεν αγοράζω δισκους να ακουγονται καλά στα μηχανήματα μου
αλλά μηχανήματα που ακούγονται καλά οι δίσκοι μου

εγω παντως με τα μηχανηματα που αγορασα διαπιστωσα οτι μεγαλωσε το χασμα μεταξυ μια μετριας και μιας καλης ηχογραφησης. σαν να τονιζουν τις αδυναμιες μιας μετριας ηχογραφησης και τα πλεονεκτηματα μιας καλης ηχογραφησης. καποιες παραγωγες φανταζουν τοσο φτωχες τωρα στο αφτι μου και εχω αρκετες τετοιες:thrasher:

Προσωπικά, θεωρώ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ για τη ψυχική μας ηρεμία τα χρήματα που καλώς ή κακώς απαιτούνται για την απόκτηση σωστών "μηχανών" για τη σωστή αναπαραγωγή της μεγάλης μας ερωμένης, της μουσικής.

Οταν επιστρέφω από τη δουλειά, μισή ώρα ακρόαση μου είναι αρκετή για να μου πάρει όλη τη ψυχική κούραση μακριά, και να μου επιτρέψει, να με επιστρέψει, στη κατάσταση που το πρωί ήμουν,
και έπειτα να χαρώ την οικογένεια μου χωρίς να πληρώνει εκείνη τα σπασμένα..

Δεν είναι λίγο.. Και ο νοών νοείτω.

Με ανεβάζει ψυχικά, με συντονίζει με τον εσώτερο εαυτό μου, με κάνει 'καινούργιο', με κάνει εμένα ξανά!

Για να μη πω και το πόσο πιο μακριά με πάει και τι νέους δρόμους μου ανοίγει, αν σκεφτούμε πως είμαστε οι ίδιοι μουσική! (ας μην το αναλύσουμε τώρα αυτό, το θεωρώ περιττό).

Μου αποκαλύπτει μουσικούς δρόμους που με ένα φτηνιάρικο τετζερέδι το πολύ πολύ μέχρι ..τερλέγκα θα με πήγαινε.
Επειδή, τα ανώτερα συναισθήματα που η ποιοτική μουσική μπορεί να σου ξυπνήσει, μόνον μέσω ενός σωστού ηχοσυστήματος μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τα εσένα..

Ολα τα άλλα, θεωρίες 'κουλτούρα να φύγουμε' και 'δήθεν' τύπων μπορώ να τα δεχθώ.. Και ο όποιος τέτοιος, ας ακούσει κλασσική ή τζαζ από το τρανζιστοράκι του παππού του κοροϊδεύοντας τους άλλους που 'σκάσανε ένα σωρό λεφτά'.. Δεν είναι η πρώτη φορά που κοροϊδεύουμε εκείνο που είτε δε μπορούμε να φτάσουμε, είτε εκείνο που αρνούμαστε να δούμε με παιδιάστικο πείσμα, ή την ανάγκη της διαφοροποίησης στο όνομα και μόνον αυτής!

Ζητώ συγγνώμη, αλλά τρελαίνομαι όταν μου λένε: Μα καλά, άνθρωπος της μουσικής, και όποτε πάμε κάπου με αμάξι, όλο 'κλείσε αυτή την αηδία λες' μέσα στο αμάξι..
Ναι, κλείστε το.. Δεν αντέχω αυτή τη βεβήλωση της μουσικής μέσα από μηχανές της συμφοράς μέσα σε αμάξια, κλαμπ και όπου αλλού. Θεωρώ τη μουσική Ιερή. Και με ανάλογο σεβασμό θέλω να της φέρομαι, και να μη την ευτελίζω στον ίδιο μου τον εαυτό.
Θα επιτρέπατε στον εαυτό σας, η αγαπημένη σας σύντροφος ζωής, η γυναίκα σας, να περιφέρεται σε μέρη ανάξια για κείνη;, σε γειτονιές που όποιος την έβλεπε θα τη χαρακτήριζε αναλόγως;

Ετσι βλέπω ΚΑΙ τη μουσική λοιπόν, και έτσι τη σέβομαι.

ΥΓ: Ωραίο θέμα! :)

Last edited:
Ζητώ συγγνώμη, αλλά τρελαίνομαι όταν μου λένε: Μα καλά, άνθρωπος της μουσικής, και όποτε πάμε κάπου με αμάξι, όλο 'κλείσε αυτή την αηδία λες' μέσα στο αμάξι..
Ναι, κλείστε το.. Δεν αντέχω αυτή τη βεβήλωση της μουσικής μέσα από μηχανές της συμφοράς μέσα σε αμάξια, κλαμπ και όπου αλλού. Θεωρώ τη μουσική Ιερή. Και με ανάλογο σεβασμό θέλω να της φέρομαι, και να μη την ευτελίζω στον ίδιο μου τον εαυτό.

Προφανώς η μουσική που ακούμε στο σαλόνι του σπιτιού μας, όπου υπάρχει απόλυτη ησυχία, δεν είναι η ίδια με τη μουσική που ακούμε στο αυτοκίνητο ή στο club. Αυτό συμβαίνει γιατί η μουσική για μένα είναι σαν το φαγητό. Σε όλους μας αρέσει να τρώμε έξω σουβλάκι, αλλά όταν έχουμε καλεσμένους θα τους βγάλουμε σουβλάκι να φάνε ? Όπως η κάθε περίσταση συνοδεύεται και από το ανάλογο φαγητό, το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική. και όποιον ακούω να λέει ''ακούω μόνο jazz'' προσωπικά δεν τον πιστεύω, γιατί δεν είναι δυνατόν να τρως μόνο μακαρόνια.

Προσωπικά, θεωρώ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ για τη ψυχική μας ηρεμία τα χρήματα που καλώς ή κακώς απαιτούνται για την απόκτηση σωστών "μηχανών" για τη σωστή αναπαραγωγή της μεγάλης μας ερωμένης, της μουσικής.

Οταν επιστρέφω από τη δουλειά, μισή ώρα ακρόαση μου είναι αρκετή για να μου πάρει όλη τη ψυχική κούραση μακριά, και να μου επιτρέψει, να με επιστρέψει, στη κατάσταση που το πρωί ήμουν,
και έπειτα να χαρώ την οικογένεια μου χωρίς να πληρώνει εκείνη τα σπασμένα..

Δεν είναι λίγο.. Και ο νοών νοείτω.

Με ανεβάζει ψυχικά, με συντονίζει με τον εσώτερο εαυτό μου, με κάνει 'καινούργιο', με κάνει εμένα ξανά!

Για να μη πω και το πόσο πιο μακριά με πάει και τι νέους δρόμους μου ανοίγει, αν σκεφτούμε πως είμαστε οι ίδιοι μουσική! (ας μην το αναλύσουμε τώρα αυτό, το θεωρώ περιττό).

Μου αποκαλύπτει μουσικούς δρόμους που με ένα φτηνιάρικο τετζερέδι το πολύ πολύ μέχρι ..τερλέγκα θα με πήγαινε.
Επειδή, τα ανώτερα συναισθήματα που η ποιοτική μουσική μπορεί να σου ξυπνήσει, μόνον μέσω ενός σωστού ηχοσυστήματος μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τα εσένα..

Ολα τα άλλα, θεωρίες 'κουλτούρα να φύγουμε' και 'δήθεν' τύπων μπορώ να τα δεχθώ.. Και ο όποιος τέτοιος, ας ακούσει κλασσική ή τζαζ από το τρανζιστοράκι του παππού του κοροϊδεύοντας τους άλλους που 'σκάσανε ένα σωρό λεφτά'.. Δεν είναι η πρώτη φορά που κοροϊδεύουμε εκείνο που είτε δε μπορούμε να φτάσουμε, είτε εκείνο που αρνούμαστε να δούμε με παιδιάστικο πείσμα, ή την ανάγκη της διαφοροποίησης στο όνομα και μόνον αυτής!

Θα επιτρέπατε στον εαυτό σας, η αγαπημένη σας σύντροφος ζωής, η γυναίκα σας, να περιφέρεται σε μέρη ανάξια για κείνη;, σε γειτονιές που όποιος την έβλεπε θα τη χαρακτήριζε αναλόγως;

Ετσι βλέπω ΚΑΙ τη μουσική λοιπόν, και έτσι τη σέβομαι.

ΥΓ: Ωραίο θέμα! :)
Συμφωνώ !!!! Λ.Σ.

Προφανώς η μουσική που ακούμε στο σαλόνι του σπιτιού μας, όπου υπάρχει απόλυτη ησυχία, δεν είναι η ίδια με τη μουσική που ακούμε στο αυτοκίνητο ή στο club. Αυτό συμβαίνει γιατί η μουσική για μένα είναι σαν το φαγητό. Σε όλους μας αρέσει να τρώμε έξω σουβλάκι, αλλά όταν έχουμε καλεσμένους θα τους βγάλουμε σουβλάκι να φάνε ? Όπως η κάθε περίσταση συνοδεύεται και από το ανάλογο φαγητό, το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική. και όποιον ακούω να λέει ''ακούω μόνο jazz'' προσωπικά δεν τον πιστεύω, γιατί δεν είναι δυνατόν να τρως μόνο μακαρόνια.
Δεν είναι έτσι και ούτε ετσι, νομίζω ότι το θέτει το θέμα o gkon961.
Μπορεί κάποιος να μην τρώει εκτός οικίας σουβλάκια, αλλά μπορεί και να το κάνει αν πρόκειται για κάτι το μοναδικό και όταν έχει καλεσμένους να παραγγείλει αυτά τα σουβλάκια. Λ.Σ.

Στην εξυπηρέτηση ή στο όνομα της μιας εσώτερης φωνής που ηχεί στο εσωτερικό του καθενός μας κάνουμε, υπερβολικές θα έλεγε κανείς, υποχωρήσεις απένατη σε μια ανάγκη που τουλάχιτον στις μέρες μας ηχεί σαν περιτή υπερβολή. Είναι ίσως μιας μορφής προδιάθεση που, από πολητισμικές καταβολές μέσα μας, έρχεται και εκδηλώνεται σαν μια επιδερμική ικανοποίηση, αν το δούμε από την πλευρά των επικρητών της τάσης μας αυτής, στην αντιμετώπιση μιας κατά τα άλλα απλής ανάγκης.

Είναι όμως ενδηκτική αντιμετώπιση για το πως ένας δητικός, στις πολητισμικές του τουλάχιστον καταβολές, αντιμετωπίζει τη λεπτομέρια στόν χειρισμό της καθημερινότητας. Η εμονή πιστεύω στην τελειότητα είναι το χαρακτηριστικό εκείνο που τραβά τον αγωγιάτη να πηγαίνει το αγώγι του όλο και μακρύτερα. Είναι ίσως η επιβεβαίωση ή η απόδηξη του που έχει ο τεχνολογικός πολητισμός φτάσει. Εξάλου πιστεύω πως είναι υποχρέωση του καθένα μας να κατέχει μέρος τουλάχιστον των επιτευγμάτων του τεχνολογικού πολητισμού της εποχής του.
Είμαι κάθετα αντίθετος με την νοοτροπία εκείνη που θεωρεί σπάταλη την ενασχόληση του πολητισμού μας με την διερεύνηση του μικρόκοσμου για παράδειγμα. Για να δανηστώ ένα μόνο θέμα από την καθημερινότητα του σημερινού ανθρώπου. Είναι απήρως μεγαλύτερα τα ποσά που σπαταλούνται για την εκτροφή του πολέμου και όσων ασχολούνται με αυτόν, και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα με το πια είναι τα αριθμητικά δεδομένα του θέματος (ενοώ ότι και ένα ευρό που ξοδεύουμε για την έρευνα στο ένα πεδίο είναι απείρα υπερτιμημένο σε σχέση με το όφελος που έχουμε να αποκομίσουμε αν αυτό το δείναμε στο άλλο πεδίο της έρευνας). Έτσι πιστεύω η ενασχόληση με ότι προάγει και βοηθά την ικανοποίηση της ανάγκης του κάθε ανθρώπου με την μουσική ανάγκη είναι από τη φύση του ευγενές. Εξάλλου η όλη υπόθεση έχει να κάνει με την εμπορία της ψευδαίσθησης. Η ζωή δεν είναι γεμάτη από δαύτες; Αφήστε μας λοιπόν να απολαμβάνουμε όσο το μπορούμε και όσο το επιτρέπει η τσέπη μας το hoby μας.

+1
Πολύ καλά τα λες,έτσι έχουν τα πράγματα!
Στάθηκα ιδιαίτερα στην τελευταία ενότητα-bye-

Last edited:

Συμφωνούμε όμως ότι αυτό ΔΕΝ είναι γεύμα αλλά κατεύναση ενστίκτου! :ernaehrung004:
Και δεν θέλω να μπούμε σε άλλα μονοπάτια σκέψης. (της λογικής ότι φοβόμαστε την ησυχία)..
Αν και, ακόμα και το "σουβλάκι", στην ησυχία του σπιτιού μου προτιμώ να το απολαμβάνω, και όχι κάπου όρθιος στο δρόμο βιαστικά.. Σεβασμός στις απολαύσεις μας, όχι ενοχές! (απόλαυση=αμαρτία!) Ωχ, ξεφεύγω επικίνδυνα!

Ακούω 'αλλιώς', ακόμα και τη μουσική που δεν είναι -αυτό που κατά σύμβαση λέμε- 'απαιτήσεων'.
Την κάνει 'αλλιώς ωραία' ;)

το να πεισεις καποιον για το ποσο σημαντικο ειναι ενα ηχοσυστημα στην αναπαραγωγη της μουσικης δεν ειναι ευκολο πραγμα. ειναι σαν να προσπαθεις να πεισεις εναν τυπο που βαζει κοκα κολα στο λευκο κρασι για τις διαφορες μεταξυ των διαφορων ποικιλιων κρασιου .
προχθες πηγα να παρω αποκωδικοποιητη σε γνωστη αλυσιδα ηλεκτικων ειδων και στο τμημα των υπολογιστων ακουω τον πωλητη να εξηγει σε εναν κυριο την διαφορα μεταξυ 2 διαφορετικων μοντελων......αυτος ας πουμε ειναι 1000 κυβικα και ο αλλος ειναι 1800 κυβικα. εφυγα δεν ακουσα την συνεχεια αν τραβαει στην ανηφορα κτλπ.

Re: Απάντηση: Γιατί όλοι εμείς υπηρετούμε μια φαινομενικά άχρηστη ανάγκη; (Hi-Fi ή Hi

Αγαπητέ pano_adgr παρεξήγησες τα λόγια μου. Είχα ακριβώς την αντίθετη πρόθεση, όσον αφορά το νόημα του post μου. Δικαίωμα μας , ήθελα να πω εν κατακλείδη, είναι να διαθέτουμε όπως μας αρέσει τα λίγα ή πολλά λεφτά μας. Ευχαριστώ πάντως και εσένα και τους φίλους που απάντησαν στο θεματάκι που έστειλα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως πήρες το αντίθετο μήνημα απ`αυτό που ήθελα να περάσω. Οι φίλοι kiriak και magelan πιάσανε ευτυχώς το νόημα μου. Όπως και να έχει να ζητήσω συγνώμη αν κάπου φταίω με τον τρόπο που διατύπωσα το θέμα.

Αγαπητέ Αλέκο νιώθω ήδη άσχημα γι' αυτό που έγραψα. Διάβασα πολύ βιαστικά το μήνυμά σου και έβγαλα εσφαλμένο συμπέρασμα... Πραγματικά λυπάμαι και ζητώ άλλη μια φορά συγνώμη.

Δεν φταις πουθενά σε κάτι. Ίσα ίσα το αντίθετο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γιατί όλοι εμείς υπηρετούμε μια φαινομενικά άχρηστη ανάγκη; (

:ADFAD2:Φίλε μου panos_adgr θεωρώ είδη το γεγονός ως μη γενόμενο.

Έχω που λες μόλις παραλάβει το φρέσκο Corsaκι που μου έδινε η εταιρία στην οποία δούλευα και μόλις του πέρασα ένα Pioneer στα ήδη προεγκατεστημένα (από τη μαμά του) 6 ηχεία του. Έχει έναν ήλιο το απογευματάκι απ` αυτούς που ο Ελύτης περιέγραφε ως χαρακτηριστικούς της Ελλάδας μας. Μετά τη δουλειά αποφασίζω να πάω για φαγητό στην Αρετσού και τεστάρω εκτός από τα γκάζια του Corsa και τα γκάζια του στερεοφωνικού μου, με ένα CD που έχει κάποια mp3 του RSO. Η απόδοση του στερεοφωνικού είναι τέτοια που, αν και απέχει κάπως απ` αυτό που ονομάζουμε Hi End, μου ανεβάζει το κέφι. Νιώθω να πετάω και εννοώ ψυχολογικά. Μπορεί η όλη κατάσταση να είναι φτιαχτή ή μπορεί πάλι να την πεις ότι είναι φτιαγμένη ώστε να υποστηρίζει και να υποστηρίζεται από μία ψεύτικη ευημερία. Αλλά όπως και να έχει το ζήτημα δεν θα τους αφήσουμε να μας παρασύρουν στην λίγη και μίζερη πραγματικότητα που θέλουν να διαμορφώσουν για μας. Ας με το κλείσιμο του ματιού μας περάσουμε την συνομωσία της αισιοδοξίας μας, και ας βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα αντιπαρέλθουν την δύσκολη κατάσταση.:ADFADF1:

Ας βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους.

Το Hi-Fi ή το Hi-End και η ακρόαση μουσικής μέσω αυτών ως χόμπι ΔΕΝ είναι ενασχόληση πλουσίων. Δεν υπάρχει πιστεύω ούτε ένας πλούσιος (κυριολεκτικά) που να ασχολείται ως χομπίστας.
Είναι επιλογή μίας μεσαίας κοινωνικής τάξης ανθρώπων κατά βάση. Επιλογή είναι που θα ξοδεψεις τα (όποια) λεφτά σου περισσεύουν (και αν)

Αλλά ούτε και είναι και ιδιαίτερα ακριβό χόμπι.
Αυτοκίνητα – σπίτια - μοτοσικλέτα- ταξίδια – σκάφη – ρούχα – καλλυντικά – νυχτερινές έξοδοι - (τζετ) σκι - σερφ – ιστιοπλοΐες κλπ κλπ είναι πολύ ακριβότερα overall χόμπι στην χρήση. Και έχουν και σημαντικά μειονεκτήματα σε σχέση με το Hi-Fi διότι ξοδεύονται πόροι-καύσιμα- ρύπανση για αυτά (πχ σκάφος – αυτοκίνητο – ταξίδια) κλπ , αλλά και ούτε έχουν και σύνδεση με τον πολιτισμό και την καλλιέργεια όσο η μουσική.

Άρα δεν βλέπω λόγο ομφαλοσκόπησης και δήθεν αυτοκριτικής με δόσεις ενοχής περί του χόμπι. Το περισσότερο φιλικό και αθώο είναι.

Αγαπητέ Αλέκο, όπως είπε και κάποιος μεγάλος:

O, reason not the need! Our basest beggars
Are in the poorest thing superfluous.
Allow not nature more than nature needs,
Man’s life’s as cheap as beast’s.

(σε ελεύθερη, δική μου, μετάφραση: Ακόμα κι ένας ζητιάνος έχει δυό τρία πράγματα απάνω του περιττά. Αν έχει μόνο όσα απαιτεί η φύση και η επιβίωση, σε τι διαφέρει η ζωή του ανθρώπου από του ζώου;).

Διαφωνω ΠΛΗΡΩΣ με αυτο του gkon961:
"Επειδή, τα ανώτερα συναισθήματα που η ποιοτική μουσική μπορεί να σου ξυπνήσει, μόνον μέσω ενός σωστού ηχοσυστήματος μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τα εσένα. "
Το δυνατο συναισθημα της μουσικης, δεν εχει αναγκη εκφρασης απο "σωστα ηχοσυστηματα" αλλα απο ψυχικη καλλιεργεια. Αν ηταν ετσι, τοτε τα σωστα (που ειναι ακριβα) συστηματα θα εκαναν και πιο σωστα μουσικα γουστα απο τα φθηνοτερα - αλλα συνηθως συμβαινει το ακριβως αντιθετο. Οσο για ακροαση επι αυτ/του ή απο φθηνοτρανζιστορ, ποσες φορες αληθεια νοιωσαμε υπεροχα ακουγοντας τη μουσικη που μας αρεσει σε ενα ταξιδι ή σε μια παραλια;

@gkon961 και evam7
Δεν διαφωνείτε! Τυχαίνει να έχετε και οι δυό εν μέρει δίκιο.
Κατά κανόνα απολαμβάνουμε καλύτερα τη μουσική, όταν έχουμε στη διάθεση μας ένα καλό σύστημα αναπαραγωγής. Γι' αυτό άλλωστε γίνονται οι περισσότερες συζητήσεις εδώ μέσα.
Αλλά δεν είναι απαραίτητο, να διαθέτουμε καλό σύστημα αναπαραγωγής προκειμένου να έλθουμε σ' επαφή με τη μουσική και το περιεχόμενο της.

Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που απολαμβάνουμε καλύτερα τη μουσική από ένα μεσοχαμηλής ποιότητας σύστημα! Το θέμα αυτό το είχαμε συζητήσει λεπτομερώς σ' ένα παλιότερο νήμα:
Τα ηχεία των 9 Ευρώ!

Τα πράγματα είναι λοιπόν σχετικά κι' ο καθένας δίνει την απάντηση του.
Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να επικρίνουμε κανένα, επειδή προσπαθεί να καλύψει τις ανθρώπινες και πολιτιστικές του ανάγκες.