Γιατί όλοι εμείς υπηρετούμε μια φαινομενικά άχρηστη ανάγκη; (Hi-Fi ή Hi-End).

Ειπρόσθετα στα παραπάνω του leo1964 και όπως έχω τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν σε άλλες συζητήσεις, φιλόμουσος μπορεί να είναι και κάποιος που δεν διαθέτει καν σύστημα αναπαραγωγής της μουσικής. Λ.Σ.

Ας βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους.

Το Hi-Fi ή το Hi-End και η ακρόαση μουσικής μέσω αυτών ως χόμπι ΔΕΝ είναι ενασχόληση πλουσίων. Δεν υπάρχει πιστεύω ούτε ένας πλούσιος (κυριολεκτικά) που να ασχολείται ως χομπίστας.
Είναι επιλογή μίας μεσαίας κοινωνικής τάξης ανθρώπων κατά βάση. Επιλογή είναι που θα ξοδεψεις τα (όποια) λεφτά σου περισσεύουν (και αν)

Αλλά ούτε και είναι και ιδιαίτερα ακριβό χόμπι.
Αυτοκίνητα – σπίτια - μοτοσικλέτα- ταξίδια – σκάφη – ρούχα – καλλυντικά – νυχτερινές έξοδοι - (τζετ) σκι - σερφ – ιστιοπλοΐες κλπ κλπ είναι πολύ ακριβότερα overall χόμπι στην χρήση. Και έχουν και σημαντικά μειονεκτήματα σε σχέση με το Hi-Fi διότι ξοδεύονται πόροι-καύσιμα- ρύπανση για αυτά (πχ σκάφος – αυτοκίνητο – ταξίδια) κλπ , αλλά και ούτε έχουν και σύνδεση με τον πολιτισμό και την καλλιέργεια όσο η μουσική.

Άρα δεν βλέπω λόγο ομφαλοσκόπησης και δήθεν αυτοκριτικής με δόσεις ενοχής περί του χόμπι. Το περισσότερο φιλικό και αθώο είναι.

Respect! :)

Μια φωνούλα ακόμα.

…Κάθομαι στον καναπέ, δηλαδή στην μια από τις κορυφές του γνωστού ακουστικού τριγώνου των βερμούδων.

Κλείνω τα μάτια και ακούω μουσικά παιχνιδίσματα, στην περιοχή ανάμεσα στα δυο ηχεία.
Αυτό έχει μια θεϊκή επίδραση στην ψυχολογία μου.
Οι ήχοι λειτουργούν σαν ένα φίλτρο των σκέψεων και των συναισθημάτων μου, σαν να ενσταλλάζουν ψυχοθεραπευτική νεραϊδόσκονη,
ενώ συγχρόνως οι ίδιοι μου δημιουργούν συναισθήματα, όχι απαραίτητα ευχάριστα, αλλά ωστόσο πολύχρωμα και λυτρωτικά.

Αυτά τα μαγικά μηχανήματα αναπαράγουν κάποιες πολύ όμορφες λεπτοφυείς πτυχές της ανθρώπινης ψυχής και κάτι από την αρμονία του σύμπαντος,
που κάποια άλλα μηχανήματα κατέγραψαν, όταν ένας καλλιτέχνης θέλησε να μοιραστεί τους ήχους του με μας.
Μπορούν να σου προσφέρουν αυτήν την αρμονία, όποτε τους το ζητήσεις.

Κάποιες φορές δεν ακούς τη μουσική ,αλλά τα πώς την αναπαράγουν οι συσκευές σου.
Είναι σαν να έχεις απέναντί σου τον πιο ενδιαφέροντα συνομιλητή και αντί να τον ακούς, να παρακολουθείς τα δόντια του,
να ψάχνεις για σφραγίσματα, να βλέπεις τις συσπάσεις των μυών του, γύρω από το στόμα.

Τότε ζητάς καλύτερες συσκευές, η ουτοπία σου τις ζητάει, το παιδί μέσα σου τις θέλει.
Είναι όμως και αυτό στο παιχνίδι.

Άλλωστε έχεις επιλογές.
Μπορείς να μην επιλέξεις να ακούς μουσικές που περιέχουν μέτρο και αρμονία, αλλά άλλες που εμπεριέχουν μια αισθητική καρικατούρα.
Μπορείς να διαλέξεις συσκευές, που θα κοσμούν τα ράφια σου και θα ανεβάσουν το κοινωνικό σου στάτους.
Μπορεί να τα κάνεις και όλα μαζί.

Μπορεί να μην έχεις καθόλου χρήματα, να ακούς από ένα ταπεινό μεγαφωνάκι και ο εγκέφαλός σου να συμμετέχει συμπληρώνοντας
όλο εκείνο το φάσμα του ήχου που λείπει.
Αλλά αν μπορείς να διαθέσεις κάποια χρήματα, θα τα δώσεις για την ουτοπία σου, για τον παιδικό σου εαυτό και για την τόσο μικρή και
ανεπαίσθητη θεϊκή σου πλευρά, που είναι ικανή να αντιληφθεί την ομορφιά των ήχων….

Κατ´αρχήν συγχαρητήρια για το θέμα.
Εγώ θα σταθώ μόνο στο κομμάτι της αναπαραγωγής της μουσικής.
Που για μένα έχει ένα και μόνο κριτήριο: την συγκίνηση,την ανατριχίλα.Είτε ακούω,είτε παίζω.
Αν αυτό που θα μου την προσφέρει κάνει χίλια ή εκατόν πενήντα χιλιάδες,αδιαφορώ πλήρως.
Τον καιρό που ασχολούμαι με το άθλημα,ακούω,διαβάζω,ξανακούω,δοκιμάζω...
Τα παιδιά εδώ μέσα είναι και πιο ειδικοί και πιο ψαγμένοι στα μηχανήματα,οπότε η γνώμη μου δεν θα προσέθετε το παραμικρό στο τεχνικό ή στο οικονομικό μέρος.

Αυτό όμως που μπορώ να πω,είναι πως η μουσική που αγαπάω,με συγκινούσε και πριν την ακούσω σε πιστά (αν μπορεί να το πει έτσι κάποιος) μηχανήματα.
(Και 'πιστά' εννοώ να ακούω αυτό που έχω παίξει ακόμα κι εγώ ο ίδιος,και πιστέψτε με,ξέρω τι ακούω όταν γρατζουνάω όλα αυτά τα χρόνια.)
Τα τελευταία ήταν ένα μεγάλο συν βέβαια.Πολύ μεγάλο.Και για εμένα δικαιολογεί πλήρως αυτό το χόμπυ.Αρκεί η πιστή αναπαραγωγή να ακολουθεί την μουσική και όχι το αντίθετο.
Βεβαίως δεν θα έκρινα ποτέ και τους λεγόμενους 'μηχανάκηδες'.Τους διαβάζω με σεβασμό.

Το καλύτερο στην όλη ιστορία εδώ μέσα όμως,θεωρώ πως βρίσκεται στο ότι ένα τόσο μοναχικό σπορ,τελικά μπορεί και να ενώνει ανθρώπους που αλλιώς δεν...
Κι αυτό δεν πληρώνεται με χρήματα.

wht_s_80s-cassette-player.png

Re: Απάντηση: Γιατί όλοι εμείς υπηρετούμε μια φαινομενικά άχρηστη ανάγκη; (Hi-Fi ή Hi

Κατ´αρχήν συγχαρητήρια για το θέμα.
Εγώ θα σταθώ μόνο στο κομμάτι της αναπαραγωγής της μουσικής.
Που για μένα έχει ένα και μόνο κριτήριο: την συγκίνηση,την ανατριχίλα.Είτε ακούω,είτε παίζω.
Αν αυτό που θα μου την προσφέρει κάνει χίλια ή εκατόν πενήντα χιλιάδες,αδιαφορώ πλήρως.
Τον καιρό που ασχολούμαι με το άθλημα,ακούω,διαβάζω,ξανακούω,δοκιμάζω...
Τα παιδιά εδώ μέσα είναι και πιο ειδικοί και πιο ψαγμένοι στα μηχανήματα,οπότε η γνώμη μου δεν θα προσέθετε το παραμικρό στο τεχνικό ή στο οικονομικό μέρος.

Αυτό όμως που μπορώ να πω,είναι πως η μουσική που αγαπάω,με συγκινούσε και πριν την ακούσω σε πιστά (αν μπορεί να το πει έτσι κάποιος) μηχανήματα.
(Και 'πιστά' εννοώ να ακούω αυτό που έχω παίξει ακόμα κι εγώ ο ίδιος,και πιστέψτε με,ξέρω τι ακούω όταν γρατζουνάω όλα αυτά τα χρόνια.)
Τα τελευταία ήταν ένα μεγάλο συν βέβαια.Πολύ μεγάλο.Και για εμένα δικαιολογεί πλήρως αυτό το χόμπυ.Αρκεί η πιστή αναπαραγωγή να ακολουθεί την μουσική και όχι το αντίθετο.
Βεβαίως δεν θα έκρινα ποτέ και τους λεγόμενους 'μηχανάκηδες'.Τους διαβάζω με σεβασμό.

Το καλύτερο στην όλη ιστορία εδώ μέσα όμως,θεωρώ πως βρίσκεται στο ότι ένα τόσο μοναχικό σπορ,τελικά μπορεί και να ενώνει ανθρώπους που αλλιώς δεν...
Κι αυτό δεν πληρώνεται με χρήματα.

Από τα πιο ωραία μηνύματα που έχω διαβάσει. Έτσι είναι.