Gibertini OP100L Aluminium – φωτογραφίες

pcmax

Established Member
4 March 2015
220
Αθήνα
Μόλις αγόρασα το OP100L και θα αντικαταστήσω το παλιό 80άρι που έχω τώρα.
Στόχος μου είναι ο 9Ε – 13E – 19,2E και ο 26E.
Υπάρχουν 3 LNB Inverto Black Ultra (1 single και 2 dual) και άλλο ένα που δεν θυμάμαι τι μάρκα είναι.

Να βάλω κέντρο τον 19,2E;
Θα βγούνε όλοι με αυτό το κάτοπτρο;

Attachments

• IMG_0145.jpg
    IMG_0145.jpg
    46.1 KB · Views: 311
  • IMG_0146.jpg
    IMG_0146.jpg
    95.8 KB · Views: 315
  • IMG_0147.jpg
    IMG_0147.jpg
    67.5 KB · Views: 312
  • IMG_0148.jpg
    IMG_0148.jpg
    111.1 KB · Views: 316
Η συναρμολόγηση τελείωσε.
Βάζω φωτογραφίες για να μου πείτε αν έχω κάνει κάπου λάθος.
IMG_0150.jpgIMG_0152.jpgIMG_0153.jpg
Σε αυτή την φωτογραφία έχω γυρίσει την βάση του LNB για να φαίνεται το σηματάκι (δεξιά).
Η βάση πως πρέπει να είναι, με το σηματάκι από μέσα ή από έξω;

Ευχαριστώ

IMG_0155.jpg

Η αντικατάσταση του πιάτου ολοκληρώθηκε.

Εντυπώσεις:
1) Στον Bard 26E το σήμα τριπλασιάστηκε
2) Στον Eutelsat 7E το σήμα διπλασιάστηκε
3) Στον Astra 19,2Ε το σήμα (σχεδόν) διπλασιάστηκε
4) Στον Eutelsat 9Ε το σήμα διπλασιάστηκε

Μου πήρε λίγη ώρα μέχρι να προσαρμοστώ με το attenuation του sat finder γιατί στην αρχή όπου και να έβαζα το κάτοπτρο μου έβγαζε παντού 99% σήμα.
Ανέβασα ταράτσα οθόνη και δέκτη, έβαζα στον δέκτη τον δορυφόρο που έψαχνα και μόλις έβρισκα το μέγιστο σήμα στον δέκτη τότε εξασθενούσα το sat finder μέχρι να βρω το μέγιστο σήμα.

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το σήμα στον δέκτη έδειχνε στα 3/4 της μπάρας σταθερό, στο sat finder ανάλογα τις μικρορυθμίσεις στο LNB έπαιζε από 0% μέχρι 89% - 92% λόγο της εξασθένησης.
Οι εντυπώσεις μου για το sat finder σχετικά καλές για ερασιτεχνικό επίπεδο, μπορείς δηλαδή να κάνεις τις μικρορυθμίσης σου σχετικά εύκολα.

Για το OP100L τώρα,

Η κατασκευή είναι κορυφαία, πολύ εύκολο στην συναρμολόγηση και τοποθέτησή του, είναι πολύ ελαφρύ και εύχρηστο.
Με εντυπωσίασε στις παράκεντρες, αφού έβαλα κέντρο τον 19,2Ε και έσφιξα το πιάτο, τους υπόλοιπους τρεις (παράκεντρους) δορυφόρους τους συντόνισα σε 45 λεπτά περίπου όλους στο μέγιστο σήμα τους. Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει η βάση των LNB η οποία είναι πολύ καλή και στιβαρή.

Τελειώνοντας, το συγκεκριμένο πιάτο το προτείνω σε όλους τους φίλους που θέλουν παραπάνω από έναν δορυφόρο σε ένα πιάτο, με τις παράκεντρες δεν θα δυσκολευτούν καθόλου και θα έχουν πολύ καλό σήμα από τους σχετικά εύκολους δορυφόρους που βγαίνουν στην Ελλάδα.

Αυτά, σε λίγο φωτογραφίες της εγκατάστασης.
Υ/Γ: Περιμένω τις δικές σας παρατηρήσεις για τις εντυπώσεις μου.

Μερικές φωτογραφίες από την εγκατάσταση.

Image1.jpg
Ο 19,2 είναι στο κέντρο δίπλα του (δεξιά) είναι ο 9Ε.
Που θα βρω χώρο για τον 13Ε δεν ξέρω…

Image2.jpg

Last edited:
Κάτι δεν εχεις κανει σωστα... Άνετα μπαίνει ο 13 ανάμεσα.. Εισαι σιγουρος οτι ο 9 ειναι σωστος η εχεις πιασει κοινη συχνοτητα με τον 13 για να τον ρυθμισεις ??

Αν κατάλαβα καλά λες ότι έχεις 26-19 -9-7
Από τη φώτο το λνβ που είναι δίπλα στον 19 πρέπει να πιάνει τον 13 και όχι τον 9.
Στο πιάτο σου ο 9 και ο 7 πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από κολλημένοι.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

Αυτές τις απορίες έχω και εγώ.

Γιατί έχει τόση μεγάλη απόσταση ο 7 με τον 9.
Γιατί έχει τόση μικρή απόσταση ο 19,2 με τον 9

Ο δέκτης είχε προρυθμισμένους αυτούς τους δορυφόρους, επέλεγα τον δορυφόρο από το μενού και όπου έβρισκα το περισσότερο σήμα έβαζα και το LNB και μετά έκανα blind scan.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο στον Hotbird δεν μου έδωσε ποτέ σήμα λήψης ο δέκτης όσο και αν προσπάθησα, συνεπώς κάτι συμβαίνει αλλά δεν ξέρω τι.

Αυτός είναι ο 7Ε
IMG_0163.jpg

Αυτός είναι ο 9Ε
IMG_0164.jpg

Αυτός είναι ο 19,2Ε
IMG_0165.jpg

Αυτός είναι ο 26Ε
IMG_0166.jpg

Που υπάρχει λάθος δεν ξέρω.
Ίσως το μενού του δέκτη δεν είναι σωστό;
Image3.jpg

Όπως σου είπε και ο Afam αν βάλεις μια κοινή συχνότητα ο δέκτης δεν καταλαβαίνει σε πιο δορυφόρο ανήκει. Έτσι μόλις πιάσεις σήμα κάνεις χειροκίνητη αναζήτηση στην συχνότητα και από τα κανάλια που θα κατεβάσει καταλαβαίνεις ποιόν δορυφόρο έπιασες.
Από το μενου δεν βλέπω να έχεις βάλει συχνότητα και το λνβ δεν έχει να το βάλεις universal;
Εικόνα με κανάλια από τους δορυφόρους 19, 26, 7 έχεις πιάσει;

Αφου βαζεις δεκτη στην ταρατσα τοτε πιασε το RTL 102.5 TV που ειναι ελευθερο για να κανεις τον συντονισμο σου καλα στον hotbird...

Τυχαίνει να έχω το ίδιο κάτοπτρο και να λαμβάνω τους ίδιους δορυφόρους, δηλαδή κέντρο Astra 19,2 και παράκεντρα Hotbird 13 και Eurobird 9. Χωράνε τα LNBs και μάλιστα στον Hotbird έχω το Inverto Black Quad που καταλαμβάνει αρκετό πλάτος, αλλά χωράει και το LNB για τις 9 και μάλιστα είναι κανονικό LNB και όχι slim. Θα έλεγα να επιβεβαιώσεις την λήψη κάθε δορυφόρου ελέγχοντας διάφορα ελεύθερα κανάλια για να είσαι σίγουρος για τον δορυφόρο που λαμβάνει το κάθε LNB.

Ίσως αν βάλεις στενόλαιμα LNB για τις δύο θέσεις 13Ε και 9Ε...
Είναι μία λύση, αλλά κάτι άλλο συμβαίνει.

Κάτι δεν εχεις κανει σωστα... Άνετα μπαίνει ο 13 ανάμεσα.. Εισαι σιγουρος οτι ο 9 ειναι σωστος η εχεις πιασει κοινη συχνοτητα με τον 13 για να τον ρυθμισεις ??
Ναι είμαι σίγουρος ότι είναι ο 9. Παίζει όμως και η κοινή συχνότητα που αναφέρεις και θα το τσεκάρω.
Αν κατάλαβα καλά λες ότι έχεις 26-19 -9-7
Από τη φώτο το λνβ που είναι δίπλα στον 19 πρέπει να πιάνει τον 13 και όχι τον 9.
Στο πιάτο σου ο 9 και ο 7 πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από κολλημένοι.
Πολύ σωστά το γράφεις, θα έπρεπε να είναι ο 13 και όχι ο 9.
Θα το ψάξω καλύτερα σήμερα.
Όπως σου είπε και ο Afam αν βάλεις μια κοινή συχνότητα ο δέκτης δεν καταλαβαίνει σε πιο δορυφόρο ανήκει. Έτσι μόλις πιάσεις σήμα κάνεις χειροκίνητη αναζήτηση στην συχνότητα και από τα κανάλια που θα κατεβάσει καταλαβαίνεις ποιόν δορυφόρο έπιασες.
Από το μενου δεν βλέπω να έχεις βάλει συχνότητα και το λνβ δεν έχει να το βάλεις universal;
Εικόνα με κανάλια από τους δορυφόρους 19, 26, 7 έχεις πιάσει;

Εικόνα έχω παντού και σε όλους τους δορυφόρους.
Τα κανάλια είναι σωστά που έχω πιάσει και ανήκουν στους δορυφόρους που αναφέρω (τα τσέκαρα).
Χειροκίνητη αναζήτηση σε συγκεκριμένη συχνότητα δεν έχω κάνει, αυτό που έχω κάνει είναι blind scan όταν έπιασα τους δορυφόρους και σε κάθε δορυφόρο ξεχωριστά.
Το LNB δεν έχει ρύθμιση universal στον δέκτη.

Τυχαίνει να έχω το ίδιο κάτοπτρο και να λαμβάνω τους ίδιους δορυφόρους, δηλαδή κέντρο Astra 19,2 και παράκεντρα Hotbird 13 και Eurobird 9. Χωράνε τα LNBs και μάλιστα στον Hotbird έχω το Inverto Black Quad που καταλαμβάνει αρκετό πλάτος, αλλά χωράει και το LNB για τις 9 και μάλιστα είναι κανονικό LNB και όχι slim. Θα έλεγα να επιβεβαιώσεις την λήψη κάθε δορυφόρου ελέγχοντας διάφορα ελεύθερα κανάλια για να είσαι σίγουρος για τον δορυφόρο που λαμβάνει το κάθε LNB.
Αφού έχεις το ίδιο πιάτο και έχεις τον 19 κέντρο, μετά τον 13 και τέλος τον 9 τότε σίγουρα το λάθος είναι σε εμένα το οποίο πρέπει να βρω.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις πληροφορίες.
Εκτιμώ ότι κάτι παίζει με τον δέκτη και μπερδεύεται με τους δορυφόρους στις κοινές συχνότητες.
Πάω ταράτσα... με καφέ :nounder:

Λοιπόν,

Στον 9Ε έπιασα 65 FTA (69 μέτρησα στο kingofsat) τα τσέκαρα και είναι σωστά.
Σκάναρα και για τα κωδικοποιημένα που με ενδιαφέρουν του ΟΤΕ και τα κατεβάζει όλα.
Αύριο που θα πάρω τον δέκτη με την συνδρομή από τον ΟΤΕ θα δω αν παίζουν όλα σωστά.
Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο έγινε, να έχω τον 9Ε σεταρισμένο για να βάλω τον δέκτη του ΟΤΕ με τα συνδρομητικά και να είναι όλα έτοιμα.

Στον 13Ε τώρα, μάλλον από το diseqc και τα LNB κάτι είχα μπερδέψει και σκάναρα τον Hotbird σαν Eutelsat 9 με αποτέλεσμα αυτό το μπέρδεμα.
Τώρα ο 13 (Hotbird) είναι μια χαρά.

Τον 26 και τον 19,2 τους άφησα όπως ήταν με την διαφορά ότι το LNB που είχα στον 26 το έβαλα στον 9 και έχω και την εντύπωση ότι πιάνω και ξώφαλτσα σήμα από τον 7 στο LNB του 9.

Τέλος καλό, όλα καλά.
Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις παρατηρήσεις, οι επισημάνσεις σας ήταν πολύ ουσιαστικές και με βοήθησαν πολύ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Gibertini OP100L Aluminium – φωτογραφίες

Πάω ταράτσα... με καφέ
............. Τέλος καλό, όλα καλά.
Μπράβο φίλε μου χαίρομαι που τα κατάφερες :SFGSFGSF: Τελικά φοβερός μάστορας αυτός ο '' καφές'' πάντα βοηθάει να βρεις τη λύση.:operator:

Και ο καφές ήταν καλός και η δουλειά έγινε σωστά αφού βρήκα το λάθος με το μπέρδεμα του δέκτη.
Το επόμενο έργο (project) θα είναι ο 28,2 και 28,5 και εκεί είναι δύσκολα τα πράγματα και για την τσέπη και για το σήμα.

Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει η βάση των LNB η οποία είναι πολύ καλή και στιβαρή.
Αναμφισβήτητα αλλά έχει ένα μειονέκτημα: δεν παίρνεις το μέγιστο σήμα από όλους τους δορυφόρους πλην του κεντρικού (πράγμα που μπορείς να κάνεις με τις universal βάσεις - "μανταλάκια" οι οποίες, από την άλλη, δεν είναι εξίσου ποιοτικές).

Re: Απάντηση: Gibertini OP100L Aluminium – φωτογραφίες

Αναμφισβήτητα αλλά έχει ένα μειονέκτημα: δεν παίρνεις το μέγιστο σήμα από όλους τους δορυφόρους πλην του κεντρικού (πράγμα που μπορείς να κάνεις με τις universal βάσεις - "μανταλάκια" οι οποίες, από την άλλη, δεν είναι εξίσου ποιοτικές).

Καλησπέρα,

Εννοείς ότι δεν είναι και τόσο καλό το τόξο (καμπύλη) που κάνει η original βάση;
Με τις universal σίγουρα είσαι ποιο ευέλικτος και τις στραβώνεις όπου θέλεις για να πάρεις το μέγιστο σήμα. Αυτό εννοείς;