Γνωριμίες με το παρελθόν - ΑKG P8MF

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Στο thread που έψαχνα για καινούρια κεφαλή, ο Δ.Παναγιωτίδης προσφέρθηκε να μου δωσει μια δική του για δοκιμή, την AKG P8MF. Mέχρι να έρθει διάβαζα για "μια από τις καλύτερες MM"...

Πριν μερικά λεπτά, κι αφού ολοκληρώθηκε η ανακαλωδίωση του Grace 707 κι έγιναν διορθώσεις στη ρύθμιση της ανάρτησης του TD-145, έβαλα την κεφαλή να παίξει. Βάρος 1.15. Tο αποτέλεσμα ειναι μια ευχάριστη έκπληξη...Μουσικότατη και κυρίως ξεκούραστη στο άκουσμα. Λόγω της ώρας άκουγα με ακουστικά και κατάφερα να ακούσω περισσότερο από μια ώρα χωρίς ενόχληση(αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ όταν ακούω mp3 ή CD).

Ξεκίνησα με το πρώτο μέρος της 7ης του Sibelius(Paavo Berglund, Βournemouth Symphony Orchestra, ASD 2874). Δίσκος με μεγάλα δυναμικά, τον είχα ακούσει σε TD-124 με SME και κάποια Lyra όταν τον αγόρασα και είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό... Τα δυναμικά αποδόθηκαν απροβλημάτιστα και η εικόνα της ορχήστρας ήταν αρκούντως μεγάλη, τα δε έγχορδα ήταν σκέτη απόλαυση. Δεύτερο άκουσμα, Why does Love got to be so sad από το Derek and the Dominos in Concert. Η παρουσία της ηλεκτρικής κιθάρας στα σόλο δείχνει απίστευτα φυσική. Αρα η κεφαλή στις μεσαίες και τις μεσαίες-υψηλές ζωγραφίζει. Eπίσης, εδώ πρέπει να πώ οτι δίσκοι με λίγο αυξημένο θόρυβο επιφάνειας συγχωρούνται. O δίσκος των Dominos είχε αρκετές γρατζουνιές σε μέγεθος τρίχας, ο παραγόμενος θόρυβος όμως ποτέ δεν έγινε ενοχλητικός. Έπειτα ήρθε το κλασσικό test για χαμηλές, Jesus and Mary Chain - Automatic με τα Here comes Alice και Between planets. Και πάλι η κεφαλή απέδωσε εξαιρετικά και το ηχόχρωμα και την ταχύτα των drums αλλά και την φωνή του Jim Reid(...η οποία είναι μάλλον στις μεσοχαμηλές :flipout: )

Θα επανέλθω σύντομα όταν ακούσω την κεφαλή σαν άνθρωπος, από τα ηχεία δηλαδη ;)

Last edited:
Ώπα, τι βλέπω εδώ;
Ξενυχτάμε με τα πικάπια μας, Σωτήρη; ;)

Καλά, όχι ότι κι εγώ πάω πίσω, την 304 τέτοιες "μικρές ώρες" τη ρύθμιζα.
Περιμένουμε και "ανθρώπινες" εντυπώσεις! :D

Ώπα, τι βλέπω εδώ;
Ξενυχτάμε με τα πικάπια μας, Σωτήρη; ;)

Καλά, όχι ότι κι εγώ πάω πίσω, την 304 τέτοιες "μικρές ώρες" τη ρύθμιζα.
Περιμένουμε και "ανθρώπινες" εντυπώσεις! :D

Mεγάλη πίκρα... Αμα γυρίζεις 8 από δουλεια πρέπει να πάει 12 για να σου ανοίξει η όρεξη να ρυθμισεις κεφαλές κι αναρτήσεις :flipout:

1.15 μου φαίνεται λίγο, γιά τα χρόνια της κεφαλής και τις ώρες της.

Ή ότι ο βραχίονάς σου είναι πολύ καλός.
Έχε υπόψη ότι μιλάμε γιά ενδοτικότητα γύρω στο 24cu.
Από αυτά που περιγράφεις νομίζω έχεις πιάσει το χαρακτήρα της.
Υψηλές και υψηλομεσσαίες ήταν πάντα τα ατού της, χωρίς βέβαια να υστερούν άλλες περιοχές υπερβολικά

Γιά την ιστορία ξεκίνησα με τις akg
με την p7E, κάπου στο 79, μετά την p8ES γύρω στο 81 και την συγκεκριμένη πρέπει να την πήρα το 89ή 90 από το Μόναχο, όταν κατέστη αδύνατον να βρώ την P8ES van den hull (ειδική έκδοση) στο Σάλτσμπουργκ.
Ήταν τότε η κορυφαία της νέας σειράς και η P8mf φορούσε το υπερελλειπτικό της διαμάντι (multi facet).
Δυστυχώς εκτός από τα κουτιά και τα σχετικά, έχω χάσει και κάτι πολύ ενδιαφέροντα λινκς....

Δημητρη κι εγω δεν εχω βρει κάποιο εγχειρίδιο ή ακόμη και τεχνικά χαρακτηριστικά. Είχα δει οτι όλη η σειρα έχει υψηλη ενδοτικότητα και, για να είμαι ειλικρινης, φοβομουν για πιθανο mismatch. Αλλα αφού ειναι 24cu μια χαρα ταιριαζει(και θεωρητικα).

O Grace είναι σίγουρα καλός, αλλα δεν ξέρω πόσο. Θα δοκιμάσω να αυξήσω το βάρος και να δω αποτελέσματα.

κοίτα να δεις...μπορεί να είναι και 35.
Δεν θυμάμαι.
Και να φανταστείς ότι τα είχα (τα έχω) κρατημένα όλα.
Που στο καλό πήγαν...

Αυξηση βάρους θα κάνεις με βήματα του .25
Ξεκίνα με 1.5
Φυσικά άστην να παίξει λίγο...
Να δουλέψει η ανάρτηση.
Είναι 5 χρόνια σε χειμερία νάρκη

1.15 μου φαίνεται λίγο, γιά τα χρόνια της κεφαλής και τις ώρες της.

Ή ότι ο βραχίονάς σου είναι πολύ καλός.
Έχε υπόψη ότι μιλάμε γιά ενδοτικότητα γύρω στο 24cu.
Από αυτά που περιγράφεις νομίζω έχεις πιάσει το χαρακτήρα της.
Υψηλές και υψηλομεσσαίες ήταν πάντα τα ατού της, χωρίς βέβαια να υστερούν άλλες περιοχές υπερβολικά

Γιά την ιστορία ξεκίνησα με τις akg
με την p7E, κάπου στο 79, μετά την p8ES γύρω στο 81 και την συγκεκριμένη πρέπει να την πήρα το 89ή 90 από το Μόναχο, όταν κατέστη αδύνατον να βρώ την P8ES van den hull (ειδική έκδοση) στο Σάλτσμπουργκ.
Ήταν τότε η κορυφαία της νέας σειράς και η P8mf φορούσε το υπερελλειπτικό της διαμάντι (multi facet).
Δυστυχώς εκτός από τα κουτιά και τα σχετικά, έχω χάσει και κάτι πολύ ενδιαφέροντα λινκς....
τι μου θυμησατε τωρα χρησιμοποιουσα μια p8e για καμποσα χρονια στο thorens 166mkII μου, πολυ καλη αναλυση ,διαχωρισμος, γλυκος ηχος αλλα και χαμηλη εξοδο για μενα που χρησιμοποιουσα τον ολοκλ.kenwood ka-70 και χρησιμοποιω ακομα (budget βλεπετε) ,αλλα νομιζω καλυτερη αποδοση σε κλασσικη και ακουστικη.σε πιο δυναμικα ακουσματα χρησιμοποιουσα μια shure 95 ,παντως νομιζω οτι 1.5 γραμμ. βαρος πρεπει να ειναι καλυτερα .
βεβαια εγω χρησιμοποιουσα την ελληπτικη της βελονα, με τον βραχιονα της thorens ( το κακο με το td-166 ειναι οτι δεν μπορεις να αλλαξης βραχιονα ευκολα τουλαχιστον οπωσ με το td-160)
παντως επαναλαμβανω την προτιμουσα σε <αλλα> ακουσματα ,δεν μπορω να προσδιορισω με ακριβεια αλλα νομιζω οτι διεκρινα μια καποια λεπτυνση στον ηχο της.

με λίγη καλή θέληση ο βραχίονας του 166 μπορεί να πάει στα σκουπίδια...
όρεξη νάχεις..

Aπο χθές ξεμόνταρα την AKG κι έβαλα ξανά την Sumiko Pearl για να δω διαφορές. Υπενθυμίζω οτι η Pearl είχε θεωρητικό συντονισμό στα 11Hz με τον συγκεκριμένο βραχίονα, γι αυτό πρόσθεσα λίγη μάζα πάνω στο headshell(ένα 20λεπτο με λίγη blutac :D ) ώστε να αυξήσω την ενεργό μάζα του βραχίονα και να κατεβάσω τον συντονισμό.

Οι χαμηλές στην Sumiko ειναι πιο εντυπωσιακές, και η εικόνα ογκωδέστερη. Αλλά...οι μεσαίες είναι μουντές σε σχέση με την AKG, λιγότερο 'ζωντανές' και η ανάλυση φανερά λιγότερη. Εκεί που η P8MF διαχωρίζει ηχητικά τα όργανα ,σε ενα rock συγκρότημα πχ, η Pearl παρουσιάζει μια λιγότερο σαφή εικόνα. Ναι μεν η AKG έχει μια τάση να λεπτύνει τους ήχους, γι αυτό ίσως υστερούν λίγο σε όγκο οι χαμηλές της, αλλά είναι πολύ πιο σαφής στην ηχητική εικόνα. Επίσης η έξοδός της είναι όντως χαμηλή για MM.

Προς haralas: Υπάρχει ολόκληρο site με τροποποιημένα Thorens στο www.theanalogdept.com. Eκεί μπορείς να πάρεις ιδέες για βραχίονες αλλά και κάθε είδους ρύθμιση του πικαπ σου. Δεν ξέρω πώς είναι το πλατώ του 166 εσωτερικά αλλά όπως το βλέπω μπορείς να του βάλεις έναν ελαφρύ βραχίονα, πχ Grace 707 ή Mission. Σχετικό thread όταν έψαχνα βραχίονα για το δικό μου είχαμε ανοίξει εδώ

Aπο χθές ξεμόνταρα την AKG κι έβαλα ξανά την Sumiko Pearl για να δω διαφορές. Υπενθυμίζω οτι η Pearl είχε θεωρητικό συντονισμό στα 11Hz με τον συγκεκριμένο βραχίονα, γι αυτό πρόσθεσα λίγη μάζα πάνω στο headshell(ένα 20λεπτο με λίγη blutac :D ) ώστε να αυξήσω την ενεργό μάζα του βραχίονα και να κατεβάσω τον συντονισμό.

Οι χαμηλές στην Sumiko ειναι πιο εντυπωσιακές, και η εικόνα ογκωδέστερη. Αλλά...οι μεσαίες είναι μουντές σε σχέση με την AKG, λιγότερο 'ζωντανές' και η ανάλυση φανερά λιγότερη. Εκεί που η P8MF διαχωρίζει ηχητικά τα όργανα ,σε ενα rock συγκρότημα πχ, η Pearl παρουσιάζει μια λιγότερο σαφή εικόνα. Ναι μεν η AKG έχει μια τάση να λεπτύνει τους ήχους, γι αυτό ίσως υστερούν λίγο σε όγκο οι χαμηλές της, αλλά είναι πολύ πιο σαφής στην ηχητική εικόνα. Επίσης η έξοδός της είναι όντως χαμηλή για MM.

Προς haralas: Υπάρχει ολόκληρο site με τροποποιημένα Thorens στο www.theanalogdept.com. Eκεί μπορείς να πάρεις ιδέες για βραχίονες αλλά και κάθε είδους ρύθμιση του πικαπ σου. Δεν ξέρω πώς είναι το πλατώ του 166 εσωτερικά αλλά όπως το βλέπω μπορείς να του βάλεις έναν ελαφρύ βραχίονα, πχ Grace 707 ή Mission. Σχετικό thread όταν έψαχνα βραχίονα για το δικό μου είχαμε ανοίξει εδώ
Ευχαριστω θα το ψαξω.