Γραμμή ρεύματος από τον πίνακα.

Re: Απάντηση: ΓΡΑΜΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ.

Ομοαξονικο καλωδιο απο το ρολοι μεχρι τον πινακα?Σε παρακαλω οταν μπορεσεις βαλε φωτο.Αυτα ουτε σε τριτικοσμικη χωρα δεν γινεται

μου θύμισες αυτό που είχε πει ο χαρρυ κλυν

η ελλαδα είναι η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κάτοικους :flipout:

μάλλον κάτι άλλο εννοεί ο κωστας με το ομοαξονικό αφού λέει πιο πάνω οτι είναι 3χ2.5 μόνο

Και κάτι άλλο.

Το καλώδιο που τροφοδοτεί το ρολόι είναι ομοαξονικό και δεν ξεπερνάει σε διατομή ενα 3χ2.5.

Μου έκανε εντύπωση λοιπών το πως αντέχει τόσο φορτίο με τόσο μικρή διατομή και το οτι είναι ομοαξονικό φυσικά.

Πάντως όποιον ηλεκτρολόγο ρώτησα δεν αναλαμβάνει να μου τραβήξει απ ευθείας απο το ρολόι.

αυτο που βλεπεις ειναι μονο η φαση και πρεπει να εχει παχος 8-10 χιλιοστα

με το ομοαξονικο δεν καταλαβαινω το εννοεις

συνηθως αυτα τα καλωδια ειναι πολυκλωνα με λιγους και χοντρους κλωνους.

Απάντηση: ΓΡΑΜΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ.

Δεν το είδα παιδιά.

Φίλος ηλεκτρονικός μου το είπε.

Απάντηση: ΓΡΑΜΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ.

Θωρακισμενο απο την παροχη της ΔΕΗ μεχρι το πινακα ,αποκλειεται.Κατι αλλο θα ειδε,δεν κολλαει..

Re: ΓΡΑΜΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ.

Στρογγυλό με περίβλημα θα είναι και το λέει ομοαξονικό...

cable-flexible-rv-k-0-6-1kv-3x2-5-negro.jpg

Αν η ιδιοκτησία μας έχει τριφασική παροχή και είναι φυσιολογικού μεγέθους πχ μέχρι 200μ2 (αν είναι μεγαλύτερο σπίτι πχ μονοκατοικία πάνω από 250-300μ2 + υπόγεια δεν συνιστάται) με συνήθισμένες καταναλώσεις ισχύος σε κουζίνα, πλυντήρια, θερμοσίφωνο, κλιματισμό κλπ, προτείνω ως βέλτιστη λύση το εξής :

Οι λοιπές οικιακές καταναλώσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δύο φάσεις, ενώ η τρίτη μπορεί να ανατεθεί αποκλειστικά για την χρήση που θέλουμε (audio-video) προσφέροντας ρεύμα απαλλαγμένο από οποιαδήποτε παρεμβολή από τοπικές καταναλώσεις οι οποίες επηρρεάζουν πολύ τη σταθερότητα της παροχής. Οπως ενδεικτικά αναφέρονται τα ψυγεία, τα πλυντήρια, τα κλιματιστικά κατα την έναρξη λειτουργίας τους κλπ.

Για την υλοποίηση των παραπάνω προτείνω την εξής εφαρμογή :
Στον κεντρικό πίνακα φτάνει η παροχή από το μετρητή συνήθως (για 3*35) καλώδιο 5*10mm2+1.5 (το 1.5 είναι η πρόβλεψη για το νυχτερινό και ίσως τέτοια καλώδια όπως και το 3*16mm2+1.5 για μονοφασικό μετρητή αντίστοιχα να θεωρούνται από λάθος λόγω σχήματος ως "ομοαξονικά").

Μετά τις ασφαλιστικές διατάξεις (τριφασική ασφάλεια και ρελέ) η μία φάση που θα επιλέξουμε, θα φύγει από τον πίνακα με μορφή παροχής (3*10mm2 μονοκόματο) και θα πάει στο χώρο που θέλουμε. Εκεί θα καταλήξει σε υποπίνακα με ασφάλειες κατάλληλες για διανομή σε όσους ρευματολήπτες (σούκο) θέλουμε. Από κάθε ασφάλεια θα φύγουν οι απαραίτητες γραμμές προς τους ρευματολήπτες. Επειδή ο υποπίνακας είναι πλέον κοντά στη θέση των πριζών οι γραμμές από τις ασφάλειες προς τις πρίζες μπορούν να είναι μονοκόματες.
Η γνώμη του ηλεκτρολόγου για τη διάμετρο των καλωδίων από τις ασφάλειες του υποπίνακα μέχρι τις πρίζες ενημερώνοντάς τον για τις απαιτούμενες καταναλώσεις των συσκευών μας είναι απαραίτητη. Για μεγάλους τελικούς 3*6mm2 (αν το δέχονται οι σούκο μας) ή 3*4mm2 είναι εντάξει. Για τις υπόλοιπες 3*2.5mm2.

Η γνώμη μου είναι οτι αφού με τη διάταξη αυτή έχουμε άφθονη ισχύ, ας τοποθετήσουμε πολλές θέσεις με πρίζες αφού δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και γλιτώνουμε έτσι τό κόστος του πολύμπριζου (τα καλά πούμπριζα εχουν πολλαπλάσια αξία από το κόστος των πολλών πριζών) εκτός αν θέλουμε (ή έχουμε) κάποιο ακριβό πολύμπριζο με σταθεροποίηση, φίλτρα και ιδιαίτερες προστασίες. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να αφιερώσουμε μία θέση σούκο ειδικά γι'αυτό με δική του ασφάλεια σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και καλώδιο 3*6mm2 (αν το δέχονται οι σούκο μας) ή 3*4mm2.

Ετσι θα αντιμετώπιζα εγώ το ζήτημα παροχής καθαρής ισχύος (και θα το εφαρμόσω σε μελλοντικό σχέδιο μονοκατοικίας μου). Σχόλια και παρατηρήσεις πάντοτε ευπρόσδεκτα.

Και κάτι τελευταίο. Αν έχουμε ένα μετρητή τάσης και παρατηρήσουμε αυξομειώσεις στη φάση (μία από τις τρείς) που επιλέξαμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε την επόμενη η οποία πιθανά να είναι σταθερότερη στην περιοχή μας. Αν έχει και αυτή πρόβλημα δοκιμάζουμε την τρίτη (και τελευταία). Η αλλαγή αυτή (για τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο) είναι κάτι πολύ εύκολο με επέμβαση στον κεντρικό πίνακα και αλλαγή δύο καλωδίων (επαναλαμβάνω από τον ηλεκτρολόγο μιας και η περμανάντ είναι ντεμοντέ :afro: ) -bye-

Last edited:

deh3.jpg

deh1.jpg

deh2.jpg

ΑΠΟ την κολώνα στο ρολόι είναι θωρακισμένο ομοαξωνικό

και έχω φτιάξει πολύπριζο απο αυτό

η γείωση έιναι το κίτρινο περικοκλάδα

αφού το μελέτησε η ΔΕΗ ,,, τι να παιδευόμαστε ...

απο το πίνακα μέχρι την πρίζα δενννννν ,,, πολύ ζόρι !!!!!

το καλώδιο μου το έδωσε εξάδελφος εναερίτης απο την ΔΕΗ ,, και μου έδειξε και ένα υπερυψηλής πολύκλωνο όταν ζήτησα κανα 2 μέτρα ... αλλά δεν μπορούσα να το κουβαλήσω :flipout:

έχω ανακαλωδιωσει με αρκετή επιτυχία μηχανακια με αυτό ,, η γέυση είναι κάτι μεταξύ χαλκού και ασήμι ,, αναδεικνύωντας τρομερή λεπτομέρεια !!! και αρκετή ησυχία στο Background

• Like
Reactions: christos56

Θωρακισμενο απο την παροχη της ΔΕΗ μεχρι το πινακα ,αποκλειεται.Κατι αλλο θα ειδε,δεν κολλαει..
´Δεν είναι θωρακισμένο καλώδιο. Το πλέγμα δεν είναι για θωράκιση αλλά για λόγους ασφαλείας. Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί αυτό το καλώδιο επειδή έχει μεγαλυτερη αντοχή όταν τεντώνεται και είναι εναέριο. Επίσης στον εξωτερικό αγωγό συνδέει τον ουδέτερο οπότε και να γυμνωθεί η μόνωση να μην είναι επικύνδυνο. Δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στη φάση αν δεν κόψεις πρώτα το εξωτερικό περίβλημα. Αλλά και με κόφτη να προσπαθήσεις να το κόψεις ενώ είναι υπό τάση θα κάνεις βραχυκύκλωμα το οποίο θα ρίξει την ασφάλεια.

Απάντηση: Re: ΓΡΑΜΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ.

Αν η ιδιοκτησία μας έχει τριφασική παροχή και είναι φυσιολογικού μεγέθους πχ μέχρι 200μ2 (αν είναι μεγαλύτερο σπίτι πχ μονοκατοικία πάνω από 250-300μ2 + υπόγεια δεν συνιστάται) με συνήθισμένες καταναλώσεις ισχύος σε κουζίνα, πλυντήρια, θερμοσίφωνο, κλιματισμό κλπ, προτείνω ως βέλτιστη λύση το εξής :

Οι λοιπές οικιακές καταναλώσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δύο φάσεις, ενώ η τρίτη μπορεί να ανατεθεί αποκλειστικά για την χρήση που θέλουμε (audio-video) προσφέροντας ρεύμα απαλλαγμένο από οποιαδήποτε παρεμβολή από τοπικές καταναλώσεις οι οποίες επηρρεάζουν πολύ τη σταθερότητα της παροχής. Οπως ενδεικτικά αναφέρονται τα ψυγεία, τα πλυντήρια, τα κλιματιστικά κατα την έναρξη λειτουργίας τους κλπ.

Για την υλοποίηση των παραπάνω προτείνω την εξής εφαρμογή :
Στον κεντρικό πίνακα φτάνει η παροχή από το μετρητή συνήθως (για 3*35) καλώδιο 5*10mm2+1.5 (το 1.5 είναι η πρόβλεψη για το νυχτερινό και ίσως τέτοια καλώδια όπως και το 3*16mm2+1.5 για μονοφασικό μετρητή αντίστοιχα να θεωρούνται από λάθος λόγω σχήματος ως "ομοαξονικά").

Μετά τις ασφαλιστικές διατάξεις (τριφασική ασφάλεια και ρελέ) η μία φάση που θα επιλέξουμε, θα φύγει από τον πίνακα με μορφή παροχής (3*10mm2 μονοκόματο) και θα πάει στο χώρο που θέλουμε. Εκεί θα καταλήξει σε υποπίνακα με ασφάλειες κατάλληλες για διανομή σε όσους ρευματολήπτες (σούκο) θέλουμε. Από κάθε ασφάλεια θα φύγουν οι απαραίτητες γραμμές προς τους ρευματολήπτες. Επειδή ο υποπίνακας είναι πλέον κοντά στη θέση των πριζών οι γραμμές από τις ασφάλειες προς τις πρίζες μπορούν να είναι μονοκόματες.
Η γνώμη του ηλεκτρολόγου για τη διάμετρο των καλωδίων από τις ασφάλειες του υποπίνακα μέχρι τις πρίζες ενημερώνοντάς τον για τις απαιτούμενες καταναλώσεις των συσκευών μας είναι απαραίτητη. Για μεγάλους τελικούς 3*6mm2 (αν το δέχονται οι σούκο μας) ή 3*4mm2 είναι εντάξει. Για τις υπόλοιπες 3*2.5mm2.

Η γνώμη μου είναι οτι αφού με τη διάταξη αυτή έχουμε άφθονη ισχύ, ας τοποθετήσουμε πολλές θέσεις με πρίζες αφού δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και γλιτώνουμε έτσι τό κόστος του πολύμπριζου (τα καλά πούμπριζα εχουν πολλαπλάσια αξία από το κόστος των πολλών πριζών) εκτός αν θέλουμε (ή έχουμε) κάποιο ακριβό πολύμπριζο με σταθεροποίηση, φίλτρα και ιδιαίτερες προστασίες. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να αφιερώσουμε μία θέση σούκο ειδικά γι'αυτό με δική του ασφάλεια σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και καλώδιο 3*6mm2 (αν το δέχονται οι σούκο μας) ή 3*4mm2.

Ετσι θα αντιμετώπιζα εγώ το ζήτημα παροχής καθαρής ισχύος (και θα το εφαρμόσω σε μελλοντικό σχέδιο μονοκατοικίας μου). Σχόλια και παρατηρήσεις πάντοτε ευπρόσδεκτα.

Και κάτι τελευταίο. Αν έχουμε ένα μετρητή τάσης και παρατηρήσουμε αυξομειώσεις στη φάση (μία από τις τρείς) που επιλέξαμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε την επόμενη η οποία πιθανά να είναι σταθερότερη στην περιοχή μας. Αν έχει και αυτή πρόβλημα δοκιμάζουμε την τρίτη (και τελευταία). Η αλλαγή αυτή (για τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο) είναι κάτι πολύ εύκολο με επέμβαση στον κεντρικό πίνακα και αλλαγή δύο καλωδίων (επαναλαμβάνω από τον ηλεκτρολόγο μιας και η περμανάντ είναι ντεμοντέ :afro: ) -bye-
Παντως η καλυτερη φαση( στην περιοχη μου και σε αλλες)ειναι αυτη του Δημοτικου φωτισμου που συνηθως εχει μικροτερα φορτια εστω την ημερα...

μαζι με το λεωνιδα λοιπον σημερα αποφασίσαμε να κανουμε πραξη ολα τα παραπανω. τραβηξαμε λοιπον μια ξεχωριστη γραμμη αφιερωμενη αποκλειστικα στον ενισχυτη και το cd.
βαλαμε λοιπον ενα 2,5αρι καλωδιο διπλης θωρακισης αγορασμενο απο το leroy merlin προς 1.20ευρο το μετρο που καταληγει σε ενα πολυμπριζο βιομηχανικού τυπου με καπακια.
μια φυσιγγιοθήκη με 16αρα ασφαλεια και ενα διακοπτη 25Α.
ολα μαζι κοστησανε λιγοτερο απο 25 ευρο
μη μας ρωτησετε τωρα αν ειδαμε διαφορα στον ηχο......¨)
το σημαντικο προβλημα που ελυσα παντος ηταν υο θεμα των διαφορων ηχων και παρασητων απο τα ρευματα που περναγαν μεσα στα ηχεια οπως περιεγραψα και σε αλλο Post. λυθηκαν ολα αυτα τα προβληματα. ολα τωρα ειναι ήσυχα...καμια παρεμβολη κανενας θορυβος ....
αξιζε η διαδικασια και με το παραπανω.!!!!
παντος ο ηλεκτρολογος δεν ηταν και ο πιο τακτικος απο οτι ειδαμε στον πινακα ( μετα απο 15 χρονια )
με τα απαραιτητα αυτοκολητα καναλιακια εξαφανιστηκε το καλωδιο και ετσι η δουλεια ειναι επαγγελματικη...:)

Attachments

• IMG_0805.jpg
    IMG_0805.jpg
    71.9 KB · Views: 283
  • IMG_0806.jpg
    IMG_0806.jpg
    80.4 KB · Views: 273
  • IMG_0807.jpg
    IMG_0807.jpg
    107 KB · Views: 275
  • IMG_0808.jpg
    IMG_0808.jpg
    102.9 KB · Views: 267
  • IMG_0810.jpg
    IMG_0810.jpg
    76.6 KB · Views: 275
  • IMG_0811.jpg
    IMG_0811.jpg
    67.7 KB · Views: 275
  • IMG_0814.jpg
    IMG_0814.jpg
    55.5 KB · Views: 268
  • IMG_0816.jpg
    IMG_0816.jpg
    58 KB · Views: 270
  • IMG_0812.jpg
    IMG_0812.jpg
    86.6 KB · Views: 274
το σημαντικο προβλημα που ελυσα παντος ηταν υο θεμα των διαφορων ηχων και παρασητων απο τα ρευματα που περναγαν μεσα στα ηχεια οπως περιεγραψα και σε αλλο Post. λυθηκαν ολα αυτα τα προβληματα. ολα τωρα ειναι ήσυχα...καμια παρεμβολη κανενας θορυβος ....
αξιζε η διαδικασια και με το παραπανω.!!!!

:grandpa: Ε, άρα υπάρχει ακουστή διαφορά στον ήχο!

:grandpa: Ε, άρα υπάρχει ακουστή διαφορά στον ήχο!

οσο αφορα τη δικη μου περιπτωση ...ναι...
εχει να κανει με την απομόνωση της γραμμής απο αλλα μηχανήματα...
δεν ξερω αν κανει τον ηχο καλυτερο σε επιπεδο μουσικο...αλλα ειναι δεδομένο οτι καθαρίζει τον ηχο απο οτιδήποτε αλλο...

Αν μη τι άλλο, στο επίπεδο που κάποτε ήταν τα παράσιτα θα έχεις μουσική πληροφορία την οποία αγνοούσες ως τώρα.
Όσο να είναι, καλύτερα να ακούς λεπτομέρειες που υπάρχουν στη μουσική παρά τα παράσιτα. :smile:

Αξιώθηκα το ΣΚ και έβαλα το καλώδιο που είχα 2 μήνες στο αμάξι!!!!!

3 χ 6 κατευθείαν στο πολύπριζο της consonance.

Πήρα ακριβώς μετά το ρελέ διαφυγής και πρίν τη γενική ασφάλεια.

Φυσικά έβαλα άλλη ασφάλεια για μένα.

οπως και ναναι γινεται καλυτερο....λιγοτερο η περισσοτερο ....

Λοιπών μετά απο τόσες μέρες υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Με transport το pc το επίπεδο ανάλυσης αυξήθηκε εκθετικά.

Η διαφορά σε τραγούδια που τα ακούω μια ζωή είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Με transport το cd η διαφορά είναι τόσο μικρή που είναι αμελητέα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως το pc με την τηλεόραση συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα απο την παλιά γραμμή.