Gravity

Ψηφίστε την ταινία:

• Total voters
    0
Re: Gravity (2013)

Απίθανη φωτογραφία,ανατριχιαστικό σενάριο,δυνατή ερμηνεία απο την κ.Μπούλοκ,άρτια (όχι όμως και εμπνευσμένη) σκηνοθεσία..Ξέρετε ως φυσικός κάποτε έψαχνα με πάθος να βρώ σεναριακές τρύπες και λάθη στις ταινίες του είδους,όμως όχι πιά..Η ποιητική-σκηνοθετική αδεία βρήκαν τη θέση τους στην κριτική μου,και ας υπάρχουν εκεί οι ανακρίβειες..Ταινία που δίχως άλλο σέβεται το θεατή της.Συστήνεται με τις όποιες αδυναμίες της!

Η αμερικανιά τί ακριβώς είναι? Γιατί δεν θυμάμαι να άκουσα το οτιδήποτε για την μεγάλη αμερική, ούτε να είδα καμια σημαία να ανεμίζει, ούτε κανα ιππικό να σώνει την μέρα την τελευταία στιγμή σαν απο μηχανής θεός...

Εγώ αυτό που είδα είναι μια εκπληκτικά όμορφη και σε αρκετές στιγμές ποιητική (και όχι μόνο της φωτογραφίας και των μονόπλανων στο διάστημα, αλλά και σε πιο close up προσωπικές στιγμές, βλ. συνομιλία με εσκιμώο) ιστορία για την επιβίωση. Την επιβίωση σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά. Πως ξεπερνάμε όλα αυτά που μας συμβαίνουν, και παρά την τρομερή τους δύναμη και την τάση να μας συνθλίψουν στο έδαφος σαν άλλη βαρύτητα συνεχίζουμε να στεκόμαστε στα δυο μας πόδια.

Κάτι που στην ουσία στο δίνει στο πιάτο ο Κουαρόν στην τελευταία σκηνή. Το πώς δεν μπορεί να περπατήσει και αισθάνεται την αβάσταχτη δύναμη να την κρατάει στο έδαφος και το πώς στέκεται μόνη της σιγά σιγά στα δυο της πόδια με σιγουριά. Η βαρύτητα εξακολουθεί να είναι εκεί, και την συνδέει με την γή, δεν εξαφανίστηκε. Αλλά με αυτήν την άνοδο της απο την (όπως πολύ σωστά είπε και ο φίλος πιο πάνω) μεγάλη μήτρα της θάλλασας ξαναγενήθηκε. Η όλη πορεία της ίσως είχε και κάτι απο την εξέλιξη της ζωής. Σαν την ζωή που γεννήθηκε στον ωκεανό, κολύμπησε, σύρθηκε στις ακτές, και σιγά σιγά στάθηκε όρθια.

Για την μία ή την άλλη ανακρίβεια τώρα, έχουν ίσως σημασία ώς trivia, απο την μία είναι για μένα αρκετά μικρές και ασήμαντες απο την άλλη σε μια ταινία μυθοπλασίας μου είναι και σε μεγάλο βαθμό αδιάφορες. Ένας βαθμός ποιητικής αδείας είναι αποδεκτός.

Απάντηση: Re: Gravity (2013)

"Σαν την ζωή που γεννήθηκε στον ωκεανό, κολύμπησε, σύρθηκε στις ακτές, και σιγά σιγά στάθηκε όρθια"

Αυτο ακριβως μου φανηκε (σχετικα) φθηνο κι ευκολο, και θα προτιμουσα να ελειπε (ειδικα η εστιαση στα ποδια που σταθεροποιουνται σιγα σιγα). Φαντασου το εξης τελος: μια φοβερη βαθια ελευθερη ανασα της Μπ. μολις βγαζει το κεφαλι της απο το νερο και...END. Σε συναρτηση με τις οσες δυσκολες ανασες ακουγαμε σε ολη την ταινια δεν θα ηταν το τελειο τελος;

Οσο για τις ανακριβειες μια χαρα ηταν - θα μπορουσε να ηταν πολυ περισσοτερες χαριν εντυπωσιασμου!

Απάντηση: Gravity (2013)

Την είδα χθες σε 3d και την συστήνω ανεπιφύλακτα !
Φοβερή φωτογραφία, ωραία μουσική επένδυση, υπόθεση που σε κρατά σε εγρήγορση συνέχεια, και το 3d καταπληκτικό.

υγ: Υπερβολές δεν είδα κάπου - αμερικάνικες σημαίες δεν παρατήρησα, όπως σε άλλες αμερικάνικες ταινίες που τις βλέπεις φάτσα-κάρτα.

Re: Απάντηση: Re: Gravity (2013)

Για την ερωτηση σου, εχεις πμ...-bye-

Ειναι κριμα να γραφω κατεβατα ολοκληρα .... που θα χαθουν μεσα σε προσωπικες αλληλογραφιες
και να μην τυγχουν τις ευθυκρισιας ΟΛΩΝ των θαμωνων του νηματος.

Αλλα .... οπως αγαπας -bye-

Yπ'οψιν ότι η ταινια είναι για άντρες. Δύο ζευγάρια που την είδαμε ακούσαμε μετά από τις γυναίκες ότι είναι βαρετή, καταθλιπτική χωρίς νόημα. Εκ των υστέρων νομίζω ότι μια απλή ταινία είναι ενθουσιάζει αυτούς που τους αρέσει ο κίνδυνος. Βασικά εμένα μου δημιούργησε την αίσθηση που είχα πάθει με το AVATAR, πολλά καλά λόγια και μέτριο αποτέλεσμα. Απλά έκανε καλή δουλειά το marketing. Τεχνικά πολύ καλή, όμως κάτι λείπει αυτό που κάνει μια ταινία πραγματικά καλή. Απλά μια ταινία για αυτούς που ενθουσιάζονται με την αγωνία του κινδύνου και του θανάτου. Την είδαμε και ούτε θέλουμε να την ξαναδούμε.

Ως αμερικανια, δεν εννοω την υπαρξη αμερικανικης σημαιας ρε παιδια..

Αμερικανια ειναι πχ:
η σκηνη που προσπαθει να πιαστει απο ενα καρο πραγματα για να μην φυγει στο διαστημα και τελικα καταφερνει να πιαστει απο το τελευταιο που θα μπορουσε.
η σκηνη που καταστρεφετε ο σταθμος και ερχεται τσουναμι απο συντριμια κατα πανω της και την γλυτωνει με μια γραντζουνια στο μαγουλο.
η σκηνη που φερνει βολτες με τον πυροσβεστηρα.
τα ξεφυλλισματα στο manual για να οδηγησει τα σουγιοζ των 800 κουμπιων στο τσακ μπαμ, ενω ειδικα στην σκηνη που εχει κολλησει το αεροστατο, καταφερνει να αποφυγει την προσκρουση σαν πιλοταρα ολκης.
η σκηνη που ξελυνετε ο κλουνεη γιατι δεν μπορει να αντεξει το βαρος (το πιο??) και αφου τελος παντων ξελυνετε για τους λογους που πρεπει να πιστεψω, αμεσως εξαφανιζετε λες και τον τραβηξε τυφωνας.
οι βολτες του κλουνεη στο διαστημα λες και ειναι ο robotek..

Τελος παντων μπορω να γραψω και αλλα, απλα θελω να σας δωσω μια ιδεα τι εννοω με την λεξη "αμερικανια".. Ολες αυτες οι υπερβολες που κατα την γνωμη μου δεν χρειαζοντουσαν καν να μπουν στην ταινια.

Anyway, δεν χρειαζεται να συμφωνισουμε, καταλαβαινω απολυτα γιατι αρεσε σε τοσο κοσμο, οπως καταλαβαινω και γιατι δεν αρεσε σε ποσους αλλους.

Ως αμερικανια, δεν εννοω την υπαρξη αμερικανικης σημαιας ρε παιδια..

Αμερικανια ειναι πχ:
η σκηνη που προσπαθει να πιαστει απο ενα καρο πραγματα για να μην φυγει στο διαστημα και τελικα καταφερνει να πιαστει απο το τελευταιο που θα μπορουσε.
η σκηνη που καταστρεφετε ο σταθμος και ερχεται τσουναμι απο συντριμια κατα πανω της και την γλυτωνει με μια γραντζουνια στο μαγουλο.
η σκηνη που φερνει βολτες με τον πυροσβεστηρα.
τα ξεφυλλισματα στο manual για να οδηγησει τα σουγιοζ των 800 κουμπιων στο τσακ μπαμ, ενω ειδικα στην σκηνη που εχει κολλησει το αεροστατο, καταφερνει να αποφυγει την προσκρουση σαν πιλοταρα ολκης.
η σκηνη που ξελυνετε ο κλουνεη γιατι δεν μπορει να αντεξει το βαρος (το πιο??) και αφου τελος παντων ξελυνετε για τους λογους που πρεπει να πιστεψω, αμεσως εξαφανιζετε λες και τον τραβηξε τυφωνας.
οι βολτες του κλουνεη στο διαστημα λες και ειναι ο robotek..

Τελος παντων μπορω να γραψω και αλλα, απλα θελω να σας δωσω μια ιδεα τι εννοω με την λεξη "αμερικανια".. Ολες αυτες οι υπερβολες που κατα την γνωμη μου δεν χρειαζοντουσαν καν να μπουν στην ταινια.

Anyway, δεν χρειαζεται να συμφωνισουμε, καταλαβαινω απολυτα γιατι αρεσε σε τοσο κοσμο, οπως καταλαβαινω και γιατι δεν αρεσε σε ποσους αλλους.

Απο ποτε η ανακριβεια ονομαζεται αμερικανια ?
Οκ, ειμαι και εγω αηδιασμενος απο Michael Bay και αμερικανιες αλλα ... ξερω να τις ξεχωριζω απο τις ανακριβειες
που μπορει να προβαλει οποιασδηποτε εθνικοτητος παραγωγος (η σκηνοθετης). Η ανακριβεια ειναι θεμα αγνοιας
(η ημιμαθειας) οχι εθνικοτητος.

H σκηνη που η Μπουλοκ πιανεται απο το τελευταιο που μπορει να πιαστει .... ειναι υπερβολη και οχι αμερικανια.
Η σκηνη που ερχονται ενα εκατομμυριο θραυσματα πανω στους αστροναυτες και αυτοι την γλιτωνουν ... ειναι
υπερβολη οχι αμερικανια (αν και καπου, δειχνει εναν αστροναυτη με το κεφαλι ανοιγμενο).
Η σκηνη με τον πυροσβεστηρα ειναι υπερβολη (οχι αμερικανια).

Να μην τα πολυλογω, και τα υπολοιπα ειναι υπερβολες .... ΟΧΙ αμερικανιες.
Μερικα (οπως με το βαρος των δυο πανω στο σκοινι) ειναι πολυ ανακριβη αφου δεν υπαρχει βαρυτητα στο διαστημα
αλλα ...... πως ειμαστε τοσο σιγουροι οτι ενας βρεττανος η γαλλος η ελληνας σκηνοθετης-παραγωγος ΔΕΝ θα κανει
τα ιδια λαθη, δεν θα δειξει τις ιδιες ανακριβειες δεν θα σερβιρει το ιδιο πιλαφακι ?

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΥΜΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΣΤΕΡΟΕΣΣΑ.
Η οταν ολοι συννενοουνται σε απταιστα αγγλικα (αφγανοι, ρωσοι, ταλιπμαν, αγγλοι, γαλλοι, αμερικανοι).

Ολα τα αλλα ειναι ανακριβειες ! -bye-

Last edited:

Οπως ειπα και στο ποστ μου, ολες αυτες τις υπερβολες τις χαρακτηριζω ως "αμερικανιες".. (Οχι τις ανακριβειες...) Για τον λογο πως αυτου του ειδους οι αμερικανικες ταινιες, συνηθως ειναι τιγκα στις υπερβολες.. Νομιζω πως και ο περισσοτερος κοσμος ετσι χαρακτηριζει την "αμερικανια" και οχι απο το αν μια ταινια αρχιζει να δειχνει σημαιες, αλλα anyway δεν θα τα χαλασουμε γιαυτο.. Το θεμα ειναι οτι συνεννοηθήκαμε -bye-

Η σκηνη που λεω με τα εκατομμυρια θραυσματα δεν ειναι αυτη στην αρχη της ταινιας (που οντως πεθαινει ενας), αλλα εκεινη που μπλεχτηκε το αεροστατο και βγηκε να το κοψει.. Ακριβως μετα το αψογο πιλοταρισμα δλδ :operator:

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Gravity (2013)

... Για αυτο σας λεω, καταλαβαινω την αγωνια που προκαλει η ταινια, αλλα προσωπικα αυτα τα αμερικανικα τεχνασματα αγωνιας καποια στιγμη με αποτελιωνουν και μετα πανε ολα περιπατο.. Φανταζομαι αυτο επαθε και ο Galen. (?)

Κυριως αυτο. Συμφωνω απολυτως με το τελευταιο σου ποστ περι αμερικανιων.
Μπορει καποιος να ισχυριστει βεβαια οτι τετοιες υπερβολες βλεπουμε και στην κινηματογραφικη παραγωγη αλλων χωρων, αλλα χρησιμοποιησα κι εγω αυτο το χαρακτηρισμο, επηρεασμενος απο την αρχη της ταινιας.
Την οποια αρχη αναρωτιεμαι δεν την ειδαν αυτοι που παραπονιουνται για τον ορο αμερικανια, με τη δικαιολογια
οτι δεν ειχε αμερικανικες σημαιες?
Το οτι για ΟΛΑ οσα εγιναν εφταιγαν οι Ρωσσοι, δεν το προσεξε κανενας?
Θα παθαιναν τιποτα αν εδειχναν οτι εφταιγαν Αμερικανοι? Μπααα, θα ηταν κακο για το morale ε?
Αυτα τα βλεπαμε στα Ραμπο Χ και Ροκι Ζ και γελαγαμε ρε παιδια.

Ειναι κριμα να γραφω κατεβατα ολοκληρα .... που θα χαθουν μεσα σε προσωπικες αλληλογραφιες
και να μην τυγχουν τις ευθυκρισιας ΟΛΩΝ των θαμωνων του νηματος.

Αλλα .... οπως αγαπας -bye-

Δεν εχεις αδικο, αλλα εχοντας εκφρασει την αποψη μου αναλυτικα απο το ποστ 91 και
αποκτωντας την εντυπωση οτι ισως η αποψη μου γινεται και λιγο ενοχλητικη σε καποιους απο αυτους
που τους αρεσε η ταινια, ειπα να αποτραβηχτω σιγα σιγα.
Και τωρα, θα μου πεις, τι κανω δηλαδη?
Ε, λιγο εσυ που με τσιγκλας, λιγο το οτι διαβαζω αποψεις εκ διαμετρου αντιθετες απο τη δικη μου...
Για παραδειγμα το οτι ειναι μια ταινια για αντρες. Ας βγαλουμε απ'εξω οτι αρεσε στην κοπελια του
ampalaeos. Ειδαμε την ταινια μια μεγαλη αντροπαρεα. Κανενας δεν ενθουσιαστηκε πλην ενος...
Για να ειμαι ειλικρινης, κανενας δεν ξενερωσε και οσο εγω. Αλλα περασαμε μεγαλο μερος του χρονου
απο τα μπυρονια μετα στο να κατακρινουμε αυτα που δεν μας αρεσαν. Αν θελουν, ας γραψουν και οι υπολοιποι.
Σορυ Μανο, αλλα δεν εχω καμμια ορεξη να μονοπολησω το νημα...

Οπως ειπα και στο ποστ μου, ολες αυτες τις υπερβολες τις χαρακτηριζω ως "αμερικανιες".. (Οχι τις ανακριβειες...) Για τον λογο πως αυτου του ειδους οι αμερικανικες ταινιες, συνηθως ειναι τιγκα στις υπερβολες.. Νομιζω πως και ο περισσοτερος κοσμος ετσι χαρακτηριζει την "αμερικανια" και οχι απο το αν μια ταινια αρχιζει να δειχνει σημαιες, αλλα anyway δεν θα τα χαλασουμε γιαυτο.. Το θεμα ειναι οτι συνεννοηθήκαμε -bye-

Καταλαβαίνω τον τρόπο που εκλαμβάνεσαι τον όρο αμερικανιά, ως έναν συνδυασμό υπερβολών και στιγμές κορύφωσης αγωνίας. Είναι μια τεχνική του αμερικάνικου κινηματογράφου
για να απογειώσει την αγωνία εδώ και χρόνια, ΟΚ συμφωνώ.

Ωστόσο όταν πας κινηματογράφο για μια ταινία που έχει θέμα το διάστημα, δορυφόρους, διαστημικούς σταθμούς και Τζωρτζ με Σάντρα είναι άτοπο να λες για αμερικανιά.
Δεν θα εμφανίζονταν αλληγορικά σκηνικά, σουρεαλισμός ή διάφορες κουλτουριάρικες καταστάσεις.

Και κάτι που απευθύνεται σε όλους όσους μιλούν για υπερβολές.
Ναι είναι υπαρκτές χωρίς να αποτελούν απαραίτητα ανακρίβειες.
Οπότε έπρεπε να γίνει η επισκευή μπαμ μπαμ, να έριχνε ένα κρύο (κυριολεκτικά) ο Τζώρτζ στη Σάντρα και να γυρνούσαν όλοι στη γη
για μαργαρίτες?

ΥΓ: δεν είμαι american fun boy αλλά ας βάλουν όσες σημαίες θέλουν, γιατί αυτοί βολτάρουν σε τροχιά εδώ και δεκάδες χρόνια κι εμείς
πίνουμε ακόμα φραπέδες παραπονούμενοι για τα χαράτσια και τα λοιπά χάλια μας.

Last edited:

Καλα σιγουρα δεν περιμενα να δω κουλτουριαρα ταινια ρε συ.. Περιμενα οτι θα υπαρχει μια δοση υπερβολης/αμερικανιας (οπως θες πες το), αλλα με τσαντισε που ηταν σε τετοιο μεγαλο βαθμο.. Εχουμε δει και αλλες ταινιες με διαστημα, αλλα δεν ηταν ετσι.. Για περι μπουλοκ και κλουνεη, συμφωνω.. Δεν περιμενα πολλα σιγουρα, απλα περιμενα να υπαρχει καποιο μετρο, βασιζομενος περισσοτερο στο οτι αρεσε σε τοσο πολυ κοσμο.. Δυστυχως ομως στα ματια μου δεν ηταν ετσι και με απογοητευσε. Ενταξει, δεν τρεχει καστανο, ταινιες βλεπουμε με την σεσουλα οποτε παω παρακατω.. Σιγα μην τα βαψω και μαυρα για το gravity. :ernaehrung004:

Το καλο (η κακο) ειναι οτι επιχειρειτε (απο καποιους) ενα crossover αναμεσα στα επιστημονικα ντοκυμαντερ
και τις ταινιες δρασης (κυριως χολυγουντιανου χαρακτηρα). Η αρχη δεν εγινε με το Gravity, αλλα με το 2001
(το 69). Εχει κυλησει πολυ νερο στο αυλακι, απο τοτε. Το κεντρο βαρους μαλλον δειχνει να πηγαινει προς
το δεος της εικονας παρα προς την αρτιοτητα της υποθεσης.

Ομως, τιποτα δεν εχει κριθει ακομα.
Υπαρχει κοσμακης που θελει ντοκυμαντερ .... με μια καποια υποθεση (και σασπενς).
Τραβεστι η κατασταση :laugh: αλλα δεν παυει να ειναι μια επιθυμια των πολλων.
Ηδη πολλα ντοκυμαντερ (μεγαλες παραγωγες) τεινουν να αποκτησουν υποθεση
και οχι μια σκορπια συρραφη ενοτητων.

Πολύ ενδιαφέρον το βιντεάκι. Νομίζω πάντως ότι μόνο αμερικανιά δεν την λες αυτή την ταινία. Είχε μια δυο υπερβολές σεναριακά αλλά μικρό το κακό. Προσωπικά μου άρεσε πολύ. Θεωρώ πως ειναι μια πολύ ωραία ταινία επιβίωσης με μια πολύ καλή ερμηνία. Μαζί με το prisoners είναι οι δυο ταινίες από τις πιο πρόσφατές που θα συνέστηνα σε κάποιον να δει.

Ο Κουαρον ΞΕΡΕΙ να προσθετει αξεσουαρ στο οικοδομημα του .... μετα την πωληση. :p
Το spinoff κανει την ταινια .... ακομα πιο οικεια και πιστευτη.

Ενδιαφερον ατομο ο κ. Κουαρον (.... και ας τον εθαψε, τροπον τινα, ο Γιωργος :laugh:)

Last edited:

Exoυμε ελαχιστα δειγματα γραφης του Κουαρον ...... τουτο εδω ομως θα το θυμομαστε για πολυ πολυ καιρο!

Καλή ήταν!!! Τρελένομαι για διαστημικά...Πάντως είχε ευκολίες σεναριακές, η Μπούλοκ καλύτερη απ'ότι περίμενα ενώ ο Κλούνεϊ μιά χαρά παίζει με την στολή :S