Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να μας διαφωτίσουν αυτοί που έστησαν XPEnology σε HP Microserver (π.χ. ο Δημήτρης Δημητρακούδης) στο τι προβλήματα αντιμετωπίζουν μετά το στήσιμο κλπ. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει αν π.χ. μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να βάζω το usb key κάθε φορά που θα κάνω reboot (και μετά να το ξαναβγάζω). Επιπλέον αν δουλεύει σωστά το spin down των δίσκων κλπ.

Επιπλέον ακόμα δεν έχω δει π.χ. τον source code που χρησιμοποιεί το XPEnology κάπου online σε αντίθεση με το QNAP. Αυτό δεν με πείθει ότι αυτό που θα βάλω θα είναι γεμάτο τρύπες.

Last edited:
Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να μας διαφωτίσουν αυτοί που έστησαν XPEnology σε HP Microserver (π.χ. ο Δημήτρης Δημητρακούδης) στο τι προβλήματα αντιμετωπίζουν μετά το στήσιμο κλπ. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει αν π.χ. μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να βάζω το usb key κάθε φορά που θα κάνω reboot (και μετά να το ξαναβγάζω).

Επιπλέον ακόμα δεν έχω δει π.χ. τον source code που χρησιμοποιεί το XPEnology κάπου online σε αντίθεση με το QNAP. Αυτό δεν με πείθει ότι αυτό που θα βάλω θα είναι γεμάτο τρύπες.
+1
Αυτό θα ήθελα να το μάθω και εγω.

Αλλα αν δεν ειναι συνεχεια ανοιχτός ο σέρβερ, παρά μονο λίγες ώρες την βδομάδα/μήνα ιςως να μην ειναι τοςο μεγάλο θεμα η αςφαλεια. Βεβαια καλο ειναι, να ειναι απόλυτα ασφαλές.

Εμένα θα μένει 24/7 ανοικτός και θελω να μπορεί να κάνει spin down τους δίσκους. Δεν είναι δυνατόν να ανάβει κάθε φορά που κάποιος υπολογιστής θα θέλει να κάνει backup ή θα θελω να δω μια ταινία. Βασικά αν το κάνω αυτο δεν θα τον χρησιμοποιώ οπότε...

Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να μας διαφωτίσουν αυτοί που έστησαν XPEnology σε HP Microserver (π.χ. ο Δημήτρης Δημητρακούδης) στο τι προβλήματα αντιμετωπίζουν μετά το στήσιμο κλπ. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει αν π.χ. μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να βάζω το usb key κάθε φορά που θα κάνω reboot (και μετά να το ξαναβγάζω). Επιπλέον αν δουλεύει σωστά το spin down των δίσκων κλπ.

δεν νομίζω να το βρεις πουθενά
αν τους το ζητήσεις όμως είναι υποχρεωμένοι να στο δώσουν λόγο gpl
τώρα το τι θα σου δώσουν είναι άλλη κουβέντα ;)

Η καλύτερη κ πιο κομψή λύση που βρήκα για αυτά, ειναι 2 σέρβερ.

Ενα official synology για 24/7, εύκολη διαχείρηση, Logitech server, μουςικη, φωτογραφίες κ καποια αρχεία με προςβαςη απο παντού (μεςω apps) και ενα file server που ανοίγει πολυ λίγες ώρες την εβδομάδα για να "αδειάσω" τον synology.
Εμένα θα μένει 24/7 ανοικτός και θελω να μπορεί να κάνει spin down τους δίσκους. Δεν είναι δυνατόν να ανάβει κάθε φορά που κάποιος υπολογιστής θα θέλει να κάνει backup ή θα θελω να δω μια ταινία. Βασικά αν το κάνω αυτο δεν θα τον χρησιμοποιώ οπότε...

Εεε καλά έχουμε και αλλά πράγματα να κάνουμε και όχι τόσα λεφτά. Ή καλύτερα αυτή η λύση ειναι στα 400 ευρώ που κοστίζει ένα 4 bay synology. Εδώ ο στόχος ειναι να στήσουμε έναν 4 bay με 200-250 ευρώ.

Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

δεν νομίζω να το βρεις πουθενά
αν τους το ζητήσεις όμως είναι υποχρεωμένοι να στο δώσουν λόγο gpl
τώρα το τι θα σου δώσουν είναι άλλη κουβέντα ;)

Χεχε αυτό φοβάμαι με το xpenology...
Στα λόγια μου έρχεσαι..,

2 hp microserver.
Στο ενα XPEnology κ στο αλλο οποίο os επιθυμείς (αρκεί να ειναι δωρεάν ή αρκετά φθηνο) ..λιγο πάνω απο το budget σου.. :p

Ή ενα 2πλο synology για 24/7 (180 ) + hp microserver (180) με οποιο os θελεις..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται

Χεχε αυτό φοβάμαι με το xpenology...
Στα λόγια μου έρχεσαι..,

δεν σου πρότεινα εγώ ποτέ xpenology :p
έλα πάρε ένα δίσκο 3 Tb και ξεκίνα με raidZ (1.5 X 3)
αλλάζεις και τους άλλους σιγά σιγά και θα έχεις 3Tb X 3

open source μόνο με btrfs zfs θα έχεις

http://wiki.illumos.org/display/illumos/Distributions

και native encrypted αφού είδα σε ενδιαφέρει η ασφάλεια

Λοιπόν, παρήγγειλα τον hp micro server και κατα πάσα πιθανότητα θα του βάλω unraid. Δεν είμαι ενθουσιασμένος απο τις ταχύτητες εγγραφής αλλά με κέρδισε το flexibility του σε δίσκους.

Απο ότι καταλαβαίνω κανένα άλλο raid software δεν μου επιτρέπει να βάλω ότι δίσκο θελω σε ενα ήδη στημένο partition πάνω σε array με redundancy (π.χ. RAID). Π.χ. Το zfs θέλει ίδιους δίσκους κλπ

Αν χρησιμοποιείσεις το cache drive δεν υπάρχει θέμα ταχύτητας write... Το είχα ξεχάσει να το αναφέρω γιατί δεν το χρησιμοποιώ εγώ...

Sent from my nexus 7

τελικά αφού με γκάστρωσε το amazon.de με την αποστολή του microserver (κατάφεραν να μη φτάσει ποτέ) πήρα ένα synolgy από το amazon.fr για να κάνω τη δουλειά μου όπως πρέπει και χωρίς να ασχοληθώ πολύ. Βέβαια είναι υπερτιμημένα μηχανήματα αλλά κάπου πάντα χάνεις.

υγ: το λειτουργικό τους είναι διαμάντι. Και μόνο για να έχεις αυτό αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω (όχι βέβαια όσα ζητάνε)

Συμφωνώ σε όλα! πάντως απο όλη την διαδικασία έμαθες/μάθαμε αρκετά πράγματα.

Στο επόμενο που θα στήσω (σύντομα μαλλον) ως καθαρό storage server (οχι 24/7 online κτλ) λέω να δοκιμάσω snapraid ή flexraid. Ερευνησες καθόλου για αυτα; Βρήκες κατι αρνητικό; Ειχα ποστάρει και ενα πίνακακι στο νήμα του unraid (το οποίο φυςικα και ηταν on topic μιας και το συγκρίνει με άλλες λύσεις, αλλα έπεσε θύμα της δημοκρατίας του μέσου και του ελεύθερου λόγου..
Μαζι με το σχόλιο σου.
http://snapraid.sourceforge.net/compare.html

Last edited:
στο flexraid μου φάνηκαν τσαρλατάνοι και μη σοβαροί. Το snapraid δεν το είδα αλλά δεν με πείθει ότι μπορώ να του εμπιστευτώ τα δεδομένα μου.
Βασικά από όλα όσα είδα μόνο το unraid και οι λύσεις zfs & freebsd μου φάνηκαν σοβαρές (free nas κλπ).

Το zfs απορρίφθηκε επειδή θέλω flexibility στο expansion (να βάζω εύκολα drives). Το undraid νομίζω ότι είναι λίγο αστείο να έχουμε σήμερα 30 mb/sec write με σχετικά σύγχρονα μηχανήματα ενώ η synology καταφέρνει με arm να έχει 100 mb/sec read/write. Επιπλέον και στο unraid μου φάνηκε η κατάστασε try & fail. Π.χ. όσο και να έψαξα για το optimization που διαφήμιζαν ότι ανεβάζει τα writes, δεν βρήκα κάποιον που να το έχει δοκιμάσει.

Με λίγα λόγια ΟΚ συμπαθητικό το unraid αλλά τίποτα το φοβερό. Επιπλέον αν ένα microserver το αγοράζω στα 200 ευρώ και δώσω και 50 επιπλέον για να έχω το unraid σε 4 δίσκους, γιατί να μην πάρα το synology ds413j που είναι στα 290, είναι πιο γρήγορο στα writes, έχει πιο ώριμο και σοβαρό λειτουργικό και καίει 7 watt αντί για 20 σε hibernation; Όπως και να έχει δεν θα έχω πάνω από 4 δίσκους...

Οπότε καταλήγουμε ότι η πιο ώριμη λύση και με τον λιγότερο κόπο είναι η synology. Απλά πρέπει να δώσεις 50 με 100 euros παραπάνω..

Λες να κοιτάξω καλυτερα για btrfs ή zfs;
Δεν εχω προβλημα με flexibility στο expansion, θα αρχίσω με wd red 3x4tb και θα βάζω μόνο τέτοιους (θα φτάσω τους 10 με 15, όσους δηλαδη παίρνει το κουτι μου define r3 αν βάλω μια καρτα sas controller, η μητρικη που εχω τώρα εχει 8 Sata και 2esata που με καλώδιο esata>Sata εχω φτάσει τους 10 εσωτερικούς διςκους)

Το θεμα ειναι οτι δεν θέλω να "θυσιάςω" πανω απο ενα drive για parity (ιςως οταν φτάσω τους 10 διςκους να βάλω 2 διςκους για fault tolerance) και το μείον του zfs/btrfs ειναι οτι άμα χτυπήσει ένας δίσκος παραπάνω απο αυτούς που εχεις βάλει για fault tolerance, χάνεις τα δεδομένα απο όλους τους διςκους... Not good!

Αυτος ειναι και ο μόνος λόγος που κοιτάω πιο πολυ τα flexraid/snapraid..

Last edited:
περί ZFS έγραφε ένας φίλος (σαν χρήστης) εντυπώσεις... εδώ. Αφού το "τριγυρνάτε", καλό πιστεύω θα ήταν να ρίξετε μια ματιά.

@auteur, δεν έχω εμπειρία ούτε από το ένα ούτε από το άλλο για να τα προτείνω. Απλά το zfs δε μου έκανε σε expandability από όσο διάβασα. Δες το link του lykman. Με λίγα λόγια προτιμώ να δώσω 100+ ευρώ παραπάνω στην synology παρά να μπαίνω σε τέτοιες περιπέτειες που για έναν home χρήστη μάλλον θα βγουν πιο ακριβές από 100+ ευρώ που ζητά η synology για τη λύση της.

υγ: καλά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε edit ένα παλιότερο μήνυμά μας; Θέλω να διορθώσω typos στο προηγούμενο μήνυμά μου που το έγραψα γρήγορα και δεν μπορώ...

Last edited:
@lykman το short παίζει thanks.. Βλέπω μέσω tapatalk k tablet ιςως για αυτο..

@πρακτορ εδω σβήνονται ολόκληρα ποστ και χωρις λογο μάλιστα, ο χρόνος του edit ειναι πολυ μικρός..συμφωνώ με την λογική σου περί synology κτλ αυτο που ψαχνω τώρα ειναι απλα περισσότερος αποθηκευτικός χώρος, για να μην εχω σκορπιους διςκους, απο εδω και εκει, θέλω απλα κάπου να τους "κοτσαρω", και οταν χρειαστω κατι, να ανοίξω το μηχάνημα/server αυτο.

Last edited: