Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

@lykman το short παίζει thanks.. Βλέπω μέσω tapatalk k tablet ιςως για αυτο..

@πρακτορ εδω σβήνονται ολόκληρα ποστ και χωρις λογο μάλιστα, ο χρόνος του edit ειναι πολυ μικρός..συμφωνώ με την λογική σου περί synology κτλ αυτο που ψαχνω τώρα ειναι απλα περισσότερος αποθηκευτικός χώρος, για να μην εχω σκορπιους διςκους, απο εδω και εκει, θέλω απλα κάπου να τους "κοτσαρω", και οταν χρειαστω κατι, να ανοίξω το μηχάνημα/server αυτο.

lol, αυτός ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν και για μένα ο λόγος ο οποίος με έκανε να ασχοληθώ με το XPEnology.. :-) Και τελικά πιστεύω ότι έχει τα καλά και των δύο κόσμων, λειτουργικό synology + PC hardware... Απλά κάποια πράγματα που εγώ ήθελα, δεν τα υποστηρίζει γενικότερα το DSM και το σκέφτομαι ακόμα αν θα το κρατήσω...

Λες να παω σε xpenology που ήδη το γνωρίζω πολυ καλα;
Μάλιστα θα μπορω να μεταφέρω τα δεδομένα στο nas που ειναι ανοιχτό 24/7, οπότε το μηχάνημα με το xpenology, θα μένει ανοιχτό μόνο μερικα λεπτα, για το transfer..

ιςως ετςι δεν υπαρχει και ο κίνδυνος αςφαλειας για τον οποίο αναφερόταν ο φανερός πρακτορ, λιγο πιο πανω, αφου το μηχάνημα θα ανοίγει μόνο για λίγα λεπτά.

Επισης να το κανω και με DSfile απο smartphone/tablet και λογικα θα τον ανοίγω και θα τον κλείνω με το dsfinder οπότε δεν θα πηγαίνω καν στο μηχάνημα που θα εχω εγκαταστήσει το xpenology.

@lykman τι ήθελες που δεν υποστηριζει; Αν θέλεις γραφτά στο νήμα που εχεις ανοίξει.

Last edited:
Λες να παω σε xpenology που ήδη το γνωρίζω πολυ καλα;
Μάλιστα θα μπορω να μεταφέρω τα δεδομένα στο nas που ειναι ανοιχτό 24/7, οπότε το μηχάνημα με το xpenology, θα μένει ανοιχτό μόνο μερικα λεπτα, για το transfer..

ιςως ετςι δεν υπαρχει και ο κίνδυνος αςφαλειας για τον οποίο αναφερόταν ο φανερός πρακτορ, λιγο πιο πανω, αφου το μηχάνημα θα ανοίγει μόνο για λίγα λεπτά.

Επισης να το κανω και με DSfile απο smartphone/tablet και λογικα θα τον ανοίγω και θα τον κλείνω με το dsfinder οπότε δεν θα πηγαίνω καν στο μηχάνημα που θα εχω εγκαταστήσει το xpenology.

@lykman τι ήθελες που δεν υποστηριζει; Αν θέλεις γραφτά στο νήμα που εχεις ανοίξει.

το εχω γράψει και εκεί.... να ανοίγει με κάποιο schedule, να μου τραβάει backup (συγχρονισμό βασικά σε κάποια folders) από το 24χ7 σε δικό του δίσκο, και να ξανακλείνει όταν τελειώνει...

Power Consumption
71.5W (Access)
28.6W (HDD Hibernation)
Κάποτε είχα υπολογίσει πόσο βγαίνει το μήνα σε ρεύμα, αλλα δεν θυμάμαι ακριβώς.. Νομίζω ήταν 3-5 ιςως γράφω και πολλα.

Για το xpenology αν χρησιμοποιούμε με τον παραπάνω τροπο ποια ειναι η γνώμη σου για το θεμα security που είχες θέσει λιγο πιο πανω;

Για το θέμα security του xpenology δεν ξέρω αλλά δεν εμπιστεύομαι τα δεδομένα μου σε κάποιους άγνωστους που πακεταρουν ενα λογισμικό τρίτων. Μπορεί να κάνουν μια χαρά δουλειά αλλα υπάρχουν πολλά αν και δεν αξίζει το όλο εγχείρημα κατά τη γνώμη μου αν έχεις συμαντικά δεδομένα. Πχ:
- δεν ξέρεις αν το λειτουργικό που σου δίνουν έχει τρύπες ηθελημένα ή άθελά τους
- δεν ξέρεις αν σε μελλοντικό update κάτι θα σκάσει (αυτό σε συνδυασμό με τις πιθανές τρύπες είναι κακό)
- δεν ξέρεις αν η synology σε μελλοντικό update κάνει κάτι μη συμβατό με τα υπάρχοντα συστηματα (και αυτό λογικό και αναμενόμενο)

Οπότε εγώ διαλέγω το better be safe than sorry...

Για το θέμα security του xpenology δεν ξέρω αλλά δεν εμπιστεύομαι τα δεδομένα μου σε κάποιους άγνωστους που πακεταρουν ενα λογισμικό τρίτων. Μπορεί να κάνουν μια χαρά δουλειά αλλα υπάρχουν πολλά αν και δεν αξίζει το όλο εγχείρημα κατά τη γνώμη μου αν έχεις συμαντικά δεδομένα. Πχ:
- δεν ξέρεις αν το λειτουργικό που σου δίνουν έχει τρύπες ηθελημένα ή άθελά τους
- δεν ξέρεις αν σε μελλοντικό update κάτι θα σκάσει (αυτό σε συνδυασμό με τις πιθανές τρύπες είναι κακό)
- δεν ξέρεις αν η synology σε μελλοντικό update κάνει κάτι μη συμβατό με τα υπάρχοντα συστηματα (και αυτό λογικό και αναμενόμενο)

Οπότε εγώ διαλέγω το better be safe than sorry...

Δεν διαφωνώ, αλλα αν λάβουμε υπόψη οτι στο μηχάνημα που θα εγκατασταθεί το xpenology ισχύουν τα παρακάτω..
- δεν θα λειτουργει παρα μόνο λιγα λεπτά (5-10) και όχι καθε μέρα και μετα θα ξανακλείνει.
Απλα για να μεταφέρει τα αρχεία που θελουμε στο αλλο nas που ήδη διαθέτουμε.
- θα εγκαταστήσουμε το xpenology 5 (οταν βγει official και όχι το beta που κυκλοφορεί τώρα..)
- θα μείνουμε για πάντα με την έκδοση xpenology 5 μιας και δεν μας ενδιέφερει/χρειάζομαστε κάποιο αλλο feature.
Δεν νομίζω οτι χρειαζόμαστε κάποιο αλλο update αν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ως storage server.

Μήπως τώρα αλλάζουν τα δεδομένα ειναι η ιδανική λύση για storage server;
Μήπως ειναι κατι αλλο που αγνοώ;

Last edited:
Για τις τρύπες στην αςφαλεια που αναφέρεσε ισχύουν μονο για την διάρκεια (τα λίγα λεπτά) που θα ειναι ανοιχτό το μηχάνημα/storage server, ή υπαρχει θεμα, ακομα και οταν θα ειναι κλειστό;

Last edited:
εεε όταν είναι ανοικτό :)
θεωρητικά όσο είναι ανοικτό και συνδεδεμένο στο net μπορεί να κάνει/στείλει το οτιδήποτε. Πρακτικά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα και απλά το αναλύουμε πολύ :)
Σκέψου μόνο πόσα πειρατικά windows υπάρχουν σε μηχανήματα με πρόσβαση στο net και οι ιδιοκτήτες τους απλά αδιαφορούν.

Thanks άρα παμε για XPEnology και SHR2 μιας και θα εχω πολλούς δισκους.

Αλήθεια τι ειναι προτιμότερο απο θεμα ασφαλείας των δεδομένων.
1) ενα pool με 14-15 δισκους και SHR2 που δίνει 2 δισκους fault tolerance.
ή
2) δυο pool (το ενα με 7 δισκους και το αλλο με 8 δισκους) αλλα με SHR το οποίο εχει ενα διςκο fault tolerance.

Όλοι οι δίσκοι θα ειναι 4tb wd red

Ps οταν με το καλο σου έρθει αν επιθυμείς γράψε τις εντυπώσεις σου ή οποία απορία εχεις μηπως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Last edited:
Λες να κοιτάξω καλυτερα για btrfs ή zfs;
Δεν εχω προβλημα με flexibility στο expansion, θα αρχίσω με wd red 3x4tb και θα βάζω μόνο τέτοιους (θα φτάσω τους 10 με 15, όσους δηλαδη παίρνει το κουτι μου define r3 αν βάλω μια καρτα sas controller, η μητρικη που εχω τώρα εχει 8 Sata και 2esata που με καλώδιο esata>Sata εχω φτάσει τους 10 εσωτερικούς διςκους)

Το θεμα ειναι οτι δεν θέλω να "θυσιάςω" πανω απο ενα drive για parity (ιςως οταν φτάσω τους 10 διςκους να βάλω 2 διςκους για fault tolerance) και το μείον του zfs/btrfs ειναι οτι άμα χτυπήσει ένας δίσκος παραπάνω απο αυτούς που εχεις βάλει για fault tolerance, χάνεις τα δεδομένα απο όλους τους διςκους... Not good!

Αυτος ειναι και ο μόνος λόγος που κοιτάω πιο πολυ τα flexraid/snapraid..

να το πω άλλη μια γιατί δεν το έχεις εμπεδώσει
το zfs είναι δύσχρηστο και θέλει από την αρχή να βρεις την πορεία σου. Στο λέω για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων
3 δίσκους = raidz1 (χάνεις τον έναν δίσκο)
το επόμενο βήμα σου θα είναι άλλους τρεις δίσκους σε raidz1, θα χάσεις άλλον έναν
αφού χάνεις δυο δίσκους θα μπορούσες να είχες raidz2 αλλά όταν θα έχεις ήδη το pool δεν θα μπορείς

Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

να το πω άλλη μια γιατί δεν το έχεις εμπεδώσει
το zfs είναι δύσχρηστο και θέλει από την αρχή να βρεις την πορεία σου. Στο λέω για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων
3 δίσκους = raidz1 (χάνεις τον έναν δίσκο)
το επόμενο βήμα σου θα είναι άλλους τρεις δίσκους σε raidz1, θα χάσεις άλλον έναν
αφού χάνεις δυο δίσκους θα μπορούσες να είχες raidz2 αλλά όταν θα έχεις ήδη το pool δεν θα μπορείς
ευχαριστω για την διευκρινηση. οπως το γραφεις ομως ειναι λιγο δυσνοητο.
αναφερεσε στο οτι το ZFS δεν μπορει να κανει migration απο raidz1 σε raidz2;
ή οτι δεν μπορει να κανει expand/grow το ηδη υπαρχων pool; (αυτο απο οτι διαβαζα μπορει να το κανει)
αν δεν μπορει, τοτε ναι, δεν ειναι καταλληλο για αυτο που θελω να κανω, μιας και δεν μπορω να αγορασω ολους τους δισκους μαζι.

με το zfs όλα μπορούν να γίνουν, αλλά αφορούν power user και εσύ δεν είσαι τέτοιος
τουλάχιστον με αυτά που γράφεις :p

μετά το αρχικό σου raid το οποίο το zfs το ονομάζει vdev μπορείς να προσθέσεις ότι θέλεις όπως θέλεις αλλά δεν μπορείς να προσθέσεις δίσκο στο ήδη υπάρχον vdev
μπορείς να τους αντικαταστήσεις με μεγαλύτερους σε χωρητικότητα η να προσθέσεις και άλλα vdev που μπορεί να είναι ένας μόνο δίσκος, δυο σε mirror, δυο σε raid0, τρεις σε raidz1, τέσσερις raidz2 κτλ κτλ
θα μπορείς να χάσεις δυο δίσκους αλλά έναν από κάθε τριάδα στην περίπτωση που σου έγραψα
ότι και να κάνεις grow up θα κάνεις
το πιο εύκολο για την περίπτωσή σου είναι με συνεχόμενα mirror vdev aka raid10 aka το πιο ασφαλές, το πιο superb και το πιο ακριβό
προσθέτεις συνέχεια και για πάρα μα πάρα πολλά terra δυο δίσκους σε mirror

με το zfs όλα μπορούν να γίνουν, αλλά αφορούν power user και εσύ δεν είσαι τέτοιος
τουλάχιστον με αυτά που γράφεις :p

μετά το αρχικό σου raid το οποίο το zfs το ονομάζει vdev μπορείς να προσθέσεις ότι θέλεις όπως θέλεις αλλά δεν μπορείς να προσθέσεις δίσκο στο ήδη υπάρχον vdev
μπορείς να τους αντικαταστήσεις με μεγαλύτερους σε χωρητικότητα η να προσθέσεις και άλλα vdev που μπορεί να είναι ένας μόνο δίσκος, δυο σε mirror, δυο σε raid0, τρεις σε raidz1, τέσσερις raidz2 κτλ κτλ
θα μπορείς να χάσεις δυο δίσκους αλλά έναν από κάθε τριάδα στην περίπτωση που σου έγραψα
ότι και να κάνεις grow up θα κάνεις
το πιο εύκολο για την περίπτωσή σου είναι με συνεχόμενα mirror vdev aka raid10 aka το πιο ασφαλές, το πιο superb και το πιο ακριβό
προσθέτεις συνέχεια και για πάρα μα πάρα πολλά terra δυο δίσκους σε mirror
power user ειμαι αλλα σε αυτα που θελω :p

οπου και να καταληξω (ZFS, snapraid κτλ) θα μου το φτιαξει αλλος :p

τα επιπροσθετα vdev περα του αρχικου, θα τα βλέπω σαν ενα ενιαιο δισκο; ή το καθε vdev σαν ξεχωριστο δισκο/partition πχ;
μετα ειναι και ο κανονας με την μνημη, το 1TB θελει 1Gb μνημη και ιδανικα ECC, αν πχ φτασω τα 30-40tb πρεπει να εχω 30-40GB μνημης!

ηδη σκεφτομαι σκορπιους δισκους, docking stations και βαλε/βγαλε δισκο.. επιστροφη στην εποχη της κασετας δηλαδη..

Last edited:
πάντως auteur αν σκέφτεσαι σοβαρά να στήσεις τέτοιο σύστημα τότε πρέπει να ασχοληθείς πολύ περισσότερο από όσο κάνεις και το σημαντικότερο σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Τι καταναλωσεις έχουν τα 24x7 μηχανήματά σας σε idle;

το δικό μου 24x7 σε seed 33W... stress test με aida64 σε όλα τα μέρη, καπου ~80W.

υγ. Περί ασφάλειας και xpenology... εχω την εντύπωση πως όσο "κοινότητα" είναι πίσω από αυτό (δημιουργώντας μια αίσθηση ανασφάλειας), άλλο τόσο κοινότητες είναι πίσω και από τα περισσότερα από τα υπόλοιπα (nas4free, OMV κλπ)... Εδώ πλέον μας λένε ότι οι ίδιες οι εταιρίες κρυπτογράφησης-ασφάλειας, αφήνουν backdoors.. Βλέπε RSA/NSA... Με τα πειρατικά windows να είναι παντού... μαλλον υπερβάλουμε λιγάκι :-)

πάντως auteur αν σκέφτεσαι σοβαρά να στήσεις τέτοιο σύστημα τότε πρέπει να ασχοληθείς πολύ περισσότερο από όσο κάνεις και το σημαντικότερο σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.
δυστυχως δεν υπαρχει χρονος, ηδη εχω σπαταλησει πολυ χρονο και κλεβω χρονο απο δουλεια αλλα και απο τον ελαχιστο προσωπικο χρονο.
και ολοι οι "κομπιουτεραδες" :p που γνωριζω δεν εχουν ιδεα απο αυτα.. ουτε χρονο να ψαξουν..

απλα εχουν ακουσει για το freenas zfs.. φαντασου οτι τους ενημερωνω εγω! ενω δουλευουν ως IT και προγραμματιστες σε αρκετα μεγαλες ελληνικες εταιριες.
Γνωριζουν μονο για επαγγελματικες ακριβες υλοποιησεις san, dell κτλ και με ενημερωναν για το esxi, δεν γνωριζαν ομως το IPMI στο οποιο επεσα τυχαια ψαχνωντας μητρικη με πολλες sata.
οχι οτι εχουν σχεση.

power user μπορεί να είσαι η να θεωρείς τον εαυτό σου από τον IE μέχρι το trolling αλλά στα νήματα που γράφεις έχεις παντελή αγνοία και άγρια μεσάνυχτα
αυτό δεν είναι κακό και στο λέω φιλικά
το χειρότερο δε είναι ότι έχεις κάνει πράσινη σαλάτα στο μυαλό σου τους όρους raid,filesystem,volume manager,chunk,block και όλα τα σχετικά
αυτό είναι κακό ! το δε να έχεις άποψη που δεν στέκει και να την υποστηρίζεις με άλλα παιδαριώδες λάθη είναι ημιμάθεια

δεν μπορώ να σου εξηγήσω πως δουλεύει το zfs αφού αρνείσαι να διαβάζεις αλλά για να απαντήσω πολύ πρόχειρα την ερώτησή σου θα βλέπεις έναν "δίσκο" και τα partitions δεν υφίστανται στο zfs (έχει όμως άπειρα datasets με quota η χωρίς)

πρόχειρο παράδειγμα τι μπορείς να ορίσεις σε ένα dataset με το zfs

Code:
 zfs set                                                                               [23:10:57]
missing property=value argument
usage:
        set <property=value> <filesystem|volume|snapshot> ...

The following properties are supported:

PROPERTY       EDIT  INHERIT   VALUES

available        NO       NO   <size>
        clones           NO       NO   <dataset>[,...]
        compressratio    NO       NO   <1.00x or higher if compressed>
        creation         NO       NO   <date>
        defer_destroy    NO       NO   yes | no
        mounted          NO       NO   yes | no
        origin           NO       NO   <snapshot>
        refcompressratio  NO       NO   <1.00x or higher if compressed>
        referenced       NO       NO   <size>
        type             NO       NO   filesystem | volume | snapshot
        used             NO       NO   <size>
        usedbychildren   NO       NO   <size>
        usedbydataset    NO       NO   <size>
        usedbyrefreservation  NO       NO   <size>
        usedbysnapshots  NO       NO   <size>
        userrefs         NO       NO   <count>
        written          NO       NO   <size>
        aclinherit      YES      YES   discard | noallow | restricted | passthrough | passthrough-x
        atime           YES      YES   on | off
        canmount        YES       NO   on | off | noauto
        casesensitivity  NO      YES   sensitive | insensitive | mixed
        checksum        YES      YES   on | off | fletcher2 | fletcher4 | sha256
        compression     YES      YES   on | off | lzjb | gzip | gzip-[1-9] | zle | lz4
        copies          YES      YES   1 | 2 | 3
        dedup           YES      YES   on | off | verify | sha256[,verify]
        devices         YES      YES   on | off
        exec            YES      YES   on | off
        logbias         YES      YES   latency | throughput
        mlslabel        YES      YES   <sensitivity label>
        mountpoint      YES      YES   <path> | legacy | none
        nbmand          YES      YES   on | off
        normalization    NO      YES   none | formC | formD | formKC | formKD
        primarycache    YES      YES   all | none | metadata
        quota           YES       NO   <size> | none
        readonly        YES      YES   on | off
        recordsize      YES      YES   512 to 128k, power of 2
        refquota        YES       NO   <size> | none
        refreservation  YES       NO   <size> | none
        reservation     YES       NO   <size> | none
        secondarycache  YES      YES   all | none | metadata
        setuid          YES      YES   on | off
        sharenfs        YES      YES   on | off | share(1M) options
        sharesmb        YES      YES   on | off | sharemgr(1M) options
        snapdev         YES      YES   hidden | visible
        snapdir         YES      YES   hidden | visible
        sync            YES      YES   standard | always | disabled
        utf8only         NO      YES   on | off
        version         YES       NO   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | current
        volblocksize     NO      YES   512 to 128k, power of 2
        volsize         YES       NO   <size>
        vscan           YES      YES   on | off
        xattr           YES      YES   on | off | dir | sa
        zoned           YES      YES   on | off
        userused@...     NO       NO   <size>
        groupused@...    NO       NO   <size>
        userquota@...   YES       NO   <size> | none
        groupquota@...  YES       NO   <size> | none
        written@<snap>   NO       NO   <size>

Sizes are specified in bytes with standard units such as K, M, G, etc.

User-defined properties can be specified by using a name containing a colon (:).

The {user|group}{used|quota}@ properties must be appended with
a user or group specifier of one of these forms:
    POSIX name      (eg: "matt")
    POSIX id        (eg: "126829")
    SMB name@domain (eg: "matt@sun")
    SMB SID         (eg: "S-1-234-567-89")

power user μπορεί να είσαι η να θεωρείς τον εαυτό σου από τον IE μέχρι το trolling αλλά στα νήματα που γράφεις έχεις παντελή αγνοία και άγρια μεσάνυχτα
αυτό δεν είναι κακό και στο λέω φιλικά
το χειρότερο δε είναι ότι έχεις κάνει πράσινη σαλάτα στο μυαλό σου τους όρους raid,filesystem,volume manager,chunk,block και όλα τα σχετικά
αυτό είναι κακό ! το δε να έχεις άποψη που δεν στέκει και να την υποστηρίζεις με άλλα παιδαριώδες λάθη είναι ημιμάθεια

δεν μπορώ να σου εξηγήσω πως δουλεύει το zfs αφού αρνείσαι να διαβάζεις αλλά για να απαντήσω πολύ πρόχειρα την ερώτησή σου θα βλέπεις έναν "δίσκο" και τα partitions δεν υφίστανται στο zfs (έχει όμως άπειρα datasets με quota η χωρίς)

το κακο ειναι οτι δεν αντιλαμβανεσε τον αυτοσαρκασμο.:p
δεν εγραψα ποτε οτι εχω γνωσεις server/filesystem κτλ μαλιστα εχω τονισει οτι δεν θελω να ασχοληθω πολυ με αυτο το θεμα γιατι
1) δεν ειναι ο τομεας μου
2) για την χρηση που θελω τον storage server (απλη αποθηκη αρχειων, τιποτα αλλο) ειναι απλουστατη (μια κουβεντα αυτο)
3) οτι η υλοποηση του, το 2014 θα ειναι σχετικα απλη υποθεση.
Απο οτι βλεπω δεν υπαρχει σαφη απαντηση, ο καθενας εχει πειραματιστει με ενα, δυο συστηματα και αυτο προτεινει ή επιμενει οτι ειναι το καλυτερο κτλ.

θεωρεις λογικο και εφικτο να διαβασω καθε manual (του ZFS μόνο ειναι 306 σελιδες) ή να εγκαταστησω ολα τα συστηματα για να δω ποιο μου ταιριαζει;
πχ το πινακακι compare του snapraid δινει αρκετα στοιχεια για να αποκλειστουν καποια.

το κακο ειναι οτι τα πιο πολλα αδυνατουν να δωσουν κατι απλο στην εγκατασταση/διαχειρηση και το make it simple yet powerful δεν ισχυει, ενω σε μπερδευουν με χιλιαδες ορους, command line και αλλα τετοια.

Παντα μιλωντας για απλη οικιακη χρηση και εναν μεσο χρηστη με αναγκες αποθηκευσης αρκετων TB σε 1-2 server γλυτωνοντας μας απο το να εχουμε τους δισκους χυμα και να κανουμε ετικετες με το τι περιεχουν. ή να γεμιζουμε με μηχανακια hp microservers κτλ..

φιλικα παντα και ευχαριστω για τις απαντησεις σου :)

Last edited: