Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Δες το mediabrowser3 μπας και το υποστηρίζει, αλλιώς handbrake και το κανείς από πριν μόνος σου.

Ευχαριστω, έλεγα αν υπήρχε κατι απλο. Ενώ θα πρεπει να υποστηρίζεται κ απο synology package.

Ούτως η άλλως θα το χρησιμοποιούσα 1-2 φορές το χρονο, γιαυτο δεν εχω ασχοληθεί κιολας.

Πολυ πρόσφατα ενας φίλος έμαθα οτι έστεισε freenas +zfs. Πιάνει 90mb/s write. Το κοςτος ομως για το μηχανημα χωρίς τους δισκους κόστισε 400 (με κουτί 20 , 135 μνήμη..) ενω το ds414 κοστίζει 390 .

Οποτε οποιοδήποτε πλεονέκτημα (στο παραπάνω παράδειγμα τουλαχιςτον) σε σχέση με ds414 εξανεμίζεται. Απλα εχει πολυ πιο δυνατή CPU (Intel pentium G3220 3ghz haswell) που δεν γνωρίζω και αν ποτε χρειαστεί ή ειναι κατι που δεν μπορεί να κάνει το ds414.

Ενα πλεονέκτημα ειναι οτι μητρική εχει 4 sata III και 2 sata II, αλλα αν δεν ξεκινήσεις με 6 ίδιους δισκους χάνεται και αυτό το πλεονέκτημα του zfs σε σχέση με το 4απλο ds414.

Last edited:
Αυτό που με απομάκρυνε από το. Freenas είναι οι απαιτήσεις σε μνήμη. Έχω διαβάσει ότι θέλει περίπου 1γιγα ανά 1τερρα χωρητικότητας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Δεν μου λες όμως τι έχεις από πίσω (zfs?) και αν αυτό πλήρει τους περιορισμούς που έβαλα.

mdadm & btrfs

δεν έχει να κάνει όμως τι είναι, απλά σου αποδεικνύω ότι είναι λάθος η εκφράσεις σου
μια χαρά είναι το synology και καλορίζικο
οι ανάγκες του καθενός μας είναι διαφορετικές

Στην περιπτωςη του hp microserver (200 ) + freenas/zfs (οπου θελει και 16gb μνήμης) +135 δηλαδή, παμε σύνολο στα 335

Εγω στο κοςτος θα έβαζα και τις "χαμένες" ώρες στησίματος που θελει να σεταριστει ενα freenas/zfs. Δηλαδη ξεπέρασαμε τα χρήματα ενός DS413J ενω φτάσαμε σχεδον σε αυτα που ζητάει η synology για το ds414.

το 40NL εγώ το πήρα 160 πάντως
+8Gb ECC ~70
+ nvidia 430 ~50
σύνολο 280 και κανονικά δεν πρέπει να βάλω την nvidia

λόγο x86 μπορεί να βάλω ότι μα ότι θέλω χωρίς τους περιορισμούς του arm

Στην περιπτωςη του hp microserver (200 ) + freenas/zfs (οπου θελει και 16gb μνήμης) +135 δηλαδή, παμε σύνολο στα 335

Εγω στο κοςτος θα έβαζα και τις "χαμένες" ώρες στησίματος που θελει να σεταριστει ενα freenas/zfs. Δηλαδη ξεπέρασαμε τα χρήματα ενός DS413J ενω φτάσαμε σχεδον σε αυτα που ζητάει η synology για το ds414.

σου έχω πει να μην λες μούρδες
το στήσιμο frenas/nas4free/zfsguru/nexanta είναι υπόθεση 10 λεπτών για αρχάριους

για την μνήμη σου έχω απαντήσει ότι δεν ισχύει, εσύ συνεχίζεις το δικό σου
rock on

Δυςτυχως τωρα δεν βρίσκεται στα 160 το hp n54l.

τα 8gb μνήμης για ποσά TB ειναι; Γιατι όλοι προτείνουν 16gb μνήμης.. Τον παραπάνω rule of thumb τον ειχα διαβάσει και εγω..1gb για καθε 1tb

σου έχω πει να μην λες μούρδες
το στήσιμο frenas/nas4free/zfsguru/nexanta είναι υπόθεση 10 λεπτών για αρχάριους

για την μνήμη σου έχω απαντήσει ότι δεν ισχύει, εσύ συνεχίζεις το δικό σου
rock on

Και ετςι όπως τα γράφεις να ειναι, που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, γιατι αναφέρομαι ΚΑΙ στις ευκολίες των app (dsFinder, DSPhoto, synods, dsaudio κτλ) οπου με το freenas θα ξόδεψεις μερες να βρεις τα αντίστοιχα apps και να τα σεταρεις. Με το quick connect ούτε port forward ούτε τιποτα..

Εχεις ενα καλαίσθητο και καλυτερα οργανωμένο UI ειδικα για έναν αρχάριο χρήστη.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται

mdadm & btrfs

δεν έχει να κάνει όμως τι είναι, απλά σου αποδεικνύω ότι είναι λάθος η εκφράσεις σου
μια χαρά είναι το synology και καλορίζικο
οι ανάγκες του καθενός μας είναι διαφορετικές

επειδή δεν ξέρω τα mdadm & btrfs (και ούτε έχω πολύ χρόνο να το ψάξω):
- είναι expandable στο στυλ που είπα (να βάζεις ένα δίσκο τη φορά);
- έχει redundancy;
- είναι stable;

Νομίζω ότι τα 2 πρώτα είναι. Η wiki όμως λέει ότι δεν έχει βγει ακόμα stable release του btrfs. Αν αληθεύει τότε κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία για μένα γιατί αν ήθελα κάτι μη stable θα μπορούσα να βάλω και xpenology.

υγ: σ'ευχαριστώ και για τις ευχές! ;)

Btrfs (B-tree file system, variously pronounced: "Butter F S", "Better F S",[4] "B-tree F S",[6] or simply "Bee Tee Arr Eff Ess") is a GPL-licensed experimental copy-on-write file system for Linux. Development began at Oracle Corporation in 2007. It is still in heavy development and marked as unstable, especially since when the filesystem becomes full, no-space conditions arise which might make it challenging to delete files.[7][8]

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Btrfs

Ενω παραπονιέται και αναφέρεται για το XPEnology ως καρα-alpha, beta κτλ.

Όλες αυτές οι προσπάθειες, είτε zfs/btrfs/XPEnology κτλ ειναι αξιόλογες και μονο ωφέλος (αλλα και πονοκέφαλο για το ποια να επιλέξουμε) έχουμε ως home users.

Last edited:
1-2 παρατηρήσεις μόνο. Τα νούμερα που λέει στο site μην τα πολύ πιστεύεις. Διαφορετικές ταχύτητες θα δεις αν το μηχανάκι φοράει 1 δισκο και διαφορετικές όταν έχει 4. Οι τιμες που έγραψες για το unraid νομίζω είναι για ψιλογεματο σύστημα, ενώ της synology μοιάζουν να είναι σε test environment.

Ναι ίσως να μην είναι ακριβώς εκεί οι ταχύτητες για το ds414 με link aggregation αλλά αυτές που είδα και μόνος μου [επειδή πήρα και το ds413j πριν μερικές μέρες αλλά και το ds414 (single link) τώρα] είναι πολύ κοντά σε αυτές που ανέφερε το site. Βέβαια τους είχα 2 drive πάνω.

Οι τιμές πρέπει να είναι για full loaded nas, με 4 δίσκους (μια που μιλάνε για raid 5 που θέλει από 3 και πάνω).
Εδώ είναι και το link. https://www.synology.com/en-global/products/performance/#4_bay

Δεύτερο,το CPU του 54 είναι κλάσεις ανώτερο. Θα φανεί εκεί η διάφορα αν πας να τρέξεις plex. Τρίτο, το 54 είναι ένα"άδειο" μηχανάκι με ότι καλό και κακό υποννοεί αυτό. Μπορείς να το κανεις nas, desktop PC ή ακόμα και htpc. Το syno κάνει ένα και μόνο ένα πράγμα.

ναι σίγουρα το n54l είναι ένα pc που μπορεί να γίνει ένα καλό NAS. Το άλλο είναι ένα πολύ καλό NAS και μόνο αυτό. Έχει διάφορα καλούδια αλλά transcoding όντως δεν μπορεί να κάνει. Βέβαια το transcoding είναι μια μεγάλη κουβέντα γιατί προχθές ο core 2 duo στα 2.8GHz που έχω (plex server) τα βρήκε λίγο σκούρα όταν έκανε transcode 1080p περιεχόμενο πρoς ένα ipad (1080p σε 1080p).

το mdadm είναι stable και αυτό χρησιμοποιεί και το dsm
είναι όλα αυτά που λες

το btrfs είναι filesystem του μέλλοντος που εγώ το έχω γιατί μπορώ :p
αντί btrfs πάνω στο mdadm βάζεις ότι filesystem σου αρέσει, η dsm έβαλε ext4 πχ

Ειναι τελείως άτοπο και κάπως οπαδικό, να αναφέρεσε στο XPEnology ως καραALPHA, beta κτλ και να χρησιμοποιείς ενα αλλο unstable επειδή απλα το θεωρείς το μέλλον.. Που μπορεί βεβαια να ειναι, αλλα δεν παύει να ειναι unstable.

το έχω γιατί μπορώ, ΔΕΝ το πρότεινα σε κανέναν και ούτε θα το κάνω
και είναι stable πλέον, πάραυτα δεν είναι απλά ένα filesystem είναι το αντίστοιχο του zfs

Δεν είπε κανεις οτι το προτείνεις. Αλλο ηταν το point.

Ας συνοψίσουμε (αν μπορούμε)
Stable και προτεινόμενα με fault tolerance ειναι τα εξής:
(Η αρίθμηση ειναι τυχαία)
1) ZFS (με freenas ή nas4free)
2) unraid
3) επώνυμο nas (synology/qnap)

Στα unstable έχουμε:
1) btrfs
2) XPEnology
Και μαλλον και τα snapRAID, flexRAID, disparity

Οποιοδήποτε σχόλιο ευπρόσδεκτο.

Το btrfs γιατι το θεωρείς το μέλλον; Παρέχει μεγαλύτερη πχ αξιοπιστία απο τις άλλες λύσεις;
Πρόχειρα απο το συγκριτικό πίνακακι του snapRAID βλέπω οτι
1) δεν μπορείς να ξεκινήσεις με γεμάτους δισκους
2) δουλεύουν όλοι οι δίσκοι
3) χάνεις όλο το pool αν χτυπήσουν παραπάνω απο 2 δίσκοι
4) command line*

* αυτό δεν ισχύει για ολους

Last edited:
το έχω γιατί μπορώ, ΔΕΝ το πρότεινα σε κανέναν και ούτε θα το κάνω
και είναι stable πλέον, πάραυτα δεν είναι απλά ένα filesystem είναι το αντίστοιχο του zfs

είναι stable από χθες; Η σελίδα του λέει ότι πια το θεωρούν stable, η wiki λέει ότι είναι unstable και η σελίδα της arch το λέει experimental. Κατάλαβα...
Για το mdadm μπορείς να αναπτύξεις παραπάνω τι κάνει;

Βασικά δεν μπορεί να γίνει διάλογος (και να πείσεις ότι έχεις δίκιο) με το να πετάς ακρωνύμια και να περιμένεις ότι αυτοί που σε διαβάζουν θα κάτσουν να κάνουν google search για κάθε ακρωνύμιο που γράφεις. Όλα αυτά τελείως φιλικά.

κάρα stable, το πρώτο που έδειξε το δρόμο και έβγαλε τον όρο software raid
mdadm

που συνδυάζεται με άπειρες επιλογές ος προς το OS* & filesystem & volume manager
δλδ μπορεί να έχεις και mdadm με ntfs και μάλλον και drive bender :p

* x86 & arm & powerpc. Oλες οι διανομές Linux, όλα τα *BSD μαζί με OSX αλλά και πολλά embedded