Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

είναι stable από χθες; Η σελίδα του λέει ότι πια το θεωρούν stable, η wiki λέει ότι είναι unstable και η σελίδα της arch το λέει experimental. Κατάλαβα...
Για το mdadm μπορείς να αναπτύξεις παραπάνω τι κάνει;

Βασικά δεν μπορεί να γίνει διάλογος (και να πείσεις ότι έχεις δίκιο) με το να πετάς ακρωνύμια και να περιμένεις ότι αυτοί που σε διαβάζουν θα κάτσουν να κάνουν google search για κάθε ακρωνύμιο που γράφεις. Όλα αυτά τελείως φιλικά.

το mdadm δεν γίνετε να το αναλύσω γιατί είναι τεράστιο project αλλά τι με ρώτησες η μάλλον ποιος ενδιαφέρθηκε και δεν απάντησα ;
θα βρω όμως παλιά μηνύματα με μέλος που έβαλε debian + mdadm + ext4 (άσχετος με linux)

στο wiki κάποιος ξέχασε να το αλλάξει, σε arch είναι στο core πλέον
Code:
archy•~» pacman -Qi btrfs-progs                                                                           [16:04:59]
Name           : btrfs-progs
Version        : 3.12-1
Description    : btrfs filesystem utilities
Architecture   : x86_64
URL            : http://btrfs.wiki.kernel.org/
Licenses       : GPL2
Groups         : None
Provides       : btrfs-progs-unstable
Depends On     : glibc  e2fsprogs  lzo2
Optional Deps  : None
Required By    : None
Optional For   : None
Conflicts With : btrfs-progs-unstable
Replaces       : btrfs-progs-unstable
Installed Size : 2480.00 KiB
Packager       : Tom Gundersen <[email protected]>
Build Date     : Wed Nov 27 13:24:33 2013
Install Date   : Sun Mar 2 16:04:59 2014
Install Reason : Explicitly installed
Install Script : Yes
Validated By   : Signature

archy•~»

Re: Απάντηση: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

κάρα stable, το πρώτο που έδειξε το δρόμο και έβγαλε τον όρο software raid
mdadm

που συνδυάζεται με άπειρες επιλογές ος προς το OS* & filesystem & volume manager
δλδ μπορεί να έχεις και mdadm με ntfs και μάλλον και drive bender :p

* x86 & arm & powerpc. Oλες οι διανομές Linux, όλα τα *BSD μαζί με OSX αλλά και πολλά embedded

Ολα αυτα για το mdadm...
Μπορούμε να έχουμε δηλαδη Linux ή windows 7/8 με mdadm και drive bender;
Τι παραπάνω μας παρέχει το mdadm στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Για το btrfs αναφέρομαι και εγω αλλα και η ερώτηση του Φ.πρακτορ.

α και δεν θέλω να σας πείσω για τίποτα, πραγματικά όμως
με ενοχλούν αφάνταστα οι ανακρίβειες όμως

Δεν ειναι ανακρίβειες φίλε kernel, απλα προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη και δυστυχώς ακόμα η τεχνολογία δεν εχει ωριμάσει ωστε να μπορει να δώσει ενα προϊόν αξιόπιστο και plug n play, ακόμα και στα έτοιμα nas. Να αγοράζεις δηλαδη κατι και απλα να παίζει (χωρις να μαθαίνεις όρους κτλ και να κανεις απλα την δουλεια σου, δηλαδη αυτο που πραγματικα εχει αξία), ενω απο πίσω τρέχει η καλύτερη τεχνολογία (οπου μάλλον θα έρθει με κατι σαν cloud και πολυ γρήγορες ταχύτητες ιντερνετ οπου θα ανεβαζουμε TB και θα κάνουμε βίντεο editing σε 4κ κ 8k με δεδομένα που έχουμε στο cloud) οπου απλα δεν θα υπαρχει πιθανότητα να χάσεις δεδομένα και θα βλέπουμε τα αρχεία μας απο παντου σε οτι συσκευή θελουμε. Και φυσικα να ειναι σε προσιτή τιμη για τον καθένα και όχι να εχεις duplicate τα πάντα. Ολα αυτα στο μακρινό μέλλον..

Last edited:
OK. Θα ρίξω μια ματιά.Πάντως ανακρίβεια δεν είναι ότι δεν υπάρχει ώριμο (dedicated) NAS software που να παίζει σε ένα μηχάνημα x86 και να σηκώνει ταχύτητες 100 write & read (πάντα με τα constrains που έχω αναφέρει).
Και όταν λέω ώριμο software είναι να μπορώ να το κατεβάσω όπως το freenas και τα άλλα mainstream nas releases να το βάλω στο μηχάνημά μου και να μην ξανασχοληθώ. Επιπλέον να έχει και κανένα 6μηνο τουλάχιστον που είναι στην αγορά και δοκιμάζεται (μην πω και παραπάνω)

Έτσι δεν είναι;

Όπως βλέπεις το btrfs τα μισά wiki δεν έχουν καταλάβει ότι έχει γίνει stable... Με ότι συνεπάγεται αυτό.

Και λίγο offtopic τώρα:
Όσο για το να μας πείσεις, προφανώς, δεν έχεις υποχρέωση να πείσεις κανέναν. Απλά από τη στιγμή που κάνουμε συζήτηση το πιο λογικό είναι να γράψεις και 2 γραμμές επεξήγηση για αυτό που προτείνεις (και όχι 2-3 όρους και 2-3 τσιτάτα και να θεωρείς ότι κάτι είπες). Με λίγα λόγια, όπως εγώ κάθισα και έγραφα 30 λεπτά το πρωί για να σου απαντήσω τεκμηριωμένα στην ερώτησή σου κάτι παρόμοιο περιμένω και εγώ στις απαντήσεις που παίρνω. Αλλιώς γράφουμε 20 μηνύματα ο καθένας και άκρη δεν βγάζουμε.

Last edited:
OK. Θα ρίξω μια ματιά.Πάντως ανακρίβεια δεν είναι ότι δεν υπάρχει ώριμο (dedicated) NAS software που να παίζει σε ένα μηχάνημα x86 και να σηκώνει ταχύτητες 100 write & read (πάντα με τα constrains που έχω αναφέρει).
Και όταν λέω ώριμο software είναι να μπορώ να το κατεβάσω όπως το freenas και τα άλλα mainstream nas releases να το βάλω στο μηχάνημά μου και να μην ξανασχοληθώ. Επιπλέον να έχει και κανένα 6μηνο τουλάχιστον που είναι στην αγορά και δοκιμάζεται (μην πω και παραπάνω)

Έτσι δεν είναι;

Όπως βλέπεις το btrfs τα μισά wiki δεν έχουν καταλάβει ότι έχει γίνει stable... Με ότι συνεπάγεται αυτό.

Και λίγο offtopic τώρα:
Όσο για το να μας πείσεις, προφανώς, δεν έχεις υποχρέωση να πείσεις κανέναν. Απλά από τη στιγμή που κάνουμε συζήτηση το πιο λογικό είναι να γράψεις και 2 γραμμές επεξήγηση για αυτό που προτείνεις (και όχι 2-3 όρους και 2-3 τσιτάτα και να θεωρείς ότι κάτι είπες). Με λίγα λόγια, όπως εγώ κάθισα και έγραφα 30 λεπτά το πρωί για να σου απαντήσω τεκμηριωμένα στην ερώτησή σου κάτι παρόμοιο περιμένω και εγώ στις απαντήσεις που παίρνω. Αλλιώς γράφουμε 20 μηνύματα ο καθένας και άκρη δεν βγάζουμε.

+1

Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Έτσι δεν είναι;

Και λίγο offtopic τώρα:

- ανακρίβεια θεωρώ την φράση σου περί ματσακονιές σε όλες τις άλλες λύσεις απο dsm
απαντάς λίγο πολύ ότι με όλες τις άλλες λύσεις εννοείς το unraid, που εγώ τουλάχιστον δεν έχω αναφερθεί σε αυτό
ίσα ίσα κάποτε το έκραξα λόγο reiserfs που είναι για πολύ μικρά αρχεία και δεν κάνει για multimedia + ότι δεν είναι πάντα raid και όταν είναι είναι raid4
-σου απέδειξα ότι με linux OS και mdadm έχω τις ταχύτητες που λες με bottleneck την cpu και το δίκτυο
αυτό όσων αφορά την ανακρίβεια που είπες εσύ, τπτ άλλο προς εσένα η αυτά που έχεις πει
άλλωστε πολλές φορές συμφωνούμε
άλλος είναι που δεν σταματάει να γράφει τις ίδιες ανακρίβειες συνέχεια

αυτό που θυμάμαι να σου έχω προτείνει είναι πάρε τον hp + 8Gb ram και ξεκίνα με 3Χ1Τβ αφού έχεις τους δυο
άρα τι εννοείς με μη δοκιμασμένα nas software. Σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν εκεί το freenas/nas4free πόσο δε λύσεις όπως το nexanta πχ η ακομα και hardcore λύσεις freeBSD/openindiana/illumos

μην ανοίξουμε συζήτηση για το btrfs. Δεν υπάρχει λόγος ούτε ουσία
με δυο λόγια είναι stable αλλά στην ανάπτυξη του γίνετε τη $^&** στο κάγκελο, είναι απλά HEAVY DEVELOPMENT
κανε μια βόλτα απλά στην mailing list

Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται;

Mια ερωτηση που αφορα το plex μιας κι αναφερθηκε ,ειχες πει σε προηγουμενο ποστ οτι μεχρι 720p ta καταφερνει se transcoding o 54nl. Μηπως δοκιμασες και σε 1080p αν και σε καποιο πινακακι ειχα δει οτι μεχρι 720p katafernei. Ο microserver 36nl που εχω εγω δεν μπορει ουτε 720p oποτε σε ipad δεν μπορω να δω τις σειρες που εχω στον microserver 36nl.

εντυπωσιακο... αρχειο βιντεο 12 γιγα mkv 1080p με 5.1 DTS και το κατεβασε σε 720p 4mbit για κινητο. Χτυπησε 99% η cpu, αλλα το εκανε. Εμενα με καλυπτει απολυτα λοιπον, μιας ακομα και τετοια αρχεια εχω παρα πολυ λιγα. Ολα αυτα σε plex που τρεχει πανω σε xpenology.

Οταν γράφει καποιος ανακρίβειες γίνεται κυρίως λόγο ελλιπής γνώσης πανω στο αντικείμενο που γράφει/αναφέρεται. Οταν ομως καποιος ρωτάει δεν ειναι ανακρίβειες αλλα απορίες. Επιπρόσθετα οι απαντήσεις που συνήθως λαμβάνει, ειναι με ελιτιστικο ύφος. Ενω περιμένει να διαβάσουμε όλα τα manual, και να googlάρουμε για να διαβάσουμε όποιον όρο πετάει ή υπαρχει εκει έξω. Αν ηταν συζήτηση μεταξύ επαγγελματιών, φυςικα και θα είχαν ισχύει όλα τα παραπάνω. Εδω ομως δεν γίνεται συζήτηση απο επαγγελματίες, αλλα απο απλούς χρήστες που προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη. Καλο ειναι να μπορούμε να τα διαχωρίζουμε.

Last edited:
ο ΦΠ έδειξε από την αρχή ότι και ξέρει και καταλαβαίνει για τι μιλάμε

για σένα παρόλο που το κάνω δεν υπάρχει κανένας λόγος να σου απαντάμε αλλά εγώ τουλάχιστον το κάνω για όσους άλλους διαβάζουν

Με την απάντηση σου ενδυναμωνεις ακόμα παραπάνω την προηγούμενη διατύπωση μου. Ευχαριστω, καλη συνέχεια

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Γρήγορος & φθηνός 4-bay NAS με χαμηλή κατανάλωση. Γίνεται

εντυπωσιακο... αρχειο βιντεο 12 γιγα mkv 1080p με 5.1 DTS και το κατεβασε σε 720p 4mbit για κινητο. Χτυπησε 99% η cpu, αλλα το εκανε. Εμενα με καλυπτει απολυτα λοιπον, μιας ακομα και τετοια αρχεια εχω παρα πολυ λιγα. Ολα αυτα σε plex που τρεχει πανω σε xpenology.
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Σκεφτομαι την αγορα του 54nl για να περασω xpenology kai pms. Δηλαδη το αρχειο επαιζε στο κινητο διχως διακοπες και σπασιματα οπως γινεται σε μενα με τον 36nl που βεβαια έχει αισθητα πιο αδυναμη cpu apo ton54nl;

Ναι μια χαρά. Δυστυχώς δεν έχω και πολλά τέτοια αρχεία να δοκιμασω. Έχε υπόψιν όμως ότι είμαστε πολύ κοντά στο οριο , να μην σου πω το έχουμε ξεπερασει , της CPU. Στα 720p δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα εγγυημένα

είναι stable από χθες; Η σελίδα του λέει ότι πια το θεωρούν stable, η wiki λέει ότι είναι unstable και η σελίδα της arch το λέει experimental. Κατάλαβα...
Για το mdadm μπορείς να αναπτύξεις παραπάνω τι κάνει;

Βασικά δεν μπορεί να γίνει διάλογος (και να πείσεις ότι έχεις δίκιο) με το να πετάς ακρωνύμια και να περιμένεις ότι αυτοί που σε διαβάζουν θα κάτσουν να κάνουν google search για κάθε ακρωνύμιο που γράφεις. Όλα αυτά τελείως φιλικά.

Ούτε οι βασικοί developers του btrfs δε το είχαν καταλάβει ότι είναι production πια το btrfs… Θα το συναντήσεις σε τεράστιους production servers.

Η ατυχία μας είναι ότι btrfs και zfs, υπό την καθοδήγηση της Oracle έχουν βαλτώσει, ας είναι καλά οι ανώνυμοι προγραμματιστές και οι λίγοι βασικοί developers του…

Όπως και να έχει όταν μπλέκουμε με τεχνικά τα ακρώνυμα είναι απαραίτητα, γενικά ο kernel panic, πάντως βοηθάει πάρα πολύ με συνεχόμενες απαντήσεις σε πολλά θέματα :-)