Group test καλωδίων ηχείων από Σταματάκο...

Όλα είναι καλά λοιπόν... όποιο και να βάλεις έχει βελτίωση... μάλιστα...

Ε, εντάξει. Δεν μου ακούγεται και παράξενο ή υπερβολικό. Σκέψου πως οι τιμές τους παίζουν από τα 700 ευρώ έως τα 2300.

Τώρα το αν αξίζει η διαφορά που θα ακούσεις να πληρωθεί τέτοια χρήματα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Έχω ακριβούτσικα καλώδια (κάτω από χιλιάρικο), τα είχα πάρει παλαιότερα (όταν δεν ήξερα αυτά που ξέρω τώρα), και έμειναν στο σύστημα (παρότι άλλαξα τα πάντα από τότε) καθότι δεν προτίθεμαι να μπω σε διαδικασίες, αλλά μου κάνει εντύπωση γενικά το θέμα καλωδίων...

Δηλαδή στο πόσο κοστίζουν, πόσο πωλούνται, και πως οι αγοραστές πείθονται να αποχωριστούν αρκετά χρήματα, χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος κατά την ταπεινή μου άποψη (τονίζω κατά την άποψη μου για να μην έχουμε αψιμαχίες, στις οποίες αν υπάρξουν δεν πρόκειται να συμμετάσχω...)...

Έχω ακριβούτσικα καλώδια (κάτω από χιλιάρικο), τα είχα πάρει παλαιότερα (όταν δεν ήξερα αυτά που ξέρω τώρα), και έμειναν στο σύστημα (παρότι άλλαξα τα πάντα από τότε) καθότι δεν προτίθεμαι να μπω σε διαδικασίες, αλλά μου κάνει εντύπωση γενικά το θέμα καλωδίων...

Δηλαδή στο πόσο κοστίζουν, πόσο πωλούνται, και πως οι αγοραστές πείθονται να αποχωριστούν αρκετά χρήματα, χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος κατά την ταπεινή μου άποψη (τονίζω κατά την άποψη μου για να μην έχουμε αψιμαχίες, στις οποίες αν υπάρξουν δεν πρόκειται να συμμετάσχω...)...

Συμφωνώ απολύτως.
Σε τέτοια κόστη μπορούμε κάλλιστα να ανεβούμε κατηγορία συσκευών με αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα,όχι 2-5% βελτίωση.(Κι αυτό αμφίβολο.)
Τυχεροί είναι οι κάτοχοι μονομπλόκ που τα κολλάνε πίσω απ' τα ηχεία και καθαρίζουν.
Προσοχή,δεν εννοώ πως τα καλώδια δεν ακούγονται....αλλά δεν τα θεωρώ θεραπεία για πληγές.
Κι επιπλέον η επίδρασή τους χωρίς πάρα πολύ διάβασμα είναι απλώς τυχαία.

Απάντηση: Re: Group test καλωδίων ηχείων από Σταματάκο...

Πόσο δίκιο έχεις!!!
Πόσες φορές καλώδια των 10 ευρών ακούγονταν καλύτερα από άλλα των 80,100 ευρών.
Άκουγα όμως με τα ώτα μου και όχι με τους οφθαλμούς μου.

Εγώ να σας πω την αλήθεια δεν περίμενα τα ευρήματα του Σταματάκου...δηλαδή περίμενα να ακούγονται προφανώς διαφορετικά, αλλά όχι αδιαμφισβήτητα καλύτερα...τουλάχιστον από ότι φαίνεται δεν υπάρχει πλήρης κοροιδία στον κόσμο των καλωδίων όπως πίστευα, άλλο αν κάποιος θα επιλέξει να δώσει τόσα χρήματα ή όχι...κάτι είναι και αυτό...

Πόσο δίκιο έχεις!!!
Πόσες φορές καλώδια των 10 ευρών ακούγονταν καλύτερα από άλλα των 80,100 ευρών.
Άκουγα όμως με τα ώτα μου και όχι με τους οφθαλμούς μου.

+1

To θέμα είναι ότι τα καλώδια έχουν πολύ συγκεκριμένα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά(αφήνουμε κατά μέρος τις τεχνοτροπίες κατασκευής τους).

Το ίδιο και τα μηχανήματα.

Είναι απορίας άξιο,τι πρακτική και γενικευμένη αξία,μπορούν να έχουν οι συγκεκριμένες "δοκιμές".
Σ' ένα άλλο σύστημα και σε άλλα πιθανότατα π.χ μήκη καλωδίων,μ' άλλα βύσματα....τι χαμπάρια μάστορα;

Αυτό που θέλω να πώ είναι,ότι δεν πάιρνουμε κανένα καλώδιο άν δεν το δοκιμάσουμε στο σύστημά μας και πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια τιμών,ιδίαιτερα σε σχέση με την αξία του συστήματός μας.

Last edited:
Re: Απάντηση: Group test καλωδίων ηχείων από Σταματάκο...

Σ' ένα άλλο σύστημα και σε άλλα πιθανότατα π.χ μήκη καλωδίων,μ' άλλα βύσματα....τι χαμπάρια μάστορα;

Σε κάτι αντίστοιχο που διάβασα σε ένα ξένο φόρουμ παλιότερα,προέκυπταν διαφορές ακόμα κι ανάμεσα σε μπανάνες και διχάλες του ίδιου κατασκευαστή.

Από την μικρή εμπειρία που έχω στα καλώδια έχω διαπιστώσει το εξής. Τα καλώδια όντως κάνουν διαφορά. Όμως το ακριβότερο καλώδιο δεν σημαίνει ότι θα παίζει καλύτερα, αφού το ''καλύτερα'' στον ήχο είναι υποκειμενικό, απλός θα έχει διαφορετικό ηχητικό χαρακτήρα. Αν σου αρέρσει το κρατάς.

Από την μικρή εμπειρία που έχω στα καλώδια έχω διαπιστώσει το εξής. Τα καλώδια όντως κάνουν διαφορά. Όμως το ακριβότερο καλώδιο δεν σημαίνει ότι θα παίζει καλύτερα, αφού το ''καλύτερα'' στον ήχο είναι υποκειμενικό, απλός θα έχει διαφορετικό ηχητικό χαρακτήρα. Αν σου αρέρσει το κρατάς.

+ 1000

Υπαρχουν βεβαια και περιπτωσεις που βλεπεις ξεκαθαρα τις αναγκες καλωδιωσεις ενος setup
πχ ενα ζευγαρι audiostatic που οδηγουνται απο ικανο ενισχυτη δεν προσπαθεις να τα ταιριαξεις με λεπτα καλωδια ηχειων
ή σε ενα ζευγαρι ευαισθητων ηχειων βασης που οδηγουνται απο ενα μικρο λαμπατο (4-5w) δυσκολα θα ταιριαζαν
καλωδια με αγωγους μεγαλης διατομης

Ένα ερώτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το εξής, εγώ ας πούμε αγόρασα κάποια στιγμή πριν αρκετά χρόνια, καλώδια ηχείων του χιλιάρικου, διότι νόμισα ότι κολακεύουν και συμπληρώνουν το σύστημα μου, κατόπιν προέβην σε αναβαθμίσεις... αλλά κράτησα τα καλώδια...

Κατά την λογική των καλωδίων όπως μας παρουσιάζονται από τον εξειδικευμένο τύπο, αυτό είναι μάλλον λάθος, και θα έπρεπε πάλι να αναζητήσω καλώδια που θα ταιριάζουν καλύτερα στο νέο σύστημα?

Λυπάμαι αλλά είναι μια διαδικασία καθαρά εισπρακτική από μέρους όλης της βιομηχανίας ήχου...

Συν το γεγονός (επίσης εισπρακτικό) ότι πάντοτε τα ακριβότερα καλώδια έχουν αυτό το κάτιτις παραπάνω...

Και επίσης το γεγονός ότι έχεις βάλει επάνω ακριβότερο καλώδιο παίζει πολλά ψυχολογικά τερτίπια στον εγκέφαλο και νομίζει ότι ακούει καλύτερα τις ψηλές/μπάσα πχ κλπ... το έχω δει και αυτό... (και γράφω "δει" διότι οι ακροατές επέλεγαν πάντα σαν καλύτερο ήχο εκείνο που νόμιζαν ότι προέρχεται από τα ακριβότερα καλώδια, και ας ήταν επάνω τα ηλεκτρολογικά...)...

Παιδιά ακούγονται διαφορές μεν αλλά είναι μικρές που δεν δικαιολογούν το τεράστιο κόστος κάποιων καλωδίων... ζητάω συγνώμη από τους χαιεντάδες...

Εγώ να σας πω την αλήθεια δεν περίμενα τα ευρήματα του Σταματάκου...δηλαδή περίμενα να ακούγονται προφανώς διαφορετικά, αλλά όχι αδιαμφισβήτητα καλύτερα...τουλάχιστον από ότι φαίνεται δεν υπάρχει πλήρης κοροιδία στον κόσμο των καλωδίων όπως πίστευα, άλλο αν κάποιος θα επιλέξει να δώσει τόσα χρήματα ή όχι...κάτι είναι και αυτό...

Λοιπόν αυτό ακριβώς μου έκανε και εμένα εντύπωση. Όχι ότι τα καλώδια ηχείων έχουν διαφορές, όλα τα καλώδια έχουν, αλλά ότι ο πάντα προσεκτικός και τεχνοκράτης Σταμ. δε 'μάσησε' τα λόγια του και έγραψε για 'βελτίωση´ σε όλες τις περιπτώσεις.

Για ακόμη μία φορά πάντως πολλά συγχαρητήρια στον Σταμ. για το συστηματικό, ψαγμένο και πάντα τεκμηριωμένο (μέχρι και ηχητικά δοκίμια σε τεστ καλωδίων!) τρόπο που αξιολογεί. Πραγματικά μοναδικός, χαραμίζεται στο Ελλάντα.

Γραφει ποιο ακριβως ειναι το καλωδιο αναφορας του ?

ειναι και αυτο ενα ερωτημα. :smile: και αμα ανοιξε και καμια 2-3 μπυρες στο βαλε βγαλε ....μετα να δεις τι ακους.

προσωπικη εμπειρια. επαιξα με αλλαγη καλωδιου και αλλαγη εισοδου στον ενισχυτη. πιο συγκεκριμενα τοποθετησα ενα πιο ακριβο καλωδιο inteconnect μεταξυ phono stage και ενισχυτη στο tape in . τελικα δεν μ αρεσε, ο ηχος ειχε την ιδια λεπτομερεια οχι δεν σηκωνοταν κανα αορατο πεπλο και μαλιστα ο ηχος γινοταν χειροτερος στα σσσσ λιγο ενοχλητικο σε σημειο να αρχισω να παιζω με βαρος αναγνωσης στο πικαπ. τελικα διαπιστωσα οτι δεν κανει και κατεληξα στο tuner και μαλιστα με καλωδιο της ιδιας εταιρειας και πιο φθηνο.

τωρα μ αρεσει παρα πολυ.

πιθανον και να οφειλεται σε τεχνικα χαρακτηριστικα.

Γραφει ποιο ακριβως ειναι το καλωδιο αναφορας του ?

Αναφερει το εξης:

"Το δεύτερο στάδιο της ακουστικής εκτίμησης περιέλαβε βαθμολόγηση των διαφορών που εισήγαγε το κάθε καλώδιο σε σχέση με το βασικό καλώδιο αναφοράς (ένα απλό πολύκλωνο OFC διατομής 3.3mm2, το οποίο θα το συναντήσετε στα στοιχεία της δοκιμής είτε ως Ref-1 είτε ως Audio Pulse K3)"