GRYPHON DIABLO & 802D

@OKOK

Αγαπητέ αν μου επιτρέπεις ενα σχόλιο: ...αυτά τα "μόλις 9db" που αναφέρεις σε προηγούμενο σου post στην πραγματικότητα δεν ειναι καθόλου "μόλις" είναι μια τεράστια διαφορά σε ενταση... αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για 8πλασιασμό της ακουστικής εντασης!

Λυπάμαι, αλλά κάνεις λάθος.

Για διπλασιασμό της ακουστικής έντασης θέλεις +10db, και για "8πλασιασμό" που λες θες +80db. Οι δεκαδικοί λογάριθμοι, αν και απλοί κατά βάση, δεν είναι από όλους κατανοητοί, οπότε μην αγχώνεσαι.

Για αύξηση της ακουστικής στάθμης κατά 3db θες διπλασιασμό της ισχύος.

Αν μπορείς με ακρίβεια να ανεβάσεις την στάθμη στο σπίτι σου κατά 3db, θα δεις πόσο μικρή αύξηση είναι στην ακουστή ένταση, που θα απορήσεις γιατί χρειάζεται διπλάσια ισχύ από τα ενισχυτικά στάδια.

Όπως και νά'χει πάντως, το δυναμικό απόθεμα 9db από πλευράς ενισχυτικών βαθμίδων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Προσωπικά χρησιμοποιώ 3 ενισχυτικά κανάλια των 2,5 κιλοβάτ έκαστο για ενεργή τριενίσχυση των μαγκ 3.6 , ενώ ταυτόχρονα υλοποιώ τέταρτο δρόμο με σαμπ, που επίσης παίρνει 2,5 κιλοβατ.
Αν και τα ηχεία αυτά τα έχω ακούσει με άπειρους συνδυασμούς ενίσχυσης, αυτό που ακούω με το παραπάνω "σετάκι" δεν έχει αντίπαλο.

Και πάλι, δεν έχω καταφέρει να έχω παντού 9db δυναμικό απόθεμα (μόνο στη μεμβράνη των χαμηλών και στο σαμπ). Βέβαια, το πλησιάζω "απειλητικά" (στη μεμβράνη, όχι στο σαμπ).
 
Last edited:
Λυπάμαι, αλλά κάνεις λάθος.

Για διπλασιασμό της ακουστικής έντασης θέλεις +10db, και για "8πλασιασμό" που λες θες +80db. Οι δεκαδικοί λογάριθμοι, αν και απλοί κατά βάση, δεν είναι από όλους κατανοητοί, οπότε μην αγχώνεσα...

:a0210:

Εχεις δίκιο... το σκεφτηκα "ανάποδα"....βέβαια όχι οτι αγχώνομαι κιόλας!
 
αυτό έλλειπε, να έχουμε άγχος και για τα χόμπι μας...

λες και δε μας φτάνει το καθημερινό άγχος της επιβίωσης με τις δουλειές μας και το κράτος που πάει απ'το κακό στο χειρότερο...

τα χόμπι μας χαλαρά..... είναι για να μας ξε-αγχώνουν!
 
Η στάθμη ακουστικής πίεσης (SPL), ορίζεται ως το εικοσαπλάσιο του δεκαδικού λογάριθμου του πηλίκου της μετρούμενης ακουστικής πίεσης ως προς μια τιμή πίεσης αναφοράς. Άρα, διπλασιασμός της ακουστικής πίεσης σημαίνει διαφορά 6db, όχι 3db.

Αντίθετα, η στάθμη έντασης του ήχου (SIL) ορίζεται ως το δεκαπλάσιο του δεκαδικού λογάριθμου του λόγου της έντασης ως προς μια ένταση αναφοράς. Αυτό σημαίνει πως διαφορά 3db SIL, όντως σημαίνει διπλάσια στάθμη έντασης του ήχου.

Σε ότι αφορά στη μεταξύ τους σχέση, επειδή η ένταση είναι ανάλογη με το τετράγωνο της ακουστικής πίεσης, τότε διαφορά 3db SIL, συνεπάγεται διαφορά 6db SPL.
 
Last edited:
Σε ότι αφορά στη μεταξύ τους σχέση, επειδή η ένταση είναι ανάλογη με το τετράγωνο της ακουστικής πίεσης, τότε διαφορά 3db SIL, συνεπάγεται διαφορά 6db SPL.

Και όμως Διονύση, δεν είμαι και τόσο. Ξανακάνοντας τις πράξεις καταλήγω πως διπλασιασμός της ακουστικής έντασης (SIL), δηλαδή διαφορά κατά 3db SIL, ισοδυναμεί με αύξηση της ακουστικής πίεσης κατά ρίζα(2), δηλαδή κατά 3db SPL.
 
Οπως λεει και ο κυριος κυριτσης πιο πισω θα πρεπει να κοιτας ενισχυτες που κατεβαινουν στα 3Ω και να βγαζουν τουλαχιστον 500W.Αποκει και περα κοιτας της χροιες που σου αρεσουν και επιλεγεις.Το ηχεο κατεβαινει στα 3.5Ω. http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=64687&page=4
 
Βασικά διπλασιασμός της έντασης του ήχου όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί αντιστοιχεί σε 10db. Αυτό το νούμερο (10db) έχει προκύψει περισσότερο μέσω πειραματισμού / εμπειρικά, και δεν νομίζω να έχει μαθηματική ερμηνεία.
 
Για διπλασιασμό της ακουστικής έντασης θέλεις +10db, και για "8πλασιασμό" που λες θες +80db.

Και εγώ αυτό ξέρω αλλά έχεις κάνει ένα λαθάκι...
Πρακτικά θέλεις +30db για "8πλασιασμό" μιας και στα +10db έχεις διπλασιασμό, σε άλλα +10db άλλον ένα διπλασιασμό (άρα 4x) και με άλλα +10 db πάλι διπλασιασμό (άρα 8x) :2thumb22sup:
 
Αν συμφωνείς κάπταιν δεν τα μεταφέρεις όλα τα περί έντασης ήχου σ' ένα άλλο νέο θέμα στα τεχνικά;

Εκεί θα έχουμε την άνεση για νέους υπολογισμούς:flipout:
 
Re: Απάντηση: GRYPHON DIABLO & 802D

Αν συμφωνείς κάπταιν δεν τα μεταφέρεις όλα τα περί έντασης ήχου σ' ένα άλλο νέο θέμα στα τεχνικά;

Μέχρι τη μεταφορά, μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υπολογισμοί περί του θέματος, εδώ:


http://www.sengpielaudio.com/calculator-soundlevel.htm


pinakas.jpg
 
Re: Απάντηση: GRYPHON DIABLO & 802D

Αν συμφωνείς κάπταιν δεν τα μεταφέρεις όλα τα περί έντασης ήχου σ' ένα άλλο νέο θέμα στα τεχνικά;

Εκεί θα έχουμε την άνεση για νέους υπολογισμούς:flipout:

Μέχρι τη μεταφορά, μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υπολογισμοί περί του θέματος, εδώ:


Δύσκολο να διαχωριστούν Διονύση μιας και μπλέκονται μεταξύ τους
και θα πρέπει να σβηστούν κάποια ποστς για να υπάρχει ροή και νοηματική συνέχεια...

Ας κυλήσει ως έχει το θέμα, καμμιά φορά είναι αναπόφευχτο...
 
Re: Απάντηση: GRYPHON DIABLO & 802D

Κατ'αρχήν να ζητήσω συγνώμη για το μακροσκελές.

Η στάθμη ακουστικής πίεσης (SPL), ορίζεται ως το εικοσαπλάσιο του δεκαδικού λογάριθμου του πηλίκου της μετρούμενης ακουστικής πίεσης ως προς μια τιμή πίεσης αναφοράς. Άρα, διπλασιασμός της ακουστικής πίεσης σημαίνει διαφορά 6db, όχι 3db.

Αντίθετα, η στάθμη έντασης του ήχου (SIL) ορίζεται ως το δεκαπλάσιο του δεκαδικού λογάριθμου του λόγου της έντασης ως προς μια ένταση αναφοράς. Αυτό σημαίνει πως διαφορά 3db SIL, όντως σημαίνει διπλάσια στάθμη έντασης του ήχου.

Σε ότι αφορά στη μεταξύ τους σχέση, επειδή η ένταση είναι ανάλογη με το τετράγωνο της ακουστικής πίεσης, τότε διαφορά 3db SIL, συνεπάγεται διαφορά 6db SPL.


Δαμιανέ, αυτά είναι άσχετα σε αυτό τι θρεντ... Και λάθος.

Αν νομίζεις πως μπορείς να αναλύσεις τις φυσικές παραμέτρους του ήχου, καθώς και τα μεγέθη με τα οποία μετράμε τον ήχο και τα ενεργά στάδια κέρδους, ένα νέο θρεντ είναι ό,τι πρέπει.

Ο DomieMic65 προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να συνδέσει την υπερ-επάρκεια ισχύος (υπό την έννοια που έριξα στο "τραπέζι", αυτήν του dynamic headroom, την οποία θεωρώ ως θετική στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα) καθώς και το gain σε db του ενισχυτή που ορίζει το δυναμικό αυτό περιθώριο (ώστε να είναι εφικτή η στοχοποίηση και επιλογή κατάλληλης ενισχυτικής βαθμίδας αν και εφόσον ενδιαφέρει τον υποψήφιο αγοραστή να πραγματοποιήσει στο ηχοσύστημά του το δυναμικό περιθώριο που ανέφερα), πράγματα που μετρούνται με db και ανάγονται σε watt για την επιλογή του κατάλληλου ενισχυτή, με την ακουστική ένταση και τον διπλασιασμό αυτής.

Η ακουστική ένταση, που αναφέρει ο απλός χομπίστας, πχ ο DomieMic65, (διότι δε νομίζω στο εδώ θρεντ να υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναλυθεί σε τεχνικό επίπεδο οτιδήποτε, πέραν της δικιάς μου ήπιας προς αυτή την κατεύθυνση παρέμβασης), πιο αναλυτικά κι επιστημονικά αν θες, είναι η υποκειμενική αντιληπτότητα της προσλαμβανόμενης ηχητικής πίεσης, αγγλιστί loudness, και στα Ελληνικά μας ακουστική ένταση. Πιο Ελληνικά δε γίνεται.

Το db είναι μια πολύ χρήσιμη μονάδα μέτρησης στη φυσική, που χρησιμοποιείται για να ορίσει και το κέρδος σε ηλεκτρονικά κυκλώματα και την ηχητική πίεση σε αέρα και νερό και αλλού, αλλά το ανθρώπινο αυτί δεν είναι ηλεκτρονικό κύκλωμα, δε συνδέεται σε παλμογράφο και πολύμετρο, και τέλος δεν ακολουθεί τις μετρήσεις της ηχητικής πίεσης σε db ούτε γραμμικά ούτε λογαριθμικά ούτε με άλλη μαθηματική σχέση, πράγμα που αποδεικνύεται πολύ απλά, με τους πίνακες ακουστότητας στο αντιληπτό συχνοτικό εύρος.

Ταυτόχρονα το ανθρώπινο αυτί έχει τρόπους και μηχανισμούς να μεταβάλλει την ευαισθησία της αίσθησης της ακοής, δηλαδή την υποκειμενική αντίληψη της μετρήσιμης ηχητικής πίεσης στο ακουστό ηχητικό φάσμα, και με τους υποδοχείς και μεταβιβαστές της ηχητικής πίεσης (τυμπανικός υμένας, ακουστικά οστάρια, θυρίδες, κλπ) αλλά και με το κεντρικό νευρικό σύστημα (κέντρο της ακοής). Οπότε έρχεται η ψυχοακουστική, ως η μόνη ειδική επιστήμη να ορίσει την υποκειμενική αντίληψη της ακουστικής έντασης και του διπλασιασμού αυτής.

Η ψυχοακουστική λοιπόν, ως η μόνη επιστήμη ικανή να ορίσει την αντίληψη από το αισθητήριο όργανο της ακοής μας της ακουστικής έντασης, έρχεται να μας πει και να μας ορίσει πως αντιλαμβανόμαστε τον διπλασιασμό της ακουστικής έντασης, κι αυτό το κάνει μόνο με ένα τρόπο, με κοινό που υποβάλλει σε διαδικασία ακρόασης ήχων, με ανθρώπινο "δείγμα" ικανού αριθμού ώστε να βγει στατιστικά αναμφισβήτητο αποτέλεσμα.

Και τα αποτελέσματα της ψυχοακουστικής επιστήμης επι του θέματος, από τον πρωτοπόρο Stanley Smith Stevens, είναι πως με διαφορά ηχητικής πίεσης κατά 6db το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται αύξηση της ακουστικής έντασης κατά ~50%, ενώ με διαφορά ηχητικής πίεσης κατά 10db, το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται αύξηση της ακουστικής έντασης κατά ~100%.

Είναι λάθος να προσπαθήσουμε αυτές τις 2 παραπάνω σχέσεις να τις αθροίσουμε, μια μία. Δηλαδή, είναι λάθος να πούμε πως με +6db έχουμε αύξηση ~50% (x1,5 της ακουστικής έντασης), άρα με άλλα +6db, δηλαδή σύνολο +12db θα έχουμε αύξηση ~100%. (Επίσης είναι λάθος να πούμε πως με 10db έχουμε διπλασιασμό της ακουστικής έντασης, άρα με άλλα 10db έχουμε τετραπλασιασμό της ακουστικής έντασης). Διότι αλλάζει το αρχικό προς σύγκριση μέγεθος (τιμή αναφοράς) στην πρώτη αύξηση κατά 6db (ή 10db), οπότε η δεύτερη άθροιση άλλων 6db (ή 10db) θα σημαίνει αύξηση κατά ~50% (ή ~100%) στην αυξημένη ακουστική ένταση σε σχέση με την ακουστική ένταση αναφοράς, η τιμή αναφοράς δηλαδή, βάσει της οποίας συγκρίνουμε την αύξηση της ακουστικής έντασης εξ αρχής, έχει αλλάξει, άρα δεν υπάρχει κοινή βάση για να μιλάμε για πολλαπλασιασμό αυτής.

Ενώ είναι λάθος να τα αθροίσουμε, είναι σχετικά πολύ πιο σωστό να τα πολλαπλασιάσουμε (αν και όλα τα παραπάνω μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως λάθος).

(φυσικά, σε απόλυτες τιμές δε μπορούμε να είμαστε 100% ορθοί, διότι χρειάζεται έρευνα με δείγμα ανθρώπων που να πιστοποιήσουν με την αίσθησή τους τον εκάστοτε πολλαπλασιασμό ακουστικής έντασης)

Δηλαδή, ενώ είναι λάθος το παρακάτω που έγραψε ο Tzimisce:

Και εγώ αυτό ξέρω αλλά έχεις κάνει ένα λαθάκι...
Πρακτικά θέλεις +30db για "8πλασιασμό" μιας και στα +10db έχεις διπλασιασμό, σε άλλα +10db άλλον ένα διπλασιασμό (άρα 4x) και με άλλα +10 db πάλι διπλασιασμό (άρα 8x) :2thumb22sup:

Το παραπάνω είναι λάθος, γιατί δεν αντιλαμβάνεται γραμμικά ή λογαριθμικά το αυτί μας την αύξηση της ηχητικής στάθμης, ούτε την αύξηση της ηχητικής πίεσης, η οποία προφανώς διπλασιάζεται κάθε 6db, όπως και η τάση, αλλά και επειδή σε κάθε διπλασιασμό αλλάζει η τιμή αναφοράς, οπότε τελικά δεν υπάρχει σχέση με την αρχική προσέγγιση γιατί το αυτί μας άλλα κάνει στην πράξη.

Είναι πολύ πιο σωστό αυτό που έγραψα εγώ. (8-πλασιασμός = 80db). Αν και ακόμα και αυτό είναι στα πλαίσια του αναπόδεικτου και άρα άτοπου.

Ας κάνω 2 πίνακες, με τις 2 αναγραφόμενες σχέσεις, για να δείτε την ανακρίβεια των παραπάνω:

10db= αύξηση 100% (διπλάσια - *2 ηχητική στάθμη)
20db= αύξηση 200% (τριπλάσια - *3 ηχητική στάθμη)
30db= αύξηση 300% (*4 ηχητική στάθμη)
40db= αύξηση 400% (*5 ηχητική στάθμη)
50db= αύξηση 500% (*6 ηχητική στάθμη)
60db= αύξηση 600% (*7 ηχητική στάθμη)
70db= αύξηση 700% (*8 ηχητική στάθμη)
80db= αύξηση 800% (*9 ηχητική στάθμη)
100db=αύξηση 1000% (*11 ηχητική στάθμη)


6db= αύξηση κατά 50% (χ1,5 αύξηση της ηχητικής στάθμης)
5 * 6db= 30db= 5 * 50% αύξηση= 250% αύξηση= *3,5 ηχητική στάθμη
10 * 6db= 60db= 10 * 50% αύξηση= 500% αύξηση= *6 ηχητική στάθμη
13 * 6db= 78db= 13 * 50% αύξηση= 650% αύξηση= *7.5 ηχητική στάθμη


Ξέρω, είναι λίγο "μπακάλικα" τα ανωτέρω, αλλά δεν είναι μαθηματικώς αναλύσιμος ο τρόπος που ακούει το αυτί μας. Όσο μάλιστα αυξάνει η ακουστική πίεση, τόσο βάζει σε χρήση το αισθητήριο όργανό μας μηχανισμούς που μειώνουν την ευαισθησία του. Κι αυτό δεν πάει "γραμμικά".

Με τα παραπάνω, φαίνεται η ανακρίβεια των θεωρητικών υπολογισμών βάσει των σχέσεων της ψυχοακουστικής, καθώς στα 30db αύξηση ηχητικής πίεσης με την πρώτη σχέση έχουμε *4 της ηχητικής στάθμης ενώ με τη δεύτερη *3,5. Στα 60db με την πρώτη σχέση έχουμε *7 και με τη δεύτερη *6. Στα 80db με την πρώτη σχέση έχουμε *9 της ηχητικής στάθμης, και με τη δεύτερη *7,5 (στα 78db για να είμαστε ακριβείς εκεί που μπορούμε δηλαδή...).

Προσωπικά δηλαδή, διαφωνώ με όσους λεν πως είναι προβλέψιμος ο διπλασιασμός της ακουστικής έντασης με μαθηματικές προσεγγίσεις.
Ταυτόχρονα, διαφωνώ με τον Richard M. Warren που υποστηρίζει πως αύξηση ακουστικής πίεσης κατά 6db ερμηνεύεται από το αισθητήριο όργανό μας με διπλασιασμό ακουστικής έντασης. Προφανώς ο ανωτέρω έχει εξαιρετική προσφορά στο χώρο, με πάρα πολλές εργασίες και μελέτες μεγάλης αξίας, αλλά η αίσθηση είναι υποκειμενική και μου δίνει το δικαίωμα να έχω ιδίαν άποψη από δικές μου δοκιμές. Με τις οποίες έχω καταλήξει να συμφωνώ με τον John G. Neuhoff που λέει πως η αύξηση της ακουστικής πίεσης είναι πολύ πιο εύκολα αντιληπτή από τη μείωση, οπότε και κάθε προσπάθεια αποτύπωσης των παραπάνω σε db είναι ουσιαστικά άτοπη.

Όπως και νά'χει, όλα τα παραπάνω είναι εντελώς θεωρητικά και μη προσεγγίσημα με ακρίβεια με μαθηματικά μοντέλα, ενώ από πλευράς ψυχοακουστικής το εγχείρημα του να αποφανθεί το δείγμα κοινού για 8-πλασιασμό της ηχητικής στάθμης, προσεγγίζει τα όρια της παράνοιας, οπότε η ψυχιατρική ίσως να είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιστήμη.

Τα μόνα σίγουρα, περί διπλασιασμού, είναι τα εξής:

διπλασιασμός ακουστικής πίεσης = +6 dB SPL
διπλασιασμός ισχύος ενισχυτή = +3 dB gain = +3 dB SPL
διπλασιασμός τάσης = +6 dB gain = +6 dB SPL
διπλασιασμός ακουστικής έντασης = +10 dB SPL = +10 dB gain ενισχυτή = 10 πλάσια ισχύς

20 dB gain δίνει 10 πλασιασμό σε βολτ και ακουστική πίεση και 100 πλασιασμό ισχύος

για να είμαστε και λιγάκι περισσότερο ακριβείς, όπχιος θέλει δηλαδή, ας αντικαταστήσει το 3 με το 3.0103 και το 6 με το 6.0206. Δε νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο σε αυτό το επίπεδο κουβέντας χομπιστών να έχουμε τέτχιες απαιτήσεις....

Ταυτόχρονα, νομίζω πως είναι λάθος γενικά να προσπαθούμε σε ένα αμιγώς τεχνικό σπορ να εμπλέκουμε την δυνατότητα και τους τρόπους αντίληψης της αίσθησής μας της ακοής, καθώς οι αισθήσεις μας δεν δύναται να αποτυπωθούν με ακρίβεια μαθηματικών μοντέλων, πχ δεν μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πόσο πιο καυτερή είναι μια πιπεριά, ή πόσο πιο γλυκιά είναι μια πάστα, και πιο είναι το διπλάσιο και τριπλάσιο καυτερό ή γλυκό ή ξινό. Αυτά ας τα αφήσουμε στα συρτάρια της ψυχοακουστικής, και για τους ενισχυτές και τα ηχεία που επιλέγουμε ας αρκεστούμε στα αμιγώς μετρήσιμα φυσικά μεγέθη, τα οποία ούτε λίγα είναι ούτε μικρής σημασίας...
 
Κώστα, καλοσύνη σου που προχώρησες σε τόσο εκτενή ανάλυση της άποψης σου. Να ξεχωρίσουμε όμως κάποια πράγματα. Το πρώτο είναι φυσικά μεγέθη της ακουστικής, όπως το SPL και το SIL που είναι αντικειμενικά και μετρήσιμα. Εκεί οι σχέσεις είναι όπως τις είπα (με τη διόρθωση που έκανα στο επόμενο μήνυμα μου, +3db SIL ~ +3db SPL). Με αυτά εξάλλου συμφωνούν και οι τιμές του πίνακα που παρέθεσε παραπάνω ο JL ?.

Σε ότι αφορά στην υποκειμενική αίσθηση της ακουστότητας, πολλές από τις επισημάνσεις που κάνεις είναι σωστές. Το συμπέρασμα σου όμως είναι λάθος. Μια ματιά στον πίνακα ισοδυναμίας του sone, της μονάδας που πρότεινε ο Stanley Smith Stevens, με την μονάδα (υποκειμενικής) ακουστότητας phon, θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις:

1 sone = 40 phons
8 sone = 70 phons.

Άρα οκταπλασιασμός της υποκειμενικής αίσθησης της έντασης του ήχου ισοδυναμεί με διαφορά 30 phons, δηλαδή χοντρικά, με διαφορά 30db SPL, για αρμονικό ήχο 1KHz. Άρα ο Τζιμισκής είναι σωστός. Και αυτή η αναλογία συμφωνεί με τον πολύ χρήσιμο πίνακα που παρέθεσε ο JL ? παραπάνω.
 
Ναι, τα ξέρω αυτά που λες. Επίσης, από κει που βρήκε τον πίνακα (ο "τζιμσκής" ή κάπχιος άλλος, δεν έχει σημασία,) που λες, έχει και κάτι άλλα πραγματάκια σημαντικά, όπως πχ αυτό που λέω παραπάνω, δηλαδή:

1. Αυτό που (μάλλον ανεπιτυχώς) προσπάθησα να εκφράσω, είναι πως στην ακοή μας 1+1 δεν κάνουν 2. Πολλοί βέβαια, τό'χουν πάρει έτσι, πως κάνει 2. Κι έχουν και πίνακες και φόρμες υπολογισμού. Προσωπικά, δε συμφωνώ. Άποψή μου είναι πως η ψυχοακουστική δε μπαίνει έτσι σε φόρμες.

2. Δηλαδή μπορεί να δεχόμαστε (αν θές κάνε κι αλλιώς - δεν τίθεται θέμα) πως τα 10db αντιστοιχούν σε διπλασιασμό ακουστικής έντασης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να βγεί ανάλογος πίνακας για άλλες στάθμες έτσι, απλοϊκά, με τη μέθοδο της άθροισης. Ασχέτως αν αυτό γίνεται στην πράξη από πολλούς, όπως και από το εν λόγω site που προέρχεται η φόρμα. Στο ίδιο site αναφέρεται αυτό ξεκάθαρα, πως δεν ισχύουν οι αθροίσεις, παρά μόνο η παραδοχή του διπλασιασμού με τα 10db. Κι ακόμα κι αυτό αναιρείται από κάπχιους...

Προτείνω προσωπικούς πειραματισμούς με ακρόαση τόνων αλλά και μουσικής (που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον) σε διαφορετικές στάθμες και εξαγωγή ανάλογων συμπερασμάτων. Ενδιαφέρον είναι να ξεκινάς από το δυνατό και να πηγαίνεις στο χαμηλό...

χρήσιμα λινκ

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/sound/dbcon.html#c1
http://www.sengpielaudio.com/calculator-levelchange.htm

Η κατάθεση των απόψεών σας ήταν σαφής. Όπως και η δική μου. Καθότι το θέμα είναι της ψυχοακουστικής επιστήμης, όπου κι οι ίδιοι μεταξύ τους διαφωνούν, προβλέπεται και μεις νά'χουμε διαφορετικές απόψεις. Σε θέματα φυσικής δεν τίθεται η έννοια της "άποψης" ή της "δημοκρατίας", εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Νομίζω πως κάθε περαιτέρω συνέχιση του θέματος είναι άνευ ουσίας.
 
Last edited:
δεν αντιλαμβάνεται γραμμικά ή λογαριθμικά το αυτί μας την αύξηση της ηχητικής στάθμης, ούτε την αύξηση της ηχητικής πίεσης

Όσο μάλιστα αυξάνει η ακουστική πίεση, τόσο βάζει σε χρήση το αισθητήριο όργανό μας μηχανισμούς που μειώνουν την ευαισθησία του. Κι αυτό δεν πάει "γραμμικά".

Στα ανωτέρω, βρίσκεται και το όλο ζουμί της υπόθεσης και ακολούθως, το συμπέρασμα που οφείλει να μείνει από την όλη κουβέντα...

2. Δηλαδή μπορεί να δεχόμαστε (αν θές κάνε κι αλλιώς - δεν τίθεται θέμα) πως τα 10db αντιστοιχούν σε διπλασιασμό ακουστικής έντασης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να βγεί ανάλογος πίνακας για άλλες στάθμες έτσι, απλοϊκά, με τη μέθοδο της άθροισης. Ασχέτως αν αυτό γίνεται στην πράξη από πολλούς, όπως και από το εν λόγω site που προέρχεται η φόρμα. Στο ίδιο site αναφέρεται αυτό ξεκάθαρα, πως δεν ισχύουν οι αθροίσεις, παρά μόνο η παραδοχή του διπλασιασμού με τα 10db. Κι ακόμα κι αυτό αναιρείται από κάπχιους...
 
Re: Απάντηση: GRYPHON DIABLO & 802D

Ναί ρε κάπταιν αλλά δεν είναι κρίμα να χαθούν όλα αύτά(κι όποια άλλα ακόμα) μέσα σ' ένα παντελώς άσχετο θέμα;Αμα κάποτε κλείσει θα έλεγα να μεταφερθούν σε κάποιο νέο.

OK!
 
εγώ θα πρότεινα αν δεν θέλετε να τα μεταφέρετε, να τα κοπιάρετε σε ένα άλλο νήμα.
Ας υπάρχουν δυό φορές.
Δεν χάθηκε ο κόσμος.
Μιά επισήμανση στην αρχή γιά μερικούς δυσκοίλιους και μετά με νέο τίτλο το νήμα με τα ....λογαριθμικά...