Γυμναστική,αλλά τι...

'Ενα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα και απλή κλινική εξέταση πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε ασχοληθεί έστω και ελαφρά με την γυμναστική. Είτε αυτή είναι κολυμβυτήριο, ποδήλατο, 5χ5, τρέξιμο ή γυμναστήριο.

Τώρα αν επιθυμεί να ασχοληθεί εντονότερα (και πάλι δεν μιλάμε για πρωταθλητισμό...) ή εχει άλλους παράγοντες θετικούς (βάρος, ηλικία, ιστορικό οικογενειακό και ατομικό) να κάνει και έναν υπέρηχο. Τεστ κοπώσεως έτσι στην ψύχρα όχι. Μόνο σε συνενόηση με καρδιολόγο.

Εαν και εφ οσον ειναι καποιος υπερβαρος η μεση επιβαρυνεται μαζι και τα γονατα ειναι δεδομενο και δεν μπαινει σε συζητηση αδερφε μου .

Σε αυτο που γραφεις για τον Γιατρο , ο BIOS μιλησε για τους 40+ και ειχε απολυτο δικαιο ,και πιο νεος να εισαι δεν ειναι κακο να κανεις ενα τεστ κοποσης ,εχει συμβει σε νεους ανθρωπους (μη καπνιζοντες) ,κανονικοτατου βαρους να μεινουν επι τοπου σε 5χ5

Δεν ειναι κακο να ειμαστε λιγο πιο προσεκτικοι ,και οταν γυμναζομαστε αλλα και οταν γραφουμε :ernaehrung004:

Οταν πας γυμναστηριο δεν καταπονεισαι οσο καταπονεισαι στο 5χ5

Ευτυχως που υπαρχουν και οι γυμναστες εστω και οι λιγοι που ξερουν τι κανουν και σου δινουν ξεχωριστες ασκησεις για τα γονατα και την μεση αν δουν οτι εχεις αδυναμια εκει.Εγω παντως με το βαδην που εκανα στην αρχη στον διαδρομο δεν αντιμετωπισα προβλημα αλλα δεν εβαζα τον διαδρομο πολυ δυνατα και για πολλη ωρα οπως μερικοι εξυπνοι θελαν να κανουν..τοτε σιγουρα θα χεις προβλημα , μπορει να λιποθυμησεις..δεν ειναι και τοσο τραγικο απλα θα φας τα μουτρα σου!

Το τεστ κοπωσεως που λες πρεπει καποιος να το κανει οταν θα κανει σοβαρη αεροβια ασκηση και οχι οταν σηκωνει βαρη.

.-Ποιος το λεει αυτο ;(Οταν πας γυμναστηριο δεν καταπονεισαι οσο καταπονεισαι στο 5χ5)

.-Το οτι επιβαρυνεις μεση και γονατα ΔΕΝ σημαινει πως εχεις αδυναμια εκει,εχει να κανει με τον τροπο ασκησης που επιλεγεις

Τεστ κοποσης απαραιτητα εφ οσον εισαι ανω των 40 οπως σωστα εγραψε ο BIOS (και πιο νεος να εισαι δεν ειναι κακο) οτι ασκηση και αν κανεις

Δεν ειναι κακο να ειμαστε λιγο πιο προσεκτικοι ,και οταν γυμναζομαστε αλλα και οταν γραφουμε :ernaehrung004:

@Alex φυσικα σε καρδιολογο πας για εξεταση ,εκει στελνουμε και τους νεαρους( 9-17) αθλητες για ελεγχο καθε χρονο

Last edited:
Το κατάλαβα οτι το εννούσες έτσι φίλε μου, απλά επειδή διαβάζουνε κιάλλοι το νήμα, μην αρχίσουν και πηγαίνουν μονοι τους σε διαγνωστικά και αρχίζουν τα τεστ, και μετά τους μαζεύουν...

Το τεστ κοπώσεως είναι μια εξέταση με συγκεκριμένες ενδείξεις και κυρίως αντενδείξεις γιαυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε συνενόηση με καρδιολόγο. Τα παιδιά στα διαγνωστικά μπορεί να φοράνε άσπρες ποδίες αλλα δεν σημαίνει οτι ξέρουν και τί κάνουν.

Περι επιβάρυνσης.
Επιβάρυνση έχει στο σώμα και κυρίως στις αρθρώσεις ακόμα και το περπάτημα. Απλά πολύ μικρή για να κάνει διαφορά. Κάθε άσκηση επιβαρυνει τα μέρη αυτά που λειτουργούν για την τέλεσή της. Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς πρόβλημα για να προσέχει, μπορεί πολύ ανετα να το αποκτήσει...

Θέλει προσοχή, και κυρίως απο εμας τους ίδους, γιατί όπως είπα το οτι εργάζεται κάποιος σε γυμναστήριο δεν σημαίνει οτι ξέρει κιόλας τί κάνει. Ή οτι προσέχει για τους άλλους και πολύ...

Το 5χ5 επιβαρύνει κυρίως τα γόνατα και πέραν του άσχημου συνήθως ταπητα (αλήθεια δεν μπορώ να βρώ στην Αθήνα καλό 5χ5 πουθένα... στην επαρχεία έχουν τελευταίας γενιάς τάπητες και εδώ παίζουμε στην τσόχα...). Η ζημιά (με τους χιαστούς πχ) γίνεται γιατί οι περισσότεροι που παίζουν είναι εντελώς αγύμναστοι κατα τα άλλα, και δεν έχουν οι μύες τους την απαραίτητη τάση ώστε να βοηθήσουν τους συνδέσμους. Και σε ένα τσαφ, πάει ο σύνδεσμος...

Το 5χ5 ειναι απειρως πιο επικινδυνο απο το γυμναστηριο. (εχω φαει κουτουλια απο επιτιθεμενο - κριαρι, και το κατω μου χειλος εφτασε κατω απο το σαγονι μου)

Καθετι στο οποιο εμπλεκονται και αλλοι ειναι ποιο επικινδυνο απο το να γυμναζεσαι μονος.

Καθε σωματικη ασκηση μπορει να προκαλεσει τραυματισμο, εφοσον δεν γνωριζουμε καποια βασικα πραγματα (πχ προθερμανσης, αποθεραπειας) αλλα και βασικες λειτουργειες των μυων, τενοντων, αρθρωσεων.

Γενικα καλη ειναι η γυμναστικη, αλλα δεν ειναι για ολους, ολα.

Οποτε, ο καθενας πρεπει να βρει τι του ταιριαζει. Τοσο απο πλευρας αναγκης, οσο και στυλ (τραβηγμενο)

Παιδιά , επιτρέψτε μου κάποια σχόλια:
Το να λέμε το γυμναστήριο δεν είναι τόσο μεγάλη καταπόνηση όσο το 5x5 στερείται οποιουδήποτε νοήματος τόσο όσο και η ακριβώς αντίστροφη διατύπωση (το 5x5 δεν είναι τόση καταπόνηση όσο το γυμναστήριο).

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος τόσο πλούσια εξοπλισμένος (με όργανα, ελεύθερα βάρη, διαδρόμους, ποδήλατα κλπ) ώστε να μπορεί κανείς να κάνει πολλές, μα πάρα πολλές, δραστηριότητες-ασκήσεις οι οποίες μπορεί να ποικίλλουν από το γελοιωδώς εύκολο έως το εξαιρετικά επικίνδυνο αν γίνουν από λάθος ανθρώπους. Στο γυμναστήριο μπορεί κάποιος ( στο διάδρομο) να περπατάει χαλαρά με 6 km/h (10 min/km) διαβάζοντας περιοδικό!!! (το έχω δει) μέχρι να τρέχει με την κλίση στο 6 και με ταχύτητα στο 15 km/h (4 min/km). Το πρώτο για έναν επαγγελματία ή σοβαρό ερασιτέχνη αθλητή είναι βαρετό και ανούσιο αλλά για έναν 30-40άρη υπέρβαρο και αγύμναστο καπνιστή πιθανότατα είναι αυτό που χρειάζεται (έστω στην αρχή ενός μακροχρόνιου προγράμματος) ενώ το δεύτερο μπορεί να είναι ρουτίνα για τον αθλητή αλλά μπορεί να προκαλέσει ανακοπή στον αγύμναστο του παραδείγματος.
Αντίστοιχα το leg press,
seated-leg-press.larger.jpg
με κάποια σεβαστά κιλά, ενώ μπορεί να είναι αποτελεσματική άσκηση για κάποιον, ίσως να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για κάποιον άλλο με πρόβλημα στο γόνατο.
Στο 5x5 μια και αναφέρθηκε, μπορεί κάποιος να παίζει χαλαρά ψιλοπερπατώντας ενώ κάποιος άλλος να μη σταματάει να τρέχει να πηδάει να κοντράρει κλπ με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για γόνατα και ποδοκνημικές (μυικά και συνδεσμικά).

Θέλω να πω με όλα τα παραπάνω ότι τέτοιου είδους γενικεύσεις απλώς επιδεικνύουν άγνοια και καλό είναι να μη δίνονται εν είδη συμβουλών.

Ζήτησε ο φίλος tazbour συμβουλή για το πώς να γυμναστεί και αρκετοί φίλοι (καλοπροαίρετα προφανώς) έσπευσαν να συμβουλεύσουν χωρίς να γνωρίζουν βασικότατα στοιχεία για τον tazbour: σωματότυπο, αθλητικό παρελθόν,πιθανά προβλήματα υγείας (καρδιαναπνευστικό, μυοσκελετικό σύστημα και οπουδήποτε αλλού). Ακούστηκε μέχρι και ότι δεν χρειάζεται ένας ιατρικός έλεγχος (δεν σχολιάζω περαιτέρω).

Η ουσία είναι ότι ο tazbour (αλήθεια που εξαφανίστηκε αυτό το παιδί; ) και ο κάθε tazbour οφείλει να ζητάει συμβουλές από ειδικούς οι οποίοι κατέχουν το αντικείμενο και να μην ακούει ή τουλάχιστον να μη δέχεται ως θέσφατα, γνώμες και συμβουλές φίλων και γνωστών οι οποίοι τυγχάνει να γυμνάζονται λίγο ή πολύ.
Όλοι μας μπορούμε ν'αλλάξουμε λάμπα στο φωτιστικό , αυτό όμως δεν μας κάνει ικανούς να σχεδιάσουμε και να φτιάξουμε ηλεκτρική εγκατάσταση.
:rolleyes:

Υ.Γ.
πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις έφτασε και ο αντίλογος από τον φίλο Beles:
Το 5χ5 ειναι απειρως πιο επικινδυνο απο το γυμναστηριο.
:smile:

Last edited:
Πραγματι ειπα : "Το 5χ5 ειναι απειρως πιο επικινδυνο απο το γυμναστηριο", σαν σχολιο ενος μελους παραπανω που ειπε οτι : "Οταν πας γυμναστηριο δεν καταπονεισαι οσο καταπονεισαι στο 5χ5"

Γενικα συμφωνω μαζι σου.
18 χρονια της ζωης μου τα εχω περασει "αθλουμενος", καποια απο αυτα σε >6ωρη καθημερινη βαση

Συμφωνώ απόλυτα με τον Skakinen. Γιαυτό και απέφυγα να δώσω ασκήσεις παρα μόνο κάποιες γενικές συμβουλές ανεξάρτητα με την άσκηση... Αλλά περιμένουμε ακόμα τον φίλο να μας απαντήσει στα παραπάνω.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Skakinen. Γιαυτό και απέφυγα να δώσω ασκήσεις παρα μόνο κάποιες γενικές συμβουλές ανεξάρτητα με την άσκηση... Αλλά περιμένουμε ακόμα τον φίλο να μας απαντήσει στα παραπάνω.

Μήπως τον απογοητεύσαμε ή τρομάξαμε, και έγινε Λούης...;;;
Τουλάχιστον έτσι άρχισε το τρέξιμο...
:flipout::flipout:

Εχω εμπειρια με τα 5x5 και σας λεω πως εκτος απο επικινδυνο για καποιον που ειναι αγυμναστος ειναι χειροτερο για τα γονατα και τη μεση απο τις ελεγχομενες ασκησεις με οργανα..Οτι θα χτυπησεις αυτο ειναι σιγουρο αφου στις περισσοτερες φασεις δεν εχεις ουτε 1 μετρο αποσταση απο τον αλλον..φυσικα να ξερετε πως γινεται επικινδυνο οταν ο αλλος δεν ξερει οποτε μακρια απο ασχετους οσο γινεται εγω το πληρωσα μια φορα ασχημα αλλα σε 11x11.

Ο ταπητας ειναι γτπ στα πιο πολλα γηπεδα και γινεται χειροτερο οταν φορας ποδοσφαιρικα παπουτσια που δεν εχουν καμια αντικραδασμικη προστασια..μπορει να ακουγομαι υπερβολικος αλλα καθε αθλημα εχει τις απαιτησεις του και σιγουρα το 5x5 θελει αντοχη στα χτυπηματα στα ποδια..και δεν νομιζω να τρως τοσα χτυπηματα στο γυμναστηριο ουτε να τρως την μπαλα στις μαπα τοσες φορες την μερα.. βεβαια μιλαω για ημιεπαγγελματικο 5x5 και οχι για τον καθενα που θα παει να κλωτσαει ενα τοπι ενοικιαζωντας ενα γηπεδο.

@shakinen
Εγω ειπα οτι δεν χρειαζεται να παει καποιος να κανει τεστ κοπωσεως οχι να μην κανει τις αλλες εξετασεις ειδικα αν δεν εχει κανει ποτε στη ζωη του καποιος ηλεκτροκαρδιομυγραφημα π.χ. εγω το παιρνω δεδομενο πως τουλαχιστον θα κανει ενα εξαμηνο checkup..ασχετα με το αν γυμναζεται ή οχι και ειδικα αν υπαρχει προιστορια με προβλημα καρδιας σε συγγενεις αυτα ειναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

Οταν εισαι υγιης και το ξερεις γιατι να κανεις καθε τρεις και λιγο εξετασεις?Μηπως εχουν μαζευτει πολλοι γιατροι στο φορουμ?Τα τεστ κοπωσεως δεν ειναι φθηνα το ξανατονιζω..

Last edited:
Παντως εγω πιστευω πως απο τη στιγμη που καποιος κατεχει καποιες βασικες τεχνικες, το κολυμβητηριο ειναι οτι πιο ασφαλες, και με σαφως καλυτερα αποτελεσματα, γ αυτον που επιθυμει να γυμναστει ερασιτεχνικα.

Aπο κει κ περα, δυστυχως στην Ελλαδα οι εναλλακτικες, περαν του γυμναστηριου, επιλογες δεν ειναι και παρα πολλες..