H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
Ο mainstream κινηματογράφος δράσης, το 1991, εκπροσωπούνταν απ' αυτό εδώ το Αριστούργημα (Terminator 2). Μεγάλη λαϊκή τέχνη που και έσπαγε ταμεία (δικαίως), και μάθαινε στον κόσμο σινεμά. Σήμερα, εκπροσωπείται απ' το "Avengers: Infinity War". Τα "ηλεκτρονικά" που παίζει ο John Connor στην υπέροχη αυτή σκηνή, βρήκαν τον δρόμο τους μέχρι τις κινηματογραφικές οθόνες και μας έπνιξαν.
Εσείς που ενθουσιαστήκατε με την ταινία της Marvel, για πείτε τώρα πόσο αισιόδοξοι είστε για το μέλλον του είδους.

Αναπτύσσοντας λίγο παραπέρα την ίδια συλλογιστική, ας αναλογιστούμε σε τι είδους ταινίες και σε τι είδους σκηνοθέτες προσέφεραν υψηλότατο budget τα μεγάλα στούντιο της εποχής και πόσο έχουν διαφοροποιηθεί αυτά τα δεδομένα τώρα. Στο πλαίσιο του ίδιου συλλογισμού, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι οι ενστάσεις όσων λατρεύουν το σινεμά απέναντι στην αχαλίνωτη επέλαση του Netflix και της Amazon, απέναντι στο μότο "η τηλεόραση είναι το νέο σινεμά", απέναντι στην παντοκρατορία των υπέρ-ηρώων στο τοπίο του σύγχρονου blockbuster δεν είναι ορμώμενες από κάποια πεισματική αγκίστρωση σε κάποια κουλτουριάρικη διάθεση και ρετρολαγνεία, αλλά σχετίζονται με ζητήματα πολύ πιο πρακτικά και χειροπιαστά.

Εννοείται αυτό. Και δεν θα μπούμε καν στη διαδικασία να απολογηθούμε γι' αυτό. Ακόμα κι αν είναι ρετρολαγνεία, ε ομολογώ ρε γαμώτο ότι νοσταλγώ τις εποχές που το σινεμά ήταν grande κι η τηλεόραση... απλά τηλεόραση. Δεν είναι του γούστου μου η φάση με την παντοκρατορία του Netflix και με τα δυο δισεκατομμύρια σειρές που όλες είναι "ΓΑΜΑΤΕΣ" και "ΥΠΕΡΟΧΕΣ" και "πατάνε κάτω τον κινηματογράφο σε όλα τα επίπεδα". Αν ένας σινεφίλ έχει φτάσει στο σημείο να χαίρεται μ' αυτή την εξέλιξη, νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για κάποια πράγματα.

είναι τρομερό, το βλέπω ακόμη και στην παρέα μου. Μιλάμε για ανθρώπους που ενώ δεν δήλωναν ποτέ σινεφίλ, ήταν τρομερά πιο σινεφίλ από πολλούς που το δηλώνουν εμφατικά για μόστρα και θεαθήναι. Παιδιά με τα οποία πηγαίναμε μαζί να δούμε Μουνγκίου, Ρόι Άντερσον, Νταρντέν και επανεκδόσεις Γκοντάρ στο σινεμά, τώρα ανταλλάσσουν γνώμες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για σειρές και σιγά σιγά αυτές οι σειρές είναι μονάχα του Netflix. Από εκεί και πέρα, έτσι όπως καταρρέει γοργά η άντληση εσόδων από τις αίθουσες κι έτσι όπως λειτουργεί το κύκλωμα, οι σκηνοθέτες θα βρίσκουν χρήματα για ταινίες μονάχα από Netflix και Amazon και οι παραγωγοί θα θέλουν να πουλήσουν αποκλειστικά τις ταινίες τους σε αυτούς τους κολοσσούς. Βαδίζουμε προς ένα μέλλον όπου το σινεμά θα είναι εγκλωβισμένο μεταξύ ενός μαζικού κυκλώματος που θα έχει εξοβελίσει τον κινηματογράφο από το κάδρο κι ενός arthouse κυκλώματος που θα επιβιώνει ασθενικά σε ένα περιβάλλον που δεν θα αφορά το κοινό.

Και βέβαια μια συστηματικη περιφρονηση της ιδεας του σκηνοθετη-δημιουργου στην οποια αντιπαραβαλεται με πολλή εξυπναδα και επιχειρηματική ικανοτητα μια εικονα της ιδιας της Μαρβελ ή της Ντισνει ως ''εκκλησίας'' -δημιουργού στο οραμα της οποιας ο καθε σκηνοθετης πρεπει να υποταχτεί ως καλος διεκπαιρεωτής.Εχω μια αισθηση οτι δεν ειναι διολου τυχαια η παρουσιαση του Λουκας ή του Σκοτ ως όχι απλά ανισων περιπτωσεων( που ισχυει) αλλά εκκεντρικών τύπων απο τα χέρια των οποίων τα franchise πρεπει να σωθουν.

Οταν βλεπω τετοιες σειρες στη τηλεοραση μπορει να "πατανε" πανω στο σινεμα, να υπαρχει τεχνογνωσια και χρημα στο τελος ομως αν αναλογιστει κανεις τιποτα δεν μενει μεσα σου. Ενας στιγμιαιος ενθουσιασμος εκτονωση, το κενο,τιποτα απο αυτη την εσωτερικη διασταση του σινεμα και την δυναμη να σε προβληματιζει. Ισως γιατι το σινεμα έχει τις ριζες του στο θεατρο, στη συλλογικη επικοινωνια και το τελετουργικο.

Συμφωνώ ότι δεν αφήνουν τίποτα. Όντως, αυτή είναι η λειτουργία των σειρών: μια άμεση, εφήμερη πλήρωση του κενού. Γι' αυτό έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία στην εποχή μας.


---------


Το mainstream σινεμά του τότε (πιο πίσω ας μην πάμε γιατί θα στεναχωρηθουμε ακόμη περισσότερο) εναντίον του mainstream σινεμά του σήμερα: άλλη μια απόδειξη της παρακμής όχι μόνο του εμπορικού κινηματογραφου αλλά και της pop κουλτούρας γενικότερα (και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της αισθητικής αποχαυνωσης του κοινού). Αλήθεια πόσο πολύ έχει συνεισφέρει το internet σε αυτήν την ξέφρενα καθοδική πορεία...; Κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ!

I see you point, αλλά ο mainstream κινηματογράφος δράσης πριν 20-30 χρόνια δεν εκπροσωπείται από ταινίες τύπου Terminator, Robocop κτλ αλλά τύπου Top Gun, Die Hard, Robin Hood κτλ και γενικότερα πολύ πιο "γήινες" ταινίες με λιγότερο αίμα. Τώρα, οι ταινίες με αστυνομικούς και αυτοκίνητα θεωρούνται γενικώς πολύ κλισεδιάρικες για να βγουν σε αίθουσες, ενώ το σύμπαν της Marvel πχ φαίνεται δικαίως πιο ενδιαφέρον και καλύτερα προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα του κοινού. Βεβαίως στο γεγονός ότι τώρα το mainstream έχει διαφορετικά στοιχεία (πολύ sci-fi, ας πούμε) σημαντικό ρόλο έπαιξαν και ταινίες όπως Terminator, Robocop, Alien κτλ που δεν στόχευαν σε όλες τις ηλικίες αλλά έκαναν το "μπαμ".

Εξαιρετικές παρατηρήσεις από όλους σχεδόν! Συμφωνώ και επαυξάνω, ειδικά για το εξής σημείο: η παρακμή ξεκινά από την κουλτούρα γενικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και τελικά φτάνει στην μαζική κουλτούρα. Αρκεί να δεχόμαστε ότι και εντός της μαζικής κουλτούρας υπάρχουν διαβαθμίσεις (κατά τη γνώμη μου αυτονόητο). Προσθέτω επίσης ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο χώρο των βιβλίων (εμπορική λογοτεχννία) που τον γνωρίζω καλύτερα από τον χώρο του κινηματογράφου.

-------

9,1 από 132.962 ανθρώπους, ένατη θέση στο top-250 με τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών. Εμπρός λοιπόν προς την απόλυτη τηλεοπτικοποίηση και βιντεογκεϊμοποίηση του κινηματογράφου! Να μη μας κάνει εντύπωση αυτό, όταν οι καιροί μας εκπαιδεύουν τις μάζες (και ειδικά τα νεαρά άτομα) στην ανυπόκριτη λατρεία της τηλεόρασης, της οθόνης του υπολογιστή, των άχρηστων gadgets, των εξίσου άχρηστων εφαρμογών για κινητά, του ψηφιακού, του -με όλες τις έννοιες- πλαστικού και του ψεύτικου. We get what we deserve, και στο επίπεδο της λαϊκής τέχνης. Το σινεμά πεθαίνει (κάποιοι τον γιορτάζουν, κιόλας, αυτό τον αργό θάνατο, διακηρύσσοντας ενθουσιωδώς και σε όλους τους τόνους ότι "η τηλεόραση είναι το νέο σινεμά"), δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσει αυτό, κι η λατρευτική υποδοχή μιας μη-ταινίας όπως το "Avengers: Infinity War" -αλλά όχι μόνο- λειτουργεί ως νοητή ταφόπλακα. Να ζήσουμε να το θυμόμαστε.


Τα παρατιθέμενα εδάφια προέρχονται από διάφορες συζητήσεις στη σελίδα του facebook του Γιάννη Σμοΐλη

[h=1]Jane Campion: ‛The clever people used to do film. Now they do TV’[/h]
 
Last edited by a moderator:
Είναι αλήθεια πως ταινίες σαν και αυτές που αναφέρονται λείπουν τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν τα μυαλά που θα δώσουν νέες ιδέες και οι νέοι δημιουργοί μάλλον κινούνται εκ του ασφαλούς.
Οι super heroes movies είναι μια άλλη κατηγορία που δεν πιστεύω πως ευθύνεται για την κοιλιά των τελευταίων ετών.
Κάνει τα δικά της και καλώς τα κάνει.
Παρομοίως και τα συνδρομητικά κανάλια τύπου Netflix που και αυτά είναι μια άλλη κατηγορία δεν μπορούν να επηρεάσουν ούτε να θεωρηθούν υπεύθυνα για την ανυπαρξία νέων θρυλικών ταινιων.

Δεν φταιει οπωσδήποτε κάποιος.
Απλώς δεν έχουμε ούτε νέο Spielberg ούτε νέο Cameron ούτε Mc Tiernan ούτε T.Scot
 
..

Ίσως γι' αυτό το λόγο βρίσκει κανείς μικρά διαμάντια αν ψάξει σε "απίθανες" χώρες. Εκεί όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να συναγωνιστούν την κυρίαρχη γραμμή, επειδή δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες στη διανομή. Όλο το κόλπο είναι στη διανομή φυσικά, πέρα από το θέμα της χρηματοδότησης.

Δεν θέλω να βάλω τον μαρξισμό στο παιχνίδι με το ζόρι, αλλά το βλέπετε πως λειτουργεί ο συγκεντρωτισμός του κεφαλαίου, παντού. Και πως διαμορφώνει και την κυρίαρχη αισθητική γραμμή.

Δεν τον βάζεις με το ζόρι! Μπαίνει ως αυτονόητο εργαλείο ανάλυσης!

Ναι ναι δε θέλει ούτε υψηλό iq, ούτε να έχεις διαβάσει βιβλία πολιτικής. Εκεί σε πάει η λογική σκέψη... Δεν υπάρχουν σκηνοθέτες πλέον πίσω από τα blockbuster, μόνο παραγωγοί με μοναδικό σκοπό το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος...

Και γι' αυτούς τους παραγωγούς, μια συζήτηση σαν αυτήν που κάνουμε εδώ είναι αφορμή για σαρκαστικά γέλια. Πολύ απλά, στ' αρχίδια τους παιδιά! Όσο ρέει το ζεστό χρήμα στα ταμεία, θα συνεχίζουν έτσι και χειρότερα. Δεν τους κατηγορώ, τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι. Το κοινό, για μένα, έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Που εθίζεται στην πλαστικούρα, την ψευτιά και την αλλοίωση της κινηματογραφικής εμπειρίας. Πάμε ολοταχώς προς την εποχή που θα μοιράζουν τηλεχειριστήρια πριν μπούμε στην αίθουσα.

Το κοινό εκπαιδευεται όμως φίλε Γιάννη. Ανοίγεις τώρα άλλη (μεγαλύτερη) συζήτηση...

Προς το παρόν εκπαιδεύεται από τους ίδιους τους παραγωγούς διά του εθισμού. Διότι οι άλλοι τρόποι εκπαίδευσης, που θα είχαν ίσως διαφορετικά αποτελέσματα, κοστίζουν.

Όχι μόνο κοστίζουν - με την έννοια των δυνητικά μικρότερων κερδών, αλλά συνεισφέρουν και στην ανάπτυξη μεγαλύτερης (αισθητικής και όχι μόνο) οξυδέρκειας...

..
 
Τα λεφτα ακολουθουν το αγοραστικο κοινο. Το αγοραστικο κοινο θελει κοακολα, ποπ κορν και μπουμ-μπουμ στην οθονη. Το κεφαλαιο κυνηγα την ευκολη λυση, δεν το ενδιαφερει ουτε να επιμορφωσει τους θεατες ουτε να τους κανει να σκεφτονται. Ψαχνει να βρει την πιο ευκολη διοδο για να παρει τα πιο πολλα χρηματα. Δεν ειναι κακο. Απλα ετσι ειναι.
Δεν βγαζω την ουρα μου απ'εξω. Δεν θα παω να δω ενα κοινωνικο δραμα στο σινεμα (εκτος περιπτωσεων οπως π.χ. το molly's game που απλα δεν κρατιομουν), θα περιμενω να το δω σπιτακι μου με την ανεση μου. Σινεμα θα παω να δω marvel. Επισης θα παω να δω Blade Runner, Arrival, Interstellar επειδη εχει νοημα να πας να το δεις σε μεγαλη οθονη, σου προσφερει κατι παραπανω απο την θεαση στο σπιτι. Μαλιστα πιστευω οτι η κατασταση θα "χειροτερεψει", απο την οπτικη γωνια του auteur. Ακουω συνεχως γκρινιες για αγενεστατη συμπεριφορα στα σινεμα στην αλλη ακρη του ατλαντικου, κατι που ωθει ακομα περισσοτερο τους ανθρωπους στην θεαση στο σπιτι. Εδω ακομα και προς το παρον, στην πλειοψηφια διατηρειται ενα λογικο επιπεδο (με εξαιρεσεις βεβαιως). Απο την συναναστροφη με μου ανθρωπους ομως ειναι εμφανεστατη η συνεχης πτωτικη πορεια του επιπεδου των ανθρωπων, οποτε ποσο να καθυστερησει να φτασει και στις αιθουσες;
 
Χαρη

Οι σινεμαδες εφυγαν μεσα απο τις γειτονιες και τα κεντρα των πολεων.
Και ΔΕΝ εχουν ολοι αυτοκινητα να τρεχουν εκτος πολης για να απολαυσουν μεγαλες οθονες.
Ακομα και να εχουν, προσπαθουν να το κανουν να βολεψει μαζι με αλλες προτεραιοτητες.
Οποτε δεν θα δουν ακριβως την ταινια που θελουν .... αλλα καποια που τυχαινει να παιζεται.

Οι σινεμαδες επρεπε να μεινουν σε αποσταση μιας δρασκελιας απο το κοινο τους.
Ο σινεμας της καρδιας μας (εδω στην Θεσσαλονικη) το Ραδιο Σιτυ, επαψε εδω και χρονια
να ειναι σινεμας και εγινε ... θεατρο. :icon15: Tωρα, στην καινουργια γειτονια μου, τον εχω
μιση δρασκελια κατω απο το σπιτι μου ... αλλα ... πανε οι εποχες, περασαν και δεν προκειται
να επιστρεψουν.

Πολεμος των Αστρων, Tron, Blade Runner ... αλλα και Runaway Train και Τσαϊ στην Σαχαρα
αναμνησεις που εχουν ξεθωριασει πααααααααρα πολυυυυυυυυυυυυυ.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: H άνοδος της τηλεόρασης, o θάνατος του λαικού κινηματογράφου

Χαρη

Οι σινεμαδες εφυγαν μεσα απο τις γειτονιες και τα κεντρα των πολεων.
Και ΔΕΝ εχουν ολοι αυτοκινητα να τρεχουν εκτος πολης για να απολαυσουν μεγαλες οθονες.
Ακομα και να εχουν, προσπαθουν να το κανουν να βολεψει μαζι με αλλες προτεραιοτητες.

Οι σινεμαδες επρεπε να μεινουν σε αποσταση μιας δρασκελιας απο το κοινο τους.

νομιζω οτι επηρεαζεσαι απο τον χαρακτηρα της θεσ/νικης σε αυτο το θεμα. Στην αθηνα ακομα και τα multiplex δεν ειναι δυσκολα στην προσβαση με ΜΜΜ. Προσωπικα επιλεγω multiplex γιατι εχω την καλυτερη εμπειρια. Θεσεις με γωνια ωστε να μην αγχωνομαι αν ο μπροστινος ειναι ψηλος και, και κυριοτερο, δυνατοτητα να κλεισω την ακριβη θεση που θα καθισω. Δεν αντεχω να τρεχω να προλαβω θεση. Αυτα τα εκανα για το χαβαλε οταν τρεχαμε να δουμε μπαλα στο γηπεδο πριν απο 20 χρονια.

Νομιζω ομως οτι ανοιγουμε δυο θεματα. Ισως να παρανοησα εγω. Το ενα θεμα που διακρινω ειναι η πτωση του συνοικιακου κινηματογραφου (ανεξαρτητως το ειδος των ταινιων που προβαλλει) και το δυο ειναι η ανοδος των blockbuster και η εκλειψη των "μικρων" ταινιων (σε επιπεδο budget οχι αξιας). Τα εχω καταλαβει καλα;
 
Αν ο θανατος του λαικου κινηματογραφου δεν εχει ΑΜΕΣΗ σχεση με την επελαση των multiplex αιθουσων ... δεν ξερω τι αλλο εχει !
Αλλα Ok ... πρεπει να παιξουμε μπαλιτσα και το θεμα Τηλεοραση (το οποιο για μενα εχει πεθανει με την παλια της μορφη, του Δεκτη).
 
Τα λεφτα ακολουθουν το αγοραστικο κοινο. Το αγοραστικο κοινο θελει κοακολα, ποπ κορν και μπουμ-μπουμ στην οθονη. Το κεφαλαιο κυνηγα την ευκολη λυση, δεν το ενδιαφερει ουτε να επιμορφωσει τους θεατες ουτε να τους κανει να σκεφτονται. Ψαχνει να βρει την πιο ευκολη διοδο για να παρει τα πιο πολλα χρηματα. Δεν ειναι κακο. Απλα ετσι ειναι.
Δεν βγαζω την ουρα μου απ'εξω. Δεν θα παω να δω ενα κοινωνικο δραμα στο σινεμα (εκτος περιπτωσεων οπως π.χ. το molly's game που απλα δεν κρατιομουν), θα περιμενω να το δω σπιτακι μου με την ανεση μου. Σινεμα θα παω να δω marvel. Επισης θα παω να δω Blade Runner, Arrival, Interstellar επειδη εχει νοημα να πας να το δεις σε μεγαλη οθονη, σου προσφερει κατι παραπανω απο την θεαση στο σπιτι. Μαλιστα πιστευω οτι η κατασταση θα "χειροτερεψει", απο την οπτικη γωνια του auteur. Ακουω συνεχως γκρινιες για αγενεστατη συμπεριφορα στα σινεμα στην αλλη ακρη του ατλαντικου, κατι που ωθει ακομα περισσοτερο τους ανθρωπους στην θεαση στο σπιτι. Εδω ακομα και προς το παρον, στην πλειοψηφια διατηρειται ενα λογικο επιπεδο (με εξαιρεσεις βεβαιως). Απο την συναναστροφη με μου ανθρωπους ομως ειναι εμφανεστατη η συνεχης πτωτικη πορεια του επιπεδου των ανθρωπων, οποτε ποσο να καθυστερησει να φτασει και στις αιθουσες;

Δεν πεφτει το μορφωτικο επιπεδο των ανθρωπων παντως,μειωνεται ο χρονος του να ασχοληθει με τις τεχνες,αλλα αυξανεται ο χρονος του(που ετσι και αλλιως δεν ειναι πολυς) για να υπερκαταναλωνει και να ασχολειται με μαραφετια,πραγμα που τον αγχωνει ,τον κανει πιο νευρικο και πιο ανυπομονο και αυτο δεν ειναι γιατι τα λεφτα ακολουθουν το αγοραστικο κοινο,τα "λεφτα" δεν περιμενουν πια τις τασεις αλλα τις διαμορφωνουν,οποτε ναι ειναι κακο που θελουν να βγαλουν λεφτα με αυτο τον τροπο,γιατι περα απο το θεμα ποιοτητας εαν γενικευσουμε,εξαντλουνται οι γηινοι ποροι μονο και μονο για να βγαζουν καποιοι μεγαλυτερο κερδος.
Τα 'λεφτα" 'μαθαινουν" τον κοσμο να ασχολειται με το ευκολο,γρηγορο, εφημερο για να το βαριεται γρηγορα και να πηδαει στο επομενο,του δινει την ψευδαισθηση οτι δεν σπαταλαει χρονο και χρημα αλλα συμβαινει ακριβως το αντιθετο.
ενα αλλος λογος που η βιομηχανια θεαματος στραφηκε προς τα συνδομητικα ειναι γιατι επρεπε να βγαλει χρημα απο τις απωλειες που ειχε λογω τορεντ,τα συνδρομητικα σερβιρουν φαστφουντ εξ αναγκης και ο κοσμος ακολουθει οπως κατακλυζει τα μακ και τα σουβλατζιδικα..
 
Άλλο ένα νήμα για να "τσακωθούμε" ολοι ....παλιοφλειμερ....αλλά οκ θα τσιμπήσω... :flipout::ernaehrung004:

Να γράψω κι εγώ το σεντονακι μου...

Auteur....μην μπερδεύεις την μπιζνα με την υψηλή τέχνη.

Σύμφωνα με τους νόμους του μάρκετινγκ το μονό που μετράει είναι πως θα βγάλω πιο πολλά από το προηγούμενο οικονομικό έτος. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω παραπάνω...αυτό μόνο του τα λέει όλα.

Το σινεμά (οχι σαν τέχνη αλλά σαν αίθουσες και ετήσια κέρδη) αργοπεθαίνει και αυτό το λένε ξεκάθαρα οι αριθμοί των εισιτηρίων παγκοσμίως. Έκανε μια κοιλιά στα 70's ....αυτή η κοιλιά καταπολεμήθηκε με τα multiplex και τα blockbuster κάπως αλλά....

....το 1999 άρχισαν να πουλάνε ΗΟΜΕ cinema και αργά αλλά σταθερά τώρα έχει πάρει το όλο θέμα τον κατήφορο.

Η τέχνη όμως όπως την εννοείς εσύ auteur μένει σταθερή και ακλόνητη....αρκεί να σε ενδιαφέρει αρκετά να ξοδέψεις χρόνο για μελέτη και έρευνα (όπως πολύ καλά κάνεις εσύ). Αυτή ταν πάντα για τους λίγους τους οποίους μάλιστα το γεγονός οτι είναι λίγοι όχι μόνο δεν τους χαλάει καθόλου αλλά και τους χαροποιεί ιδιαίτερα και το χουν και καμάρι.

Υπάρχει πολύς κόσμος στο "κύκλωμα" που αν καταλάβαινε ότι την χ ψαγμενη ταινια την έχει δει και η κουτσή Μαρια θα ξενέρωνε άσχημα.

Το netflix είναι η επόμενη έξυπνη λύση για τις "ανάγκες" του μέσου θεατή/καταναλωτή και σε λίγα χρόνια θα αντικαταστήσει πλήρως το σινεμαδακι του Σ/Κ.....ωστόσο δεν θα αντικαταστήσει ποτέ αυτα που βλέπεις εσύ στα φεστιβαλ και δύσκολα θα κλέψει κοινό από τους "δικούς σου"......αυτό που ίσως ωθήσει κάποιους τέτοιους εκεί είναι η καθημερινή πίεση στην δουλειά και στο σπιτι, ο περιορισμένος χρόνος, οι λογαριασμοί τα παιδιά και η οικογένεια.

...να πάρω για παράδειγμα τον πατέρα μου.....όταν πάω στο πατρικό μου και χαζεύω την βιβλιοθήκη και είναι φίσκα γεμάτη από τα μεγάλα έργα...ξες εκείνα τα βαριά και ασήκωτα....κλασικές μουσικές, όπερες, σαρτρ, Ντοστογιεφσκι, τσεχωφ και δεν συμμαζεύεται....

....όταν τον ρωτάω << ρε πατερα, ποτε τα διάβασες/ ακουγες όλα αυτα? >> ξες τι μου απαντάει...........οταν δεν ειχα εσένα και την αδερφή σου και πριν γνωρίσω την μανα σου.

Τώρα ακούει κοντε παρτιρο και βλέπει the Crown απο το netflix που του έβαλα.
 
Δεν πεφτει το μορφωτικο επιπεδο των ανθρωπων παντως,μειωνεται ο χρονος του να ασχοληθει με τις τεχνες,αλλα αυξανεται ο χρονος του(που ετσι και αλλιως δεν ειναι πολυς) για να υπερκαταναλωνει και να ασχολειται με μαραφετια,πραγμα που τον αγχωνει ,τον κανει πιο νευρικο και πιο ανυπομονο και αυτο δεν ειναι γιατι τα λεφτα ακολουθουν το αγοραστικο κοινο,τα "λεφτα" δεν περιμενουν πια τις τασεις αλλα τις διαμορφωνουν,οποτε ναι ειναι κακο που θελουν να βγαλουν λεφτα με αυτο τον τροπο,γιατι περα απο το θεμα ποιοτητας εαν γενικευσουμε,εξαντλουνται οι γηινοι ποροι μονο και μονο για να βγαζουν καποιοι μεγαλυτερο κερδος.
Τα 'λεφτα" 'μαθαινουν" τον κοσμο να ασχολειται με το ευκολο,γρηγορο, εφημερο για να το βαριεται γρηγορα και να πηδαει στο επομενο,του δινει την ψευδαισθηση οτι δεν σπαταλαει χρονο και χρημα αλλα συμβαινει ακριβως το αντιθετο.
ενα αλλος λογος που η βιομηχανια θεαματος στραφηκε προς τα συνδομητικα ειναι γιατι επρεπε να βγαλει χρημα απο τις απωλειες που ειχε λογω τορεντ,τα συνδρομητικα σερβιρουν φαστφουντ εξ αναγκης και ο κοσμος ακολουθει οπως κατακλυζει τα μακ και τα σουβλατζιδικα..

με προλαβες....(ξεχασα να πω και για την πειρατεία)
 
Auteur.....στο the network εχει μια σκηνή που μιλαει η Φει Νταναγουει με τα αφεντικά.....ο ένας λέει.....μα δεν ειναι δικιά μας ευθύνη να μορφώσουμε το κοινό και να το στρέψουμε σε πιο ποιοτικό περιεχόμενο? ............και η απάντηση είναι .......τα ratings θα μας πουν που θα κατευθυνθούμε....

....αυτό τα λέει όλα. Είναι φαυλος κύκλος....δεν σταματάει το πράμα.


Δες αυτό να γουστάρεις....αν αντέχεις :Banane0:
https://www.imdb.com/title/tt0387808/
 
Δεν πεφτει το μορφωτικο επιπεδο των ανθρωπων παντως,μειωνεται ο χρονος του να ασχοληθει με τις τεχνες,αλλα αυξανεται ο χρονος του(που ετσι και αλλιως δεν ειναι πολυς) για να υπερκαταναλωνει και να ασχολειται με μαραφετια,πραγμα που τον αγχωνει ,τον κανει πιο νευρικο και πιο ανυπομονο και αυτο δεν ειναι γιατι τα λεφτα ακολουθουν το αγοραστικο κοινο,τα "λεφτα" δεν περιμενουν πια τις τασεις αλλα τις διαμορφωνουν,οποτε ναι ειναι κακο που θελουν να βγαλουν λεφτα με αυτο τον τροπο,γιατι περα απο το θεμα ποιοτητας εαν γενικευσουμε,εξαντλουνται οι γηινοι ποροι μονο και μονο για να βγαζουν καποιοι μεγαλυτερο κερδος.
Τα 'λεφτα" 'μαθαινουν" τον κοσμο να ασχολειται με το ευκολο,γρηγορο, εφημερο για να το βαριεται γρηγορα και να πηδαει στο επομενο,του δινει την ψευδαισθηση οτι δεν σπαταλαει χρονο και χρημα αλλα συμβαινει ακριβως το αντιθετο.
ενα αλλος λογος που η βιομηχανια θεαματος στραφηκε προς τα συνδομητικα ειναι γιατι επρεπε να βγαλει χρημα απο τις απωλειες που ειχε λογω τορεντ,τα συνδρομητικα σερβιρουν φαστφουντ εξ αναγκης και ο κοσμος ακολουθει οπως κατακλυζει τα μακ και τα σουβλατζιδικα..

Κατσε να βγουν λιγο καλυτερα VR headsets ... και θα δουμε ΠΟΣΟ καλα θα αντισταθεις
στην επελαση της εφημερης ικανοποιησης ανευ νοηματος ! Οταν ο εγκεφαλος θα
εξαπατηθει εντελως και δεν θα θελει να γυρισει πισω .... ουτε με σφαιρες !
Βεβαια ... με VR headset η χωρις ... καποιοι λιγοι ΞΕΡΟΥΝ ποτε να το βγαλουν
απο το κεφαλι τους και να γυρισουν πισω στην μιζερη πραγματικοτητα.
Και εχουν κανει και παιδια αυτοι οι λιγοι (δεν ανηκω εγω σ'αυτους).

ΔΕΝ ειναι το ΧΡΗΜΑ η αχιλλειος πτερνα .... κατι αλλο ειναι ... που υπηρχε παντα >
η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ απο την αλληλεπιδραση με την πραγματικοτητα και το πνιγηρο
συναισθημα μιας πετρινης-χαλυβδινης νομοτελειας που δεν αλλαζει οσο και να
το επιθυμουμε. Γιαυτο βλεπουμε σινεμα, γιαυτο βλεπουμε τηλεοραση, αλλα και
γιαυτο παμε θεατρο (οσοι παμε). Δεν παμε ουτε για να αυξησουμε το IQ μας,
ουτε να καλλιεργησουμε παραπανω πολιτισμο και κριτικη σκεψη.

Παμε για να ικανοποιησουμε την ΕΠΙΘΥΜΙΑ, οποια και αν ειναι αυτη, καταστασεων
που δεν συμβαινουν σχεδον ποτε ... η οταν θα συμβουν θα βλεπουμε τα ραδικια αναποδα.
Η κατι εξαιρετικα σημαντικο εχω χασει απο την ολη ιστορια (θεατρο, σινεμας, τηλεοραση).

Σκεψου δηλαδη ποσο απολιτιστος ειναι καποιος που καταδεχεται να δει Infinity War
σε ..... 5 ιντσες κινητο ? :laugh: Απα πααααα .... δεν φτανει που ειναι απωλεια πνευματος
η ολη ταινια, την στραγγαλιζει και σε 5 ιντσες ? Ποιος θα τον απαγχονισει συνοπτικα ?
Δεν χρειαζεται καν ετυμηγορια .... σβελτα ... πριν παρασυρει και αλλους να βλεπουν
κοσμηματα της 7ης τεχνης .... σε ρολοϊ χειρος !

Τι δικαζουμε εδω μεσα ? Τι ενοχοποιουμε ? Την ανεγκεφαλικοτητα της επιθυμιας ?
Η την ανωριμοτητα συγκεκριμενων επιθυμιων ?
 
Last edited:
....όταν τον ρωτάω << ρε πατερα, ποτε τα διάβασες/ ακουγες όλα αυτα? >> ξες τι μου απαντάει...........οταν δεν ειχα εσένα και την αδερφή σου και πριν γνωρίσω την μανα σου.

Τώρα ακούει κοντε παρτιρο και βλέπει the Crown απο το netflix που του έβαλα.

τον κατέστρεψατε τον άνθρωπο..
λες να επρεπε να ειχε βάλει προφυλακτικό;
:p
 
Μια επισήμανση. Οταν μίλησα για επίπεδο ανθρώπων δεν αναφερομουν στο στεγνά ακαδημαϊκό μορφωτικό. Ούτε στα προπτυχιακά ούτε στα μεταπτυχιακά ούτε στα διδακτορικά. Μιλούσα για την δυνατότητα που έχουν ή μάλλον την αδυναμία, να κάνουν μια συζήτηση με επιχειρήματα που έχουν λογική σειρά, σεβόμενοι τον απέναντι τους και καταλαβαίνοντας τι τους λέει, ακόμα και αν δεν συμφωνούν μαζί του.

Αν εσείς βλέπετε άνοδο στο ποσοστό που έχει αυτή τη δυνατότητα τότε απλά σας ζηλεύω. Εγώ τους λέω 1+1 και εκείνοι καταλαβαίνουν "θα βρέξει αύριο". Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου.
 
Μια επισήμανση. Οταν μίλησα για επίπεδο ανθρώπων δεν αναφερομουν στο στεγνά ακαδημαϊκό μορφωτικό. Ούτε στα προπτυχιακά ούτε στα μεταπτυχιακά ούτε στα διδακτορικά. Μιλούσα για την δυνατότητα που έχουν ή μάλλον την αδυναμία, να κάνουν μια συζήτηση με επιχειρήματα που έχουν λογική σειρά, σεβόμενοι τον απέναντι τους και καταλαβαίνοντας τι τους λέει, ακόμα και αν δεν συμφωνούν μαζί του.

Αν εσείς βλέπετε άνοδο στο ποσοστό που έχει αυτή τη δυνατότητα τότε απλά σας ζηλεύω. Εγώ τους λέω 1+1 και εκείνοι καταλαβαίνουν "θα βρέξει αύριο". Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου.

παιδεία ειναι η λέξη που ψάχνεις, σε αντίθεση με την μόρφωση.
 
Μια επισήμανση. Οταν μίλησα για επίπεδο ανθρώπων δεν αναφερομουν στο στεγνά ακαδημαϊκό μορφωτικό. Ούτε στα προπτυχιακά ούτε στα μεταπτυχιακά ούτε στα διδακτορικά. Μιλούσα για την δυνατότητα που έχουν ή μάλλον την αδυναμία, να κάνουν μια συζήτηση με επιχειρήματα που έχουν λογική σειρά, σεβόμενοι τον απέναντι τους και καταλαβαίνοντας τι τους λέει, ακόμα και αν δεν συμφωνούν μαζί του.

Αν εσείς βλέπετε άνοδο στο ποσοστό που έχει αυτή τη δυνατότητα τότε απλά σας ζηλεύω. Εγώ τους λέω 1+1 και εκείνοι καταλαβαίνουν "θα βρέξει αύριο". Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου.

Έχω καταλήξει οτι αυτά είναι τυχερά. Εκεί που απογοητεύομαι ξαφνικά γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους και παίρνω κουράγιο. Έχει μια χαρά κόσμο εκεί έξω το θέμα είναι ότι οι πιο πολλοί μεγαλώνοντας κλείνονται στην οικογένεια τους συνεργάτες και ενα δυο φίλους από τα παλιά που τους βλεπουν 3-4 φορές τον χρόνο.....και φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό αλλά τι να κάνεις.
 
τον κατέστρεψατε τον άνθρωπο..
λες να επρεπε να ειχε βάλει προφυλακτικό;
:p

9 στους 10 έτσι καταλήγουν. Από την άλλη έχουν τα καλά της όποιας ικανοποίησης από την εργασία και της οικογένειας και δεν τους νοιάζει για τα υπόλοιπα μετά από ένα σημείο.

Λίγο μετά έρχεται και το "την υγειά μας να χουμε" κτλ... :grandpa:
 
9 στους 10 έτσι καταλήγουν. Από την άλλη έχουν τα καλά της όποιας ικανοποίησης από την εργασία και της οικογένειας και δεν τους νοιάζει για τα υπόλοιπα μετά από ένα σημείο.

Λίγο μετά έρχεται και το "την υγειά μας να χουμε" κτλ... :grandpa:
Τα είπες όλα. Είμαι 38 χρόνων με δύο παιδιά. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να έχουν πρώτα τα παιδιά και μετά οι μεγάλοι την υγεία μας και τους αναγκαίους πόρους για να τα βοηθήσουμε στη ζωή τους. Όλα τα υπόλοιπα, ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα, είναι πολύ χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων μου.

Έχει ενδιαφέρον η ηλικία μου γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη δικιά μου φάση ζωής και υπάρχουν και άλλοι αδέσμευτοι χωρίς οικογένεια που η ζωή τους δεν διαφέρει πολύ από ενός 20 χρόνου. Δεν θεωρώ το ένα ή το άλλο καλύτερο, απλά το αναφέρω.
 
Τα είπες όλα. Είμαι 38 χρόνων με δύο παιδιά. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να έχουν πρώτα τα παιδιά και μετά οι μεγάλοι την υγεία μας και τους αναγκαίους πόρους για να τα βοηθήσουμε στη ζωή τους. Όλα τα υπόλοιπα, ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα, είναι πολύ χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων μου.

Έχει ενδιαφέρον η ηλικία μου γιατί υπάρχουν άνθρωποι στη δικιά μου φάση ζωής και υπάρχουν και άλλοι αδέσμευτοι χωρίς οικογένεια που η ζωή τους δεν διαφέρει πολύ από ενός 20 χρόνου. Δεν θεωρώ το ένα ή το άλλο καλύτερο, απλά το αναφέρω.

Εγω ειμαι 34 χρονών σκέτος. Όλοι οι φίλοι μου είναι σαν εσένα. Εγώ ζηλεύω αυτούς και αυτοί εμένα. :ernaehrung004: